Reisinformatie Frankrijk

Frankrijk is veruit het populairste vakantieland onder Nederlanders. Het land van de lavendelvelden, schilderachtige wijngaarden, wereldsteden, historische dorpen, de fantastische keuken en het aangename klimaat weet reizigers uit de hele wereld te boeien. Voor veel Nederlanders is Frankrijk bekend terrein, maar we merken ook dat er op sommige punten nog wat onduidelijkheid heerst over reizen in Frankrijk. Daarom delen wij onze tips voor Frankrijk.

6x (reis) tips voor Frankrijk

Reizen in Frankrijk is voor de meeste mensen gesneden koek. Je rijdt er heen met de auto of boekt een vliegticket en voilà: de vakantie kan beginnen. Maar misschien ga jij wel voor de eerste keer naar Frankrijk. En natuurlijk ken je dan bekende plekken als Parijs of de Provence, maar wat is de beste reistijd? Hoe boek je de voordeligste tickets? Hoe zit het met het openbaar vervoer? Waar betaal je tol?

Op al deze vragen geven wij je graag antwoord met onze tips voor Frankrijk.

#1 De kosten voor een reis door Frankrijk

De kosten voor een reis door Frankrijk verschillen per persoon. De een gaat een lang weekend naar Parijs, de ander gaat backpackend door het land. De kosten zijn afhankelijk van de reisduur, het seizoen waarin je reist, de plekken die je bezoekt, waar je overnacht etc.

De kosten voor reizen in Frankrijk zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Kosten voor boodschappen, benzine, restaurants etc. liggen qua prijsniveau op hetzelfde niveau als Nederland. Uiteraard zijn bekende plekken als Parijs, Lourdes of de Côte d’Azur uitzonderingen.

Reken voor je budget voor Frankrijk op minimaal €50 per dag


Dat is echter wel een minimaal budget. In de praktijk geven reizigers meer uit. Een weekend in Nice kost je al snel een paar honderd euro. Meer over kosten lees je op onze pagina budget Frankrijk

tips voor Frankrijk
Le Pont Vieux en het kasteel van Carcassonne

#2 Hou rekening met tolwegen in Frankrijk

In Nederland betalen we wegenbelasting om de wegen te onderhouden. In Frankrijk werkt dat iets anders. Daar moet je tol betalen om over bepaalde wegen te rijden. Dat geldt overigens niet alleen voor wegen. Ook bruggen en tunnels kunnen tol vragen. Het geld dat men betaald wordt gebruikt om de wegen te onderhouden en nieuwe wegen aan te leggen. Dat betekent dat ook reizigers moeten betalen.

Een tolweg wordt aangegeven met het woord “Péage“. Ongeveer twee kilometer voor het begin van de Péage staan borden waarop duidelijk wordt gemaakt dat je de tolpoortjes nadert. Daar sluit je vaak achteraan aan en betaal je de tol. Dat kan op de volgende manieren:

 • Contant: munt- en briefgeld.
 • Creditcard: Mastercard, Visa, American Express, CB, GR Total, Shell, Esso of Eurototal (een pincode intoetsen is niet nodig);
 • Tolbadge: met een betaalt je automatisch voor tol in Frankrijk, Spanje en Portugal. Je plakt de badge op de voorruit en waarmee je kunt betalen bij de poortjes met een ‘T’. Die poortjes gaan automatisch open. Tolbadges kunt u kopen bij:
  • Télépéage Liber-T
  • Bip&Go
  • ANWB

#3 Het openbaar vervoer

Een van de belangrijkste tips voor Frankrijk: het openbaar vervoer is prima! Veel mensen reizen met de auto, trein of het vliegtuig naar Frankrijk. Er zijn zelfs mensen die er heen fietsen of lopen. Je kunt echter ook kiezen voor het openbaar vervoer in Frankrijk. Dat is namelijk perfect geregeld.

De trein is het beste vervoermiddel in Frankrijk als je geen eigen vervoer hebt. Het Franse spoorwegnet, gerund door het staatsbedrijf SNCF, is perfect en heeft uitgebreide dekking door het hele land. De trein brengt je naar alle grote steden van het land, in het binnenland en zelfs door de bergen in het zuiden. Het treinnetwerk in Frankrijk staat bekend als een van de meest efficiënte, comfortabele en gebruiksvriendelijke spoorwegsystemen ter wereld, hoewel Japan voor ons de kroon spant.

Ook de bus is een prima manier van vervoer in Frankrijk. Het is minder snel dan de bus, maar als je niet te ver hoeft te reizen is het een prima optie. Daarnaast is het een goede optie om in gebieden te komen waar de treinen niet rijden zoals de kusten en bergachtige gebieden. Ook de bussen en het busnetwerk worden beheerd door SNCF.

Meer over het vervoer lees je op onze pagina openbaar vervoer in Frankrijk.

Chamonix
Je kunt met de trein ook de bergen in

#4 Dit zijn de beste reismaanden

Een goede tips voor Frankrijk is: vermijd het drukste maanden (juli en augustus). Dit zijn de maanden met het beste weer, maar ook de drukste en duurste maanden. Niet alleen Nederlanders en internationale reizigers komen graag in deze maanden naar Frankrijk. Ook de Fransen zelf vieren vakantie in eigen land. Een drukte van jewelste dus.

De beste reistijd voor Frankrijk afhankelijk van je reisintentie. Ga je naar Frankrijk voor een zonvakantie? Dan zijn de maanden juli tot en met september het beste. Ga je naar Frankrijk voor een stedentrip? Dan kun je beter voor of na het hoogseizoen reizen in de maanden mei, juni, september en oktober. Daarnaast kun je in de winter ook prima wintersporten in Frankrijk.

De maanden juli tot en met september zijn het beste voor een zonvakantie. Ga je voor een stedentrip naar Frankrijk. Doe dat dan voor of na het hoogseizoen. Meer hierover lees je op onze pagina over de beste reistijd voor Frankrijk.

#5 Belangrijke feestdagen in Frankrijk

Niet alleen het weer heeft invloed op de drukte in Frankrijk. Ook de vakanties en feestdagen zorgen voor veel drukte in de steden en op de weg. Probeer deze dagen te vermijden als het kan. De belangrijkste schoolvakantie in Frankrijk is de zomervakantie. Deze begint in de eerste week van juli.

De belangrijkste feestdagen zijn:

 • 1 januari (nieuwjaarsdag),
 • 1 mei (Feest van de Arbeid) en 8 mei (einde van de 2e WO in Europa),
 • Paasmaandag en donderdag Hemelvaartsdag,
 • 14 juli Nationale feestdag,
 • 15 augustus Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart,
 • 1 november Allerheiligen en 11 november Wapenstilstand
 • 25 december (Kerstmis)

Meer over vakanties en drukke periodes lees je hier.

Monaco
Uitzicht op Monaco

#6 De mooiste bezienswaardigheden van Frankrijk

De bezienswaardigheden van Frankrijk hebben bij Nederlanders weinig introductie nodig. Noem een willekeurige stad of streek en de meeste mensen hebben er van gehoord. Het geeft goed aan hoe populair dit land is. En niet alleen onder Nederlanders en Belgen. Internationaal gezien, is Frankrijk de populairste vakantiebestemming ter wereld. Populairder dan Amerika of China. En dat zegt nogal wat!

Er zijn zoveel bezienswaardigheden dat het teveel is om in één reis te bezoeken. Iedereen kent steden als Parijs, Nice of Bordeaux. We kennen allemaal de stranden van de Côte d’Azur, de lavendelvelden in de Provence of de kanotochten in de Dordogne. Toch kent ook Frankrijk nog genoeg plekken die maar weinig reizigers kennen. Ook hier kun je off the beaten track reizen.

Om je enigszins op weg te helpen hebben we de 15 mooiste bezienswaardigheden van Frankrijk op een rij gezet.

 1. Parijs, het Paleis van Versailles en de Eiffeltoren
 2. Lavendelvelden van de Provence
 3. Stranden van de Côte d’Azur
 4. Kasteel van Mont Saint-Michel
 5. Kathedraal van Reims
 6. Invasiestranden van Normandië
 7. Surfen in Biarritz
 8. Dorpen in de Ardèche
 9. Besneeuwde bergtoppen van de Alpen
 10. Binnenstad van Bordeaux
 11. Luxe jachten in Saint-Tropez
 12. Cirque de Gavarnie in de Pyreneeën
 13. Pelgrimsoord Lourdes
 14. De stranden van Corsica
 15. Wijngaarden van de Bourgogne
Scroll naar boven