Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Tazumal

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 26 april, 2022

Dicht bij de grens van Guatemala vind je de indrukwekkende Maya ruïnes van Tazumal. Het zijn de belangrijkste en bekendste Maya ruïnes van El Salvador. Wanneer je al meerdere Maya ruïnes bezocht hebt, zal het opvallen dat Tazumal relatief klein is. Toch staat hier de grootste piramide van Midden-Amerika. Het is een van de grootste trekpleisters van het land, maar alsnog nauwelijks bezocht!

Maya ruïnes in El Salvador

El Salvador kent meerdere Maya ruïnes, waaronder Tazumal, San Andrés en Joya de Cerén. Wat Tazumal zo bijzonder maakt is de grote piramide, de grootste in Midden-Amerika. Wanneer je Tazumal vertaalt vanuit de Mayataal betekent het ‘piramide waar slachtoffers worden verbrand’.

Niet eht een gezellige naam als je het ons vraagt.

Ondanks de naam wordt dit complex beschouwd als de belangrijkst en best bewaarde ruïnes in El Salvador. D Maya’s die in Tazumal leefden blonken uit in handelen, zelfs met Maya’s in Panama en Mexico.

Het complex lijkt op de oogopslag relatief klein, maar de ruïnes omvatten in totaal een gebied ter grootte van 10 km2. Helaas ligt een groot gedeelte van de ruïnes nog begraven onder het omliggende dorp Chalchuapa.

Tazumal

De oude ruïnes van Tazumal

Tazumal

Tazumal

Must see’s in Tazumal

In het complex vindt je dertien monumenten, waaronder platforms en piramides. De meest opvallende is de grote piramide in het midden van het Mayacomplex. Deze ‘trap’ piramide is opgebouwd uit verschillende platforms.

De stenen trappen leiden naar de piramide, welke gebruikt werd als tempel. Onder de piramide liggen graftombes. Het mooiste van je bezoek aan Tazumal is het uitzicht wanneer je de piramide beklimt. Dit maakt het bezoek nog indrukwekkender, voornamelijk wanneer je hier in je eentje staat!

TIP ♥ – je vindt hier ook de call court, die je ook bij andere Maya ruïnes tegen komt zoals Chichen Itza of Tikal. Hier werden balspelen gespeeld waarbij de verliezers vaak werden opgeofferd.

Handige tips

Om alles uit jouw bezoek aan Tazumal te halen, is een goede start van belang. Voordat je op pad gaat, download de app maps.me. Deze app is niet alleen in Tazumal erg handig, maar ook in de rest van El Salvador.

Deze app werkt erg goed, ook zonder internet, waardoor de kans klein is dat je verdwaalt. Wat moet je nog meer weten?

#1 Neem genoeg water mee

Neem genoeg water mee en een snack. Het is namelijk héét in Tazumal! Een grote fles water is daarom erg fijn om bij je te hebben. Vergeet je daarnaast ook niet in te smeren. Better save than sorry!

#2 Trek goede schoenen aan

Trek je wandelschoenen aan en ga niet op slippers of flipflops. Je zult flink wat wandelen op oneffen terrein, ondanks dat het park relatief klein is. Met name tijdens het beklimmen van de piramide zijn dichte schoenen erg aan te raden.

#3 Spot de dieren

Houdt je ogen goed open, de kans is namelijk groot dat je verschillende dieren tegenkomt. Met een beetje geluk kom je apen tegen in de bomen, maar ook Leguanen op de ruïnes zelf.

Tazumal

Een must-see

Alle kosten op een rijtje

Wanneer je aankomt bij de entree zie je aan de linkerkant een kiosk met alle prijzen. Als buitenlander kost het bezoek US$3 om de ruïnes en het museum te bewonderen.

Let op: de ruïnes zijn van dinsdag tot zondag geopend, het zou zonde zijn als je hier op een maandag staat!

Daarnaast kan je de ruïnes bezoeken van 09:00 tot 17:00 uur. Je hebt geen gids nodig om de ruïnes te betreden, dus lees je een beetje in voordat je naar Tazumal gaat. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om met een gids naar binnen te gaan.

Zo ben je er zeker van dat je meer informatie en leuke weetjes hoort.

TIP ♥ – entree is US$3 p.p

Hoe kom je bij Tazumal?

Het is niet moeilijk om naar Tazumal te reizen. De Mayaruïnes liggen in Chalchuapa, een klein dorpje net over de grens van Guatemala, maar je kunt het beste naar Santa Ana reizen. Hier kun je dan enkele dagen blijven want dit is een leuk stadje!

Naar Santa Ana

Vanuit elke grote stad kun je de bus nemen naar Santa Ana. Sterker nog, vanuit San Salvador rijden er elke uur chickenbussen. Dit zijn oude, gekleurde Amerikaanse schoolbussen die veel gebruikt worden door de lokale bevolking.

Bekijk hier alle accommodatie in Santa Ana

Van Santa Ana naar Tazumal

Vanuit Santa Ana kun je tours boeken naar de ruïnes, maar je kunt er makkelijk zelf heen reizen. De ruïnes liggen op een half uur rijden van de stad. Ga naar het busstation in Santa Ana en pak bus 218 (of vraag welke bus naar Chalchuapa gaat).

Deze bus stopt voor de ingang van Tazumal.

TIP ♥ – dit kost je nog geen €1

Santa Ana in El Salvador

Santa Ana

Locatie

Meer lezen over El Salvador?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU