Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Vervoer Chili

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 5
 • Onze reisgidsen
  Reis-Expert reisgids
 • Bijgewerkt op 1 september, 2023

  Reizen in Chili, een land dat zich ruim 4.000 kilometer uitstrekt langs de kust, is verrassend makkelijk. Het vervoer in Chili is makkelijk, comfortabel en, in vergelijking met Europa, vrij goedkoop. De meeste locals reizen met de bus, en omdat het is zo’n betrouwbare en betaalbare optie is doen de toeristen hetzelfde. Er zijn meer opties.

  Vervoer in Chili

  Chili is een van de meest ontwikkelde landen in Zuid-Amerika. Daardoor is het vervoer in Chili ook goed geregeld. Bussen zijn modern, een auto huren is eenvoudig en door de verlaagde prijzen zijn de binnenlandse vluchten steeds voordeliger.

  Hieronder een overzicht met de opties qua vervoer in Chili;

  Reizen met de bus

  Van alle landen in Zuid-Amerika is het bussysteem in Chili waarschijnlijk de beste. Er zijn ontzettend veel busmaatschappijen in Chili die toeristen door het hele land vervoeren. Omdat er zo veel concurrentie is onder die bedrijven zijn prijzen vaak bizar goedkoop (vaak met kortingen).

  De langeafstandbussen bieden uitstekende service, vaak veel beter dan Europese of Noord-Amerikaanse bussen. Je hebt vaak heel veel beenruimte, frequente vertrektijden, TV schermen, WC’s, Wifi en flexibele routes.

  Kosten

  Dankzij de zware concurrentie en de prijsoorlog tussen de busbedrijven, zijn de tarieven extra laag. Een standaard prijs is er niet maar als vuistregel kun je rekenen op zo’n 1.500 Chileense Peso (€2) per uur met standaard bussen.

  Voor de meest luxe bussen (salon cama) betaal je minimaal vier keer dat bedrag. Het is raadzaam om tarieven van de verschillende bedrijven te vergelijken, omdat er vrijwel zeker bedrijven zijn met een speciale deal. Prijzen kun je het beste vergelijken bij de busstation voor langeafstandsbussen waar meerdere kantoortjes zitten.

  TIP ♥ – prijzen zijn afhankelijk van de bus en stijgen volgens het comfort niveau.

  Pullman (of clásico)

  Dit zijn is ‘standaard’ bussen maar ook al behoorlijk luxe met semi-verstelbare stoelen.

  Semicama

  Deze bussen hebben zitplaatsen met tweemaal de hoeveelheid beenruimte. De stoelen kunnen ook nog ver naar achteren dus zijn ze extra comfortabel.

  Salon cama

  Dit zijn veruit de meest luxe bussen. Er staan maar drie stoelen op een rij die meer op bedden dan stoelen lijken. Het lijkt op de eersteklas in een vliegtuig. Alle bussen zijn voorzien van TV(’s) en toiletten.

  Bij sommige krijg je maaltijden of snacks tijdens de reis, terwijl anderen stoppen bij restaurants waar vaste menu’s worden geserveerd die in de ticketprijs inbegrepen zijn.

  Video’s, achtergrondmuziek en bingo spellen (serieus) zijn ook standaard opties (of irritaties).

  TIP ♥ – check hier busprijzen en boek direct je ticket

  vervoer Chili

  Bussen in Chili

  Binnenlandse vluchten

  In een land met zulke grote afstanden is het geen wonder dat binnenlandse vluchten steeds belangrijker worden als vervoer in Chili. Het is veruit de snelste en meest comfortabele manier voor het afleggen van lange afstanden.

  Tarieven zijn vrij hoog, maar luchtvaartmaatschappijen hebben vaal mooie acties.

  De bekendste luchtvaartmaatschappij is LAN. Wat AirAsia in Azië is, is LAN in Zuid-Amerika. LAN is de degene met het meest uitgebreide aanbod van binnenlandse vluchten en de enige met vluchten naar Paaseiland. Sky Airline heeft beperkte routes, maar meestal lagere prijzen.

  De grootste luchtvaartmaatschappij van Chili is LAN. Zij vliegen naar alle grote steden. Vluchten zijn nog vrij prijzig, maar het is de moeite waard om tickets voor lange afstanden te checken.

  TIP ♥ – wij boeken onze binnenlandse vluchten altijd bij Skyscanner

  Reizen met de boot

  Met name ferries zijn een belangrijke schakel in het vervoer Chili. In het zuiden, bij Puerto Montt, waar het land opbreekt in een archipel, varen heel veel ferries door de fjorden. De ferries varen vaak door prachtige gebieden waardoor het leuker reizen is dan de bus of het vliegtuig,

  Tickets voor ferries en informatie over routes kun je vinden bij NAVIMAG.

  Backpacken in Chili

  Auto huren

  Qua vervoer in Chili kun je ook gebruik maken van een auto. Dit wordt de laatste jaren steeds populairder. Zeker als je richting het zuiden, naar Patagonië, wil reizen is een auto vaak de beste optie.

  Om een auto te huren moet je minimaal 21 jaar oud zijn en uiteraard een Nederlands of Belgisch rijbewijs hebben. Een International Driving Permit (IDP) is niet verplicht, maar kan handig zijn. Neem ook een credit card mee, want hier vragen de meeste verhuurders om.

  Chileense politie (carabineros), houden vaak auto’s aan om documenten te controleren. Zij zijn vaak niet bekend met Nederlandse rijbewijzen dus een internationaal rijbewijs voorkomt een hoop problemen

  Fietsen

  Degene die meer tijd hebben en van een uitdaging houden kunnen ook met de fiets door Chili reizen. Je bepaalt je eigen ritme, zit niet vast aan tijdschema’s van bussen of vliegtuigen en komt op bijzondere plekken. Het is een uitdaging, maar wel een unieke!

  Meer lezen over Chili?

  5 comments

  1. Katrina Kruyt

   Hi, vraagje wij zijn bezig met het plannen van een reis. Bij Coyhaique lopen we echter tegen twee vliegvelden aan waarvan niet duidelijk is welke nu in gebruik is. Enige info die te vinden is is over Balmaceda AirPort, echter kunnen we daar volgens mij niet een huurauto inleveren. Heb je tips?

   1. Ties Lagraauw Post author

    Hi Kartina,

    voor zover wij weten gaat het om airport code GXQ.
    Of je daar een huurauto in kunt leveren, is afhankelijk van de verhuurmaatschappij en kun je het beste daar navragen.

    Happy travels,
    Ties

  2. Mirjam

   Kunnen jullie mij iets vertellen over de benzinekosten in Chili? Waar moet ik op rekenen qua prijzen per km of prijs per liter.

  3. Monique

   Dag mensen, hopelijk kunnen jullie mij helpen. Ik wil graag wijnen laten vervoeren van chili naar Azie. Kunnen jullie mij hier in adviseren of een helpende hand bieden?

   Ik hoor graag zsm van u

   Vriendelijke groet,
   Mevr. Morsink

   1. Sjoerd - Reis Expert

    Hi Monique,

    ons platform is / gaat meer over reizen in Chili dan over het vervoer van wijnen van het ene naar het andere continent.
    Misschien dat er lezers zijn die het weten, anders even op andere fora zoeken misschien.

    Succes.

    Groeten,
    Sjoerd

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU