Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Vervoer Sri Lanka

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Sri Lanka is één van de kleinste landen in Azië waardoor het bijzonder makkelijk is om door heen te reizen. De leukste manier van vervoer Sri Lanka is het openbaar vervoer. Hier leer je de locals kennen en hoewel de afstanden vaak kort zijn duren die bus en treinreizen soms erg lang. Maar met het schitterende landschap wat aan je voorbij trekt is dat geen ramp.

Vervoer Sri Lanka

Zoals gezegd is de meest gebruikte manier van vervoer Sri Lanka het openbaar vervoer. Je zal veel aangewezen zijn op bus, trein en brommers. We hebben een overzicht gemaakt met de meeste gebruikte vervoersmiddelen waaronder het vliegtuig, de bus en trein, brommer en de auto.

Hoogseizoen

In het hoogseizoen is het verstandig om vervoer met bussen en treinen van tevoren te boeken omdat het redelijk snel volgeboekt zit.

Zeker de bekende treinroutes zoals die tussen Colombo en Kandy kan snel vol zitten.

Trein Sri Lanka

Spoorwegen lopen door heel Sri Lanka. Met de trein kom je dan ook bijna overal. De afstanden zijn daarnaast vaak kort dus heel lang in de trein zitten is er niet bij. Het overnachten in nachttreinen is er in Sri Lanka ook niet bij. Hoewel de ritjes vaak kort zijn, zijn deze bijna altijd vertraagd. En dan hebben we het niet over 10 minuten. De trein is wel één van de meeste relaxte manier om te reizen. In de trein hoef je alleen maar te zitten en te genieten van het voorbij trekkende, vaak schitterende, landschap.

TIP ♥  ondanks de recente prijsstijgingen, zijn de tarieven nog steeds zeer goedkoop. Een kaartje van Colombo naar Kandy in tweede klasse kost je slechts 190 Rs, zo’n €1,20.

Spoorlijnen

Je hebt in Sri Lanka drie hoofdlijnen die vanuit de hoofdstad Colombo richting het noorden, midden en zuiden van het land gaan. De middenlijn, tevens het hoofdspoor, loopt richting het heuvelachtige centrale gedeelte van Sri Lanka en stopt onder andere in Kandy, Nanu Oya (voor Nuwara Eliya) en eindigt in Badulla.
De zuidelijke lijn gaat richting Matara, Hikkaduwa en Galle en de noordlijn gaat via Colombo naar koningssteden als Anuradhapura, Polonnaruwa en Trincomalee aan de oostkust. In de trein heb je drie klassen. De eerste klas met airco, deze zit helaas bijna altijd vol. De tweede klasse heeft bedjes en de derde klasse is bijzonder goedkoop maar heel erg druk.

Nuwara Eliya

Door met de trein te reizen zie je de mooiste plekjes.

Bus Sri Lanka

Als je het over vervoer Sri Lanka hebt praat je eigenlijk altijd over de bus. De bussen rijden in alle delen van het land. Er zijn twee soorten bussen in Sri Lanka. De staatsbussen van Central Transport Board (CBT) en de privé-maatschappijen.

CBT Bussen

De bussen van CBT rijden naar de meeste afgelegen plaatsjes en in en naar de grote steden. Deze bussen worden ook gebruikt door de locals. Het voordeel is dat ze spotgoedkoop zijn maar vaak overvol en vaak erg oud. Heel comfortabel is de reis dan ook niet. Een ritje van Colombo naar Kandy kost ongeveer 140 roepies (€0,85) en duur nog ongeveer drie uur.

Prive bussen

Deprivé bussen dienen als vervoer Sri Lanka als je bij tours het vervoer regelt. Ze staan ook wel bekend als express of semi-express bussen. Deze bussen variëren van oude tot nieuwe touringcars en minivans voorzien van airco, tv en WC’s. Het voordeel is dat deze vaak een stuk sneller zijn. Ze zijn wel duurder. Je betaald vaak het dubbele in vergelijking met de staatsbussen (wat alsnog niet duur is). Als je meer comfort wil en sneller wil reizen zijn de privé bussen dus een goede optie.

RickshawsTukTuk Sri Lanka

Mocht je in de stad zijn dan is de taxi een prima optie als vervoer Sri Lanka. Als je niet met een taxi wil reizen kan je ook met de TukTuk’s pf rickshaws reizen. Verrassend genoeg zijn deze ongeveer even goedkoop. Zorg er wel voor dat je van te voren een prijs af spreekt. Zowel de TukTuk driver als de taxichauffeur zijn goede onderhandelaars en doen alles om meer te krijgen dan afgesproken.

Soms krijgen de chauffeurs commissie als ze langs bevriende winkels of hotels rijden. Veel gebruikte trucjes zijn dat ze je vertellen dat je hotel of hostel volgeboekt is. Ze bellen zogenaamd om de weg te vragen en zeggen jou dan dat je hostel volgeboekt is. Ga hier niet op in en vraag of ze gewoon af willen zetten, zeker als je al geboekt hebt.

TIP ♥ – je kunt TukTuk’s s ook voor de hele dag huren. Dit kost ongeveer €20. Een ritje van een kilometer kost ongeveer 40/50 Rs.

Vervoer Sri Lanka

Vaak leer je ook nog aardige chauffeurs kennen.

Brommer Sri Lanka


Met afstand onze favoriete manier van vervoer Sri Lanka. Het is een geweldige ervaring om met de brommer of motor door het land te reizen. Je ziet werkelijk alles, je komt overal en je kan stoppen waar je wil. Het is het ultieme gevoel van vrijheid. Het verkeer is wel even wennen maar buiten de steden is dit al een stuk rustiger.

Auto Sri Lanka

Zelf rijden in Sri Lanka is toegestaan maar wel een flinke opgave. Als vervoer Sri Lanka wordt zelf rijden dan ook niet aangeraden. Het verkeer is een chaos en regels lijken niet te bestaan. Met de brommer is hier nog tussendoor te komen maar met de auto is dit al lastiger. Je kan wel een auto met chauffeur huren. Dit is wat veiliger en makkelijker. Daarnaast is het niet duur, zo’n $30 per dag voor een kleine auto. Hier zitten kosten als benzine, eventuele tol en het salaris en kosten van de chauffeur in.

IDP

Om een brommer of auto te huren/besturen heb je een internationaal rijbewijs (IDP) nodig.

Deze kan je aanvragen bij de ANWB. Prijzen voor een brommer of motor variëren enorm maar de kosten liggen niet hoog. Als borg moet je je paspoort achter laten.

TIP ♥ – wil je toch zelf rijden? Dan heb je naast een IDP nog een extra vergunning nodig. Deze kun je halen in Colombo en kost 1.500 Rs, ongeveer €10.

Binnenlandse vluchten Sri Lanka

Binnenlandse vluchten zijn eigenlijk (nog) niet van toepassing binnen Sri Lanka. Het land is net zo groot als Ierland en dus makkelijk en snel per bus of trein te bereizen.  Toch groeit het aantal binnenlandse vluchten gestaag en zijn er tegenwoordig 3 vliegmaatschappijen die tickets aanbieden. Er zijn meerdere kleine vliegvelden maar eigenlijk gaan de meeste vluchten via Colombo en Kandy.

Sri Lankaanse luchtvaartmaatschappijen zijn Sri Lanka Airlines en Cinnamon Air. Binnenlandse vluchten zijn vaak goed te boeken op vergelijkingssites als CheapTickets. Er zijn ook kleinere vliegvelden waar je met kleine propeller vliegtuigen kunt vliegen. Dit kun je vaak lokaal boeken.

Meer lezen over Sri Lanka?

0 comments

 1. Dannij

  Kan je in Sri Lanka een auto met chauffeur huren met slaapping en zijn eten inbegrepen. Voor drie weken door het eiland heen. En wat is de prijs daarvan. Voor 2020. Met dank

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hi Dannij,

   dat kan zeker. Ik denk dat u de kosten het best bij een gespecialiseerde reisorganisatie kunt navragen.

   Happy Travels,
   Sjoerd

 2. Richard

  Waar kun je auto met chauffeur huren vanaf colombo

 3. Deborah

  Hallo,
  Ik ben op zoek naar een express bus in Sri lanka. Ik zie dat je deze vermeld.
  Welke organisaties zijn dit? Waar kan ik dit boeken?

 4. Ingrid Boots

  Hallo, wij reizen in juli met 4 personen naar Sri Lanka. We zouden een. Auto met chauffeur willen huren vanaf Trincomalee, om dan van daaruit het binnenland te verkennen, in de week van 14 tot en met 21 juli. Waar kan ik hiervoor best kijken en wat is ongeveer de kostprijs??bedankt alvast! Groetjes, Ingrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU