Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Beste reistijd Jordanië

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 2

Bijgewerkt op 12 april, 2022

Jordanië is nog niet zo heel bekend bij het grote publiek. Het was nog niet zo lang geleden toch een beetje ‘eng‘ om die kant op te gaan. Gelukkig is daar de laatste jaren veel verandering in gekomen en steeds meer mensen weten dit schitterende land te vinden. Een van de eerste dingen die je waarschijnlijk wil weten is de beste reistijd in Jordanië.

Beste reistijd in Jordanië

Goed om te weten is dat Jordanië een bestemming is die je het hele jaar kunt bezoeken, hoewel er wel verschillen zitten in klimaat op bepaalde bestemmingen.

De beste reistijd in Jordanië zijn de maanden vlak voor onze zomermaanden; maart tot en met mei. Dit wanneer de temperaturen nog aangenaam zijn en de regen minimaal is.

TIP ♥ – de beste maanden om Jordanië te bezoeken zijn maart tot en met mei

Nogmaals, Jordanië kan het hele jaar door bezocht worden. We raden aan om de zomermaanden (juni t/m augustus) te vermijden. We weten dat dit de makkelijkste tijd is om te reizen i.v.m. vakanties, maar de hitte kan extreem zijn in sommige delen van het land.

Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. 16 18 21 25 30 33 35 35 33 30 23 17
Regen (mm) 35 25 25 10 5 0 0 0 0 5 15 30

Groen = beste reismaanden
Oranje = tussenseizoen
MOBIEL: swipe naar rechts voor meer maanden

Hoogseizoen

Beste reistijd voor Jordanie

Maart t/m mei

Tijdens deze maanden heb je het beste weer in het grootste deel van Jordanië. Warme dagen en niet al te hete nachten. Hou er rekening mee dat dit de drukste periode is, dus reserveer van tevoren.

Tussen seizoen

Sep. t/m februari

Ook deze maanden zijn prima in Jordanië. Je hebt alleen iets meer kans op regen, ligt de temperatuur iets lager en zijn de nachten erg fris. Beste tijd om Aqaba (Rode Zee) te bezoeken. Wadi Rum is erg koud nu.

Laagseizoen

Wadi Rum

Juni t/m augustus

Waar in veel (Zuidoost) Aziatische landen dit prima maanden zijn is het in Iran extreem koud, vooral in het noordoosten en westen. Je kunt zelfs skiën in deze maanden.
Prijzen zijn laag.

JerashDe stad Jerash een must-see tijdens je reis door Jordanië

Beste reistijd in Jordanië

Hoogseizoen

De beste reistijd in Jordanië zijn de maanden maart tot en met mei. Dit is ook meteen het hoogseizoen. Ondanks dat de meeste internationale vakanties in onze zomermaanden vallen is het in het hoogseizoen drukker.

Dat heeft alles te maken met het fijn klimaat.

Niet alleen de temperatuur is aangenaam, ook de natuur is prachtig. De maanden ervoor heeft het namelijk meer geregend waardoor alles in bloei is en je veel groen en mooie bloemen vindt.

Valleien, steden, parken, de kust en zelfs de woestijn ogen net allemaal even wat aantrekkelijker. De ergste regen is in maart voorbij, maar het kan tot eind april in de bergen nog wel regenen.

Het grootste voordeel is dat het helder is wat mooie(re) foto’s oplevert

Prijzen en drukte

Hou er rekening mee dat het in deze periode erg druk kan zijn bij bekende toeristische attracties zoals Petra, de Dode Zee en tours richting de Wadi Rum woestijn. Dat heeft verder niet zo veel gevolgen voor je reis, maar verwacht niet dat je de enige toerist bent.

Daarnaast is het verstandig om accommodatie van tevoren te reserveren. Het nadeel van de beste reistijd in Jordanië is dat veel accommodatie snel vol zit.

De hete zomermaanden

Normaal houden wij van de zomer. Lekkere temperaturen, chillen aan de kust of lekker door steden struinen. Dat is in Jordanië helaas wel wat anders. De zomermaanden – juni tot en met augustus – kunnen hier namelijk extreem warm zijn.

Temperaturen van rondde 40℃ zijn hier heel normaal. Bij de Dode Zee kan het oplopen tot boven de 45℃.

Sommige houden er van, maar geloof ons. De zomer is niet de beste reistijd in Jordanië. In steden kan het bedrukkend heet zijn. Het is geen fijne temperatuur voor een stadswandeling.

Een lekker dagje aan het strand van de Dode Zee dan? Ook niet echt een pretje. Niet alleen omdat de temperatuur tot ver boven de 40℃ stijgt, maar ook omdat het kurkdroog is (nagenoeg geen regen) en er een warme tot hete wind staat. Om over de woestijn nog maar te zwijgen.

Het is niet voor niets dat de locals tussen 12:00 en 15:00 uur binnen blijven.

Beste reistijd voor JordaniëVerkoeling in de schaduw van je kameel

Ramadan

Belangrijk om te weten is dat er in Jordanië een aantal feestdagen zijn die het land aardig op z’n kop zetten qua drukte. De bekendst is natuurlijk Ramadan, maar ook ons Nieuwjaar is een drukke periode.

Tijdens de maand Ramadan (data variëren), is eten en drinken in het openbaar gedurende de dag verboden – ook voor niet Moslims (toeristen). Ook roken is verboden.

Tijdens de ramadan zijn veel winkels, banken en kantoren laat open (09:00 uur) en sluiten ze vroeg om rond 14:00 uur.

Hou er rekening mee dat zodra de zon onder gaat het feest is tijdens Ramadan.

TIP ♥ – ramadan begint op 5 mei en duurt tot 4 juni

Meer lezen over Jordanië?

2 comments

  1. Noreen

    De beste reistijd in Jordanië zijn de maanden maart tot en met mij. Mei lijkt mij 😉

    1. Ties - Reis Expert Post author

      Oei wat slordig van ons! Bedankt voor de oplettendheid 🙂 We hebben het gelijk aangepast.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU