Wildlife & Natuur in Belize

Belize staat bij de meeste mensen bekend om de tropische stranden, reggae vibes en prachtige eilanden. Dat vind je er ook, maar wat veel mensen echter niet weten is dat Belize qua natuur en wildlife tot de mooiste landen van Midden-Amerika behoort.

De mooiste plekjes in Belize

In Belize wemelt het van de dieren – je vindt hier haaien, brulapen, 600 soorten vogels, bavianen, toekans, ara’s en zelfs jaguars. Daarnaast biedt dit mini land ook nog eens prachtige, ongerepte nationale parken.

Wij nemen je mee in de wildlife en natuur van Belize.

De natuur

De natuur in Belize biedt veel meer dan alleen stranden. Dit zijn de plekken die je zeker eens moet bezoeken.

#1 Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary

Een van de beroemdste plekken van het land is Cockscomb. Dit is namelijk één van de, helaas, zeldzame plekken, waar jaguars in het wild leven.

Het is ook niet voor niets een van de grootste beschermde gebieden van Belize.

Er schijnen zo’n 200 jaguars in het reserve te leven, maar omdat ze zo diep in de bossen leven zijn ze extreem lastig te zien. Een kans van 1 op 10.000 werd ons vertelt. De beste kans om dit indrukwekkende beest te zien is door een 10-daagse trek door het park te doen.

Probeer, als je het geld en de tijd hebt, om een 10-daagse, prive tour, te boeken.

Jaguar Belize#2 Barton Creek

Bij San Ignacio, een stad de grens met Guatemala en evens de basis voor de bekende Xunantunich ruïne, vind je Barton Creek.

Zoals de naam al doet vermoeden een regio met veel water. Je kunt hier in een een kano mooie rotsformaties spotten, maar de échte attractie is de Actun Tunichil Macknun grot. Ook wel ATM grot genoemd.

Deze grot(ten) waren thuisbasis van de Maya’s en je kunt er zelfs nog skeletten vinden!

Het hele grottenstelsel van Barton Creek bestaat uit veel meer grotten en ondergrondse rivieren waarvan sommige helaas niet bereikbaar. Je moet ook een beetje geluk hebben want met regenachtig weer lopen de grotten vol.

#3 Belize Barrier Reef

Als je naar Belize reist ontkom je niet aan de stranden en eilanden. De mooiste stranden vind je in dit artikel en de leukste eilanden zijn San Pedro en Caye Caulker.

Een andere wateractiviteit is het Belize Barrier Reef. Een gigantisch rif voor de kust van Belize. Het is na de Great Barrier Reef in Australië zelfs het grootste rif ter wereld.

Het Barrier Reef is namelijk enorm populair voor duikers vanuit de hele wereld. Het leven onder water is ontzettend veelzijdig en heeft niet alleen kleurrijk koraal, maar ook zeedieren als zeeschildpadden, walvishaaien en zeekoeien.

Belize Barrier Reef

De wildlife

Naast indrukwekkende natuur vind je in Belize ook heel bijzondere dieren.

#1 De brulaap

De brulaap is niet heel zeldzaam, maar wel heel leuk om in het echt te zien. Of te horen eigenlijk. De brulaap, ook wel de Black Howler Monkey genoemd, dankt zijn naam zijn zeer luide roep dat hij uitschreeuwt om zijn territorium te markeren.

Ze zitten vaak hoog in de boomtoppen, maar je hoort ze heel duidelijk. De eerste keer dat wij ze hoorden dacht ik even dat we in Jurassic World zaten.

Je hoort ze vaak bij ruïnes, diep in de jungle zoals in Lamanai, maar ook bij Xunantunich. Overigens zien ze er heel grappig uit, ondanks het enigszins onheilspellende geluid dat ze maken!

Hier hoor je ze in Lamanai

#2 De jaguar

Hét dier van Belize is toch wel de jaguar. Lang geleden liepen de jaguars in Belize gevaar, maar vandaag de dag neemt de populair in ieder geval niet af. Dat is gezien de omstandigheden in de rest van de wereld al positief te noemen.

De jaguar is familie van de panters en de kans dat je er daadwerkelijk een tegen komt is heel gering. De beste kans om er een in het wild te zien is in het Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary.

Daar leven naar schatting zo’n 200 jaguars. Als je deze bijzondere dieren in het wild wil zien, is dit je beste kans.

Jaguar Belize

#3 De toekan

De toekan is een persoonlijke favoriet. Het zijn mooie beesten om te zien en in Midden-Amerika vliegen ze in het wild rond.

De toekan is een van de bekendste tropische vogels en ze zijn gelukkig nog in grote aantallen aanwezig. Als je de brulapen hoort is de kans ook vrij groot dat je toekans kunt spotten.

Wij zagen dit exemplaar boven de ruïnes van Lamanai!

Yaxha

#4 Haaien!

De onderwaterwereld van Belize is net zo mooi, wellicht mooier dan de wereld boven water. Belize is dan ook een populaire plek voor duikers en snorkelaars.

Gekleurde tropische vissen en schildpadden zijn niet heel lastig te spotten hier. Wat natuurlijk veel spannender is, is het duiken met haaien!

Door het warme water van de Caribische Zee is Belize een ideale lokatie voor haaien. Je vindt hier dan ook meer dan 350 verschillende soorten haaien. Denk aan de hamerhaai, de zwartpunthaai, de  bullet shark, nurse shark en de meest indrukwekkende van allemaal; de enorme walvishaai.

    Meer lezen over Wildlife & Natuur in Belize?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven