Mennonieten in Belize

Belize, het land dat bekend staat om haar mooie natuur, vriendelijke mensen en paradijselijke eilanden, heeft enorm veel te bieden. De zonaanbidder, de actieve hiker, maar ook de cultuurliefhebber kunnen hier hun hart ophalen. Iets wat minder vaak op de bucketlist staat is een bezoek aan mennonieten in Belize. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

Mennonieten in Belize

Voordat we je alles vertellen over onze enorm gave ervaring geven we je iets meer achtergrond. Nog nooit van Mennonieten gehoord? Wij ook niet! Met dit blog over mennonieten in Belize hopen we daar verandering in te brengen.

TIP ♥ –niet alle mennonieten stellen het op prijs als je foto’s maken!

Mennonieten
Met paard en wagen
Mennonieten in Belize
On the road

Wat zijn Mennonieten?

Misschien komt Amish je bekender voor. Amish zijn een geloofsgemeenschap en zijn een afsplitsing van Mennonieten. Mennonieten zijn een gemeenschap van Europese achtergrond en komen voornamelijk uit Duitsland, Nederland en Canada.

Ze spreken dan ook Plautdietsch, een taal dat enorm veel lijkt op een mengelmoes van Duits en Nederlands.

Waarom Mennonieten zo bijzonder zijn

De bevolking in Belize is een mengelmoes van verschillende culturen, maar Mennonieten in Belize herken je direct. Deze gemeenschap leeft afgezonderd van de wereld en leeft een traditioneel bestaan. Je kunt Mennonieten dan ook herkennen aan hun traditionele kledingdracht.

Vrouwen dragen geen broeken en mannen dagen allemaal hetzelfde: hoed, tuinbroek en een geruit hemd. Mennonieten vervoeren zich per paard en wagen.

Geen luxe

Met een traditioneel bestaan, bedoelen we zonder alle luxe die we tegenwoordig kennen. Waaronder dus het leven zonder elektriciteit, maar ook zonder ‘banden’ om wielen. Iets wat wij ons helemaal niet kunnen voorstellen!

Mennonieten in Belize blinken uit in landbouw en de dagbesteding van mannen staat dan ook in het teken hiervan. Vrouwen zorgen voor het huishouden en alle zaken hieromheen.

Mennonieten in Belize
Een van de vele boerderijen

Leven ze allemaal zo traditioneel?

Nee, mennonieten leven niet allemaal zo traditioneel. Tijdens ons bezoek hebben we meerdere dorpjes bezocht en al snel werden de verschillen voor ons duidelijk.

Rondom San Ignacio (bij Xunantunich) kun je een duidelijke tweedeling herkennen: de súper traditionele gemeenschap in Lower Barton Creek en de gemeenschap die iets meer met de tijd is meegegaan in Spanish lookout.

TIP haal zeker weten een ijsje bij Western Diary!

In Lower Barton Creek ontmoette we het gezin van Peter & Martha en hun 14 (!) kinderen, allen gekleed in traditionele kledij en kregen we de kans om te zien hoe zij leefden zonder elektriciteit.

In vergelijking tot de gemeenschap in Spanish Lookout, leven zij enorm ‘ouderwets’, wat wij erg indrukwekkend vonden.

Tell me more, waar moet ik heen?

Mennonieten in Belize leven verspreid over het westelijke deel van het land. Wij kwamen Belize binnen vanuit Guatemala (Tikal) en onze eerste stop was in San Ignacio. Een dorp net over de grens tussen Guatemala en Belize.

TIP ♥ – San Ignasio wordt door veel reizigers overgeslagen en de meeste gaan direct door naar de eilanden, maar blijf hier even hangen voor Xunantunich!

Tour vs. zelf

Op de weg naar Belize hadden we al gekeken naar verschillende tours die een bezoekje aan Mennonieten omvatten, maar wij vonden deze erg prijzig (±US$110 per persoon).

Eenmaal bij het ‘busstation’ in San Ignasio aangekomen, werden we aangesproken door taxichauffeur Roberto die ons naar ons hotel bracht en tevens een kleine tour gaf. Wij vertelden hem over onze plannen in San Ignacio en hij bood ons aan om een dag met hem op stap te gaan.

Spanish Lookout en Barton Creek

And so we did! Roberto vertelde ons over de verschillende gemeenschappen in de buurt van San Ignacio en dat het vrij moeilijk is om Mennonieten te bezoeken. Of dit een verkooppraatje was zullen we nooit weten :-).

Wij bezochten 2 gemeenschappen in Spanish Lookout en in Barton Creek.

Klein dorp in Belize
Dorpje onderweg
Mennonieten in Belize
Dorpje van de mennoniet

 

Waar kan ik nog meer Mennonieten tegenkomen? 

Niet alleen in San Ignacio kun je Mennonieten tegenkomen. Ze leven namelijk voornamelijk in het zuiden van het land. De nederzettingen zijn:

  • Shipyard
  • Blue Creek
  • Little Belize
  • Progresso
  • Spanish Lookout
  • Upper and Lower Barton Creek
  • Springfield
  • Pine Hill.

Shipyard is de grootste en belangrijkste nederzetting voor de Mennonieten.

Kortom, jouw reis door Belize is niet compleet zonder een bezoekje aan een Mennoniet gemeenschap! Wij raden je zeker aan om twee verschillende dorpjes te bezoeken om zo een goed beeld te krijgen van de verschillen tussen de nederzettingen.

Lower Barton Creek

    Meer lezen over Mennonieten in Belize?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven