In slechts een paar jaar tijd is koningsstad Fez uitgegroeid tot een van de populairste bestemmingen in het prachtige Marokko. Samen met Marrakech en Chefchaouen staat deze stad steevast op de to-do lijst van menig reizigers. Dit is niet zo vreemd, want Fez is absoluut de moeite waard om te bezoeken. Extra voordeel… vanuit Nederland vlieg je er zo heen!

De Koningsstad Fez

Wat veel mensen niet weten is dat Fez de op een na grootste stad van Marokko is. Daarnaast is oude medina een van de grootste, nog intacte medina’s ter wereld. Het is goed te zien dat Fez ooit een van de koningssteden was.

Fez was een belangrijke stad. Er woonde geleerden en filosofen en de hele stad stond vol met grote huizen, paleizen en moskeeën. De stad lag ook op veel handelsroutes waardoor de stad veel rijkdom vergaarde.

Aan het begin van de 19e eeuw werd dat steeds minder, maar de invloed van rijke kooplieden en machtige koningen is nog altijd zichtbaar.

Authentieke stad

Fez is minder populair dan Marrakesh en Chefchaouen. Iets wat moeilijk te verklaren is als je de stad ziet. In de binnenstad mogen geen auto’s komen wat de stad een rustig karakter geeft. De sfeervolle steegjes, verstopte pleinen en straten vol met street food… er is weinig reden om niet naar Fez te gaan.

Vergeet niet dat je hier voor nog geen €50 heen vliegt!

Fez
De binnenstad van Fez

10x leuke dingen om te doen in Fez

Fez is een flinke stad en er is ook genoeg te doen. De meeste bezienswaardigheden van de stad liggen in de oude Medina, maar daarbuiten is er ook genoeg te zien. Wij zetten de 10 leukste dingen om te doen op een rij.

#1 Verken de oude Medina

Net als alle andere bekende steden in Marokko heeft ook Fez een oude Medina. De medina van Fez wordt ook wel Fès el-Bali genoemd. Wat deze medina zo bijzonder maakt, is het feit dat het de grootste medina van heel Marokko is.

Sterker nog, de medina is zelfs het grootste autovrije centrum ter wereld. De medina van de koningsstad bestaat uit een groot netwerk van smalle steegjes. Hier kun je urenlang doorheen wandelen. Onderweg maak je prachtige foto’s.

Magische sfeer

De Medina is het middeleeuwse centrum van Fez en het ziet er vandaag de dag nog hetzelfde uit als eeuwen geleden. Het is een plek waar geen auto’s mogen komen waardoor het lijkt alsof je terug in de tijd stapt.

Locals houden vast aan oude tradities en ezels vervoeren de spullen naar markten. De sfeer is magisch en de geuren van restaurants en street food kraampjes zorgen voor het échte vakantiegevoel. De smalle straatjes en steegjes maken het helemaal af.

De Medina is groot en de steegjes zijn net een doolhof. Wil je voorkomen dat je hopeloos verdwaalt? Neem dan een gids mee! Ga je toch zelf? Download dan hier de kaart van de medina.

Fez
Het typische beeld van de binnenstad

#2 Bezoek de Al Quaraouiyine Moskee

Vandaag de dag is dit een moskee, maar ooit was de Al Quaraouiyine een van de oudste universiteiten ter wereld. Het werd gebouwd in 859 en het is een indrukwekkend gebouw vol met kleine details en een mooi binnenplein.

Tegenwoordig is het een moskee en niet-moslims mogen niet naar binnen. De bibliotheek van de oude universiteiten is gelukkig wel in 2016 gerenoveerd en opengesteld voor het publiek.

De moskee wordt vandaag de dag ook wel aangeduid als Karaouine Mosque. Het is een mooie stop voor iedereen die naar Fez komt. Het ligt in de medina dus je kunt het mooi combineren met andere bezienswaardigheden.

TIP ♥ – vanaf daken van omliggende huizen kun je de moskee ook goed zien

Al Quaraouiyine Moskee
De moskee

#3 Bezoek een van de koranscholen

In Fez, en meerdere andere steden in Marokko, vind je prachtige oude gebouwen waar vaak scholen in zijn gevestigd. Sterker nog, de meeste foto’s in koningsstad Fez worden van de diverse koranscholen in de stad gemaakt. Deze moet je zeker bezoeken!

Madrassa Bou Inania

Wil jij ook een koranschool bezoeken? Dan raden wij je aan naar Madrassa Bou Inania te gaan. Deze koranschool lijkt een beetje op de bekende koranschool in Marrakech, maar is beduidend rustiger.

Dit betekent dat je het bouwwerk een stuk beter kunt bewonderen en hier bovendien rustig mooie foto’s van kunt maken.

Madrassa Bou Inania
De Madrasa Bou Inania

#4 Bezoek de wijk Mellah

Mellah is een Joodse wijk uit de 14e eeuw. De wijk was ooit helemaal ommuurd om de Joodse bevolking te beschermen. Hierdoor is de wijk een mooie afspiegeling van Joodse architectuur. Zo vind je hier onder andere de Ibn Danan synagoge

Ooit woonde hier duizenden Joden, maar vandaag de dag zijn dat er een stuk minder. In 1465 werd de wijk aangevallen en een meerderheid van de Joden die in de mellah woonde werden vermoord.

#5 Bezoek het Royal Palace

Fez heeft veel indrukwekkende gebouwen. Velen daarvan zijn al eeuwen oud. Een van die indrukwekkende bouwwerken is Dar el Makhzen, ook wel het Koninklijk Paleis van Fez. Helaas is het niet toegankelijk voor toeristen, maar het is al de moeite waard om er te kijken.

Er woont niemand, wat eigenlijk best zonde is. Het wordt wel onderhouden door de koninklijke familie. Desondanks is het een van de populairste bezienswaardigheden van de stad.

Reizigers komen massaal af op de gigantische deuren van koper en goud en de gedetailleerde mozaïeken.

Dar el Makhzen
Het mooie Dar el Makhzen

#6 Bezoek een leerlooierij

Koningsstad Fez staat bekend om zijn vele leerlooierijen. Als je door de stad loopt, is de kans groot dat je aangesproken wordt door mannen die je graag naar een leerlooierij willen brengen.

Dit komt wat opdringerig over, maar het bezoeken van een van de leerlooierijen van Fez is zeker een must. Wel kun je beter zelf op zoek gaan naar een leerlooierij in de stad, want de mannen die je willen brengen vragen hier veel geld voor.

#7 Ga naar Bab Bou Jeloud

Bab Bou Jeloud is de belangrijkste toegangspoort van de medina. De poort is belegd met blauw-paarse tegels en geeft een mooie doorkijk op de minaret van de Mederse Bou Inania.

Neem even de tijd om Bab Bou Jeloud te bekijken en maak eventueel enkele prachtige foto’s voor het thuisfront.

Iedereen die naar Fez reist komt een keer door deze hoofdpoort omdat het leidt naar een aantal restaurants en de belangrijkste winkelstraten. In tegenstelling tot de rest van de stad is deze poort relatief jong. Slechts 200 jaar oud.

TIP ♥ – het is bovendien de poort naar de oude Medina

Fez, Bab Bou Jeloud
Bab Bou Jeloud

#8 Bezoek de Al-Attarine Madrasa

Deze Madrasa ligt in de buurt van de Al-Quaraouiyine moskee.  Het is gebouwd in de 14e eeuw en staat bij de Al-Attarine Souk, een markt met een verscheidenheid aan lokale kruiden, gedroogde noten en fruit.

Het is een koranschool en de mooiste plek van deze madrassa is de binnenplaats. De bouwstijl is hetzelfde als die van Al-Quaraouiyine en gemaakt in dezelfde groene en blauwe kleuren.

Fez
De Al-Attarine Madrasa

#9 Ga naar de Merenid Tombs

Dez Merenid Tombs zijn oude graven net buiten de stad. Het zijn graven van sultans en andere vorsten van de Merenid-dynastie. Helaas zijn de meeste tombes beschadigd of in elkaar gestort, maar er zijn nog een aantal ruïnes te bezichtigen.

De tombes liggen op een heuvel en naast de tombes die je hier vindt, heb je vanaf deze heuvel ook een mooi uitzicht op Medina van Fez. Het is een van de populairste plekken van de stad.

TIP ♥ – ga hier heen met zonsondergang. Het uitzicht is dan nog mooier

Fez
De bekende tombe

#10 Chill op een van de daken

Er gaat niets boven het kijken naar de zonsondergang vanaf een dakterras met uitzicht op een bruisende stad. Terwijl de zon onder de horizon zakt, kleurt de lucht prachtig oranje en rood en beginnen de stadslichten te fonkelen.

Als je in Fez bent moet je zeker genieten van de zonsondergang vanaf een van de vele accommodaties of restaurants op het dak. Je kunt genieten van een verkoelende muntthee terwijl je de lucht van kleur ziet veranderen, en dan naar een van de vele markten van de stad gaan om ’s avonds te winkelen.

Met zijn levendige sfeer en adembenemende uitzichten is het ervaren van de zonsondergang vanaf een dak van Fez een onvergetelijke manier om uw dag af te sluiten.

Fez
Uitzicht op de stad Fez

Overnachten in een Riad

Als je in Marokko bent, ongeacht welke stad, moet je een keer in een riad overnachten. De meeste riads in Fez liggen in het oude deel van Media. Het zijn vaak mooie gerestaureerde oude panden vol met mozaïek en kleurrijke binnentuinen.

De meeste liggen verstopt in de doolhof van steegjes in de medina en als je hier loopt, lijkt het niet alsof je mooie accommodatie kunt vinden. Achter de deuren van de riads vind je vaak een oase van rust.

TIP ♥ – check Dar Roumana, een riad met een dakterras waar je een mooi uitzicht op de Medina hebt

Check hier alle andere accommodatie in de medina

De beste reistijd

Je kunt deze stad het beste bezoeken in het voorjaar of in het najaar. De maanden april, mei en september zijn het meest geschikt voor een bezoek aan Fez. In de zomer is het te heet in de stad om hier rustig rond te kunnen lopen en in de winter valt er veel regen.

Daarom kun je beter net voor of net na de zomer naar de stad reizen.

De drukste maand in Fez is september, gevolgd door augustus en oktober. Prijzen voor hotels en vluchten zijn het duurst tijdens deze maanden.

beste reistijd Fez

Hoe kom je er?

Vanuit Nederland kun je direct naar Fez vliegen. Op het Fes-Saiss Airport komen dagelijks vluchten uit Nederland, België en andere Europese landen aan. Ben je in een andere stad in Marokko? Dan kun je met de trein of met de bus naar de koningsstad reizen.

TIP ♥ – een retour vanuit Nederland kost nog geen €50

Met de bus

Ga je met de bus? Check dan de CTM bussen. Deze hebben verbindingen tussen  Marrakech, Tangier, Tetouan en als het echt moet Casablanca.

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven