Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Budget Iran

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Iran, het land dat jarenlang gebukt is gegaan onder oorlogen en ongeregeldheden is vandaag de dag een nieuwe hotspot voor internationale reizigers. Visumregels zijn versoepeld, er is ontzettend veel te zien, de mensen zijn aardig en… het is betaalbaar! Maar wat kost zo’n reis door dit indrukwekkende land precies? Dat leggen we uit op deze pagina budget Iran.

Tomans of Rials?

Voordat we je alle ins & outs delen over het budget Iran is het goed om te weten wat voor munteenheid ze gebruiken. De munteenheid in Iran is de Rial. €1 is ongeveer 50.000 rial. De precies koers kun je vinden op xe.com.

Om het makkelijk te maken gebruiken sommige locals de term Tomas om geld aan te geven. Het gekke is dat Tomans helemaal geen munteenheid. Als je iemand Toman hoort zeggen bedoelen ze dus Rial. Er zijn geen munten of bankbiljetten in ‘Toman’. Het is gewoon een naam voor het geld.

Pinnen in Iran

Wat misschien nog wel belangrijker is om te weten is dat je in Iran niet kan pinnen. Niet met je Nederlandse bankpas in ieder geval. Er zijn wel pinautomaten, maar die accepteren geen Europese kaarten. Ook geen creditcards. Neem daarom genoeg contant geld mee in vorm van Euro’s of Amerikaanse dollars. Hoeveel je mee moet nemen leggen we op deze pagina uit.

TIP ♥ – buitenlanders kunnen NIET pinnen in Iran. Zorg daarom voor voldoende cash!

Budget Iran

Budget Iran – Wat kost reizen in Iran

Hoe groot je budget Iran moet zijn is natuurlijk per persoon verschillend, maar het is niet zo duur als je misschien zou denken. Qua kosten kun je Iran vergelijken met landen als de Filipijnen, Sri Lanka of Guatemala als je het buiten Azië wil zoeken 🙂 Onze bloggers hebben de kosten van hun reis door Iran bijgehouden en we delen graag hun ervaringen.

TIP ♥ – ga uit van zo’n €35 tot €40 p.p. per dag als budget Iran.

Hierbij moeten we wel zeggen dat dit een gemiddeld budget is. We zijn uitgegaan van privékamers in hostels of budget hotels, af en toe wat luxer reizen (VIP bussen) en een keer wat uitgebreider eten.

De low-budget backpackers kunnen ongetwijfeld goedkoper reizen als je op dorms slaapt en alles met de bus doet. Het kan ook makkelijk duurder als je een auto huurt en alleen in hotels slaapt.

Kosten voor accommodatie

Een van de eerste dingen die je moeten weten is dat veel accommodatie niet te boeken is via websites als Booking.com, Hostelworld etc. De beste kans heb je op Hostelworld. Veel websites worden ook geblokkeerd zoals bijna alle Social Media sites. Hou er daarnaast rekening mee dat accommodatie iets duurder is dan andere landen in Zuidoost-Azië.

Prijzen voor accommodatie vallen gelukkig wel mee. Het zal nog steeds het grootste deel van je budget Iran beslaan, maar er zijn genoeg betaalbare opties. Een dorm is vaak al beschikbaar vanaf €7 per nacht. Een privékamer is een hostel kost je rond de €20 per nacht. Hotels gaan richting de €40 tot €50 per nacht, uiteraard afhankelijk van de kwaliteit en het hotel.

Enkele voorbeelden van kosten van tweepersoonskamers:

 • Teheran  €35 per nacht
  • Dorm in hetzelfde hostel  €12 per nacht
 • Isfahan  €31 per nacht
 • Yazd  €40 per nacht
 • Shiraz €33 per nacht

Kosten per dag

Gemiddeld betaalde wij ongeveer €35 per nacht. Gedeeld door 2 kom je op $17 per persoon per nacht uit. Daar moet ik bij zeggen dat we makkelijker goedkoper hadden kunnen slapen als we hadden gekozen voor meer budget opties. Dorms zijn goedkoper dan tweepersoonskamer dus daarmee zou je kunnen besparen op je budget Iran.

Isfahan

Kosten voor eten en drinken

Er zitten twee voordelen aan het eten in Iran. Het is goedkoop en het is erg lekker. Het eten zal de minste invloed hebben op je budget Iran en dat betekent dat je niet hoeft te bezuinigen. Er zijn accommodaties waar je een keuken hebt, maar gezien het feit dat een flinke maaltijd maximaal €5 kost kun je beter lekker uit eten gaan.

Ontbijt is vaak inbegrepen en in supermarkten of marktjes kun je goedkoop fruit en broodjes kopen, maar je kunt natuurlijk ook gewoon neerploffen in een van de vele lokale restaurantjes. Snackjes kost niet meer dan een euro en een lokale maaltijd maximaal €5.

Voorbeeld van kosten voor eten en drinken;

 • Kleine snack (gedroogd fruit) €1
 • Lokaal broodje vlees €2
 • Thee in een theehuis €1
 • Complete maaltijd inclusief drinken €4,80
 • Kebab €1,50
 • 1 liter water €0,20

TIP ♥ – ontbijt zit vrijwel altijd bij het hotel. Alcohol is verboden in Iran.

Kosten per dag

Kosten voor eten en drinken liggen niet zo hoog. Wij gaven ongeveer €5 tot €10 per persoon per dag uit, afhankelijk van waar en wat we aten. Het kan duurder als je ontbijt buiten de deur en alleen in duurdere restaurants eet, maar ook zeker goedkoper aangezien wij lekker en veel gegeten hebben 😉

Budget Iran

Verse kruiden

Kosten voor vervoer

De kosten voor vervoer zijn afhankelijk van je reis. Je kunt een auto huren, maar ook met de bus reizen. Dan heb je nog de keuze tussen de ‘normale’ bussen (ook wel mahmooly) en de iets luxeren VIP bussen. Daarnaast kun je in steden nog met de taxi en metro reizen.

Taxi’s zijn in de meeste steden hét vervoersmiddel Daarnaast kunnen taxichauffeurs je ook een hoop vertellen over hun stad, mits ze Engels praten 🙂 En dat gebeurt helaas niet zo veel. Taxiprijzen zijn altijd te onderhandelbaar, behalve die van het vliegveld naar Teheran. Tenminste, dat werd ons verteld.

Voor het reizen tussen de steden kun je beter de bus gebruiken, en dan met name de VIP bus, aangezien die iets comfortabeler zij en meer ruimte bieden. Om u een voorbeeld te geven, een bus van Shiraz naar Kerman was 800.000 rials voor ons beiden, dus ongeveer 20 euro.

Voor die prijs hebben we niet alleen genoten van het prachtige uitzicht op de woestijn en de bergen vanuit onze comfortabele stoelen, maar we hebben ook wat hapjes en sap gekregen om er nog meer van te genieten?

Om van Bandar Abbas naar Qeshm eiland te komen, namen we een zeer aangename veerboot die ongeveer een uur duurde en 140.000 rials voor ons beiden kostte (ongeveer 3,5 euro).

Voorbeelden van kosten voor vervoer

 • Taxi van vliegveld naar Teheran US$20 (standaard prijs)
 • Teheran naar Kashan €6
 • Isfahan naar Yazd €6
 • VIP bus Yazd naar Shiraz €5,25
Auto huren

Je kunt er ook voor kiezen om een auto te huren. Alle grote internationale verhuurbedrijven zijn aanwezig op het vliegveld van Teheran, maar je kunt het ook van tevoren regelen in Nederland.

De prijzen voor het huren van een auto variëren en zijn afhankelijk van het seizoen, maar voor €30 per dag rij je een goede auto (excl. benzine).

Kosten per dag

De kosten voor vervoer hebben niet zo’n grote invloed op je budget Iran. Je zit immers niet elke dag in de bus. Als je uit gaat van €5 per dag zit je prima. Het huren van een auto heeft natuurlijk wel invloed op je budget. Reken op minimaal €30 per dag. Mocht je dat kunnen delen is dat €15 p.p. per dag.

Budget Iran

Taxichauffer in Kashan

Kosten voor activiteiten

Tours en activiteiten zijn behoorlijk prijzig in Iran. Er is een hoop te zien in de stad, maar het is niet zo dat je dagen kan vullen met gratis activiteiten. Als je dingen wil zien zul je echt in de buidel moeten tasten voor tours en met name voor entreegeld voor bepaalde bouwwerken.

Tours zijn vrij prijzig. Zo kost een tour door de Kalut woestijn al snel €150 euro voor twee dagen. Daar zit wel accommodatie en eten en drinken bij, maar als je dat vergelijkt met tours in bijvoorbeeld Indonesië of Thailand is dat een hoop geld. De meeste toegangsprijzen voor bouwwerken liggen rond de 200.000 Rial, zo’n €4.

Voorbeelden van kosten voor tours en activiteiten

 • 2-daagse tour Kalut woestijn  €150
 • Golastan Palace in Tehran  €7,50
 • Al Moluk-moskee in Shiraz  €3
 • Vikal moskee in Shiraz €3
 • De meeste moskeeën en paleizen in Esfahan €4
 • Dagtour Persepolis €47

Kosten per dag

Naast kosten voor accommodatie gaven we het meeste uit aan activiteiten of eigenlijk entreegeld. Je bent niet iedere dag in Iran dus je wilt ook het liefst zo veel mogelijk zien. In steden als Shiraz en Ishafan is ontzettend veel te zien en met entree tickets van zo’n €4 per bezienswaardigheid gaat dat hard. Nu bezoek je niet elke dag een bezienswaardigheid, maar reken op zo’n €7 per persoon per dag aan activiteiten (exclusief duurdere tours zoals Persepolis en Kalut)

Shiraz

De Zinat Ol-Molk Mansion in Shiraz

Meer lezen over Iran?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU