Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Beste reistijd Uruguay

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 2

Bijgewerkt op 26 april, 2022

De beste tijd om naar Uruguay te reizen is tijdens de zomermaanden tussen november en februari. Met name de kustgebieden hebben dan goed weer. Gelukkig liggen de meeste bezienswaardigheden dicht bij de kust. De beste reistijd Uruguay ligt daarmee ongeveer gelijk met de rest van Zuid-Amerika.

Wat is de beste reistijd voor Uruguay

Dat de beste reistijd voor Uruguay tussen de maanden november en februari ligt, betekent natuurlijk niet dat je de rest van het jaar niet naar dit land kan afreizen. Het is mogelijk om het hele jaar door te reizen in Uruguay. Vooral als je je richt op meer culturele plekken en steden.

De beste reistijd voor Uruguay zijn wat ons betreft de maanden november tot en met februari/maart. Januari en februari zijn de warmste en droogste maanden. De herfstmaanden (eind april tot juni) zijn ook goede maanden.

Ties: “De beste tijd om Uruguay te bezoeken zijn de maanden november tot en met februari”.

Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. 28 27 25 21 18 15 15 16 17 20 23 27
Regen (mm) 85 90 95 85 80 110 75 80 75 90 80 70

Groen = beste reismaanden
Oranje = tussenseizoen
MOBIEL: swipe naar rechts voor meer maanden

De seizoenen van Uruguay

Uruguay heeft drie seizoenen; het hoogseizoen, het tussenseizoen en het laagseizoen. De beste reistijd voor Uruguay is uiteraard het hoogseizoen, maar ook daarbuiten kun je prima reizen.

Hoogseizoen

Beste reistijd voor Uruguay

November t/m februari

De maanden november tot en met februari/maart vormen het hoogseizoen. Het weer is in deze maanden het beste, maar de prijzen liggen ook het hoogst. Er valt weinig regen en je kunt genieten van zonnige dagen en strak blauwe luchten. Een ideale tijd om Uruguay te bezoeken.

Tussenseizoen

Montevideo

April t/m juni en oktober

De maanden april tot en met juni en oktober zijn niet de beste maanden om in Uruguay te reizen, maar het weer is niet slecht. In de maand april zit je net na het hoogseizoen en is het weer vaak nog goed. Goede tijd voor budget-reizigers aangezien de prijzen lager liggen.

Laagseizoen

Cabo Polonio

Juli tot en met september

Het is het tussenseizoen, maar deze maanden zijn misschien wel de beste maanden om in Uruguay te reizen. De temperatuur is aangenaam en er valt een stuk minder regen dan in de zomermaanden. In het noorden kan het behoorlijk koud worden. In het zuiden strak blauwe lucht en veel zon.

Reistijd per maand

De beste reistijd Uruguay is helaas nooit helemaal te voorspellen. Soms heb je in het regenseizoen droge periodes en in het koele, droge seizoen dagen achter elkaar regen. Het kan per maand verschillen

Om je hopelijk een goed beeld te geven over de beste reistijd, hebben we het weer per maand op een rijtje gezet.

Weer in januari

Januari is de warmste en droogste tijd van het jaar om Uruguay te bezoeken. Samen met februari overigens. Temperaturen tikken de 30 graden aan en zeker aan de kust is het heerlijk vertoeven. Hou er wel rekening mee dat er nog veel vakantiegangers zijn van de decembermaand en dat hotels snel vol kunnen zitten.

– 28°C
– 85 mm


Weer in februari

Februari is qua weer vergelijkbaar met januari. Je gaat wel richting het einde van het beste seizoen om Uruguay te bezoeken. Het enige verschil met de maand januari is dan ook dat het in februari iets rustiger is omdat veel internationale vakantiegangers weer naar huis zijn.

– 27°C
– 90 mm


Weer in maart

Maart is een beetje het einde van de beste reistijd Uruguay, maar wel een van de beste maanden om het land te bezoeken. Hoewel het weer vaak nog prima is. De temperatuur is nog steeds goed en ook het aantal regenachtige dagen is nog gering, maar hoe meer je richting het einde van de maand gaat, hoe minder het wordt. Prijzen zijn laag.

– 27°C
– 110 mm


Weer in april

In april (en mei) begint de herfst in te zetten. De zee rond Uruguay is over het algemeen op zijn warmst in april en mei door de warme maanden er voor. Hierdoor is dit een goed moment is om de stranden te bezoeken. Daarnaast is het hoogseizoen officieel voorbij en dat betekent weinig toeristen en goede prijzen.

– 25°C
– 95 mm


Wee in mei

Mei is qua weer vergelijkbaar met april. De temperaturen beginnen iets af te nemen, maar het kan nog steeds lekker warm zijn. De regen blijft ongeveer gelijk met de maanden ervoor. Grote voordeel is dat de prijzen lekker laag liggen.

– 18°C
– 80 mm


Weer in juni

In juni begint de winter in te zetten. Dit is niet de beste reistijd Uruguay. Het enige voordeel is dat de wintermaanden (juni tot september) rustig zijn qua bezoekersaantallen. Als je aan het strand wil liggen is dit niet de beste tijd. Wil je steden bezoeken en culturele tripjes maken? Dan is dit wel een prima periode want het regent nog steeds niet veel!

– 15°C
– 110 mm

Maldonado

Maldonado

Weer in juli

Het weer van juni zet door in juli. Het is nog niet geweldig, maar slecht is het zeker niet. De temperaturen liggen lager dan in de zomer maar het bezoeken van steden is prima te doen. Een bezoek aan Montevideo en enkele van de omliggende dorpen kan het hele jaar door. Juli is ook het moment om walvissen te spotten.

– 15°C
– 75 mm


Weer in augustus

Ook augustus is qua weer nog niet top. Je zit midden in de wintermaanden met temperaturen rond de 17 graden. Koud is het dus niet, maar het is geen goede periode om van de zon te genieten.

– 16°C
– 80 mm


Weer in september

In september begint het weer langzaam aan op te krabbelen. De temperaturen gaan weer richting de 20 graden en hoewel dat nog steeds niet warm is, is het wel een goede maand om te reizen. Er zijn weinig toeristen en de prijzen liggen nog laag voor het hoogseizoen.

– 17°C
– 75 mm


Weer in oktober

De lente is in oktober aangebroken en tegen het einde van de maand beginnen een aantal van de stranden weer toeristen aan te trekken. Hotels en restaurants die dicht waren gaan nu weer open, klaar voor een nieuw seizoen.

Goede maand om te reizen vanwege het lekkere weer en de lage prijzen.

– 20°C
– 90 mm


Weer in november

November markeert eigenlijk het begin van de beste reistijd Uruguay. Het land begint weer meer reizigers aan te trekken, de temperaturen komen weer boven de 20 graden en alles gaat weer open. Vergeleken met december is het in november nog iets rustiger.

– 23°C
– 80 mm


Weer in december

In december zit je midden in het hoogseizoen. De stranden van Uruguay kunnen in december redelijk druk zijn door vakantie-vierende Brazilianen en Argentijnen. Hou er rekening mee dat hotelprijzen omhoog schieten. Vooral tijdens Kerstmis en Nieuwjaar.

– 27°C
– 70 mm

Montevideo

Het strand van Montevideo

De beste periode om te reizen

De beste reistijd voor Uruguay kun je onderverdelen in seizoenen. De meeste zon heb je van oktober tot en met maart, met het hoogseizoen tussen november en februari.

Je zult in deze periode veel Argentijnse, Braziliaanse en Uruguayaanse toeristen tegenkomen, vooral rond strandresorts als Punta del Este. Als je minder drukte wil tijdens je reis zijn oktober en november goede maanden. Net vóór het hoogseizoen.

Hoogseizoen (november tot en met maart)

Het hoogseizoen begint in november en eindigt rond februari. De prijzen zijn dan het hoogst, evenals het aantal toeristen. Je ziet ook prijsstijgingen rond Pasen en Carnaval (midden januari tot eind februari). In het hoogseizoen liggen de temperaturen altijd rond de 25°C en 30°C.

December is de drukste maand van het jaar. Stranden, accommodaties en tours zitten dan snel vol. Je kunt daarom beter iets voor december komen of erna. In de maanden oktober, november en de eerste helft van april kan het ook warm genoeg zijn voor het strand.

Tussenseizoen (april t/m juni & september en oktober)

Het weer is moeilijk te voorspellen, maar buiten het seizoen is het vaak goed weer en deze maanden zijn prima om Uruguay te bezoeken. Herfst (maart-mei) en lente (september-oktober) zijn bijzonder mooie tijden qua weer. Het is niet extreem warm, maar met 20°C gewoon lekker. Vanaf maart worden de nachten kouder dus mocht je in deze maand gaan neem dan een vest of jas mee.

Het tussenseizoen is ook perfect om de stad en de kuststreek te verkennen. Vaak kiezen toeristen de zomermaanden om Uruguay te bezoeken, maar het tussenseizoen is minder hectisch, terwijl je goed weer hebt en de prijzen een stuk lager liggen.

Winter (juli t/m september)

Als de kou je niet stoort, is de winter een fantastische tijd om het platteland van Uruguay te bezoeken. Het landschap is tijdens deze periode van het jaar verrassend mooi. Het enige ‘nadeel’ is dat de temperaturen niet heel hoog zijn. Het schommelt rond de 15°C.

Hoewel het een beetje koud is, is dit juist een uitstekende tijd om te wandelen, varen, paardrijden en voor sightseeing in steden.

Beste reistijd Uruguay

Meer lezen over Uruguay?

2 comments

  1. Leo

    Lees de tekst bij het laagseizoen in Uruguay eens na. Er staat Vietnam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU