Ons bezoek aan Kaapverdië

Kaapverdië is een populaire bestemming aan het worden bij vakantiegangers. Vooral het eiland Sal is erg in trek bij Nederlanders. Niet gek, want je kan er heerlijk bijkomen in prachtige resorts aan witte stranden. Maar Kaapverdië is meer dan alleen strand.

Als je niet alleen op het strand wil liggen tijdens je vakantie in Kaapverdië dan is met name het eiland Santiago, een leuk alternatief om te bezoeken. Je zult één van de weinige toeristen zijn. Ze zijn er wel, alleen zie je ze niet op elke hoek van de straat zoals in bijvoorbeeld Sal.

Op het eiland Sal kan je lekker in een zwembad dobberen of op het strand liggen met uitzicht op een helder blauwe zee. De combinatie die wij hebben gedaan was fijn. Cultuur op het ene eiland en luieren op het andere eiland.

Wat maakt Santiago zo leuk?

De mensen zijn heel vriendelijk, zeker als je met een kind reist. Dit is ergens ook wel logisch. Elke vrouw krijgt gemiddeld 4 kinderen in Kaapverdië! De meeste mensen hebben dus wel kleinere kinderen in hun omgeving. Joy, onze dochter, werd vaak opgepakt en vermaakt door de lokale mensen. Ontzettend leuk om te zien. De mensen op Santiago zijn ook ontzettend gastvrij en vriendelijk. Waar mogelijk zullen ze je altijd helpen.

Dat ze zo gek waren van onze dochter hadden we niet verwacht. Dat zie je niet of nauwelijks in Nederland. Mooi om te zien en ook wel fijn om soms een kopje koffie te drinken en te kunnen blijven zitten op een stoel in plaats van achter onze dochter aanrennen. Naast het feit dat de bevolking zo vriendelijk is kan je hier genoeg doen en is het (nog) niet toeristisch. Alleen spreken ze niet of nauwelijks Engels. Gelukkig kom je met Google Translate een heel eind.

Sjoerd op Sal Kaapverdië
Sjoerd op Sal

Praia
Praia stad

Er is genoeg om te zien of doen op Santiago. Het is één van de weinige eilanden van Kaapverdië waar je wat meer groen en natuur kunt zien. Hoewel dit helaas wat tegenviel toen wij er waren. Door de aanhoudende droogte was er minder groen (weinig tot geen) dan we hadden verwacht. Wij waren er ook niet in de beste reistijd van het jaar. Vanaf september wordt het namelijk weer groener.

Wij hebben maar een aantal bezienswaardigheden van Kaapverdië bekeken. Hieronder heb ik een overzicht  gemaakt van wat mogelijk is op het eiland Santiago.

#1 Praia, de hoofdstad

Praia ligt deels op een plateau. Dat gebied ligt hoger en vormt het centrum van de stad. Dwaal langs de gekleurde huizen, struin door de lokale markt en eet ergens cachupa, het gerecht wat de Kaapverdianen veel eten. Geniet van het gerecht of je drankje en bekijk het dagelijks leven van de Kaapverdianen.

Je ziet er weinig toeristen en dat vonden wij erg leuk. Daarnaast kan je vanuit Praia verschillende dagtours doen en het eiland verkennen. Er lopen een aantal gidsen rond op Plateau die je het eiland kunnen laten zien. Je kan ze zelf aanspreken, maar ze zullen jou ook wel vinden.

Als je wilt genieten van een helder blauwe zee en wilt zitten op een wit strand dan moet je hier niet zijn, hoewel er wel stranden zijn. In Praia heb je diverse restaurants/strandtenten waar je lekker kan eten en kan genieten van het uitzicht over zee. Wij hebben gegeten bij Linha D’Agua en Bica D’Areia.

Strand Praia
Het strand van Praia

#2 Cicade Velha, de geschiedenis

Vanuit Praia hebben wij een tour gedaan naar het stadje Cidade Velha. Dit is de oudste stad van de eilandengroep en de plek waar vroeger de slaven werden verhandeld. Voordat je het fort binnengaat krijg je een filmpje over het fort. Het filmpje bleek net zo oud als het fort. Best grappig, maar niet echt meer van deze tijd.

Het fort ligt wat hoger. Je kan er door heen lopen en vervolgens naar beneden of gewoon met de auto naar beneden. Dit ligt er ook een beetje aan of je het op eigen houtje doet of met een gids. Wij zijn om praktische redenen naar beneden gereden. Eenmaal beneden hebben we een wandeling gemaakt langs het plein, door het historische straatje Rua de Banana.

Het is zeker de moeite waard om een uitstapje te maken naar Cicade Velha. Je betaalt ongeveer €5 bij het fort en daarmee kan je ook het stadje in en moet je het kaartje af en toe laten zien.

Cidade Velha Kaapverdie Cicade Velha

Cidade Velha Cicade Velha

#3 Assomada, de 2de stad van het eiland

Assomada ligt tussen Praia en Tarrafal in. In het midden van het eiland Santiago dus. Deze stad is bekend om zijn Afrikaanse markt. Elke woensdag en zaterdag verandert het centrum in een levendige markt waar de eilandbewoners hun boodschappen doen.

Je kan er van alles kopen, van groente en fruit tot dieren. Verder kan je in het stadje niet zoveel doen. Wij hebben dit als tussenstop gebruikt voordat we naar het dorpje Tarrafal gingen.

#4 National Park Serra Malagueta

Als je wilt wandelen kan dat ook hier op het eiland, namelijk in het national park Serra Malagueta. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet die je langs mooie uitzichtpunten en ongerepte natuur leiden. Met een gids loop je langs allerlei exotische planten en bananenbomen met uitzicht over groene valleien. Zeker de moeite waard als je ook wat groen wilt zien.

Assomada

#5 Tarrafal, mooi strand

Tarrafal is een relaxt plaatsje. Wij sliepen in B&B Residencial La Marea. Ze spraken hier geen Engels, maar met Google Translate konden we achter bepaalde dingen komen. Naast wat leuke muurschilderingen en luieren op het mooie strand kan je er ook surfen.

We hebben heerlijk en gezellig gegeten bij restaurant Buzio (een aanrader). Je hebt verder niet echt bezienswaardigheden, wel is er een koloniale kerk. De Santo Amaro Abade kerk valt op als je door het stadje loopt.

Een boot vol vis

Op zaterdag zagen we vroeg in de ochtend een bootje in de zee en die werd door veel mannen binnengehaald. Eenmaal op het strand bleven de mensen komen en gaan. Heel de boot bleek vol te liggen met vis. Leuk om te zien.

Tarrafal Kaapverdië Tarrafal
Tarrafal Tarrafal strand
zonsondergang in Tarrafal Zonsondergang in Tarrafal

Kosten Kaapverdië

Wij vinden het altijd handig om onze kosten bij te houden. Voor onszelf, maar zeker ook voor andere reizigers. Op Kaapverdië moet je rekening houden met de volgende kosten.

Vervoer

  • Van het vliegveld naar de stad ben je ongeveer €9 (1000 escudo) kwijt.
  • Van Praia naar Tarrafal kost ongeveer €60

Overnachten

  • Een hotel overnachting kostte ons €48,50 per nacht
  • Onze AirBnB kamer kostte €30 per nacht

Eten en drinken

  • Fles water (1,5L) €0,80
  • Broodje bij de bakker €0,15
  • Cola in restaurant €1,50
  • Cappuccino €1,70
  • Hamburger €6
  • Pizza €8

Praia ontbijt

Van Santiago naar Sal

Na dik een week op Santiago door te hebben gebracht (5 dagen in Praia en 4 dagen in Tarrafal) zijn we door gevlogen naar Sal. Een vlucht van 45 minuten, dus we waren er zo. Eenmaal aangekomen moesten we naar ons AirBnB appartement.  Vanaf het vliegveld naar je hotel / airbnb rekenen ze ongeveer €13 (1500 escudo).

Op Sal is er naast chillen op een wit strand met een hele mooie helder blauwe zee vrij weinig te ontdekken. Hun motto is dan ook ‘no stress’. Je kan wel de standaard vakantieactiviteiten ondernemen zoals quad rijden, 4×4 rijden, scooter rijden, duiken, snorkelen, zeilen, schildpadden kijken, sportvissen, paardrijden etc.

Genoeg te doen betreft dit soort activiteiten, maar qua cultuur, geschiedenis is hier weinig te vinden.

Santa Maria

Lopend over de “boulevard” van Santa Maria, het dorpachtige stadje waar we vlak bij verbleven, zie je heel veel winkeltjes die souvenirs verkopen. Wat nog meer op valt is dat er veel Gambianen rondlopen die je willen rondleiden. Toeristen zijn hun bron van inkomsten.

Het kan best een beetje intimiderend overkomen, maar laat je daardoor niet overhalen. Ze proberen op deze manier wat geld te verdienen en schijnbaar werkt dit bij veel mensen.

Terug naar Nederland

Na een paar heerlijke dagen op Sal zijn wij terug gevlogen naar Praia om van daaruit weer terug te vliegen naar Nederland. Al met al was het een mooie vakantie. Op Santiago hebben we de cultuur en het echte Kaapverdië leren kennen en op Sal is het puur ontspannen op de standen.

Sal Kaapverdie Kim op het strand van Sal

Centrum Santa maria op Sal Kaapverdie Het “centrum” van Santa Maria op Sal

    Meer lezen over Ons bezoek aan Kaapverdië?

1 gedachte over “Ons bezoek aan Kaapverdië”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven