Bosbranden in Australië

De bosbranden in Australië zijn de laatste tijd vaak in het nieuws geweest. De branden legden grote delen van de oostkust plat, miljoenen dieren overleefde de brand niet en de schade was enorm. Om over het teruglopende toerisme nog maar te zwijgen.

Maar wat betekenen de bosbranden voor jou als reiziger? Waar moet je op letten? Welke delen kun je wel of niet bezoeken? Ik zocht het voor je uit en deel graag mijn tips.

De bosbranden zijn een jaarlijks fenomeen

Vergis je niet. De bosbranden in Australië zijn niet iets van alleen het jaar 2020. Elk jaar vinden er in Australië bosbranden plaats. De een groter dan de ander. Is dat erg? In principe niet. Sterker nog, het is onderdeel van Moeder Natuur.

Door de branden worden takken of bladeren op een natuurlijke manier geruimd. Veel planten en bomen in Australië hebben baat bij de bosbranden. Het is een natuurlijk proces om de natuur te herstellen.

Gelukkig is er een manier om realtime te checken of en waar er brand is.

Bosbranden in Australië

Bron: Tourism Australia

Status van bosbranden in Australië checken

De bosbranden van afgelopen jaar liepen zwaar uit de hand. Wat daar de reden van is weten alleen de mensen die er daadwerkelijk onderzoek naar hebben gedaan. Feit is wel dat bosbranden van dat formaat niet heel gebruikelijk zijn.

Normaal zijn de bosbranden in Australië redelijk gecontroleerd en is reizen in het land geen enkel probleem. We raden natuurlijk wel aan om altijd de actuele status van de branden te checken.

Dat kan via het nieuws, maar het nieuws is niet altijd op de hoogte en zeker niet actueel.

Hebben de bosbranden impact op mijn reis

Nee. Zolang de gebieden die je wilt bezoeken op de kaart hierboven groen blijven kun je prima rondreizen in Australië. Blijf de kaart dus wel goed checken.

Australië heeft de grootste bosbranden van dit jaar geblust en de Aussies ontvangen juist graag weer reizigers die de schoonheid van hun land willen ontdekken. Op dit moment kun je prima door Australië reizen. We raden het zelfs aan: het overgrote deel van het land is onaangetast gebleven en je kunt in iedere regio prachtige reizen maken!

Wij monitoren de branden natuurlijk ook en zullen het in dit blog aanpassen wanneer nodig.

Uluru ZonsondergangUluru is prima te bezoeken net als de rest van Australië

Kan ik me voorbereiden

Je kunt je zeker voorbereiden op je reis naar Australië. Dat kan door van tevoren al goed in te lezen over het land.

Zo kun je bijvoorbeeld lezen over de luchtkwaliteit op bepaalde plekken die je wil bezoeken. Veel mensen klaagden tijdens de bosbranden in Australië namelijk over vervuilde lucht (wat logisch is).

Daarnaast kun je ook actuele punten checken op lokale websites van gemeentes of regio’s in Australië. Hier vind je een overzicht van die regio’s.

Contact met reisbureaus en accommodatie

Als je toch niet helemaal zeker bent van eerder genoemde websites kun je natuurlijk altijd contact opnemen met het reisbureau waar je jouw reis naar Australië hebt geboekt.

Heb je geen reis geboekt, maar bijvoorbeeld wel accommodatie? Neem dan contact op met je accommodatie. Zij kunnen je vertellen over de actuele status van eventuele bosbranden in de regio.

Fire Danger Rating

In Australië hebben ze een zogenaamd Fire Danger Rating. Dit wordt regionaal uitgezonden op TV, radio, kranten en je vindt het op verkeersborden langs de weg. Ben je dan nog niet helemaal zeker van je zaak? Bel dan 000 (noodnummer).

    Meer lezen over Bosbranden in Australië?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven