Surfen in Australië

Australië is misschien wel het meest populaire land ter wereld om te surfen. Het is daar geen sport, het is geen activiteit die je onderneemt tijdens een vakantie, het is een echte levensstijl. Australië ademt surfen, en de bewoners doen hier graag aan mee. Het is dan ook niet voor niks dat hier regelmatig grote en zelfs wereldbekende events worden georganiseerd voor surfers. Wij delen alle tips voor surfen in Australië.

De beste tips voor surfen in Australië

Surfen in Australië is iets wat bijna ieder reiziger een keer probeert. En of jij nu een gevorderd surfer bent of juist graag wil beginnen, Australië is hiervoor ‘the place to be’. Maar laten we eerlijk zijn, Australië is ontzettend groot.

Je weet waarschijnlijk niet waar je moet beginnen als je onderzoek gaat doen naar surfen in Australië. Dat is ook een moeilijke taak! In dit blog helpen wij je graag op weg met tips en trucks om te gaan surfen in Australië, en we vertellen je graag wat nou echt de beste plekken zijn om heen te gaan.

surfen in australie

Geschiedenis van surfen

Misschien verwacht je het niet, maar surfen is in Australië geïntroduceerd door een man uit Hawaï. In 1915 is Duke Kahanamoku naar Australië gereisd en heeft daar het ‘Hawaiian board riding’ laten zien aan de Australiërs.

In de jaren die volgden heeft de Australische bevolking deze technieken overgenomen en aangescherpt, en iedereen kent het inmiddels onder de naam surfen.

De Australiërs zijn Duke Kahanamoku hier heel dankbaar voor, en zijn eerst surfboard wordt hedendaags tentoongesteld in de Freshwater Surf Livesaving Club in Sydney.

Het surfboard heeft in de afgelopen jaren heel wat veranderingen ondergaan, en tot op de dag vandaag blijven er nieuwe innovaties komen. Tevens komen er ook steeds meer events bij waar surfen op de planning staat. De meest bekende titels zijn inmiddels de Quicksilver Pro Gold Coast en de Rip Curl Pro Bells Beach.

Innovatie

Surfen in Australië is dus geen kattenpis. Het wordt serieus genomen, door iedereen. Door het hele land kun je lessen nemen om jouw kunsten te verbeteren en er is altijd wel een wedstrijd waar je aan mee kunt doen. Australië wordt als land dan ook gezien als een van de drijfveren van het bekendmaken van surfen als sport.

Grote merken die surfboards ontwerpen en produceren rukken op sinds de jaren 60 en inmiddels zijn er een aantal merken wereldwijd bekend. Denk bijvoorbeeld aan Billabong, Rip Curl en Quicksilver. Allemaal van Australische bodem en de producten worden wereldwijd verkocht.

De organisatie ‘Surfing Australia’ is de nationale vertegenwoordiger voor de volledige surf branche in Australië. Zij volgen alle ontwikkelingen en brengen iedereen graag op de hoogte van het laatste nieuws.

surfen in australie

Surfspots in Australië

Om Australië het mekka voor surfers te noemen is inmiddels alweer achterhaald. De complete surfcultuur is helemaal verweven in de levensstijl van veel mensen. De wind die constant richting Australië blaast zorgt ervoor dat je hier in principe altijd wel een plekje vindt waar je goed kunt surfen.

Er zijn golven van diverse hoogten die dus voor alle levels geschikt zijn. Ook vind je diverse surfcamps waar je van alles kunt leren.

#1 Bondi Beach

Say no more! Wie kent Bondi Beach niet?! Naast het feit dat je hier heerlijk kunt relaxen en van de sfeer kunt genieten, is surfen ook absoluut een aanrader op deze plek. Of je nou nog nooit op een surfboard hebt gestaan, of juist meer ervaren bent, Bondi Beach is voor iedereen geschikt.

Je vindt de golven op slechts 20 minuten rijden van het stadscentrum van Sydney. Op Bondi Beach vind je verschillende scholen waar je eventueel lessen kunt nemen of materialen kunt huren. Veel surfers staan hier voor de eerste keer op hun bord!

Het enige nadeel van Bondi Beach is de populariteit. Het is namelijk een van de meest populaire stranden ter wereld, dus vooral in het weekend wordt het hier ongelooflijk druk. Probeer zaterdag en zondag dan ook te vermijden.

TIP ♥ – check hier onze tips over Bondi Beach

Bondi Beach

Bondi Beach

#2 Gold Coast

Met ruim 70 kilometer aan strand is het gemakkelijk te raden waarom Gold Coast aantrekkelijk is voor surfers van over de hele wereld. Het water is hier het meest consistent dus de bezoekersaantallen zijn altijd erg hoog.

Alle stranden worden in de gaten gehouden door lifeguards en de meeste golven zijn geschikt voor surfers van diverse niveaus. Met deze afstand aan strand heb je uiteraard diverse geschikte plekken om met je surfboard het water in te gaan.

De meest bekende – en populaire – spots zijn: Snapper Rocks, Rainbow Bay, Currumbin, Duranbah Beach en Burleigh Heads. Een aantal stranden vormen samen: the Superbank, wat bij veel – ervaren – surfers op de bucketlist staat om ooit af te vinken. Ook wordt hier jaarlijks de Quicksilver Pro surf wedstrijd georganiseerd.

#3 Byron Bay

Ook dit zegt je waarschijnlijk wel iets. Byron Bay is een van de meest bekende bestemmingen aan de oostkust van Australië, en ook niet alleen voor surfers. Vroeger was Byron een slaperig vissersdorpje. Inmiddels is het gegroeid tot een van de meest populaire bestemmingen voor toeristen.

Ook veel celebs vinden hun weg naar Byron Bay. Ondanks de glitter en glamour is het een van de beste stranden in Australië om te gaan surfen. Surfers van alle verschillende niveaus kunnen hier terecht, de golven zijn namelijk heel divers.

Er zijn in totaal maar liefst zeven verschillende stranden in deze regio waar je kunt gaan surfen.

TIP ♥ – check hier onze tips over Byron Bay

Byron Bay

Byron Bay

#4 Noosa

Vanuit het hoofdstrand van Noosa loop je ongeveer 30-40 minuten naar een aantal surfspots van wereldniveau. Ondanks dat ze van wereldniveau zijn, zijn ze niet zo bekend. Tea Tree Bay en Granite Bay zijn de perfecte plekken voor surfers van alle niveaus.

Het is hier lekker rustig, en gelegen in een prachtige omgeving: Noosa National Park. Doordat het strand best wel verborgen is wordt het ook beschermd tegen de meeste wind. Op de momenten dat je hier dus geschikte golven vindt om te surfen, zijn ze glad en heel toegankelijk.

Noosa Main Beach

Noosa Main Beach

#5 Margaret River

Als je besluit het Westen van Australië te bezoeken heb je een hele hoop goede surfspots rondom de Margaret River. Deze regio heeft een ruim 130 kilometer lange kustlijn, met meer dan 75 plekken om goed te kunnen surfen.

De meest bekende surfspots in deze regio zijn Cowamarup Bay en Surfers Point. Hier stik het vaak van de professionals. Als je een echte surf toerist bent en graag dingen wil uitproberen, is het misschien verstandig op deze plekken van een afstandje te kijken.

De beste plekken voor beginners zijn: Redgate, Contos, Boranup Beach, Gas Bay Beach en Huzzas. Als je toch wat meer gevorderd bent kun je het beste naar een van de volgende plekken gaan: South Point, Yallingup Main Break of Moses Rock.

TIP ♥ – check bij deze laatste wel even de sterkte van de stroming voor je het water in gaat.

#6 Zuidkust

Als je aan de zuidkust van Australië bent vind je ook een aantal goede surfspots. Houd hier wel rekening met het dragen van een wetsuit, het water is hier namelijk een stuk kouder dan op andere plekken in het land. De meest bekende surfspot hier is Torguay en Bells Beach.

De beste periode om hier te gaan surfen is van april tot en met oktober. Als je geen beginner meer bent en graag hoge golven wil pakken is de zuidkust van Australië uitermate geschikt voor jou! Ze zijn hier namelijk consistent in hoogte en pieken doen ze geregeld.

Hoe duur zijn lessen

Surfen in Australië is als fietsen in Nederland. Bij de meeste spots hierboven kun je lessen nemen. Prijzen verschillen enorm en daarnaast kun je ook verschillende lessen nemen. Je kunt een uurtje surfen, maar ook een maand.

Surfles of surf camp?

Je kunt in Australië (en meer landen) kiezen tussen surflessen en surf camps. Het verschil is vrij duidelijk. Een surfles is een paar uur of een dag en een camp is meerdere dagen waar je écht leert surfen.

Als je gaat backpacken in Australië of langer gaat rondreizen is een Surf Camp leuk om te doen. Je leert namelijk niet alleen goed surfen, je ontmoet ook nog eens andere surfers. Als je wat korter reist in Australië kun je beter een surfles boeken.

Qua prijzen moet je denken aan de volgende prijzen:

  • Surf les varierend van €20 tot €130 per dag
  • Surf Camp vanaf AUS$365 (weekend)

Check de site van Surf Camp Australië waar je verschillende camps kunt boeken

Cottesloe Beach

Je kunt ook suppen hier

Hoe zit het met haaien

De grootste angst voor iedereen die gaat surfen in Australië zijn natuurlijk de haaien. Maar hoe zit het eigenlijk met haaien tijdens het surfen?

We kunnen hier zeggen dat er geen problemen zijn met haaien, maar dat is natuurlijk niet zo. Er zijn helaas wel eens mensen aangevallen en gedood door haaien in Australië. Toch is het lang niet zo erg als men denkt. De kans om geraakt te worden door een vallende kokosnoot is groter dan gebeten te worden door een haai.

Vallen ze zomaar aan?

Haaien vallen surfers aan omdat ze een makkelijke prooi zijn en haaien mensen vaak verwarren met dieren. De bekendste haaien die aanvallen zijn de Tiger Shark, Bull Shark en natuurlijk de Great White Shark.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken eet een Great White geen mensen. Althans, niet bewust. Ik heb met witte haaien gezwommen (in een kooi) in Zuid-Afrika en de beste man vertelde dat witte haaien wel een bijt nemen, maar je los laten zodra ze merken dat je harde botten hebt.

Wat moet je doen?

Er valt helaas vrij weinig te doen tegen aanvallen van haaien. Gele, witte en rode wetsuits zijn vooral zichtbaar voor haaien, dus surfers moeten deze kleuren vermijden. Lichtreflectie veroorzaakt door horloges, sieraden of metalen spullen moet ook worden vermeden. Haaien hebben namelijk bijzonder goed zicht.

TIP ♥ – check deze website voor meer info over waar haaien zitten en haaien aanvallen.

    Meer lezen over Surfen in Australië?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven