Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Agadir

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 29 november, 2019

Agadir is een van de bekendste steden van Marokko en vooral bekend als badplaats. Het is daarom een populaire plek om te bezoeken. Je kunt hier surfen, over de boulevard struinen, op het strand liggen, markten bezoeken of lekker relaxen in een van de hammams.

Scheveningen van Marokko

Agadir is een ‘typische hate it or love it‘ plek. Het is een beetje het Scheveningen van Marokko en als je het vergelijkt met andere Marokkaanse steden vind je hier wat minder cultuur als in mooie oude gebouwen of een sfeervolle medina.

Dat heeft met name te maken met het feit dat de stad bijna volledig verwoest werd door een aardbeving in 1960. Hierdoor zijn veel oude gebouwen gesneuveld en dus ook een groot deel van de culturele waarde. Uiteraard betekent dat niet dat er niets te doen is.

Agadir is dé plek om te surfen of om gewoon lekker aan het strand te hangen.

Agadir

De boulevard

Agadir

Agadir

6x leuke dingen om te doen in Agadir

Je kunt Agadir enkele dagen bezoeken, maar je kunt hier ook je hele vakantie verblijven. Er is genoeg te doen in en rondom de stad. Wij delen hier de leukste dingen om te doen in Agadir.

#1 Bezoek de Kasbah

In 1960 werd een groot deel van de historische bouwwerken van de stad verwoest door een aardbeving. Eén van de weinige historische bouwwerken die de aardbeving heeft overleefd, is de Kasbah. Deze vesting vind je net buiten de badplaats.

Helaas heeft niet de gehele vesting de aardbeving van 1960 overleefd, maar de toegangspoort en de enkele buitenmuren die je nog kunt bewonderen zijn je excursie naar de Kasbah zeker waard. De vestingwerken werden gebouwd in 1541.

TIP ♥ – voor het beste uitzicht op de stad moet je hier zijn.

#2 Ontdek Medina Polizzi

De medina van Agadir wordt ook wel Medina Polizzi genoemd. Het is een relatief nieuwe medina, die je aan de rand van de stad vindt. In de medina vind je niet alleen vele souvenirwinkels, maar kun je ook een kijkje nemen in een van de vele werkplaatsen.

Omdat de oude medina werd verwoest door de aardbeving is deze medina gebouwd. Het dankt de naam aan de ontwerper; de Italiaan Coco Polizzi die in Marokko werd geboren.

Agadir

De nieuwe Medina

#3 Ga surfen

Agadir ligt aan de Atlantische Ocean en staat bekend om de goede surfspots. Niet alleen bij Agadir zelf, maar ook de omliggende stranden zijn perfect om te surfen. Je kunt op het strand lessen boeken, maar je kunt ook zelf het water in.

TIP ♥ – een les kost je zo’n €30

#4 Relaxen stranden van Agadir

Agadir heeft meerdere stranden. Alle stranden zijn comfortabel breed en bovendien erg schoon. Het is dan ook niet zo vreemd dat er ieder jaar duizenden zongenieters naar de badplaats komen om hier lekker naar het strand te gaan.

Goed om te weten: ook met de kids kun je de stranden bezoeken. De zeebodem loopt namelijk heel geleidelijk af en dit maakt de stranden van Agadir erg kindvriendelijk.

Op de stranden van de badplaats kun je niet alleen relaxen, maar ook diverse activiteiten ondernemen. Denk hierbij aan snorkelen en duiken.

Het strand van Agadir

#5 Lekker ontspannen in een hammam

Na een dagje door de stad wandelen of een middag surfen is er niks lekkerder dan ontspannen in een van de vele hamams in de stad. In de stad, en zeker in de binnenstad, vind je veel hammans waar je terecht kunt.

Het hoort bij de Marokkaanse cultuur dus als je naar Agadir afreist is het zeker de moeite waard om even binnen te stappen voor een ontspannen dagje.

#6 Bezoek een van de markten

In de stad vind je verschillende markten, die ze in Marokko ook wel souks noemen. El Had is de bekendste souk van de stad. Je kunt hier echt van alles kopen. Van kleding tot eten en van schoonmaakspullen tot souvenirs.

De geuren, kleuren en de mensen die handel drijven kunnen overweldigend zijn, maar het is een leuke plek om het lokale leven te ervaren.

#7 Ga naar Paradise Valley

Een klein beetje vals spelen want dit ligt niet in Agadir, maar op zo’n uur rijden van de stad. Het is een van de beste dagtrips vanuit Agadir. Paradise Valley is, zoals de naam al doet vermoeden, een mooie vallei langs de Tamraght rivier.

Het ligt in het Atlasgebergte en de combinatie van het heldere rivierwater, de hoge en het groen maken het een mooie plek. Je kunt hier ook goed zwemmen en verschillende kleine watervallen zien.

TIP ♥ – een tour vanuit Agadir kost zo’n €25

Agadir

Paradise Valley

Overnachten in Agadir

Agadir is een van de bekendste badplaatsen van het land dus je vindt hier genoeg accommodatie. Van luxe resorts tot kleine budget hotels en van sfeervolle riads tot internationale hotelketens.

Overnachten in een riad

Het leukste is natuurlijk om te overnachten in een traditionele riad. Dit is sfeervoller dan een van de vele hotels langs de boulevard. De meeste riads zijn te vinden in de oude medina’s van de steden.

Helaas is die van Agadir verwoest, samen met alle riads, souks en andere historische gebouwen. gelukkig zijn ze creatief in Agadir en zijn er een paar nieuwe gebouwd waarbij ze de sfeer van ‘voeger’ zo veel mogelijk hebben nagebootst.

Bekende zijn onder andere Riad les Chtis d’Agadir en Riad Dar Haven.

TIP ♥ – check Booking.com voor alle accommodatie in de stad

De beste reistijd

In de zomer is het prima vertoeven in de badplaats, maar komen er wel veel toeristen uit eigen land naartoe. Als je de badplaats in een rustige periode met aangename temperaturen wil bezoeken, kun je het beste in de maanden april, mei, augustus en september naar de stad reizen.

Locatie Agadir

Wat wij vinden:
8/10

Samenvatting

Agadir is een ‘typische hate it or love it‘ plek. Het is een beetje het Scheveningen van Marokko en als je het vergelijkt met andere Marokkaanse steden vind je hier wat minder cultuur als in mooie oude gebouwen of een sfeervolle medina. Dat heeft met name te maken met het feit dat de stad bijna volledig verwoest werd door een aardbeving in 1960. Hierdoor zijn veel oude gebouwen gesneuveld.

Meer lezen over Marokko?

Geef een reactie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU