Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Working Visum NZ

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 26 januari, 2021

Wie droomt er niet van, een prachtige rondreis door Nieuw-Zeeland. Helaas is Nieuw-Zeeland – aan de andere kant van de wereld – niet het goedkoopste land om te reizen. Voor jongeren en jongvolwassenen – 18 tot 30 jaar – is hier een oplossing voor. Een Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland! Wij delen onze tips.

Zo regel je het Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland

Een Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland (WHV) is een visum wat je aanvraagt om tijdens jouw rondreis door dit schitterende land te kunnen werken. Op deze manier kun je onderweg geld verdienen om later weer uit te geven aan een toffe activiteit of luxere camper.

Je kunt hier gelijk je WHV aanvragen

Het aanvragen van een visum kan overkomen als een chaotisch en ingewikkeld proces. Een Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland is echter zo aangevraagd, als je weet welke stappen te zetten. Daar helpen wij je graag bij!

Wellington

Sjoerd in Wellington

Het visum

Naast je normale visum kun je dus ook een Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland aanvragen. Dit noemen ze ook wel een WHV. Voor reizigers met een Nederlands paspoort geeft dit visum (na goedkeuring) jouw voor een jaar – 12 maanden – toegang tot Nieuw-Zeeland.

Tijdens dit jaar mag je rondreizen door het land, en onderweg gaan werken als je dat wil. Ook zou je tot 6 maanden kunnen studeren en trainingen mogen volgen. Hierdoor wordt het dus in principe een werkvakantie, precies wat de naam van het visum zegt.

Het visum wordt mogelijk gemaakt door een wederzijdse afspraak tussen de regeringen van Nieuw-Zeeland en Nederland, zodat jongeren uit beide landen kennis kunnen maken met elkaar en elkaars cultuur. Wat ons betreft een heel mooi uitgangspunt.

Vraag het op tijd aan!

Het beste is het visum 6 tot 12 maanden voor vertrek aan te vragen. Zodra jouw aanvraag wordt goedgekeurd heb je namelijk nog vanaf de verwachte aankomsttijd, een jaar de tijd om het land binnen te komen. De 12 maanden gaan ook pas lopen op het moment dat je Nieuw-Zeeland binnenkomt.

De vereisten

Om het WHV voor Nieuw-Zeeland aan te vragen dien je wel aan een aantal eisen te voldoen. Deze zullen we hieronder voor je op een rijtje zetten.

  • Je bent tussen de 18 en 30 jaar oud. Je kunt het visum aanvragen tot je 31e levensjaar, dus het is aan te vragen voor mensen tot en met 30 jaar.
  • Geen kinderen die meekomen naar Nieuw-Zeeland.
  • Je voldoet aan de gestelde gezondheidseisen.
  • Je hebt een uitgebreide medische verzekering die eventuele kosten dekt. Mocht je je uitschrijven in Nederland en daarmee je zorgverzekering opzeggen, is het verstandig een andere langdurige reisverzekering af te sluiten die ook medische kosten dekt.
  • Dit is je eerste WHV. Je kan van dit visum namelijk maar één keer gebruik maken.
  • Je hebt minimaal NZ $4.200 op je rekening als je het land binnenkomt. Dit bedrag is per persoon en moet je eventueel kunnen aantonen als er naar gevraagd wordt. Een creditcard met voldoende limiet kan hier bijvoorbeeld al volstaan.
  • Je moet een retourvlucht boeken of voldoende geld op je rekening hebben om je uitreis vanuit Nieuw-Zeeland te betalen.
  • Je Nederlandse paspoort moet nog minimaal 3 maanden geldig zijn op het moment dat je het land weer verlaat.


Veel van deze eisen kunnen ze controleren op het moment dat je de aanvraag doet voor het Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland, of bij aankomst in Nieuw-Zeeland. Zorg er dan ook voor dat je hierop voorbereid bent.

Mocht je niet voldoende geld op je rekening hebben bij aankomst in Nieuw-Zeeland, kan entree tot het land geweigerd worden en daarmee word je weer teruggestuurd naar Nederland. Neem de eisen dan ook serieus.

bay of islands

Ties bij Bay of Islands

Gezondheid

Naast bepaalde financiële eisen is het ook belangrijk dat je medisch gezond bent. De overheid in Nieuw-Zeeland wil namelijk voorkomen dat ze heel veel kosten moeten maken omdat je bijvoorbeeld aan een bepaalde ziekte lijdt.

Ook de kans op een bepaalde ziekte nemen ze in overweging, en afhankelijk van de omstandigheden moet je wellicht bewijzen aanleveren. Als je de afgelopen vijf jaar langer dan drie maanden in een land bent geweest waar relatief veel tuberculose voorkomt, kan het zijn dat je een x-ray moet laten maken.

Ook als je langer in andere landen bent geweest kan het zijn dat ze aanvullende bewijzen nodig hebben voor het beoordelen van jouw visumaanvraag.

Bewijs van goed gedrag

Om een Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland aan te vragen worden ook jouw gedrag en intenties gecontroleerd door de overheid in Nieuw-Zeeland. Tijdens jouw aanvraag stellen ze verschillende vragen over of je eventueel een crimineel verleden hebt.

Jouw visumaanvraag wordt bijvoorbeeld niet goedgekeurd als je in het verleden een gevangenisstraf hebt uitgezeten van langer dan 5 jaar. Ook als je ooit eerder uit Nieuw-Zeeland bent weggestuurd – om welke reden dan ook – wordt jouw visum niet goedgekeurd.

Over het algemeen beoordelen ze of jij een potentieel gevaar vormt voor de Nieuw-Zeelandse samenleving.

TIP ♥ – in enkele gevallen zullen ze een police certificate aanvragen. In Nederland kennen we dit als een VOG – verklaring omtrent gedrag. Dit vraag je aan bij de gemeente waarin je bent ingeschreven.

Zelf aanvragen

Als je uiteindelijk op het punt bent gekomen dat je het Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland wil aanvragen kan je dit gemakkelijk zelf online doen. Voldoe je aan alle bovengenoemde eisen en kun je hier – indien nodig – ook bewijs voor aanleveren? Dan kun je het visum gemakkelijk online aanvragen.

Vul hier zo veel mogelijk informatie in en upload de bewijzen die ze nodig hebben.

Vraag het gelijk aan!

Ga naar de officiële website van de immigratiedienst in Nieuw-Zeeland, en geef je aan in welk land je woont en van welk land jij een paspoort hebt. Nadat je deze keuze hebt gemaakt word je doorgestuurd naar het online aanvraagformulier.

Vraag hier je WHV aan

Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland

De website van de immigratiedienst

Kosten en verwerkingstijd

Nadat je alle gevraagde informatie en stukken op de website van de immigratiedienst hebt geüpload, moet je ook de kosten betalen voor je visum. Deze kosten bestaan uit de visumkosten en de aanvraagkosten.

Omdat je de aanvraag zelf online doet vallen deze kosten – gelukkig – reuze mee. Als je een Nederlands paspoort hebt en het Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland vanuit Nederland aanvraagt, zijn de totale kosten ongeveer NZ $280. De verwerkingstijd van de aanvraag is gemiddeld 33 kalenderdagen.

De kosten zijn NZ $280. Het duurt gemiddeld 33 kalenderdagen.

Zodra jouw visum is goedgekeurd door de immigratiedienst in Nieuw-Zeeland ontvang je dit bericht per e-mail. Je kunt de statur ook op je account controleren. Deze moet je aanmaken om het WHV aan te vragen.

Geen papier of stempel

Het visum zelf krijg je alleen online, dus niet meer zoals vroeger in je paspoort. Print een kopie van je visum uit en neem deze mee wanneer je vertrekt naar Nieuw-Zeeland. Waarschijnlijk heb je deze kopie niet nodig, maar het is toch handig om bij je te hebben.

Het aanvragen van een WHV voor Nieuw-Zeeland is weinig werk als je de juiste intenties hebt. Als je de aanvraag volledig hebt ingevuld vertelt de website je direct welke aanvullende bewijzen je eventueel nog moet aanleveren. Dit is volledig gebaseerd op de informatie die jij verstrekt in je aanvraag.

Als je vragen hebt over je visum kan je ook altijd telefonisch contact opnemen met de immigratiedienst van Nieuw-Zeeland, ze zijn erg behulpzaam. Denk hierbij echter wel aan het tijdverschil wat we kennen.</a?

Werken en reizen in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is een van de populairste landen om te reizen en werken. Dat geldt ook voor ‘buurland’ Australië. Het kan echter best een uitdaging zijn om uit te zoeken hoe dat werken in Nieuw-Zeeland nu precies gaat.

Welke papieren moet je hebben? Aan welke eisen moet je voldoen? Hoe regel je een Working Holiday Visum? Waar kun je überhaupt werken. Allemaal vragen waar je niet zomaar antwoord op hebt.

Meer lezen over Nieuw-Zeeland?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU