Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Wadi Rum

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 22 april, 2023

Wadi Rum laat zich direct vertalen als ‘Roman Valley,’ maar staat beter bekend als de Valley of the Moon van Jordanië. Wadi Rum is een zeer afgelegen deel van Jordanië wat voornamelijk bestaat uit woestijn, gesteente en rotsen. Toch is dit een van mooiste en drukst bezochte plekken van Jordanië! En wij vertellen waarom.

Wadi Rim: een must-see

Wadi Rum is een gigantische woestijn met rood zand, duinen en rotsen. ‘Niet echt boeiend‘ zul je misschien denken, maar niets is minder waar.

Dit is een van de meest bijzondere plekken van het land. Het is inderdaad een échte woestijn met een drukkende hitte, verblindende zon, rotsen en heel veel zand. Maar de zonsondergangen zijn magisch en slapen onder de sterren is voor velen een once-in-a-lifetime ervaring.

Samen met Petra is Wadi Rum een must-visit in Jordanië

Wadi RumWadi Rum lijkt niet zo boeiend, mar dat is het zeker wel!

Magisch landschap

Voor de meeste bezoekers, die vaak komen vanuit Aqaba of Petra, is Wadi Rum een van de makkelijkste manieren om een dag, of meerdere dagen in een échte woestijn door te brengen.

Sinds 2011 pronkt het ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst, en niet onterecht. Je kunt het ook vergelijken met een grote woestijn, maar deze woestijn is toch niet even iets anders dan de meeste woestijnen die we kennen.

Bedouin nomads

Het gebied is geïsoleerd en wordt alleen bewoond door een paar duizend Bedouin nomads en dorpelingen. Er is vrijwel geen infrastructuur, wat de omgeving van Wadi Rum heel onaangetast maakt en daarmee erg bijzonder.

Je vindt in de directe omgeving ook vrij weinig, los van een paar kleine winkeltjes en tenten waarin je eventueel kunt overnachten. Het belangrijkste gebouw is het hoofdkwartier van de Desert Patrol Corps.

Het decor is bekend

Zoals je inmiddels weet is dit geen traditionele woestijn, en bestaat deze meer uit bergen en rotsen dan uit zand.

Als de naam Wadi Rum je misschien nog niets zegt, herken je afbeeldingen of video’s van deze regio wellicht wel. Er zijn namelijk verschillende populaire films hier opgenomen!

Denk daarbij aan Transformers 2 (2009), Revenge of the Fallen of The Last Days on Mars.

Ook diverse documentaires voor BBC zijn hier opgenomen, zoals bijvoorbeeld The Face. In deze laatste documentaire worden twee Britse klimmers gevolgd die de bergen in Wadi Rum beklimmen.
Wadi RumVeel is er niet, maar juist dát is de magie van deze plek!

Wat is er te doen in Wadi Rum?

Wadi Rum is een woestijn en veel mensen denken dat er in een woestijn niet heel veel te doen is. Dat is bij Wadi Rum wel anders, want er is hier genoeg te doen!

Wij delen de leukste dingen om te doen.

#1 Tour met fourwheeldrive

De meest gangbare manier om deze plek te ontdekken is met een 4×4 jeep. Er zijn verschillende organisaties die een tour aanbieden en deze duurt gemiddeld 3 tot 5 uur.

Je kunt ervoor kiezen met een groep mee te gaan, of een privétour te boeken. De tour is vaak wel aan de prijzige kant maar ongetwijfeld de moeite waard. Als je een privétour boekt heb je meer tijd om foto’s te maken, als je besluit met een groep te gaan heb je simpelweg meer gezelschap.

Boeken en kosten

Je hoeft de tour vaak niet vooraf te boeken, als je aankomt bij het Visitor Centre of bij het kamp waar je – eventueel – overnacht zijn voldoende aanbieders. Je kunt de tour ook altijd via je hotel boeken natuurlijk.

Prijen variëren enorm, evenals de tours, maar reken op de volgende prijzen;

  • 4 uur durende tour   vanaf €45
  • 1 dag tour   vanaf €80
  • Meerdaagse tour   vanaf €100 +

Vervoer in Jordanië

Cruisen door de woestijn

Wadi Rum

Wadi Rum

#2 Ga hiken door de woestijn

Misschien zou je het niet verwachten, maar hiken is ook een aanrader. Helemaal als je van wandelen houdt en – letterlijk – stevig in je schoenen staat, dan is dat zeker een optie.

De eerste overnachtingsplekken vind je namelijk op ongeveer 8 kilometer afstand van Wadi Rum Village. Als je daar je auto parkeert of aankomt met de bus, kun je dus de benenwagen nemen naar een van de tentenkampen.

Zorg er wel voor dat je vroeg vertrekt en een fatsoenlijke GPS bij je hebt, anders is de kans om de verdwalen redelijk aanwezig. Je kunt het beste aan de zijkanten van de valley lopen, want het midden bestaat uiteraard volledig uit zand en is lastig om op te lopen.

TIP ♥ – bereid je goed voor op deze tocht en neem voldoende water mee.

All alone

#3 Overnachten in Wadi Rum

De complete omgeving rondom Wadi Rum Village is prachtig. Niet alleen overdag, ook in de nacht. Er is namelijk zo weinig lichtverbruik dat je alle sterren super goed kunt zien in de nacht.

Als het weer helder is – wat het vaak is – is het een indrukwekkend schouwspel. Als je besluit hier te overnachten slaap je ongetwijfeld in een traditioneel tentenkamp.

Boeken en kosten

Natuurlijk heb je ook luxere accommodaties die de tentervaring aanbieden, maar dan op een iets andere manier. Op iedere boekingssite vind je verschillende opties voor ieder budget.

Je kunt bijvoorbeeld in het schitterende Hasan Zawaideh Camp verblijven voor €45 per nacht, maar je vindt ook verschillende overnachtingen rond de €300 per nacht, of maar €20 per nacht.

Waar je ook verblijft, alle faciliteiten zijn ontzettend schoon en jouw overnachting in Wadi Rum is hoe dan ook onvergetelijk.

TIP ♥ – reserveer deze kampen op tijd! Check hier de beste opties
Wadi Rum
Een van de tentenkampen 

#4 Wacht tot de zon onder gaat

De zonsondergang in Wadi Rum is een van de redenen om hier te komen. Het is schitterend om te zien hoe de kleuren van de woestijn langzaam veranderden met de ondergaande zon.

Het ene moment loop je door de brandende zon met een helder blauwe lucht en binnen een paar uur veranderd het van lichtroze tot donkeroranje en bruin.

Voor velen is dit het hoogtepunt van de reis naar de Jordaanse woestijn.

Boek daarom ook een overnachting in de woestijn, want met een dagtocht vanuit Aqaba of Petra red je het niet om de zon onder te zien gaan.

Woow!

#5 Blijf zitten onder de sterrenhemel

Stargzing. Ik vind het woord alleen al indrukwekkend 🙂 Als je de zon onder hebt zien gaan is het aan te raden om te blijven zitten om de vele sterren te zien.

Doordat er weinig licht is in deze regio is het een perfecte plek om sterren te zien. Iets wat bij ons (zeker in de Randstad) helaas niet altijd mogelijk is.

Stap uit je tent en bewonder de indrukwekkende sterrenhemel.

Als je écht optimaal wil genieten zijn er ook rondleidingen in Wadi Rum die je laten kennismaken met de sterrenhemel en dat is zeker een aanrader!

TIP ♥ – check de website van RumSky die excursies ‘stargazing’ aanbieden

Not mine (helaas)

#6 Ga rotsklimmen

Heb je het wandelen door de woestijn wel gezien en ben je op zoek naar meer avontuur? Dan kun je ook gaan rotsklimmen in Wadi Rum! Je hebt al gelezen dat Wadi Rum geen traditionele woestijn is en ook voor grote delen bestaat uit bergen en rotsen. Die zijn uitermate geschikt voor rotsklimmen.

Er zijn talloze klimroutes die je hier kunt nemen en ze variëren natuurlijk in moeilijkheidsgraad. Ben je nog niet zo’n ervaren klimmer maar wil je het wel graag eens proberen? Dan kan zeker. Zorg er dan voor dat je bij de touroperator aangeeft dat je nog geen ervaring hebt.

Heb je wel al meer ervaring met rotsklimmen? Dan kun je hier je hart ophalen. Je hebt hier namelijk de mogelijkheid om te klimmen op de bekende en iconische ‘Jebel Rum’.

#7 Ga sandboarden

In het Nederlands heet dit ook wel zandsurfen maar sandboarden is natuurlijk veel leuker om te zeggen. Deze activiteit is niet specifiek iets voor de Wadi Rum maar het is er wel de perfecte plek voor. Je gaat hier namelijk met een board (vergelijkbaar met een snowboard) van de grote zandheuvels af. Dit is echt een hele toffe ervaring en hoe hoger de heuvel, hoe harder je natuurlijk gaat.

Op ongeveer een half uur rijden van de Wadi Rum Village vind je de grootste duinen van de woestijn. Dit is de perfecte plek om te gaan sandboarden. Het board kun je huren bij de organisatie waar je de tour boekt en vaak kun je deze activiteit boeken in combinatie met een overnachting in de woestijn. Super tof!

Sanboarding Wadi Rum

#8 Boek een ballonvaart

Wauw, deze activiteit staat achteraan in het lijstje maar is misschien wel één van de meest bijzondere dingen die je hier kunt ondernemen. Als je de overige activiteiten allemaal hebt gepland kun je een ballonvaart overwegen om de Wadi Rum eens vanaf de lucht te bekijken.

Je wordt in alle vroegte opgehaald want de luchtballon vaart tijdens de zonsopkomst. Je kunt genieten van de schitterende uitzichten die je hier sowieso hebt, maar dan vanuit de lucht! Afhankelijk van de weersomstandigheden zit je ongeveer een uur in de luchtballon.

Het boeken van tours en excursies

Een bezoek plannen aan Wadi Rum benodigd enige voorbereiding. Het gebied is namelijk zo afgelegen en redelijk onbegaanbaar voor de reguliere toerist.

Ook zijn privévoertuigen verboden vanaf Wadi Rum Village, dus je bent enigszins verplicht een tour te boeken wil je op de plek van bestemming komen.

Tours en excursies via hotels

Als je aankomt in bij de Village zijn er voldoende locals die jou kunnen helpen je weg verder te vinden. Als je een hotel hebt geboekt in deze omgeving zullen ze je hier op komen halen, en anders kan iemand je altijd wel vertellen hoe je er het beste kunt komen.

TIP ♥ – vrijwel alle hotels in de omgeving bieden excursies aan, maar je kunt altijd zelf een tour boeken bij een onafhankelijke organisatie.

Wadi Rum

Je kunt ook op een kameel door de woestijn

Tips voor een bezoek aan Wadi Rum

Wadi Rum is een van de bekendste highlights van het land en als je in Jordanië bent zul je merken dat het vrij makkelijk is om hier te komen.

Er worden veel tours aangeboden en er is overal informatie in te winnen. Wij willen je echter toch wat tips meegeven.

Hou rekening met het weer

In de winter kunnen de temperaturen ‘s nachts tegen het vriespunt lopen en overdag wordt het ‘maar’ 15°C. Breng dus warme kleding mee!

In de zomer kan het juist weer extreem heet worden. Temperaturen boven de 40°C zijn niet uitzonderlijk. Neem in de zomer een pet mee, veel water en zonnebrand! ‘s nachts wordt het ook in de zomer erg koud!

Hoe lang heb je nodig

Dat is moeilijk te zeggen. Je kunt hier voor een dag heen, maar ook voor een week als je echt alles wil zien. Onze ervaring is dat twee dagen voldoende is.

In twee dagen kun je de leukste dingen zoals een 4×4 tour of kameel rijden combineren met de zonsondergang en sterrenhemel.

TIP ♥ – minimaal 2 dagen is perfect voor Wadi Rum

Offline

Hou er rekening mee dat je hier niet overal internet hebt. De luxe kampen hebben vaak wel WiFi, maar de normale kampen niet.

Licht familie en vrienden op tijd in dat je even offline bent!

Draag gepaste kleding

Minirokjes of tanktops zijn over het algemeen niet de beste kleding keuze. De locals hier hechten veel waarde aan hun normen, waarden en tradities. Wij zijn er te gast dus draag gepaste kleding!

Drink voldoende water

Dit is misschien overbodig maar toch willen we je er graag aan herinneren dat het belangrijk is om voldoende water te drinken tijdens een bezoek aan Wadi Rum. Het is hier vaak erg warm en droog en als je activiteiten gaat ondernemen zweet je waarschijnlijk veel. Door voldoende water te drinken kun je de kans op uitdroging verkleinen.

Smeer je in met DEET

Ook in de woestijn zitten voldoende insecten waar je niet door gebeten wil worden. Neem dus genoeg anti-insecten middel mee zoals DEET en zorg ervoor dat je jezelf goed insmeert.

Neem contact geld mee

In de Wadi Rum Village is helaas geen pinautomaat aanwezig en in de woestijn uiteraard ook niet. Zorg ervoor dat je voldoende contact geld meeneemt zodat je geboekte tours kunt betalen en fooi kunt geven.

Wadi Rum

Hoe kom je er?

Zoals vaker aangegeven is Wadi Rum een erg afgelegen gebied in Jordanië. Je vindt het dan ook op ruim 40 kilometer afstand van Aqaba, op een korte omweg van de Desert Highway tussen Amman en Aqaba.

Vanaf Petra

Van Petra kun je een taxi nemen. Dit kost minimaal 40JD voor een rit van 2 uur. Je kunt ook de bus nemen. Die vertrekt rond 9:00/9:30 uur  en kost 8 tot 10 JD p.p.

Vanaf Aqaba

Vanaf Aqaba naar Wadi Rum duurt ongeveer een uur. komen. Een taxi kost 25JD. Er gaat maar een bus van Aqaba naar Wadi Ru Village. Deze vertrekt om 6.30 uur/7.00 uur, kost 3JD, maar zit bijna altijd vol.

Wadi Rum Visitor Centre

Vanaf daar is het nog 21 kilometer rijden naar het Wadi Rum Visitor Centre. Rondom het Visitor Centre vind je vooral ontzettend veel gidsen die tours aanbieden.

Als je besluit met de bus te reizen zetten ze je vaak af op de kruising richting Wadi Rum. Hier vind je veel lifters die allemaal die kant op gaan, en het schijnt in deze regio van het land heel normaal te zijn.

TIP ♥ – je kunt ook een minibus nemen vanaf dit kruispunt die je meeneemt naar het Visitors Centre.

Beste reistijd

Het is vanzelfsprekend dat het in een woestijnachtige omgeving erg warm kan worden. Het is daarom ook aan te raden om in de koudere periodes Wadi Rum te bezoeken.

Maart tot en met mei en oktober tot en met november zijn de beste (en drukste) maanden.

Ook is het schouwspel van licht en schaduw interessant om te zien, dus op een meer bewolkte dag zal jouw bezoek spectaculair zijn. Dit maakt het voor- en najaar de beste periodes om het te bezoeken.

Wadi Rum

Locatie

Meer lezen over Jordanië?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU