Hoofdmenu
reis expert header

Eten en drinken Chili

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 3

Bijgewerkt op 24 maart, 2020

Het eten Chili behoort naar onze mening tot het beste in Zuid-Amerika. Het eten is samengesteld uit verse ingrediënten die je vaak zelf kunt kopen op locale marktjes. Werklijk alles is te koop, van verse groente tot geitenkaas en van vers fruit tot de lekkerste vis die je ooit hebt gegeten. Op deze pagina vertellen we je alles over onder andere:

Eten Chili

Met name de vis is van wereldklasse in Chili. Er zijn een aantal traditionele gerechten, deze noemen ze vaak comida típica of comida criolla. Deze worden nog geserveerd in ouderwetse restaurants, beter bekend als picadas. Uit eten gaan in Chili is relatief goedkoop. In lokale restaurantjes kun je voor 3.500 tot 5.500 Peso (€4,50 tot €7,25) al een aardige maaltijd (menu del dia) krijgen, bestaande uit vlees of vis.

TIP ♥ – op markten heb je eet kraampjes waar je maaltijden kunt halen voor maar een paar euro!

Als je nog goedkoper wilt eten check dan de lokale markten. Op de markten, die ze in de meeste steden wel hebben, vind je een overvloed aan goedkope, verse producten. Daarnaast hebben ze hier veel eet kraampjes waar je heerlijk (en goedkoop) kunt eten.

Tip

Wil je lekker en goedkoop eten en een leuke ervaring hebben? Ga dan samen met de Chilenen naar een markt, koop je ingrediënten en maak je eigen lunch. Dit is voor Chilenen de belangrijkste maaltijd van de dag. Veel restaurants bieden namelijk een vast menu (menu del día) tegen een vast prijs. Je eigen lunch maken is leuker en lekkerder dan de à la carte.

Eten Chili

Op de markten in Chili kun je werkelijk alles krijgen. Foto by Jeremy Richards / Shutterstock.com

Traditionele gerechten

Er zijn veel traditionele gerechten te vinden in Chili. Meestal een mix van Chileense gerechten en die uit Spanje, dat nog steeds een grote invloed heeft op de Chileense keuken.

De traditionele gerechten bestaan vooral uit suikermaïs en aardappelen. Suikermaïs vormt de basis van twee van de meest traditionele Chileense gerechten: humitas (geprakte maïs, verpakt in maïs kaf) en pastel de choclo (een taart gemaakt van gehakt of kip met gepureerde mais en suiker).

Een ander traditioneel gerecht is de empanada, hoewel het werd geïntroduceerd door de Spanjaarden en bekend is in heel Zuid-Amerika. Gebakken of gefrituurd, groot of klein, zoet of hartig, empanadas worden gevuld met bijna alles, maar de meest traditionele vulling is pino, een mengsel van rundergehakt, uien, ei, en een olijf met de pit.

TIP ♥ – een lekkere snack zijn de pasteles. Dit zijn hartige taartjes gebakken met mais, vlees, krab of aardappel.

Wat eten Chilenen?

Het avondeten bestaat vooral uit vlees, vis en verse groente aangevuld met kruiden. Het ontbijt dat je krijgt in hotels of hostels bestaat voornamelijk uit geroosterd brood, jam en thee of koffie. Niet echt hoogstaand. In sommige luxere accommodatie krijg je ham, kaas of zelfs gebak.

Een traditie in Chili zijn de onces. Een snack die geserveerd wordt vanaf een uur of 17:00 uur bestaande uit bestaande uit brood, ham, kaas en koekjes of grote fruittaarten en gebak.

Verse vis

Chili’s vis en zeevruchten behoren tot de beste ter wereld. Als je echt wilt genieten bezoek dan een van de vele marisquerías (visrestaurants). Met name langs de kust van de Litoral Central en Norte Chico.

Verse vis

Veel van de beste Chileense gerechten bestaan uit vis. Aan de kust kun je de lekkerste gerechten krijgen.

Van machas a la parmescana (schelpdieren gebakken in parmezaanse kaas) tot chupe de marisos (schelpdieren gebakken in boter, broodkruimels en kaas).

eten Chili

Met ruim 4.000 kilometer kust vind je veel vis. Foto by Matyas Rehak / Shutterstock.com

Drinken in Chili

Pisco is iets dat voor komt in Peru en Chili. Beide landen claimen het te hebben uitgevonden. Waar het vandaan komt maakt niet zo veel uit. In beide landen is het volop verkrijgbaar.

Chili is daarnaast een van de beste wijnproducenten ter wereld. Het klimaat in Chili is heel erg geschikt om wijn te maken. Carmenere komt oorspronkelijk uit Frankrijk maar is nu een Chileense wijn geworden.

Kunstmann an Colonos zijn de bekendste biertjes hier. Uiteraard kun je ook gewoon frisdrank krijgen, jezelf de als in Europa. Koffie en thee wordt wel gedronken maar is niet heel populair.

TIP ♥ – op straat verkopen ze veel mote con huesillo, een soort perziken drankje. Erg lekker en verfrissend! 

Kraanwater

De meningen over het kraanwater in Chili verschillen sterk. De één wordt/werd er ziek van. De ander vond het hooguit een beetje vreemd smaken. Hou er rekening mee dat het drinken van kraanwater kan lijden tot buikgriep en diarree.

Je kunt overal op straat en in supermarktjes waterflessen lopen. Let er op dat deze nog dicht zitten als je ze koopt en dat ze niet opnieuw gevuld zijn! Het nadeel van deze oplossing is de hoeveelheid plastic die er achterblijft in het prachtige land.

Meer lezen over Chili?

3 comments

 1. Moana Cepeda

  Hallo allemaal,
  Chilenen eten veel churrasco als snack en advocado bij het onbijt of in de avond bij de “once”, dat betekent elf en rond elf uur “once” broodjes met advocado tomaas kaas etc.. !
  Als salade bij het avond eten.
  Eten ze ook meestal “ensalada de tomate” dat betekent “tomaten salade” die uien, tomaten, citroen, koriander, peper en zout heeft en dat word op een bepaalde manier gemaakt.
  Je hebt ook een chileens drankje het heet “Terremoto” dat betekent “aardbeving” nou!! Ik vind dat als je naar chili gaat dat je dat geproeft moet hebben.
  Het is een heerlijk en zoet drankje gemaakt van wijn en ijs.

 2. Ursula Fadic

  Ik kom uit Chili en de kraanwater het is drinbaar! Met vriend is een Belg en bijna elke jaar gaan we om mijn familie te bezoeken, nooit hebben wij buikgriep en diarree. Als het niet nodig is mensen moeten niet waterflessen kopen dat is een grote probleem voor het milieu. Sorry mijn Nederlands, ik doe mijn beste.

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hoi Ursula,

   dank voor je toevoeging. Ik ben het helemaal met je eens. Echter als wij hier verklaren dat het water gewoon drinkbaar is en mensen als nog ziek worden is dat niet fijn.
   Vandaar dat wij mensen waarschuwen. Ieder moet het voor zichzelf bepalen. Als het even kan inderdaad zo min mogelijk plastic kopen en weggooien natuurlijk.

   Ik heb de tekst een beetje aangepast.

   Groeten,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU