Marokko is een populair land voor een weekeindje of midweekje weg. Je kunt hier echter ook prima langer reizen en de verschillende, mooie bezienswaardigheden en steden ontdekken. De beste manier om rond te reizen is door een auto te huren in Marokko. Hoe je dat het beste doet, lees je hier!

Tips auto huren in Marokko

Afrika is een van de beste continenten om een auto te huren. Niet alleen supertof om te doen, soms is het ook gewoon noodzakelijk, omdat het openbaar vervoer dramatisch is. Dat is in Marokko niet het geval.

Je kunt hier in principe prima reizen met het openbaar vervoer. Het duurt alleen veel langer en busdiensten zijn niet altijd even efficiënt of betrouwbaar. Daarom kiezen veel mensen voor een huurauto.

Wil jij een auto huren in Marokko? Bekijk dan hier onze tips!

Wat kost een auto huren in Marokko?

First things first natuurlijk, want wat kost het huren van een auto? De kosten zijn afhankelijk van de auto die je huurt, hoeveel dagen je de auto wil huren en het seizoen waarin je reist.

Gelukkig is het huren van een auto niet heel duur. Daarnaast heb je in Marokko geen 4×4 nodig of een grote Jeep zoals bijvoorbeeld in Namibië of Zuid-Afrika. In Marokko kun je prima uit de voeten met een kleinere auto.

Auto en huurperiode

De kosten variëren van €20 per dag voor een kleine auto tot €40 per dag voor een grotere auto. Als je toch een SUV wil huren moet je rekenen op €50 of meer.

Reken op €20 tot €30 per dag voor een kleine auto.

Daarnaast zijn de kosten afhankelijk van de huurperiode. Een auto huren voor een weekend is vaak duurder dan een auto huren voor twee of drie weken. Een auto huren voor een lang weekend in Marokko is daarom ook niet bepaald voordelig.

Auto huren in MarokkoDe wegen zijn over het algemeen goed

Waar huur je een auto?

Een auto huren in Marokko kan op verschillende manieren. De makkelijkste manier is om het online te regelen. Je kunt je auto ook huren bij aankomst op een van de luchthavens (bijvoorbeeld Marrakesh en Tanger), maar dat is heel veel regelwerk en wachten.

Met de komst van de vele online verhuurbedrijven is het gelukkig een stuk makkelijker.

Als wij op reis gaan naar een land waar we een huurauto nodig hebben, doen we dat altijd bij RentalCars. Dit is veruit de goedkoopste aanbieder met de meeste opties. Ze vergelijken namelijk alle verhuurbedrijven met elkaar.

We raden wel aan om een auto te huren bij een internationaal bekend verhuurbedrijf (Hertz, AVIS, Budget, Europcar etc.).

TIP ♥ – bekijk hier gelijk alle deals

Benodigde documenten

Om een auto te huren in Marokko moet je minimaal 21 zijn, maar sommige bedrijven hanteren een minimum leeftijd van 23 of 25 jaar. Daarnaast moet je, uiteraard, in het bezit zijn van een rijbewijs. Een Internationaal Rijbewijs (die van de ANWB) is niet nodig. Deze zijn sowieso nutteloos, maar dat terzijde.

Verder moet de huurder een creditcard hebben op zijn/haar naam. Daarnaast moet je verplicht verzekerd zijn, maar dit is meestal inbegrepen in het huurbedrag. Controleer dit daarom altijd!

Wat voor auto moet je huren?

Zoals we eerder al zeiden heb je in Marokko geen grote 4×4 nodig. In de meeste Afrikaanse landen is dat wel zo, omdat je vaak naar afgelegen gebieden of nationale parken moet rijden waar de wegen niet verhard zijn.

In Marokko is dat niet zo. De wegen zijn goed en met een normale 2WD (sedan) kun je prima uit de voeten.

Daarnaast zullen de meeste reizigers reizen tussen de steden. Denk aan Marrakech, Chefchaouen, Agadir en Fez.

Chefchaouen

ChefchaouenDe wondere wereld van Chefchaouen

Is zelf rijden veilig?

Veel mensen zijn huiverig om met een huurauto op pad te gaan. Of dat nu in Marokko, Zuid-Afrika, Costa Rica of Mexico is. Dat is begrijpelijk, maar nergens voor nodig. Een auto huren in Marokko en het land doorreizen is niet alleen supertof, het is ook veilig.

Je zult in ieder geval niet zo snel overvallen worden, als dat is waar je bang voor bent. ‘Gevaar’ zit hem meer in andere dingen.

De belangrijkste:

Rijden in het donker

Rijden in het donker raden we af. Niet omdat vanwege criminaliteit, maar omdat je bijna niets ziet. In Nederland zijn de wegen goed verlicht, ook de kleinere wegen. Dat is in Marokko niet het geval en als het hier donker is, is het écht donker.

Gaten in de weg, dieren, fietsers, wandelaars… je ziet ze niet in het donker!

Onervaren bestuurders

Als je nog niet zo lang een auto bestuurd is het verstandig om goed na te denken over je avontuur in Marokko. Ze rijden hier namelijk anders dan in Nederland. Rijden in Marokko kan behoorlijk stressvol zijn.

Toeterende weggebruikers, gaten in de weg, uitdagende wegen en bijzondere inhaalmanoeuvres zijn hier heel normaal.

TIP ♥ – het is aan te raden om minimaal 1 ervaren bestuurder te hebben

Route plannen

Plan je route door Marokko zorgvuldig voordat je aan je reis begint. Ga niet zomaar de weg op. Dat levert alleen maar stress op. Als je van tevoren weet waar je heen wil en je navigatie aan zet (Maps.me) rijst dat stukken relaxter.

Stop niet voor lifters

Dat klinkt een beetje lullig, want 90% van de lifters hebben goede bedoelingen, maar er zijn ook lifters bij die niet zulke goede bedoelingen hebben. Vermijd het risico en stop niet voor lifters.

De medeweggebruikers

Het grootste gevaar komt van je medeweggebruikers. In Nederland zijn we ontzettend netjes op de weg. Dat is in Afrika (of Azië en Latijns-Amerika) wel wat anders. Ze rijden midden op de weg, halen in waar het niet kan, gebruiken te pas en te onpas hun toeter en duwen je het liefst van de weg.

Niet echt tof en ook nog eens gevaarlijk, maar het hoort er bij. Het recht van de grootste auto is hier heel gebruikelijk.

TIP ♥ – laat je niet opnaaien en ga aan de kant wanneer nodig

Parkeer bij voorkeur op beveiligt terrein

Een laatste tip is dat je je huurauto het beste kunt parkeren op beveiligd terrein. In de meeste steden zijn afgesloten parkeerterreinen en daarnaast bieden veel accommodaties privé parkeergelegenheid. Maak hier gebruik van!

Niets is vervelender dan wakker worden voor je volgende roadtrip en te ontdekken dat je ramen zijn ingeslagen.

Atlas gebergte

Navigeren en de wegen

Een auto huren in Marokko en zelf rijden is niet heel lastig zolang je van tevoren een idee hebt van de route. Hoe meer je voorbereidt hoe makkelijker het rijden is. Zorg daarom dat je een globale planning hebt van je reis.

Plan daarnaast altijd je route uit voordat je gaat rijden. Als je bijvoorbeeld van Marrakech naar Essaouira rijdt, zet deze route dan in je navigatie of Maps.me, zodat je van tevoren en onderweg weet hoe je moet rijden.

De wegen in Marokko

De wegen in Marokko zijn goed. Zeker tussen de steden is het prima rijden. Sommige wegen zijn iets beter dan de anders, maar de hoofdwegen zijn allemaal in prima staat. De beste wegen zijn:

  • N-wegen
  • R-wegen

De N-wegen kun je vergelijken met de A-wegen in Nederland. Geasfalteerd en in de meeste gevallen verlicht. De R-wegen zijn subwegen van de N-wegen en ook prima. Alles buiten die wegen wordt minder.

Bergwegen

Als je de bergen in trekt in Marokko, denk aan het Atlas Gebergte, of de Chebbi woestijn wil verkennen, worden de wegen wat uitdagender. Zeker de wegen in de bergen zijn vaak erg krap en niet al te best.

Laat je daardoor niet afschrikken, want het zijn vaak de mooiste delen van het land! Enkele belangrijke regels op bergwegen:

  • Omhooggaand verkeer heeft altijd voorrang;
  • Voor scherpe bochten wordt vaak getoeterd om te laten weten dat er iemand aan komt;
  • Vrachtwagens en bussen hebben voorrang.

Gorges DadesDe wegen in de bergen zijn goed, maar wel smal

Let op je verzekering

Als laatste tip voor het huren van een auto willen we je meegeven dat je goed moet letten op je verzekering. Kijk altijd of bij de huurauto een verzekering zit. Bij de meeste internationale verhuurbedrijven is dit altijd netjes geregeld.

Controleer ook altijd waartegen je verzekerd bent. Ruitschade, lekke banden, inbraakschade, blikschade en inzittende verzekeringen zijn de belangrijkste.

Bij de kleinere verhuurbedrijven is dit niet altijd het geval en in geval van schade ben jij dan altijd verantwoordelijk.

TIP ♥ – controleer de auto goed op schade en/of krassen voordat je er mee op pad gaat. Als er grote schade of krassen op de auto zitten die niet op het formulier staan is er kans dat ze jou daar voor verantwoordelijk houden.

    Meer lezen over Marokko?

Scroll naar boven