Working Holiday voor Nieuw-Zeeland aanvragen

Wie droomt er niet van, een prachtige rondreis door Nieuw-Zeeland. Helaas is Nieuw-Zeeland – aan de andere kant van de wereld – niet het goedkoopste land om te reizen. Voor jongeren en jongvolwassenen – 18 tot 30 jaar – is hier een oplossing voor. Een Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland! Wij delen onze tips.

Je kunt hier gelijk je WHV aanvragen

Working Holiday Visa voor Nieuw Zeeland

Een Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland (WHV) is een visum wat je aanvraagt om tijdens jouw rondreis door dit schitterende land te mogen werken. Op deze manier kun je onderweg geld verdienen om later weer uit te geven aan een toffe activiteit of luxere camper. Het aanvragen van een visum kan overkomen als een chaotisch en ingewikkeld proces. Een Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland is echter zo aangevraagd, als je weet welke stappen te zetten.

Daar helpen wij je graag bij!

Het Working Holiday Visa

Naast je normale visum kun je dus ook een Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland aanvragen. Dit noemen ze ook wel een WHV. Voor reizigers met een Nederlands paspoort geeft dit visum (na goedkeuring) jouw voor een jaar – 12 maanden – de mogelijkheid om:

 • maximaal 12 maanden werken in Nieuw-Zeeland.
 • maximaal 6 maanden studeren of trainen.

Tijdens dit jaar mag je rondreizen door het land, en onderweg gaan werken als je dat wil. Ook zou je tot 6 maanden kunnen studeren en trainingen mogen volgen. Hierdoor wordt het dus in principe een werkvakantie, precies wat de naam van het visum zegt.

Goed om te weten:

 • Je kunt een Working Holiday Visa alleen online aanvragen;
 • Je kunt geen vaste baan aannemen;
 • Je kunt geen kinderen meenemen op werkvakantie.

Vraag het op tijd aan!

Je kunt het visum 6 tot 12 maanden vóór vertrek aan vragen. Zodra jouw aanvraag wordt goedgekeurd heb je namelijk nog vanaf de verwachte aankomsttijd, een jaar de tijd om het land binnen te komen. De 12 maanden gaan ook pas in op het moment dat je Nieuw-Zeeland binnenkomt.

De vereisten voor zo’n visa

Om het WHV voor Nieuw-Zeeland aan te vragen dien je wel aan een aantal eisen te voldoen. Deze zullen we hieronder voor je op een rijtje zetten.

 • Je bent tussen de 18 en 30 jaar oud. Je kunt het visum aanvragen tot je 31e levensjaar, dus het is aan te vragen voor mensen tot en met 30 jaar.
 • Geen kinderen die meekomen naar Nieuw-Zeeland.
 • Je voldoet aan de gestelde gezondheidseisen.
 • Je hebt een uitgebreide medische verzekering die eventuele kosten dekt. Mocht je je uitschrijven in Nederland en daarmee je zorgverzekering opzeggen, is het verstandig een andere langdurige reisverzekering af te sluiten die ook medische kosten dekt.
 • Dit is je eerste WHV. Je kan van dit visum namelijk maar één keer gebruikmaken.
 • Je hebt minimaal NZ $4.200 op je rekening als je het land binnenkomt. Dit bedrag is per persoon en moet je eventueel kunnen aantonen als er naar gevraagd wordt. Een creditcard met voldoende limiet kan hier bijvoorbeeld al volstaan.
 • Je moet een retourvlucht boeken of voldoende geld op je rekening hebben om je uitreis vanuit Nieuw-Zeeland te betalen.
 • Je Nederlandse paspoort moet nog minimaal 3 maanden geldig zijn op het moment dat je het land weer verlaat.

Veel van deze eisen kunnen ze controleren op het moment dat je de aanvraag doet voor het Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland, of bij aankomst in Nieuw-Zeeland. Zorg er dan ook voor dat je hierop voorbereid bent.

Mocht je niet voldoende geld op je rekening hebben bij aankomst in Nieuw-Zeeland, kan toegang tot het land geweigerd worden en daarmee word je weer teruggestuurd naar Nederland. Neem de eisen dan ook serieus.

bay of islands
Ties bij Bay of Islands

Gezondheid

Naast bepaalde financiële eisen is het ook belangrijk dat je medisch gezond bent. De overheid in Nieuw-Zeeland wil namelijk voorkomen dat ze heel veel kosten moeten maken omdat je bijvoorbeeld aan een bepaalde ziekte lijdt.

Ook de kans op een bepaalde ziekte nemen ze in overweging, en afhankelijk van de omstandigheden moet je wellicht bewijzen aanleveren. Als je de afgelopen vijf jaar langer dan drie maanden in een land bent geweest waar relatief veel tuberculose voorkomt, kan het zijn dat je een x-ray moet laten maken.

Bewijs van goed gedrag

Om een Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland aan te vragen worden ook jouw gedrag en intenties gecontroleerd door de overheid in Nieuw-Zeeland. Tijdens jouw aanvraag stellen ze verschillende vragen over of je eventueel een crimineel verleden hebt.

Jouw visumaanvraag wordt bijvoorbeeld niet goedgekeurd als je in het verleden een gevangenisstraf hebt uitgezeten van langer dan 5 jaar. Ook als je ooit eerder uit Nieuw-Zeeland bent weggestuurd – om welke reden dan ook – wordt jouw visum niet goedgekeurd.

Over het algemeen beoordelen ze of jij een potentieel gevaar vormt voor de Nieuw-Zeelandse samenleving.

TIP ♥ – in enkele gevallen zullen ze een police certificate aanvragen. In Nederland kennen we dit als een VOG – verklaring omtrent gedrag. Dit vraag je aan bij de gemeente waarin je bent ingeschreven.

Het WHV zelf aanvragen

Als je uiteindelijk op het punt bent gekomen dat je het Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland wil aanvragen kan je dit gemakkelijk zelf online doen. Voldoe je aan alle eerder genoemde eisen en kun je hier – indien nodig – ook bewijs voor aanleveren? Dan kun je het visum gemakkelijk online aanvragen.

Vul hier zo veel mogelijk informatie in en upload de bewijzen die ze nodig hebben.

Ga naar de officiële website van de immigratiedienst in Nieuw-Zeeland, en geef je aan in welk land je woont en van welk land jij een paspoort hebt. Nadat je deze keuze hebt gemaakt word je doorgestuurd naar het online-aanvraagformulier.

Vraag hier je WHV aan

Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland
De website van de immigratiedienst

Kosten en verwerkingstijd

Nadat je alle gevraagde informatie en stukken op de website van de immigratiedienst hebt geüpload, moet je ook de kosten betalen voor je visum. Deze kosten bestaan uit de visumkosten en de aanvraagkosten.

Omdat je de aanvraag zelf online doet vallen deze kosten – gelukkig – reuze mee. Als je een Nederlands paspoort hebt en het Working Holiday Visum voor Nieuw-Zeeland vanuit Nederland aanvraagt, zijn de totale kosten ongeveer NZ $280. De verwerkingstijd van de aanvraag is gemiddeld 33 kalenderdagen.

De kosten zijn NZ $280. Het duurt gemiddeld 33 kalenderdagen.

Zodra jouw visum is goedgekeurd door de immigratiedienst in Nieuw-Zeeland ontvang je dit bericht per e-mail. Je kunt de status ook op je account controleren. Deze moet je aanmaken om het WHV aan te vragen.

Geen papier of stempel

Het visum zelf krijg je alleen online, dus niet meer zoals vroeger in je paspoort. Print een kopie van je visum uit en neem deze mee wanneer je vertrekt naar Nieuw-Zeeland. Waarschijnlijk heb je deze kopie niet nodig, maar het is toch handig om bij je te hebben.

Als je de aanvraag volledig hebt ingevuld vertelt de website je direct welke aanvullende bewijzen je eventueel nog moet aanleveren. Dit is volledig gebaseerd op de informatie die jij verstrekt in je aanvraag.

Als je vragen hebt over je visum kan je ook altijd telefonisch contact opnemen met de immigratiedienst van Nieuw-Zeeland, ze zijn erg behulpzaam. Denk hierbij echter wel aan het tijdsverschil wat we kennen.

  Meer lezen over Working Holiday voor Nieuw-Zeeland aanvragen?

3 gedachten over “Working Holiday voor Nieuw-Zeeland aanvragen”

 1. lisa De Schepper

  Ik moet een RX laten nemen voor ik mijn working holiday visum kan krijgen? Ik moet hiervoor een formulier laten invullen door een specifieke soort arts. Dit formulier krijg ik niet geopend en er zijn slechts drie ziekenhuizen in belgië dat dit kunnen. Zou het ook oké zijn als ik dit laat doen bij een gewone arts?

 2. Hai,
  Bedankt voor deze informatie! Ik wil ook een WHV aanvragen voor NZ. Ik wil alleen graag zeker weten dat ik ook nog na mijn 31e verjaardag kan arriveren…ik denk zelf van wel als ik het visum maar voor mijn 31e heb aangevraagd(toch?!). Kunnen jullie hier duidelijkheid over geven? Ik heb het immigratie kantoor in NZ al proberen te bellen maar gezien de drukte krijg ik niemand te pakken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven