Hoofdmenu
reis expert header

Gran Chaco

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 maart, 2020

In het noordwesten van Paraguay ligt de Gran Chaco. Eén van Zuid-Amerika grootste stukken onbevolkt en droog gebied. Je zult hier zeer weinig toeristen tegenkomen waardoor je, je volledig kunt afzonderen van de drukte en kunt genieten van de natuur. Je kunt hier wel Mennonieten gemeenschappen en Indiaanse stammen tegenkomen waardoor het lijkt of je teruggaat in de tijd. Overweeg jij Gran Chaco te bezoeken? Lees dan op deze pagina onze tips!

De Chaco, wat is dat?

Paraguay wordt in twee gesplitst door de Paraguay-rivier die door het land stroomt. Ten westen van deze rivier ligt het landschap Gran Chaco. Chaco neemt ongeveer 60% van heel Paraguay in! Je zult hier zeer weinig toeristen tegenkomen, maar juist bijzondere planten en vogels.

Het lijkt een oneindige vlakte tussen en gaat door tot over de grenzen met Argentinië en Bolivia. Vanaf Asunción in het zo’n 6 uur rijden naar Filadelfia, een stad midden in Gran Chaco. Het is de plek om alle drukte achter je te laten en te genieten van de prachtige natuur.

Filadelfia

Filadelfia is de stad waar je heen moet als je deze plek wil bezoeken. Het lijkt een beetje op het ‘Wilde Westen’. Een typisch dorpje met houten huisjes waar de tijd stil lijkt te staan.

De uitgestrekte vlaktes

Wildlife spotten in Paraguay

De uitgestrekte vlaktes, zoutvlakten, moerassen en savannes van Gran Chaco zijn thuis voor duizenden soorten planten en dieren. Tussen de cactussen vind je vele wilde dieren, waaronder poema’s, tapirs, flamingo’s en jaguars.

Gran Chaco is enorm dunbevolkt; zo’n 3% van de totale inwoners van Paraguay leeft hier. Grote kans dat je bijna niemand tegenkomt wanneer je door de Chaco rijdt. Wie je hier wel tegen kunt komen zijn Mennonieten gemeenschappen en Indiaanse stammen.

TIP ♥ – je moet een beetje geluk hebben, maar dit is een goede plek om wildlife te spotten.

Gran Chaco

Zwijntjes

Mennonieten gemeenschappen en Indiaanse stammen

In Gran Chaco leven twee opvallende gemeenschappen: de Mennonieten en Indiaanse stammen. Het Ayoreo-volk is de Indiaanse stam die hier leeft. Er zijn verschillende subgroepen welke elk een andere leefwijze hebben.

Sommige groepen leven diep in het bos en vermijden contact met buitenstaanders, en sommige groepen hebben hun nomadenbestaan opgegeven.

Mennonieten

De Mennonieten die in Gran Chaco leven kun je gemakkelijker tegenkomen. Mennonieten zijn mensen van Christelijke gemeenschappen die in Rusland, Canada en Europa leefden.

Je kunt Mennonieten op meerdere plekken in Zuid- en Midden-Amerika tegenkomen. Zo hebben wij al eerder Mennonieten bezocht in Belize.

Het is letterlijk of je terugreist in de tijd. In Paraguay heb je de stad Filadelfia, wat de meest opvallende plek is in het land. Een bezoek aan deze unieke gemeenschap is zeker een aanrader wanneer je door Paraguay reist!

TIP ♥ – in Gran Chaco wordt het heet! Het kan meer dan 40 graden worden, dus houdt hier rekening mee wanneer je deze plek wilt bezoeken.

Mennonieten bezoeken

Spreek je een beetje Duits? Dan is de kans groot dat je de Mennonieten kunt verstaan. Ze spreken namelijk Plattdeutsch, wat een vorm is van Duits. Het is super gek om tijdens het reizen opeens een bekende taal te horen en begroet te worden met ‘guten tag’.

Je kunt Mennonieten herkennen aan hun Europese uitstraling en hun traditionele kledingdracht. Mennonieten houden streng vast aan de traditionele leefstijl, hun tradities en hun taal. Dat betekent dat ook velen traditioneel leven, zonder alle luxe die we tegenwoordig hebben.

Mennonieten

Verblijf in Filadelfia

Mocht je de Mennonieten en Ayoreo-indianen willen bezoeken en willen genieten van de natuur op Gran Chaco, dan raden we je aan om in het stadje Filadelfia te verblijven. Dit ligt om zo’n 6 uur rijden vanaf Asunción en ligt in de middle of nowhere. In het dorpje is ook niet heel veel te beleven, maar wel een fijne plek voor wanneer je bijvoorbeeld naar Bolivia door wilt reizen.

Overnachten

Er zijn niet veel hotels in Filadelfia te vinden, waardoor we je aanraden van tevoren een overnachting te boeken wanneer je hierheen reist. Zo ben je zeker van een slaapplaats. Twee fijne hotels zijn Hotel Florida en Hotel Campestre Iparoma.

Beide hebben een zwembad waarin je kunt bijkomen van de warmte. De temperatuur kan flink oplopen en zelfs boven de 40 graden komen. Houdt de temperatuur daarom goed in de gaten wanneer je naar de Chaco reist.

Check hier alle accommodatie in Filadelfia

Gran Chaco

Filadelfia

Hoe kom je hier?

Vanaf Asunción loopt er een weg helemaal tot aan Bolivia, de Trans-Chaco route. De stad Filadelfia ligt hier in het midden. Vanaf Asunción gaan er bussen naar Filadelfia toe richting Bolivia. Van Asunción naar Filadelfia is ongeveer 8 en een half uur rijden, een flink trip dus!

Nog een reden om van tevoren een hotel te boeken zodat hier heen kan na een lange dag reizen. Onderweg rij je door dorre landschappen. Wie wel eens de Route 66 of Route 62 in Zuid-Afrika hebben gereden zullen het landschap herkennen.

Locatie

Wat wij vinden:
8/10

Samenvatting

In het noordwesten van Paraguay ligt de Gran Chaco. Eén van Zuid-Amerika grootste stukken onbevolkt en droog gebied. Je zult hier zeer weinig toeristen tegenkomen waardoor je, je volledig kunt afzonderen van de drukte en kunt genieten van de natuur. Je kunt hier wel Mennonieten gemeenschappen en Indiaanse stammen tegenkomen waardoor het lijkt of je teruggaat in de tijd.

Meer lezen over Paraguay?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU