Vervoer Australië

Australië is een gigantisch land. Het is een van de populairste landen om in te reizen. Het vervoer in Australië speelt daarom een belangrijke rol tijdens je reis. Hoe kom je makkelijk van A naar B? Welke opties zijn er allemaal? Dit zijn vragen die we op deze pagina beantwoorden.

Je kunt natuurlijk ook een auto of camper huren of kopen. Dat is iets wat de meeste reizigers doen die in Australië rond reizen. Wil je daar meer info over? Check onze aparte pagina’s

Vervoer in Australië

Laten we voorop stellen dat het reizen met een eigen auto of camper de beste en vaak ook goedkoopste optie is. Als je niet zelf in een auto of camper wil of kan rijden zijn er gelukkig nog andere opties qua vervoer in Australië. De bus is goed, maar intensief en niet altijd goedkoop.

De trein is alleen weggelegd voor de treinliefhebbers waardoor binnenlandse vluchten vaak de beste optie is. Op deze pagina leggen we je alles uit over het vervoer in Australië

vervoer in AustraliëEen eigen camper is heerlijk! Check hier hoe je er een huurt (of koopt)

Met de bus

De bus speelt een grote rol in het vervoer in Australië. Het wegennetwerk en de busconnecties in Australië zijn prima. Er is echter één probleem. Australië is een gigantisch land. Hierdoor is het reizen met de bus vaak langdurig en niet altijd even goedkoop.

Het zijn vaak de budget-reizigers die kiezen voor de bus, maar door de lange afstanden is dat niet altijd de beste keuze. De meeste bussen hebben airco, toiletten en beeldschermen. Waar je in Azië vaak verschillende bussen en klassen hebt, is dat in Australië niet zo. De bussen zijn over het algemeen betrouwbaar en comfortabel.

TIP ♥ – de bussen raken snel vol in zomervakanties en nationale feestdagen. Reserveren kan dan geen kwaad.

Welke bus?

Er rijden in Australië verschillende bussen rond. In principe zijn ze bijna allemaal hetzelfde. De grootste operator is Greyhound. Zij rijden door heel Australië en leggen de bekende routes af. Je kunt het beste tickets online boeken omdat ze daar goedkoper zijn. Studenten en YHA leden kunnen daarnaast ook 10% korting krijgen.

Andere bekende busmaatschappijen zijn Firefly Express, V/Line en Premier Motor Service. Kosten voor een ticket zijn afhankelijk van de busmaatschappij, het seizoen waarin je reist en de afstand die je af legt.

Aangezien de afstanden enorm zijn is daarom verstandiger om een buspas aan te schaffen.

Buspassen

Een buspas is een must als jet met de bus door Australië reist. Dit maakt de busreizen echt een stuk goedkoper dan elke keer losse kaartjes kopen. Greyhound biedt verschillende passen aan op verschillende routes. Zo heb je bijvoorbeeld;

  • Hop on Hop Off Pass – een pass voor populaire busroutes tussen bepaalde steden (bijv. Cairns en Brisbane). De pas is 3 maanden geldig en je kunt onbeperkt in en uitstappen. Beginnen bij $345
  • Short Hop Pas – een beetje vergelijkbaar met de Hop on Hop Off Pas alleen dan voor kortere afstanden. Vanaf bij $105
  • KM Pass – zoals de naam al doet vermoeden een buspas waarmee je een bepaald aantal kilometer mag rijden. En dat is in een land als Australië een super oplossing. Ze zijn verkrijgbaar van 1.000 t0t 25.000 kilometer. Prijzen variëren van $189 voor 1.000 kilometer en $2.675 voor 25.000 kilometer.

TIP ♥ – voor meer info kun je op de site van Greyhound kijken.

Roadtrip AustralieOok met de bus rij je door het prachtige landschap

Met het vliegtuig

In zo’n groot land als Australië ontkom je niet aan een vliegreis. Als je geen camper of auto koopt of huurt zijn binnenlandse vluchten waarschijnlijk de beste optie. Zeker omdat de bus behoorlijk prijzig is en daarnaast een lange zit is.

Met het vliegtuig leg je snel en relatief goedkoop grote afstanden af. Dit maakt het een aantrekkelijke optie om van A naar B te reizen. De grootste binnenlandse operator zijn Qantas en Virgin Australia. Zij vliegen naar alle grote en populaire steden in het land.

 Bij Skyscanner boek je de goedkoopste binnenlandse vluchten.

De belangrijkste concurrentie van eerder genoemde maatschappijen zijn Jetstar en Tiger Airways.

Prijzen variëren heel erg en zijn afhankelijk van het hoog- of laagseizoen en of je ver van tevoren boekt. Maar duur is het zeker niet. Zo kost een enkeltje Sydney – Melbourne vaak slechts €35 per persoon!

TIP ♥ – altijd al naar Tasmanië gewild? Een retourtje vanaf Sydney naar Tasmanië kost slechts €125!

Met de trein

Reizen met de trein is qua vervoer in Australië niet nummer 1 bij reizigers. En dat is begrijpelijk want tenzij je een treinliefhebber bent reis je niet met de trein in dit land. Het is gigantisch duur! Dat betekent echter niet dat het niet haalbaar is.

Treinen zijn namelijk comfortabeler dan bussen en vaak ook sneller. Zeker de langere afstanden zijn prima af te leggen met de trein. Treinen hebben echter veel concurrentie van binnenlandse vluchten. Voor meer info kun je kijken bij Great Southern Rail of Queensland Rail.

Met de fiets

Als er een land geschikt is om lekker te fietsen is het Australië wel. Het land heeft een schitterende natuur en goede wegen. De afstanden zijn alleen een pittige opgave. Maar als je meer tijd hebt en ervaring hebt met fietsreizen is fietsen een leuke manier om door het land te reizen.

Je kunt door de steden fietsen of de duizenden kilometers in de outback afleggen. Ook mountainbikers kunnen hier lekker losgaan.

Hoe kom je aan een fiets?

Huren. Tenzij je er wil kopen en verkopen aan het einde van je reis. In elke willekeurige stad kun je een fiets huren. Let er op dat je verplicht bent een helm te dragen. Controleer daarnaast de verlichting op de fiets want het wordt goed donker in de avond.

Als je een fiets wil kopen moet je denken aan beginprijzen van rond de $600. Als je een iets luxere fiets zoekt ga je al snel naar de $2.000.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven