Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Eten en drinken Chili

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 3

Bijgewerkt op 26 april, 2022

Het eten in Chili behoort naar onze mening tot het beste in Zuid-Amerika. Het eten is samengesteld uit verse ingrediënten die je vaak zelf kunt kopen op lokale marktjes. Werkelijk alles is te koop, van verse groente tot geitenkaas en van vers fruit tot de lekkerste vis die je ooit hebt gegeten. 

Het eten in Chili

Met name de vis is van wereldklasse in Chili. Er zijn een aantal traditionele gerechten, deze noemen ze vaak comida típica omida criolla. Deze worden nog geserveerd in ouderwetse restaurants, beter bekend als picadas.

Uit eten gaan in Chili is relatief goedkoop. In lokale restaurantjes kun je voor €45  tot €10 al een aardige maaltijd (menu del dia) krijgen, bestaande uit vlees of vis.

Als je nog goedkoper wilt eten check dan de lokale markten. Op de markten vind je een overvloed aan goedkope, verse producten. Daarnaast hebben ze hier veel street food waar je heerlijk (en goedkoop) kunt eten.

Wil je lekker en goedkoop eten en een leuke ervaring hebben? Ga dan samen met de Chilenen naar een markt, koop je ingrediënten en maak je eigen lunch. Dit is voor Chilenen de belangrijkste maaltijd van de dag.

TIP ♥ – de beste steden om street food te halen zijn Santiago en Valparaiso

Eten Chili

Vers fruit

De 5 beste gerechten

Er zijn veel traditionele gerechten te vinden in Chili. Meestal een mix van Chileense gerechten en die uit Spanje, dat nog steeds een grote invloed heeft op de Chileense keuken.

Dit zijn 5 gerechten die je zeker een keer moet proberen.

#1 Marraquetas

Wat een lekkere boterham in Nederland is, is marraquetas voor Chili. Marraquetas is brood die in allerlei variaties komt. Het komt oorspronkelijk uit Valparaiso waar twee Franse bakkers hun brood introduceerde. Je haalt ze bij de panaderia’s, de bakkers.

#2 Empanada

Empanada, geïntroduceerd door de Spanjaarden, is gebakken of gefrituurd, groot of klein, zoet of hartig. Empanadas worden gevuld met bijna alles, maar de meest traditionele vulling is pino, een mengsel van rundergehakt, uien, ei, en een olijf met de pit.

#3 Ceviche

Ceviche kun je bijna overal in Chili krijgen. Dat heeft te maken met de lange kustlijn van Chili. Heel veel steden liggen aan de kust en men houdt van vis. Het wordt in allerlei gerechten verwerkt, maar Ceviche is een van de bekendste. En lekkerste!

#4 Sopapillas

Sopapillas eten ze in heel Zuid-Amerika en dus ook in Chili. Het is niet echt een gerecht, maar meer een snack. Ook makkelijk te maken en daarom populair in de street food scene. Het is een soort gefrituurd gebakje of brood en de inhoud verschilt per keer.

#5 Completo

Last but not least; de completo. In Noord-Amerika hebben ze de hotdog, in Zuif-Amerika de completo; de Zuid-Amerikaanse versie van de hotdog. Ook dit is meer een snack dan een maaltijd en ontzettend populair bij streetfood kraampjes.

eten in Chili

Vismarkt

Drinken in Chili

Chili is een van de beste wijnproducenten ter wereld. Het klimaat in Chili is heel erg geschikt om wijn te maken. Overal kun je lekkere wijntjes proeven, maar Colchagua, de Maipo Valley, Limari Valley, Aconcagua Valley en Elqui Valley behoren tot de beste regio’s

Kunstmann an Colonos zijn de bekendste biertjes hier. Uiteraard kun je ook gewoon frisdrank krijgen, jezelf de als in Europa. Koffie en thee wordt wel gedronken maar is niet heel populair.< TIP ♥ – op straat verkopen ze veel mote con huesillo, een soort perziken drankje. Erg lekker en verfrissend!

Kraanwater

De meningen over het kraanwater in Chili verschillen sterk. De één wordt/werd er ziek van. De ander vond het hooguit een beetje vreemd smaken. Hou er rekening mee dat het drinken van kraanwater kan leiden tot buikgriep en diarree.

Je kunt overal op straat en in supermarktjes waterflessen lopen. Let er op dat deze nog dicht zitten als je ze koopt en dat ze niet opnieuw gevuld zijn!

Meer lezen over Chili?

3 comments

 1. Ursula Fadic

  Ik kom uit Chili en de kraanwater het is drinbaar! Met vriend is een Belg en bijna elke jaar gaan we om mijn familie te bezoeken, nooit hebben wij buikgriep en diarree. Als het niet nodig is mensen moeten niet waterflessen kopen dat is een grote probleem voor het milieu. Sorry mijn Nederlands, ik doe mijn beste.

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hoi Ursula,

   dank voor je toevoeging. Ik ben het helemaal met je eens. Echter als wij hier verklaren dat het water gewoon drinkbaar is en mensen als nog ziek worden is dat niet fijn.
   Vandaar dat wij mensen waarschuwen. Ieder moet het voor zichzelf bepalen. Als het even kan inderdaad zo min mogelijk plastic kopen en weggooien natuurlijk.

   Ik heb de tekst een beetje aangepast.

   Groeten,
   Sjoerd

 2. Moana Cepeda

  Hallo allemaal,
  Chilenen eten veel churrasco als snack en advocado bij het onbijt of in de avond bij de “once”, dat betekent elf en rond elf uur “once” broodjes met advocado tomaas kaas etc.. !
  Als salade bij het avond eten.
  Eten ze ook meestal “ensalada de tomate” dat betekent “tomaten salade” die uien, tomaten, citroen, koriander, peper en zout heeft en dat word op een bepaalde manier gemaakt.
  Je hebt ook een chileens drankje het heet “Terremoto” dat betekent “aardbeving” nou!! Ik vind dat als je naar chili gaat dat je dat geproeft moet hebben.
  Het is een heerlijk en zoet drankje gemaakt van wijn en ijs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU

We need you!

Wij houden van reizen, maar niet van schreeuwerige websites. Reis-Expert is een onafhankelijk platform en dat houden we graag zo.

Het up-to-date houden kost echter wel veel tijd. Gebruik jij graag onze website en wil je deze gratis en advertentievrij houden? 

KOOP EEN PRODUCT!

of

DONEER!
Dan houden wij Reis-Expert gratis en advertentievrij!