Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Budget voor de Dominicaanse Republiek

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

De Dominicaanse Republiek is niet de goedkoopste reisbestemming die je kunt kiezen, maar het is wel betaalbaar. Zeker in vergelijking met andere Caribische bestemmingen. Daarnaast is het, zeker in dit land, heel erg afhankelijk hoe je reist. Ga je als low-budget backpacker, resort-lover of met een georganiseerde reis? Op deze pagina geven we je alle tips over het budget voor de Dominicaanse Republiek en wat het reizen hier kost.

De Dominicaanse Republiek is een van de meest veelzijdige landen in Midden-Amerika, maar het is ook een van de populairste. Dat resulteert in hogere prijzen dan landen als bijvoorbeeld Guatemala. Qua prijsniveau ligt de De Dominicaanse Republiek ongeveer gelijk met Belize.

Dominicaanse peso

In de Dominicaanse Republiek betalen ze met de Dominicaanse peso. Veel prijzen worden echter aangegeven in Amerikaanse Dollars vanwege de vele Amerikanen hier. Het is ook mogelijk om op veel plekken met Amerikaanse dollars te betalen. 1.000 Dominicaanse peso is ongeveer €17.

TIP ♥ – op deze pagina over het budget voor de Dominicaanse Republiek geven we de prijzen weer in

Budget voor de Dominicaanse Republiek

Wat kost het reizen in dit land nu precies? Laten we voorop stellen dat dat per persoon verschillend is. Maar als je weg blijft uit de resorts, veel met bussen reist en de Westerse maaltijden laat staan moet je hier voor ongeveer US$50, of €45, p.p per dag kunnen reizen.

Reken op minimaal €45 per dag

Dat budget kan alleen als je in budget hotels of hostels slaapt, reist met bussen en motortaxi’s en niet te gek doet qua eten. Als je dat allemaal overboord gooit en slaapt in luxere hotels en reist met een huurauto (wat veel mensen hier doen), ga je makkelijk naar de €100 per dag.

Punta Cana

Punta Cana is een van de duurste regio’s in de DR

Wat kost het reizen?

Als je je budget voor de Dominicaanse Republiek wil beperken zul je moet reizen zoals de lokale bevolking; drinken of eten in lokale cafetaria, reizen met lokale bussen en motortaxi’s en slapen in voordelige accommodatie. Om je een beter idee te geven hebben we het budget opgesplitst.

Kosten voor accommodatie

Kosten voor accommodatie hoeven helemaal niet zo hoog te zien, mits je weg blijft uit dure resorts en hotels. Er is hier echt allerlei accommodatie te vinden. Van de meest luxe beach resorts tot aan low-budget bungalows. De kosten zijn dan ook erg afhankelijk van wat je zoekt.

Daarnaast zijn de kosten voor accommodatie ook verschillend per regio. Zo zijn bekende toeristische plekken als Punta Cana (de duurste regio) een stuk duurder dan minder bekende plekken zoals Samana of Puerto Plata.

Dorms zijn er niet heel veel, maar beschikbaar vanaf €10 per nacht een tweepersoonskamer in een hostel tussen de €15 en €20 per nacht, een hotel kost je al snel €35 per nacht en resorts kosten vaak meer dan €150 per nacht.

Enkele voorbeelden van kosten voor accommodatie:

 • Punta Cana  Budget optie €16 per nacht | Hotel = €35
 • Santo Domingo Budget optie €19 per nacht | Hotel = €26
 • Samana Budget optie €10 per nacht | Hotel = €21
 • Sosua Budget optie €28 per nacht | Hotel = €35
 • Playa Rincon Budget optie €16 per nacht | Hotel = €35

Kosten per dag

Als je voor budget hotels, of hostels, kiest hoeft accommodatie helemaal niet zo veel te kosten. Reken dan op ongeveer €20 tot €30 per nacht. Mocht je dat willen delen zit je rond de €10 tot €15 p.p per nacht. Als je liever wat luxer wil overnachten en in ‘normale’ hotels overnacht moet je rekenen op minimaal €45 per nacht.

Budget voor de Dominicaanse Republiek

Overnachten aan het strand is altijd duurder

Kosten voor eten en drinken

Het eten zal geen grote invloed hebben op je budget voor de Dominicaanse Republiek. Het is niet alleen bijzonder goedkoop, het is ook nog eens erg lekker. Uiteraard laten we de all-inclusive hotels even buiten beschouwing.

Als je kiest voor het lokale eten, en dan met name het eten wat je in lokale eettentjes kunt vinden kan je voor minder dan €1 een kleine maaltijd halen. Echt bizar goedkoop. Je hebt ook ontzettend veel keuze. Fruit, vlees, smoothies, en internationale gerechten.. alles is mogelijk hier.

Enkele voorbeelden van kosten voor eten en drinken;

 • Ontbijt in lokaal tentje  €3
 • Een hamburger  €6
 • Maaltijd in normaal restaurant €18
 • Snacks in comedor (lokaal tentje) €5
 • Westers biertje €4
 • Koffie in een koffiebar €2,50
 • Kleine water  €0,20

Kosten per dag

Het eten en drinken is niet zo heel duur, hoewel het afhankelijk is van wat je eet en drinkt. Als je veel lokale maaltijden eet en niet al te veel cocktails achterover slaat moet je voor €12 p.p. per dag prima kunnen eten en drinken.

Kosten voor vervoer

Kosten voor vervoer verschillen enorm en zal voor ieders budget voor de Dominicaanse Republiek anders zijn. Een ritje van stad tot stad met het openbaar vervoer kost vaak niet meer dan een €1, maar het huren van een auto kost je makkelijk €35 per dag.

Hou er rekening mee dat een openbaar vervoer systeem zoals wij dat kennen niet bestaat in de DR. Locals reizen met eigen vervoer in de vorm van auto’s en met name brommers. Je kunt daarom, naast de bussen, ook kiezen voor mototaxi’s en minibussen om van A naar B te reizen.

Busmaatschappijen

Twee bekende busmaatschappijen zijn Caribe Tours en Metro Tours. Op de websites van deze bedrijven kun je alles vinden; bustijden, kosten, routes en je kunt ook online reserveren. Heads up: de websites zijn alleen in het Spaans.

Enkele voorbeelden van kosten voor bussen;

 • Santo Domingo naar Puerto Plata  €7,80
 • Santo Domingo naar Sosua  €7,80
 • Santiago naar Sosua  €4
 • Santo Domingo naar Haïti  €35
 • Rit op motortaxi’s en minibussen in steden  €1
 • Auto huren per dag (incl. verzekering – excl. benzine) €35

TIP ♥ – in Santo Domingo kun je gebruik maken van de app Uber. Dat is goedkoper dan taxi’s.

Kosten per dag

De kosten voor vervoer is afhankelijk van wat je allemaal wil zien tijdens je reis. Zoals je hierboven ziet hoeft het reizen helemaal niet zo duur te zijn. Daarnaast zit je natuurlijk niet elke dag in de bus. Als je uit gaat van gemiddeld €8 per dag zit je prima.

La Romana

Kosten voor activiteiten

Vaak laten we kosten voor activiteiten buiten beschouwing aangezien dit voor iedereen anders is. De een beklimt het liefst de hele dag vulkanen terwijl iemand anders alleen maar aan het strand wil hangen.

Tours en activiteiten zijn door het hele land beschikbaar variërend van duiken tot dagtrips in een zeilboot en wandelingen door bossen.

Enkele voorbeelden van kosten voor actviteiten:

 • Dagtrip naar Saona eiland  €60
 • Santo Domingo stadstour  €35
 • Damajagua Watervallen dagtour vanuit Puerto Plata  €45
 • Snorkelspullen huren voor een dag  €15
 • 3-daagse PADI cursus  €350

TIP ♥ – als je wil besparen op je budget voor de Dominicaanse Republiek kun je georganiseerde activiteiten overslaan, maar we raden aan om niet alleen maar gratis dingen te doen. Je bent immers niet altijd in de Dominicaanse Republiek.

Kosten per dag

Kosten voor tours laten we meestal buiten beschouwing in de totale kosten omdat je niet elke dag een tour boekt. Tours zijn wel behoorlijk prijzig, dus reken op minimaal €10 p.p. per dag.

Meer lezen over Dominicaanse Republiek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU