De 10 mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Frankrijk

Frankrijk, het land van de schilderachtige wijngaarden, bijzondere kunst en cultuur, schitterende steden en pittoreske dorpen. Het land van het heerlijke eten, de torenhoge bergtoppen, slingerende bergweggetjes en tal van toffe activiteiten. Zuid-Frankrijk is een prachtige regio met een fantastisch klimaat, heerlijke stranden, mooie steden en indrukwekkende bezienswaardigheden. Maar welke bezienswaardigheden in Zuid-Frankrijk moet je nu écht gezien hebben?

Bezoek deze bezienswaardigheden Zuid-Frankrijk

Leven als een God in Frankrijk. We zeggen het zo vaak, maar het kan hier ook echt. Zeker in het zuiden van het land. Dit is niet voor niets het land dat jaarlijks 90 miljoen (!) toeristen ontvangt. Ja, je leest het goed… 90 miljoen! Gelukkig gaan niet al die mensen naar het zuiden, maar voor degene die dat wel doen: dit zijn de mooiste bezienswaardigheden.

#1 Gorges du Verdon

Een van de mooiste bezienswaardigheden in het zuiden van Frankrijk, is de Gorges du Verdon. Deze natuurlijke diepe kloof ligt op zo’n 2 uur rijden van Cannes en staat bekend om de rotswanden van honderden meters hoog, het azuurblauwe water en verborgen strandjes. Het is een must-see als je in het zuiden van Frankrijk bent. Het is een van de grootste kloven van Europa en er is van alles te doen.

Zo kun je hier kajakken of kanoën over het water, maar de omgeving leent zich ook perfect voor mooie wandelingen of fietstochten. Het is eenvoudig met de auto bereikbaar en er zijn verschillende tours te boeken. De populairste tours zijn die over het water. Je kunt een kajak huren voor zo’n €10 per uur.

Het indrukwekkende landschap van Gorges du Verdon

#2 Carcassonne

Ken je Le Mont-Saint-Michel in Normandië? Het zuiden van Frankrijk heeft een vergelijkbare plek: Carcassonne. Dit is een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Zuid-Frankrijk. De middeleeuwse stad lijkt zo uit een sprookje te komen. Het is na Parijs en de Mont-Saint-Michel de grootste toeristische trekpleister van Frankrijk. La Cité de Carcassonne, zoals het eigenlijk heet, staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De stad is bijna volledig bewaard gebleven en daarmee een van de grootste behouden vestingsteden uit de middeleeuwen. Het is een gigantisch bouwwerk met kleine straatjes, pleintjes,  restaurants, winkeltjes, cafés en indrukwekkende torens. Het ligt 90 kilometer ten zuidoosten van Toulouse.

bezienswaardigheden in Zuid-Frankrijk
Le Pont Vieux en het de vestingstad Carcassonne

#3 Côte d’Azur

Je kunt niet naar Zuid-Frankrijk reizen en de Côte d’Azur overslaan. Fanatieke kampeerders zijn hier ongetwijfeld al een keer geweest. Deze kuststreek aan de oostkust van Frankrijk staat ook wel bekend als de Franse Rivièra en is dé plek voor een strandvakantie. Je vindt hier de mooiste stranden van het land, hippe kustplaatsen zoals Cannes, Nice, Monaco, Villefranche, Saint-Tropez, Antibes en Fréjus. Je kunt makkelijk een maand in deze regio blijven, zonder je een dag te vervelen.

Als je met de auto reist, is het een top bestemming. Je kunt namelijk een mooie roadtrip maken langs de kust. De Côte d’Azur begint in Menton, dicht bij de grens met Italië, en loopt zo’n 140 kilometer door tot en met Saint-Tropez. Langs de hele route vind je mooie stranden en toffe steden.

Villefranche
Villefranche sur Mer aan de Franse Rivièra

#4 Lourdes

Ieder land heeft van die bezienswaardigheden waar reizigers graag komen. Spanje heeft Barcelona, Italië heeft Rome en buiten Europa heb je plekken als Machu Picchu in Peru, Angkor Wat in Cambodja, Tikal in Guatemala of Krugerpark in Zuid-Afrika. Frankrijk heeft Parijs… en Lourdes. Deze stad in het zuiden van het land is de grootste katholieke bedevaartplaats in Frankrijk.

Zelfs niet-gelovigen komen hier om met eigen ogen te zien wat hier nu precies gaande is. Op 11 februari 1858 zag Bernadette Soubirous hier de eerste verschijning van de Heilige Maagd Maria. Sindsdien is Lourdes een bedevaartsoord waar jaarlijks zo’n 6 miljoen mensen komen! Het is een van de bekendste bezienswaardigheden in Zuid-Frankrijk.

Bezoek in ieder geval de crypte in de rots, de Basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis, het Rozenkransplein en de Esplanade.

bezienswaardigheden in Zuid-Frankrijk
Sanctuary of Our Lady of Lourdes

#5 Dordogne

Als je vroeger ging kamperen met je ouders, heb je vast wel eens gehoord van de Dordogne. Dit departement in het zuiden van het land is een feest voor reizigers die cultuur willen combineren met natuur. Je vindt hier namelijk meer dan 1000 kastelen en pittoreske dorpen, maar ook indrukwekkende natuur met grotten, kronkelende riviertjes, groene valleien en dichte bossen. Er is hier zoveel te doen dat veel mensen hun hele vakantie in deze regio doorbrengen.

De kastelen, waaronder die van Beynac en Castelnaud, zijn eeuwen oud, maar vandaag de dag nog altijd te bezoeken. Super tof als je met kinderen reist! De grotten in de Dordogne staan bekend om de grottekeningen die soms wel maar dan 10.000 jaar oud zijn! Genoeg te zien dus.

bezienswaardigheden Zuid-Frankrijk
De Dordogne met Beynac et Cazenac op de achtergrond

#6 îIles d’Hyères

Iles d’Hyères is een van de minder bekende bezienswaardigheden in Zuid-Frankrijk. De eilandengroep bestaat uit drie eilanden: Île de Porquerolles, Île de Port Cros en Île de Levant en liggen in de Middellandse Zee. Relatief weinig mensen maken de oversteek van het vasteland van Frankrijk naar een van deze eilanden. Bijzonder, want het zijn prachtige plekken. Hier vind je een paar van de mooiste stranden van het land en de eilanden zijn een paradijs voor wandelaars.

Je kunt de eilanden makkelijk bereiken vanuit de haven in Hyères. De meeste mensen reizen neet het grootste eiland Porquerolles aangezien hier met meest te zien is. Port Cros  en Levant zijn kleiner en dus wat rustiger, maar zeker de moeite waard.

Porquerolles
Strand op Porquerolles

#7 Nationaal Park Pyrénées

De Pyreneeën vormen zijn met de Alpen het belangrijkste berggebied in Frankrijk. Grappig feitje: sinds 1650 vormt deze bergketen de natuurlijke grens met Spanje. De Pyreneeën strekt zich over de hele breedte van Frankrijk uit. Het is een schitterend gebied met torenhoge met sneeuw bedekte bergen, diepe valleien, watervallen, meren en mooie wandelroutes en bergpassen.

Twee van de bekendste bezienswaardigheden in deze bergketen zijn de Cirque de Gavarnie en de Cirque de Troumouse. Beide prachtige plekken die zo uit een sprookjeslandschap lijken te komen. Als je vaak de Tour de France hebt gekeken, herken je waarschijnlijk ook de Col du Tourmalet.

Cirque de Gavarnie
Cirque de Gavarnie

#8 Monaco

Monaco hoort officieel niet bij Frankrijk. Dit Vorstendom is een van de bekendste plekken in Europa en de thuisbasis van een aantal bijzondere plekken. De jachthaven ligt vol met superjachten die meer kosten dan 10 vakanties in Zuid-Frankrijk en de huizen zijn alleen te betalen door Europa’s rijkste mensen. Toch biedt Monaco veel meer dan allen fancy restaurants, luxe boten en dure auto’s.

Monaco, hoe klein het ook is, is verrassend veelzijdig. Zo vind je hier mooie stranden, het sfeervolle Monte Carlo, de tuinen van Jardin Exotique, het paleis van de Koning (Palais Princier) en het Place du Casino met het indrukwekkende operagebouw van Monte Carlo.

Monaco
Uitzicht op Monaco

#9 Nice

Op nog geen 25 kilometer van Monaco vind je de stad Nice. Na Parijs misschien wel de mooiste stad van het land én eentje met een mooi strand. Nice is een soort openluchtmuseum waar ontzettend veel te zien is. Denk aan de Promenade des Anglais, de bekende boulevard van de stad. Als je van gezelligheid houdt, ga dan zeker wat drinken bij Cours Saleya. Een gezellige buitenmarkt vol eetkraampjes en restaurantjes.

Voor het beste uitzicht ga je naar Colline du Chateau. Een oud verdedigingsfort boven op een heuvel met een indrukwekkend uitzicht op de baai. Een van de bekendste gebouwen in Nice, is Hotel Negresco. Gelegen aan Promenade des Anglais en gebouwd in 1912. In de Tweede Wereldoorlog diende het als ziekenhuis, maar vandaag de dag kun je er ‘gewoon’ weer overnachten voor een slordige €280 per nacht.

Bezienswaardigheden in Zui-Frankrijk
Hotel Negresco Hotel in Nice

#10 Bordeaux

De mooiste steden in Zuid-Frankrijk vind je aan de oostkust, maar er is een uitzondering: Bordeaux. Deze stad ligt in het westen van het land en behoort tot de mooiste steden van het land. Het heeft prachtige bezienswaardigheden in de vorm van oude architectuur, gezellige pleintjes, smalle geplaveide straatjes en veel restaurants en barretjes.

Plekken die je zeker moet bezoeken zijn het 18e-eeuwse Place de la Bourse, Esplanade des Quinconces (het grootste plein van Frankrijk), het Musée d’Aquitaine, het Grand Theâtre, de Cathedrale Saint Andre en Tour Pey-Berland, de Pont de Pierre brug en de Basilique Saint-Michel.

    Meer lezen over De 10 mooiste bezienswaardigheden in Zuid-Frankrijk?

Over de auteur

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven