Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Visum Uruguay

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 12 november, 2020

Als je naar Uruguay reist heb je geen visum nodig. Alle Nederlanders en Belgen, met een geldig paspoort, krijgen bij aankomst namelijk gratis een toestemmingsbewijs (toeristenvisum) dat 90 dagen geldig is. Op deze pagina vertellen we wat meer over het visum voor Uruguay.

Visum voor Uruguay

Zodra je in Uruguay aan komt, krijg je een toestemmingsbewijs waarmee je 90 dagen (3 maanden) in het land mag blijven. Dat is meer dan genoeg om dit land te verkennen, maar als je langer dan 90 dagen wilt blijven raden we aan om contact op te nemen met de ambassade.

Je kunt je visum voor Uruguay ook makkelijk zelf verlengen in het land zelf. De kosten daarvoor zijn $28 p.p en het visum is dan met nog eens 3 maanden te verlengen. Daarover later meer.

TIP ♥ – alle Nederlanders en Belgen kunnen zonder visum 90 dagen in Uruguay blijven

Wat heb je nodig

Hoewel je op het vliegveld een visum voor 90 dagen krijgt, dien je wel een aantal dingen op orde te hebben voordat je een visum krijgt. Dit zijn;

  • je paspoort moet minimaal zes maanden geldig zijn bij aankomst in Uruguay;
  • één lege visumpagina voor de stempel van de douane;
  • een uitreisticket.

TIP ♥ – er zijn altijd veel vragen over het feit of je wel of geen uitreisticket nodig hebt. Daarover lees je hier meer.

Visum voor Uruguay

Vliegveld van Montevideo

Visum voor Uruguay verlengen

Je kunt een toeristenvisum van Colombia verlengen met nog eens 90 dagen. Dat kan op twee manieren. Je kunt een visa-run doen of je visum gewoon verlengen bij een immigration office in Montevideo.

#1 Ga naar het Immigration Office in Montevideo

Als 90 dagen Uruguay niet genoeg is kun je je visum verlengen met nog eens 90 dagen (3 maanden). Als je dit zelf wil doen, bijvoorbeeld omdat je in Uruguay pas beslist langer te blijven, kan dat. Je moet daarvoor naar Montevideo.

Ga regeringskantoor genaamd Dirección Nacional de Migración. Het bevindt zich in Misiones 1513 op de hoek van 25 de Mayo in Ciudad Viejo in Montevideo. Vraag het even na bij je accommodatie als je twijfelt over het adres.

TIP ♥ – neem je paspoort en het briefje mee dat je bij aankomst in Uruguay krijgt! Deze moet je altijd bewaren.

#2 Vraag je een verlenging aan

Bij aankomst bij Migracion ga je in de rij staan. Als je niet weet welke rij, vraag het dan aan een local of medewerker. Laat je paspoort zien en zegProrrogar (het Spaanse woord voor verlengen).

#3 Dit zijn de kosten

Daar doorloop je alle stappen (het stelt weinig voor) en wacht je op je nieuwe visum en paspoort. De kosten voor het verlengen van je visum voor Uruguay bedragen US$28 per paspoort.

Boete voor overstay

Per dag dat je langer blijft dan je visum voor Uruguay toe staat krijg je een boete van 560 pesos (± $28). Dit bedrag veranderen ze nog wel eens, maar hou rekening met een boete als je langer blijft. Daarnaast loop je het risico dat je het land niet meer in mag.

#4 Hou rekening met de exit fee

Hou er rekening mee dat je een exit fee betaald om Uruguay weer te verlaten. Dit zie je wel vaker in Zuid- en Midden-Amerika. De exit fee bedraag $31 p.p. Soms zit dit al in je ticket verwerkt zoals bij ons in Belize.

Punta del Este

Punta del Este

Het uitreisticket

De meeste vragen die wij krijgen over het visum voor Uruguay is of het echt nodig is om een retour- of doorreisticket te hebben. Dit omdat veel reizigers een lange(re) reis maken door Zuid-Amerika en vaak geen retourticket hebben voor een bepaald land.

Officieel is een retour- of doorreisticket verplicht, net als voor landen als Panama of Vietnam. In de praktijk wordt hier echter bijna nooit naar gevraagd.

TIP ♥ – tijdens ons bezoek aan Uruguay werd er niet om gevraagd. Het is en blijft echter je EIGEN risico om het niet te regelen.

Vragen ze om een ticket?

Het gekke is dat het niet zozeer de douanebeambte is die vraagt naar je uitreisticket. Het zijn vaak de luchtvaartmaatschappijen die er om vragen. Helaas zijn ze hier niet echt consistent mee. De ene medewerker vraag het wel, de ander niet.

Als je niet kan laten zien dat je Uruguay op tijd verlaat (met een retourvlucht of busticket), zijn luchtvaartmaatschappijen niet verplicht om je mee te nemen. De luchtvaartmaatschappij betaalt daar een boete voor. Daarom vragen ze er naar.

Nogmaals, in de praktijk gebeurt het zelden. Wij zijn tijdens al onze reizen door Zuid- en Midden-Amerika alleen in Nicaragua (voor de reis naar Belize) gevraagd naar een uitreisticket. In alle andere landen niet.

Kan je een busreis boeken?

Een handige manier om aan te tonen dat je het land verlaat is door een busticket naar een ander land te boeken. De makkelijkste optie is daarvoor een busreis naar Argentinië. Een busticket van Montevideo naar Argentinië kost slechts US$35.

Meer lezen over Uruguay?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU