Openbaar vervoer Frankrijk

Veel mensen reizen met de auto, trein of het vliegtuig naar Frankrijk. Er zijn zelfs mensen die er heen fietsen of lopen. De toegankelijkheid van het land maakt het ook zo’n populaire vakantiebestemming voor veel Nederlanders en Belgen. Maar hoe zit het met het openbaar vervoer in Frankrijk. Hoe reis je van A naar B als je geen eigen auto (of fiets) hebt? Kun je overal makkelijk in de trein of bus stappen en hoe zit het met binnenlandse vluchten?

Reizen met het openbaar vervoer in Frankrijk

Frankrijk heeft een uitstekend openbaar vervoersysteem dat zowel treinen als bussen omvat. De treinen zijn bijzonder efficiënt en bestrijken een groot deel van het land. De bussen zijn ook goed, en ze dekken de meeste kleinere steden en dorpen. Daarnaast zijn er tal van taxi’s, die redelijk geprijsd zijn. Over het algemeen is het openbaar vervoer in Frankrijk erg goed. Het is veilig, betrouwbaar en betaalbaar.

Het is een prima manier om in het land rond te reizen als je niet de beschikking hebt over je eigen auto. Zeker als je meerdere steden wilt bezoeken, is het openbaar vervoer de perfecte optie om van A naar B te komen.

Reizen met de trein

De trein is het beste vervoermiddel in Frankrijk als je geen eigen vervoer hebt. Het Franse spoorwegnet, gerund door het staatsbedrijf SNCF, is perfect en heeft uitgebreide dekking door het hele land. De trein brengt je naar alle grote steden van het land, in het binnenland en zelfs door de bergen in het zuiden. Het treinnetwerk in Frankrijk staat bekend als een van de meest efficiënte, comfortabele en gebruiksvriendelijke spoorwegsystemen ter wereld, hoewel Japan voor ons de kroon spant.

Het personeel is over het algemeen behulpzaam, en de treinen zijn schoon, rijden op tijd en zijn comfortabel De TGV (train à grande vitesse) is het paradepaardje van Frankrijk en in tegenstelling tot wat veel mensen denken rijdt deze niet alleen in Parijs. Vanaf Gare du Nord in Parijs kun je met de TGV naar steden als  Lille, Straatsburg, Marseille en Bordeaux.

Tickets en tarieven

Tickets voor de trein koop je online. Er zijn verschillende websites waar je tickets kunt kopen, maar de beste optie is Trainline. Je kunt ook tickets kopen op de stations zelf. Alle machines zijn beschikbaar in het Engels en anders kan het personeel je altijd helpen,

Tarieven voor de trein zijn afhankelijk van de route die je af legt, het seizoen waarin je reist en of je wel of niet in daluren reist. Handig om te weten: blauwe staat in Frankrijk voor rustige reisperiodes. Wit staat voor de spits. De duurste tijden om met de trein te reizen zijn maandagochtend en vrijdag- en zondagavond.

Treintickets zijn al beschikbaar vanaf €10. De route Parijs – Lyon is beschikbaar vanaf €22. Paris – Nice vanaf €55.

Gare du Nord in Parijs
Treinstation Gare du Nord in Parijs
vervoer in Frankrijk
Het treinstation van Nice

Reizen met de bus

De bus is een prima manier van vervoer in Frankrijk. Het is minder snel dan de bus, maar als je niet te ver hoeft te reizen is het een prima optie. Daarnaast is het een goede optie om in gebieden te komen waar de treinen niet rijden zoals de kusten en bergachtige gebieden. Ook de bussen en het busnetwerk worden beheerd door SNCF.

Alle grote steden hebben een busstation waar je alles vindt over routes, prijzen en tijden. Vaak zijn trein- en busstations gecombineerd. Bussen rijden over het algemeen op tijd en hoeven niet gereserveerd te worden. Tickets koop je eenvoudig op het station.

Reizen met de auto of motor

Een auto of motor hoort niet bij openbaar vervoer in Frankrijk, maar is wel ontzettend handig. De meeste Nederlanders en Belgen rijden met hun eigen auto naar Frankrijk. Reizigers uit andere werelddelen hebben die mogelijkheid vaak niet en kiezen naast de trein of bus daarom voor een huurauto. De auto is de beste optie qua openbaar vervoer in Frankrijk omdat het je overal brengt en je bovendien de vrijheid hebt om te gaan en staan waar je wilt. Daarnaast zijn de wegen in Frankrijk overwegend goed.

Om een auto te mogen besturen moet je minimaal 18 jaar zijn en een geldig rijbewijs hebben. Een Internationaal Rijbewijs is niet nodig. Autorijden of motorrijden in Frankrijk is vergelijkbaar met Nederland op het feit na dat je op veel snelwegen in Frankrijk tol betaald. Waar je dit betaald en hoeveel kun je eenvoudig checken bij de ANWB Routeplanner. Hou er rekening mee dat tijdens vakantieperiodes, feestdagen en het weekend ​​de wegen in heel Frankrijk vol staan met files.

Autoverhuur

Een auto huren in Frankrijk is ideaal als je bijvoorbeeld met het vliegtuig naar Frankrijk reist en dus geen eigen vervoer hebt. Om een ​​auto te huren in Frankrijk, moet je bij de meeste verhuurders 21 jaar of ouder zijn en in het bezit zijn van een rijbewijs en creditcard. Als je een auto huurt, is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering verplicht. Auto’s kun je huren in elke grote stad, maar het is makkelijker bij een vliegveld of online.

Een auto huur je al vanaf €30 per dag hoewel dat uiteraard ook afhankelijk is van wanneer je de auto huurt, wat voor auto je huurt en voor hoe lang.

TIP ♥ – huur je auto bij Rentalcars. De beste en voordeligste verhuurder die prijzen vergelijkt van onder andere Avis, Budget, EasyCar, Europcar, Hertz, Sixt

Col du Tourmale
Met de auto kun je door bergpassen als de Col du Tourmalet rijden

Reizen met de taxi

Reizen met een taxi is alleen handig in de steden tenzij je heel veel geld over hebt. Taxi’s zijn namelijk vrij prijzig en alleen interessant als je je wilt verplaatsen in de stad. Alle grote steden hebben een taxistandplaats bij het treinstation. Hou er rekening mee dat de tarieven ’s nachts en op zon- en feestdagen ongeveer 30% hoger zijn.

Een betere, veiligere en voordeligere optie dan de taxi, is Uber. Zeker in de grote steden is het prijsverschil tussen Uber en een normale taxi aanzienlijk. Daarnaast is Uber vele malen gebruiksvriendelijker.

Scroll naar boven