Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Beste reistijd Iran

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Iran is een land in opkomst en steeds meer reizigers weten deze mooie bestemming te vinden. Wat je moet weten is dat het weer in Iran wat anders is dan veel andere landen in Azië. Zo kan het hier in de winter extreem koud worden en in de zomer juist weer extreem heet. Om je enigszins op weg te helpen vind je op de pagina alle info over de beste reistijd Iran.

Beste reistijd Iran

Over het algemeen is de beste reistijd Iran te verdelen in twee periodes; de lente en de herfst. Dit zijn de maanden maart tot en met mei en september tot november. Vanaf november tot en met februari is het winter en de temperaturen kunnen dan makkelijk onder 0 komen.

TIP ♥ – de beste maanden om Iran te bezoeken zijn maart tot en met mei en september tot november

Tijdens deze maanden vermijd je de stikkende hitte van de zomermaanden (juni, juli en augustus) evenals de extreme kou (het vriest en sneeuwt hier) van de winter. Hou er wel rekening mee dat de prijzen stijgen in deze maanden.

Beste reistijd Iran

De seizoenen in Iran

De seizoenen in Iran zijn een beetje vergelijkbaar met die in Nederland met als enige verschil dat de zomer extreem heet kan worden en de winter extreem koud. November tot en met februari, het laagseizoen, is alleen leuk als je hier wil skiën.

Hoogseizoen

Kashan
Maart t/m mei

Tijdens deze maanden heb je het beste weer in het grootste deel van Iran. De prijzen zijn het hoogst en het is het drukst qua toerisme vooral in op de bekendere plekken

Tussenseizoen

Yazd
Juni t/m oktober

De zomermaanden kunnen heel erg heet worden. Het is qua toerisme een stuk rustiger en de prijzen liggen laag. September en oktober kunnen nog prima maanden zijn om te reizen.

Laagseizoen

Teheran
November t/m februari

Waar in veel (Zuidoost) Aziatische landen dit prima maanden zijn is het in Iran extreem koud, vooral in het noordoosten en westen. Je kunt zelfs skiën in deze maanden.
Prijzen zijn laag.

Yazd

Reis Verder

Vervolg je reis naar Iran en bekijk de mooiste highlights van Iran, lees over hoe je een visum kan aanvragen, hoe je het goedkoopst een vliegticket boekt naar Iran of wat voor budget je ongeveer nodig hebt.

Hoogseizoen

Het hoogseizoen, en dus de beste reistijd Iran, zijn de maanden maart tot en met mei. Andere goede maanden zijn september en oktober. De lente is een geweldige tijd om naar Iran te reizen, aangezien je mooie, heldere dagen met weinig regen en aangename temperaturen hebt.

Afhankelijk van waar je naartoe gaat, varieert de temperatuur wel. Zo is het in het zuiden makkelijk 5 tot 10 graden warmen dan in het noorden.

TIP ♥ – in de laatste twee weken van maart viert met Nowruz (Iraans Nieuwjaar). Het is dan behoorlijk druk, maar erg gezellig!

Noord v.s Zuid

Als je wil kan je zelfs skiën in Ardabil’s Alvares of de Dizin-skigebieden in Teheran (noord Iran). Als je de warmere regio’s wil opzoeken kun je beter richting het zuiden en het centrale deel van Iran zoals Yazd, Isfahan en Shiraz.

Laagseizoen

De winter, van november tot en met februari behoort zeker niet tot de beste reistijd Iran. Zeker in het westen en het noordwesten van het land kan het koud worden. Het kan zelfs sneeuwen. De sneeuwval duurt meestal enkele dagen, maar het is niet echt lekker ‘reisweer’.

In steden als Teheran of Tabriz kan het vriezen. In het zuiden is het warmer, maar ook daar stijgen de temperaturen niet boven de 10 graden uit. Daarnaast zijn de dagen kort want de zon gaat rond 17.00 uur onder. Voordeel is dat het goedkoop reizen is en het niet druk is.

TIP ♥ – hou je van skiën en zoek je een mooie skibestemming? Dan is Iran in deze tijd zeker een aanrader.

Persepolis

Feestdagen & Ramadan

Belangrijk om te weten is dat er in Iran een aantal feestdagen zijn die het land aardig op z’n kop zetten net zoals je in Thailand het Songkran Festival hebt of de Semana Santa in landen als Guatemala of Mexico.

Nowruz

Nowruz is Iraans nieuwjaar en duurt drie dagen. Het begint op 21 maart. Tijdens Nowruz schieten de prijzen omhoog en wordt het een stuk drukker. Niet alleen qua toerisme, maar juist qua reizende locals.

Het is de feestdag(en) van het land. Het nieuwjaar duurt 3 dagen, maar alle festiviteiten duren 2 weken dus het is 2 weken lang behoorlijk druk. Als je het mee wil maken is het raadzaam om ver van tevoren alles te reserveren. Heb je hier geen behoefte aan kun je de laatste weken van maart beter overslaan.

Ramadan

Tijdens de maand Ramadan (data variëren), is eten en drinken in het openbaar gedurende de dag verboden – ook voor niet Moslims (toeristen) – en worden religieuze wetten strenger toegepast.

Hou er rekening mee dat zodra de zon onder gaat het feest is tijdens Ramadan.

Vrijdag

Wat voor ons zondag is, is in Iran de vrijdag; een rustdag is. Dit houdt in dat donderdag en vrijdag het weekend vormen in Iran. Zaterdag en zondag zijn normale werkdagen.

Meer lezen over Iran?

0 comments

 1. Marit

  Hi,

  Ik wil graag meer informatie over reizen in de maanden juli en augustus. Is het mogelijk verkoeling te zoeken in gebouwen en is het droge hitte en kan je hierop kleden? Of is het alsnog enorm af te raden om hier heen te reizen want we willen graag naar dit mooie en unieke land maar kunnen helaas alleen in de zomer reizen.

  Groetjes

  1. Sjoerd - Reis Expert

   hi Marit,

   wij kunnen niet meer geven dan bovenstaande informatie. Voor jou bepalen of het te doen is, is lastig. Persoonlijk denk ik van wel. Maar misschien vind jij wel van niet?
   Ik ben bang dat je die beslissing alleen zelf kan maken.

   Groeten,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU