Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Auto huren in Namibie

Door: Raoul Mervel    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Namibië is een immens, maar prachtig land in het zuiden van Afrika. Het land is zo uitgestrekt dat veel mensen door het land rondreizen met een huurauto. Het geeft je de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt en je kunt je eigen reis tempo bepalen. We geven je op deze pagina tips over hoe je een auto kunt huren in Namibie en waar je op moet letten.

Tips voor auto huren in Namibië

We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over hoe je een auto kunt huren in Namibië. Omdat wij het land zelf hebben verkent met een huurauto, kunnen we je goed vertellen wat er allemaal bij komt kijken als je een auto wilt huren in Namibië.

We delen daarom graag onze ervaring.

Ben je benieuwd naar onze route door Namibië? Bekijk dan hier onze blog over de route door Namibië

Sesriem

Hoe huur je een auto?

Er zijn twee manieren om een auto te huren in Namibië. De eerste optie is om deze online te regelen, voor je vertrek naar het land. De andere optie is ter plekke een auto huren wanneer je aankomt. We zetten voor beide manieren de voor- en nadelen op een rij.

Online een auto huren

De makkelijkste manier om een auto te huren in Namibië is online. Je kunt op verschillende websites gemakkelijk een vergelijking maken qua kosten en de verschillende auto’s. Het voordeel is dat je de verschillende prijzen van auto’s in een oogopslag kunt zien.

Je kunt op vergelijkingswebsites gemakkelijk de verschillende aanbieders met elkaar vergelijken. Zo heb je snel een duidelijk overzicht van alle beschikbare auto’s.

 • Voordeel: het is goedkoper, het is overzichtelijker
 • Nadeel: –

TIP ♥ – check hier de huurauto’s in Namibië van RentalCars

In Namibië zelf

Het is natuurlijk ook mogelijk om pas bij aankomst in Namibië een auto te huren. Dit is mogelijk bij de luchthaven van Windhoek.

We raden dit persoonlijk wel af. Dit duurt namelijk een stuk langer wanneer je niet online gereserveerd hebt. Daarnaast is het ook niet goedkoper wanneer je ter plekke boekt.

Om te voorkomen dat je langer bezig bent met het huren van een auto raden wij je aan om thuis alvast een auto te reserveren. Na een lange vlucht heb je geen zin meer om nog een aantal uur huurauto’s te vergelijken.

 • Voordeel:
 • Nadeel: het is duurder, kost meer tijd en het is moeilijker om verschillende aanbieders te vergelijken

Auto huren in Namibië

Welke documenten heb je nodig voor het huren van een auto in Namibië?

Het voordeel van een auto huren in Namibië is dat je geen speciale documenten nodig hebt. Het is een kwestie van online je gegevens invullen, betalen en je auto ophalen bij aankomst.

Rijbewijs

Je kunt natuurlijk alleen een auto huren met een geldig rijbewijs. Deze moet je uiteraard bij je hebben wanneer je een auto gaat huren in Namibië.

Het is in Namibië wel verplicht om een internationaal rijbewijs (IDP) in bezit te hebben voor het huren van een auto. Je kunt je internationale rijbewijs aanvragen bij de ANWB in Nederland.

Hoewel er vaak niet naar gevraagd wordt, is het aan te raden om er een in bezit te hebben. Je kunt namelijk wel een boete krijgen wanneer je geen International Drivers Permit bij je hebt.

Leeftijd

Veel bedrijven hanteren een minimumleeftijd van 23 jaar en een jaar rijervaring voor het huren van een auto in Namibië. Ook vragen bedrijven soms extra verzekeringen bij bestuurders onder de 25 jaar.

Er zijn zelf bedrijven die een maximumleeftijd hanteren van 75 jaar. Vraag dus van tevoren de voorwaarden na bij het verhuurbedrijf voor het huren van een auto.

Creditcard

Je kunt huurauto’s alleen huren met een creditcard. De creditcard moet op naam van de hoofdbestuurder staan. Cash geld wordt niet geaccepteerd als borg. Een creditcard is dus een vereiste.

Verzekering

Je moet een verzekering hebben wanneer je een auto huurt in Namibië. Bij de meeste aanbieders zit de verzekering al in het huurbedrag inbegrepen. Vraag dit van tevoren wel goed na wanneer je een auto gaat huren.

Het is ook verstandig om je aanvullend te verzekeren wanneer je door Namibië gaat rijden. Het land heeft lang niet overal verharde wegen waardoor kleine ongelukken nogal eens voorkomen.

Zelfs deze kleine ongelukken kunnen vrij prijzig zijn. Dek dus zoveel mogelijk risico af door een goede verzekering te nemen. Zo raden wij je aan een aanvullende verzekering te nemen tegen ruitschade en voor je banden.

Je krijgt bijna gegarandeerd een keer een lekke band wanneer je door Namibië rijdt. En door de opspringende stenen van de gravelpaden ontstaan er vaak sterren in je raam.

gravelweg NamibieEen van de vele gravelwegen in Namibië.

Wat voor auto moet je huren?

Nu we weten waar je een auto kunt huren in Namibië en wat je er voor nodig hebt, rest de vraag; wat voor auto heb je nodig voor je reis door Namibië?

Deze vraag is vrij makkelijk te beantwoorden. Je hebt een 4WD nodig voor je reis in Namibië.

Lang niet alle wegen zijn namelijk verhard waardoor een 4WD echt een must is.

Het land kent veel gravelwegen die soms niet van de beste kwaliteit zijn. Daarnaast worden veel van deze gravelwegn onbegaanbaar tijdens het regenseizoen. Het is dan ook aan te raden om met 2 reservewielen rond te reizen.

Groot vs. klein

Wat voor 4WD moet je huren voor je reis door Namibië? Hoewel iedereen zal proberen om de goedkoopste huurauto te krijgen is dit niet altijd aan te raden.

De afstanden zijn namelijk behoorlijk groot. Je bent gemiddeld al snel een paar uur onderweg naar de volgende stad. Ritten van 5 of 6 uur, zijn dan ook geen uitzondering in het immens uitgestrekte land.

We raden daarom ook aan om niet voor de goedkoopste huurauto te gaan. Dit zal zich terugbetalen in comfort en reisgemak. Een grotere auto ligt steviger op de weg, wat het rijden iets aangenamer maakt.

In de grotere auto’s zitten vaak ook betere schokbrekers, zodat je niet uit elkaar trilt over de gravelwegen. Wij raden je dan ook aan iets meer te besteden en een grotere auto te huren. Het zal zichzelf terugbetalen in comfort tijdens de lange ritten in het prachtige Namibië.

Bespaar niet op je huurauto! Het comfort en rijgemak is meer waard dan de huurprijs.

4×4 met daktent in Namibië

Je kunt kiezen tussen een huurauto met een tent op het dak of zonder. Het voordeel van een daktent is dat je relatief goedkoop kunt overnachten op veel plekken. Zelfs in het Etosha National Park zijn er kampeerplekken te vinden.

Het is een supertoffe ervaring om met je eigen auto en daktent het land te verkennen. Veel reizigers kiezen er dan ook voor om met een tent op pad te gaan.

De huurprijs van je auto is hierdoor iets duurder (€80 tot €150 per dag), maar je kunt wel besparen op je overnachtingen.

TIP ♥ – een bekende verhuurder is 4×4 Selfdrive

auto huren in NamibieEen huurauto met daktent in Namibië.

Waar huur je een auto?

Je kunt bij verschillende verhuurbedrijven een auto huren in Namibië. Je kunt bijvoorbeeld kijken bij RentalCars. Dit is een van de grootste vergelijkingssites ter wereld voor het huren van auto’s. Zij vergelijken de huurprijzen van bekende bedrijven als;

 • Hertz;
 • Avis;
 • Europcar;
 • Budget.

Je kunt er ook voor kiezen om een auto te huren bij een van de bovengenoemde bedrijven door rechtstreeks naar hun website te gaan, maar dan mis je de andere opties.

Wat voor auto huur je?

Waar je de auto huurt is afhankelijk van wat voor auto je wil huren. Als je een normale 4×4 wilt huren kun je prima bij RentalCars of een van de hierboven genoemde bedrijven terecht. Dit zijn echter geen Afrika-specialisten.

Als je een auto met daktent wil huren moet je een specialist vinden. 4×4 Selfdrive verhuurt zulke auto’s in Namibië. Deze bieden ook 4WD auto’s aan met daktent en campingspullen.

Waar je een auto huurt, maakt uiteindelijk niet heel veel uit. Wij raden wel aan om te kiezen voor een van de grotere, bekende, internationale verhuurbedrijven. Dit geeft net even wat meer zekerheid.

Wat kost een auto huren in Namibië?

Een auto huren in Namibië hoeft niet duur te zijn, maar is afhankelijk van veel factoren. Je kunt al een auto huren voor €25 per dag, maar dan rij je in een miniauto en dat is in Namibië geen aanrader.

De kosten voor het huren van een auto in Namibië zijn afhankelijk van de volgende factoren;

 • wat voor auto je huurt;
 • hoe lang je de auto huurt;
 • of je de auto op dezelfde locatie in wilt leveren;
 • of je landsgrenzen wilt oversteken met de auto;
 • of het hoog of laagseizoen is.

Op een vergelijkingssite kunt je snel en overzichtelijk zien wat je betaalt voor een auto. Reken op een bedrag tussen de €20 en €50 per dag voor een 4WD (afhankelijk van de auto).

Bij een auto met daktent moet je rekenen op een bedrag tussen de €80 en €120 per dag.

auto huren Namibie

De verkeersregels in Namibië

Namibië heeft natuurlijk ook zijn eigen verkeersregels. We zullen niet het hele wetboek aan regels uitschrijven, maar we hebben de belangrijkste verkeersregels voor je op een rij gezet.

 • in Namibië rijden ze links en halen ze rechts in;
 • op kruispunten is in de regel met borden aangegeven wie voorrang heeft;
 • de toegestane alcoholgehalte is 0,5 promille, maar uiteraard adviseren we om in het geheel niet te drinken wanneer je rijdt.
 • de maximumsnelheid is: 120 kilometer per uur op asfaltwegen, 80 kilometer per uur op gravel wegen en 60 kilometer per uur in de bebouwde kom;
 • het is niet toegestaan om een mobiele telefoon te gebruiken tijdens het besturen van een voertuig.

Is het veilig?

Een auto huren en rijden in Namibië is veilig, maar niet hetzelfde als in Nederland. De kwaliteit van de wegen is niet overal even goed en straatverlichting is iets wat ze niet kennen in Namibië.

Daarom is het verstandig je om met een aantal dingen rekening te houden wanneer je een auto wilt huren in Namibië. We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet.

#1 Je mede weggebruikers

Het grootste gevaar in Namibië vonden zijn je medeweggebruikers. De mensen trekken zich niet heel veel aan van de geldende verkeersregels waardoor het rijden soms nogal chaotisch is.

Zo is het vrij normaal om in te halen op tweebaanswegen. Ook als jij op de andere baan rijdt. Dit zijn taferelen die we hier natuurlijk niet gewend zijn. Ook niet iedereen lijkt zich aan de voorrangsregels te houden.

Wanneer je twijfelt, is het verstandig om die persoon voorrang te verlenen terwijl hij dit niet heeft. Over het algemeen is er vrij weinig verkeer op de wegen van Namibië en zul je geen ‘last’ hebben van medeweggebruikers.

#2 Rijden in het donker

Wij raden iedereen af om zelf te rijden in het donker. Er is in Namibië geen straatverlichting, ook niet langs de snelwegen. Dit betekent dat je ‘s nachts echt in het donker rijdt.

Het gevaarlijke van in het donker rijden, zijn de gaten in het wegdek. Deze zijn bijna niet te zien. Ook niet als je met je verlichting rijdt. Daarnaast lopen en ‘s nachts mensen en dieren op de wegen die moeilijk te zien zijn.

Wij raden iedereen af om zelf te rijden in het donker in Namibië.

#3 De wegen in Namibië

Veel wegen in Namibië zijn niet verhard. De wegen tussen de grote steden zijn in het algemeen wel verhard. Een groot aantal secundaire wegen zijn niet verhard. Een 4WD is daarom een absolute must in het land.

Op deze secundaire wegen zul je extra voorzichtig moeten rijden. Er zitten over het algemeen veel gaten in het wegdek, waardoor veel ongelukken gebeuren. Rij dus niet te snel over deze gravelwegen (max. 80 kilometer per uur).

Zorg ervoor dat je twee reservewielen hebt en controleer of de krik werkt voor vertrek. De kans is groot dat je een keer een wiel moet vervangen.

#4 Benzine

In Namibië zul je moeten tanken wanneer je de kans hebt. De afstanden zijn heel groot en benzinestations zijn schaars. Tank daarom bij elk benzinestation dat je tegen komt.

We raden we zelfs aan om een of twee jerrycans extra mee te nemen wanneer je stopt om te tanken. Op die manier kom je nooit zonder benzine te staan tijdens je reis door Namibië.

TIP ♥ – hou er ook rekening mee, dat veel benzinestations geen creditcards accepteren en je dus genoeg cash geld meeneemt.

Algemene Tips

 • Huur een 4×4. Niet alle wegen in Namibië zijn verhard waardoor een 4×4 op sommige plekken echt een must is;
 • Neem genoeg water (5 liter p.p) mee elke keer als je aan een reis begint;
 • Zorg dat je genoeg benzine bij je hebt! Zorg altijd voor een of twee jerrycans extra;
 • Tank bij elk benzinestation! Het volgende tankstation kan zomaar een paar honderd kilometer verder liggen;
 • In Namibië rijden ze links;
 • Controleer je reservewiel(en) voor vertrek en je krik;
 • Neem genoeg cash geld mee want;
 • Ga nooit van de gebaande paden af met je huurauto!

wegen NamibieDe gravelwegen in Namibië.

Wat zijn de alternatieven?

Wil je geen auto huren in Namibië? Dan is er nog een alternatief: de bus. Hoewel het land geen officieel openbaar bussysteem heeft rijden er wel lijnbussen tussen de diverse grote steden in Namibië. Je kunt echter niet overal komen met deze lijndiensten.

Hoewel het wel mogelijk is om met de bus rond te reizen in Namibië, raden we je aan om een auto te huren. Veel plekken zijn nu eenmaal moeilijk of zelfs niet te bereiken met het openbaar vervoer.

Wanneer je toch geen auto wilt huren in Namibië, kun je hier bustickets boeken in Namibië.

Meer lezen over Namibië?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU