Fiji ligt verspreid over 1,3 miljoen vierkante kilometer(!) in het zuidwesten van de Stille Oceaan. Je kunt je voorstellen dat het vervoer in Fiji enorm belangrijk is hier. Op de kaart kunnen de eilanden dichtbij lijken, maar met de beperkte infrastructuur kan dit een tijdrovend proces zijn.

Om het hele land te verkennen, vereist wat geduld en gevoel voor avontuur, met ingewikkelde ferrytijden en vrachtboten die maar wekelijks of maandelijks naar de verste eilanden varen. Vliegen? Dan ben je gebonden aan vluchten in kleine propellervliegtuigen die op grind of zelfs gras landen.

TIP ♥ – boek hier de goedkoopste vliegtickets naar de Fiji eilanden!

Vervoer in Fiji

Vervoer in Fiji is op de populaire plekken goed geregeld. Het is vrij prijzig, maar je komt wel van A naar B. Kom je echter in de onontdekte plekjes van Fiji kan het reizen een tijdrovende klus worden. Het zal niemand verbazen dat de boot hier het belangrijkste vervoersmiddel is. Het vliegtuig is de andere optie, hoewel dit een stuk duurder is.

Op deze pagina vertellen we je alles over het vervoer in Fiji.

Reizen met de boot

Het reizen met de boot is met meer dan 300 eilanden enorm belangrijk in Fiji. Iedereen reist met de boot. Of dat nu eigen, gammele bootje zijn, de luxere catamarans, vrachtschepen of de speedboten die de meeste resorts in beheer hebben. Wat de fiets is in Nederland, is de boot in Fiji.

De drukke toeristische bestemmingen zoals de Yasawa en Mamanuca eilanden worden verbonden door snelle passagierscatamarans met fantastisch uitzicht vanaf het bovenste dek. Als je echter de verouderende auto- en passagiersferries rond Kadavu, Vanua Levu, Taveuni en de Lomaiviti-groep gebruikt, is het een heel ander verhaal.

Daarnaast worden de kleinere, onbekende eilanden niet door passagiersferries of catamarans aangedaan. Die kun je alleen bereiken met vrachtschepen die onregelmatig varen.

TIP ♥ –kerstmis is erg hectisch, met overbeladen boten van begin december tot eind januari. De zeeën worden wilder tussen december en april.

De ferries

Ferries varen vrij regelmatig van Viti Levu naar Vanua Levu, Taveuni, Ovalau en Kadavu. Nadeel is dat de vertrektijden van de ferries regelmatig veranderen. Daarnaast vertrekken de op oneven uren met een lange wachttijd bij tussenstop.

Er is vaak weinig aan boord te doen of verkrijgen. Neem daarom genoeg eten en drinken mee (plus je eigen WC papier!). Er zijn varen ook boten van Suva naar de Lau Group en Rotuma, maar vrij onregelmatig.

Vervoer in FijiNadi (Denarau Marina) naar Mamanuca eilanden

Elke dag vertrekken meerdere high-speed catamarans van de haven van Denarau Marina (op het hoofdeiland (Fiji) naar de Mamanuca eilanden. Alle boten hebben een gratis pick-up en drop-off service tussen de haven en hotels. De eilanden Mana, Malolo en Malololailai hebben allemaal aanmeerplekken. Op de andere eilanden wordt het natte voeten werk 🙂

Bagage wordt gekleurd met tags. Degene die wel eens in Thailand zijn geweest zullen weten wat we bedoelen. Toch is het een goed idee om te controleren of ze je tassen je in het juiste bootje hebben gelegd. Een van de bekendste maatschappijen is South Sea Cruises. Zij varen met catamarans naar verschillende resorts. Prijzen kun je op hun website nakijken.

TIP ♥ – check hier de vertrektijden.

Vervoer in FijiBron: South Sea Cruises

Suva naar omliggende eilanden

Naast Denarau Marina in Nadi speelt Suva eveneens belangrijke rol qua vervoer Fiji. Vanaf hier kun je met twee bedrijven, Bligh Water Shipping en Goundar Shipping, richting Savusavu (vaak via Koro), Yasawa, Taveuni en Kaduva reizen.

Vergis je niet, het lijken kleine afstanden, maar het duurt ongeveer 12 uur om Savusavu te varen. Dit zijn geen kleine afstandjes die je aflegt en het is aan te raden om van tevoren te boeken.

Bligh Water Shipping

Zij varen regelmatig tussen Natovi (30 minuten boven Suva) en Savusavu. Er zijn drie klassen aan boord. Wij raden niet aan om voor de goedkoopste te kiezen aangezien het een lange reis is! De luxere klasse heeft super comfortabele cabines, dubbele stapelbedden en goede stoelen. Normaal gesproken komt de veerboot in de ochtend in Savusavu aan.

Goundar Shipping

De Lomaiviti Princess vertrekt elke maandag en vrijdag vanaf Suva voor een 12 uur lange reis naar Savusavu. Daarna gaat ‘ie in 2 tot 3 uur door naar Taveuni. Hutjes variëren van zitplaatsen naar eersteklas hutten. Aan boord heb je een theekamer, een speeltuin en een café.

Enkele prijzen bij Goundar Shipping zijn als volg. Deze tarieven gelden vanaf Suva naar:

 • Kadavu $44 voor economy | $70 voor 1st class | $300 voor VIP kamer | $170 deck cabin
 • Savusavu  $49 voor economy | $80 voor 1st class | $400 voor VIP kamer | $210 deck cabin
 • Taveuni  $67 voor economy | $95 voor 1st class | $450 voor VIP kamer | $240 deck cabin
 • Taveuni  $29 voor economy | $50 voor 1st class | $180 voor VIP kamer | $150 deck cabin
 • Koro  $50 voor economy
 • Yasawa  $93 voor economy

 

Vervoer FijiOverige eilanden

Er zijn maar weinig boten die richtring de Lau, Moala en Rotuma groep varen. Degenen die wel gaan zijn behoorlijk traag, verouderd en wisselvallig. Veel eilanden worden bevoorraad door een boot die één keer per maand langs komt.

Het is daarom lastig om alle eilanden te verkennen. Goundar Shipping vaart momenteel een keer per maand naar Vanuabalavu en Cicia in de Lau groep en Rotuma. Je kunt ze contacten voor meer informatie.

Vrachtboten

Vrachtboten varen al jaren in de wateren van Fiji. Fiji is met de buitenwereld verbonden door deze boten. Het is nog steeds gebruikelijk voor passagiers om in deze vrachtboten mee te varen. Meestal kun je op het dek zitten tussn de vaten olie, dozen vlees of bananen. Voor degenen met een beetje tijd en een avontuurlijke instelling, is het vaak de enige kans om de ver weg gelegen eilanden te bezoeken.

TIP ♥ – vrachtboten zijn super goedkoop! De route van Suva naar Kadavu kost bijvoorbeeld maar €20 terwijl de ferry €40 kost.

Reizen met het vliegtuig

Binnenlandse vluchten zijn niet heel gebruiken binnen het vervoer in Fiji. Er is een belangrijke luchtvaartmaatschappij; Pacific Sun, een dochtermaatschappij van Fiji Airways. Verwacht geen Boeings of Airbussen.

Het zijn alleen propellorvliegtuigen. Hoewel het prima vliegtuigen zijn, kan je er een beetje zenuwachtig van worden. Het is veruit de snelste manier om van eiland naar eiland te reizen en er zijn vaak uitstekende aanbiedingen (soms tot 50%!).

Dit kan het vliegen bijna even goedkoop maken als reizen met de veerboten. De prijzen variëren van ongeveer €40 voor een enkeltje Nadi naar Suva, tot €170 voor de vlucht van Nadi naar het ver gelegen Rotuma.

Beschikbaarheid is zelden een probleem omdat iedereen met de boot reist. Alleen met Kerstmis dien je vluchten maanden van tevoren te reserveren.

Je mag maximaal 15kg per persoon p.p meenemen. Als je van plan bent om je eigen duikuitrusting of surfplankmee te nemen, controleer dat dan vooraf met de luchtvaartmaatschappij.

TIP ♥ – bij Skyscanner boek je de voordeligste vliegtickets. Zo vlieg je vanaf €128 van Nadi naar Savusavu en voor €167 naar Taveuni.

Watervliegtuigjes

Er zijn ook twee bedrijven in Fiji met watervliegtuigjes: Turtle Airways, gevestigd bij Wailoaloa Beach in Nadi en Pacific Island Air gevestigd op de luchthaven van Nadi. Turtle Airways biedt een dagelijkse vlucht naar Turtle Island in het noordelijke deel van de Yasawas voor US$280, met een minimum van twee passagiers.

Vertrektijden variëren en kunnen alleen de dag van tevoren worden opgevraagd worden door de weersomstandigheden.

2 gedachten over “Vervoer Fiji”

 1. Stijn Rademaker

  Hallo Oceanie Experts,
  Ik vroeg me af of je vanaf fiji met een (zeil)boot mee kan varen naar Nieuw Zeeland eind oktober? Hebben jullie hier heel toevallig ervaring mee?
  Alvast hartelijk dank!
  Groetjes Stijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven