Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Visum voor Honduras

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Als je naar Honduras reist heb je geluk. Je hebt namelijk geen visum nodig. Iedereen met een geldig paspoort mag 90 dagen in het land blijven zonder visum aan te vragen. 90 dagen zal voor de meeste genoeg zijn, maar we hebben nog wat tips over het visum voor Honduras.

Visum voor Honduras

Voor een reis door Honduras heb je geen visum nodig. Als je wil werken (of stage lopen) is dat een ander verhaal. Honduras valt onder de CA-4 regel. Dat houdt in dat iedereen die in Honduras, Nicaragua, El Salvador en Guatemala reist 90 dagen in dat land mag blijven zonder visum aan te vragen.

Alle Nederlanders en Belgen kunnen zonder visum 90 dagen in Honduras blijven

Wat zijn de vereisten?

Dat je geen visum voor Honduras hoeft aan te vragen betekent niet dat je niet je papierwerk op orde moet hebben. Er zijn namelijk wel wat dingen die je op orde moet hebben;

  • Een paspoort dan 6 maanden geldig is;
  • Een retour- of doorreisticket

Visum verlengen

Als 90 dagen niet genoeg is kan je een eenmalige verlenging van 30 dagen aanvragen. Dit kost US$30 en je kunt het regelen bij het immigratiecentrum in Tegucigalpa. Een andere optie is om naar van de andere CA-4 landen te reizen om een zogenaamde visa-run te doen. Je moet minimaal 3 dagen uit Honduras zijn.

Veiligheid in Honduras

De hoofdstad van het land; Tegucigalpa

Het retour- of doorreisticket

Om Honduras binnen te komen, moet je aan kunnen tonen dat je het land ook weer verlaat. Deze regel gelt over het algemeen voor alle landen in Midden-Amerika. De grote vraag is alleen; wordt dat ook daadwerkelijk gecontroleerd?

Wel of niet regelen?

Hoewel het officieel verplicht is om aan te tonen dat je het land verlaat wordt het in praktijk niet altijd gevraagd. Ook voor landen als Sri Lanka is het verplicht, maar ook daar vragen ze het niet altijd.

Ten eerste zijn het vaak de luchtvaartmaatschappijen die er om vragen. Zij moeten je immers mee terug nemen als jij je documenten niet op orde hebt.

Daarnaast wordt het lang niet altijd gevraagd. De ene medewerker kan het wel vragen terwijl de ander je zo door laat lopen. Het is maar net wie je treft.

TIP ♥ – het is op eigen risico om een retour- of doorreisticket niet te regelen.

Kan je een busticket regelen?

Een van de meest gestelde vragen over het visum voor Honduras is of een bus – 0f boot – ticket ook voldoet als uitreisbewijs. Het uitreisbewijs hoeft geen vliegticket te zijn. Zo lang jij maar kan bewijzen dat je het land verlaat. Of dat nu met het vliegtuig, de boot of de bus is, maat niet uit.

Grensovergangen

Honduras ligt tussen Guatemala, Nicaragua en El Salvador. Zo reisden wij vanuit Nicaragua door Honduras en El Salvador naar Guatemala. Natuurlijk kun je deze route ook anders om doen. Hoe je het makkelijkste de grens overgaat vertellen we je hier.

Van Guatemala naar Honduras

Vanuit Guatemala kun je op 3 plekken de grens oversteken naar Honduras: Corinto, Agua Caliente en El Florido. De grensovergang is gelijk aan andere grensovergangen zoals de grensovergang tussen Panama en Costa Rica.

Onze tip is om met een georganiseerde tour iedere grensovergang over te gaan. Je wordt veelal begeleid door locals, welke je tips geven over wat je moet doen.

Vanuit Guatemala kun je gemakkelijk de grens oversteken naar Honduras. De entreefee is ongeveer US$3.

Van Nicaragua naar Honduras

Wanneer je vanuit Nicaragua naar Honduras de grens wilt oversteken, zul je eerst een formulier in moeten vullen waarin je onder andere een verblijfadres in Honduras invult. De grensovergang van Honduras naar Nicaragua kost ongeveer US$3.

Goed om te weten is dat wanneer je vanuit Honduras naar Nicaragua reist, de entreefee rond de US$15 ligt.

TIP ♥ – Op vele grensovergangen zijn geen ATM’s of kun je niet pinnen. Vergeet daarom niet genoeg US-dollars mee te nemen!

Van El Salvador naar Honduras

Ook vanuit El Salvador is de entreefee voor Honduras ongeveer US$3. Zoals bij iedere grensovergang moet je een formulier (immigration form) invullen, welke je inlevert zodra je een stempel ontvangt in je paspoort. De grensovergang is vrij gemakkelijk en kost het je ongeveer een uurtje om de grens over te steken.

Let op: wanneer je met een auto de grens over wilt steken zul je meer entreefee betalen. Je kunt hiervoor rekening houden met ongeveer US$50 als totaalprijs voor 2 personen en een auto.

Het oversteken van grens met een auto maakt de grensovergang iets moeilijker, maar het is zeker te doen. Neem voor de zekerheid een kopie van je paspoort, rijbewijs en huurbewijs mee voor als je dit moet afgeven.

TIP ♥ – er is geen exit fee wanneer je Honduras verlaat.

Meer lezen over Honduras?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU