Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Budget Sri Lanka

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 17 april, 2024

Door de ontwikkeling die Sri Lanka door maakt is het niet langer het ‘koopje’ dat het ooit was. Nog steeds zijn de prijzen hier vergelijkbaar met andere landen in Zuid-Oost Azië maar het is goedkoper geweest. Wat je budget Sri Lanka moet zijn is geheel afhankelijk van je jezelf. Als je in low budget accommodatie aan het strand slaapt en simpel eet kan je voor €30 per dag makkelijk leven.

Budget Sri Lanka

Als je niet op een budget reist kan je ook op de big-spending tour in Sri Lanka. Kies je voor dure hotels, eten in de meest fancy restaurants en reizen met een privé chauffeur, dan kan je zo maar €350 per dag uitgeven. Dat is echter niet voor de meeste reizigers weggelegd.

TIP ♥ – low-budget reizigers moeten rekenen op zo’n €20 per dag.

Als je ‘normaal’ reist hoeft je budget Sri Lanka niet hoger te zijn dan €30 per dag zolang je met lokaal vervoer reist (je kunt voor €15 van de ene kant naar de andere kant van het eiland reizen) en in low-budget accommodatie overnacht.

Wat gaven wij uit?

Tijdens onze reis door Sri Lanka reisde wij iets luxer, voor zo’n €35 per persoon per dag. Wij zijn geen low-budget backpackers, slapen nooit in dorms, wel altijd in hostels en we nemen wel eens een minivan i.p.v. een lokale bus.

Kosten per persoon per dag

Budget Sri Lanka

Wat kost het reizen

Je kan een reis door Sri Lanka zo duur maken als je zelf wil. Het land heeft alle mogelijke opties. Van low-budget backpackreizen tot de meest luxe rondreizen waar je allen in resorts slaapt. Wij gaven in 2015 zo’n €40 per persoon per dag uit. Het kan goedkoper als je in dorms slaapt en gratis bezienswaardigheden bezoekt, het kan ook duurder als je alleen in luxere hotels wil slapen.

Kosten voor accommodatie

Accommodatie is in alle soorten en maten te vinden. Vooral aan de kust en rond Nuwara Eliya vind je luxe resorts. Daar vind je de grote internationale hotelketens waar hotelkamers makkelijk €300 per nacht kunnen kosten.

Als dat een beetje buiten je budget valt zijn er goedkopere accommodatie in het hele land. Een eigen (tweepersoons) kamer in een hostel met met eigen badkamer begint bij zo’n €10 per nacht. Als je airco op je kamer wil betaal je daar vaak zo’n €5 extra voor.

De echte low-budget backpackers kunnen waarschijnlijk accommodatie binden voor €5 per nacht, maar het is wel ‘you get what you pay for‘, dus verwacht geen ongekende luxe voor €5 per nacht.

Een voorbeeld van onze kosten voor accommodatie:

 • Tweepersoonskamer hostel in Colombo ➜ €17
 • Hostel in Ella met uitzicht op bergen  €33
 • Budget hostel in Polonnaruwa  €10
 • Tweepersoonskamer in Kandy  €8
 • Bungalow in Mirissa  €11
 • Hotel in Nuwara Eliya  €23

Kosten per dag

De kosten per dag voor accommodatie kwamen voor ons rond de €17 per nacht. Dat is voor een tweepersoonskamer. Die kosten zou je kunnen delen (€8,50 p.p.per dag). Nogmaals, slapen kan goedkoper als je genoegen neemt met low-budget hostels of dorms. Dorms zijn al beschikbaar vanaf €5 p.p. per dag. De kosten voor accommodatie zijn bepalend voor je budget Sri Lanka.

Ella

Je kunt in Sri Lanka op prachtige plekken overnachten zoals hier in Ella.

Kosten voor eten en drinken

Naast het feit dat het eten hier ontzettend lekker is, is het ook bijzonder goedkoop. Als je een straat kraampje opzoekt en wat street food bestelt kost dat je vaak niet meer dan €2 a €3 voor een eenvoudig gerecht zoals kottu roti, groenten, vlees, rijst, kip, en alles wat daar tussenin valt.

Als je liever en een restaurant eet met alle toebehoren kun je nog steeds goedkoop eten. In een normaal restaurant betaal je zo’n €5 voor een maaltijd. In een luxer restaurant moet je rekenen op zo’n €10 per maaltijd.

Westers eten is verkrijgbaar in Sri Lanka en we zullen niet liegen. Ook wij kiezen wel eens voor een hamburger i.p.v. een lokale curry. Feit is wel dat het lokale eten echt ontzettend lekker is hier.

Voorbeelden van onze kosten voor eten:

 • Street food kottu roti in (zo lekker!)  €1
 • Vegetarische roti  €0,30 (!)
 • Chicken curry in lokaal restaurant  €3
 • Ontbijt (incl. koffie/thee)  €4
 • Westerse maaltijd  €7
 • Curry in Mirissa  €6
 • Vers fruit  €3

Voorbeelden van onze kosten voor drinken:

 • 1,5 liter water  €0,40
 • Kop koffie  €1
 • Smoothie in Ella  €3

Kosten per dag

Zodra je de prijzen hierboven ziet, zie je dat het eten en drinken in Sri Lanka echt ontzettend goedkoop is. Je kunt een hele dag streetfood eten en niet meer uitgeven van €5 per dag. Als je af en toe een westerse maaltijd naar binnen werkt zal je iets duurder uit zijn, maar het eten en drinken zal geen grote invloed hebben op je budget Sri Lanka. Wij gaven gemiddeld ongeveer €8 p.p. per dag uit aan eten en drinken.

eten Sri Lanka

Je kunt heerlijk eten in Sri Lanka.

Kosten voor vervoer

Vervoer in Sri Lanka is niet zo heel duur. Ondanks dat het openbaar vervoer redelijk te doen is reizen de meeste mensen met de minivan of trein. In de stad kun je alles met een TukTuk doen. Een TukTuk kun je ook huren voor een dag. Dat kost je zo’n €20 incl. chauffeur.

Treinreizen zijn in Sri Lanka ontzettend populair, hoewel vaak ook langzamer. Enkele bekende routes zijn die van Colombo naar Jaffna (€1-5), Kandy naar Nuwara Eliya is (€1-3) en Colombo naar Galle (€2).

Reizen met de bus is ook erg populair, en vaak ook sneller dan de trein. Zo kost een ritje van Kandy naar Colombo je tussen de 150 en 250 Roepie (€1 tot €1,50) voor een rit van 4 uur.

TIP ♥ – wil je met de trein door Sri Lanka? Bekijk dan ons blog ‘Treinreis door Sri Lanka

Een voorbeeld van onze kosten voor vervoer:

 • Kandy naar Ella (2e klas)  €3,25
 • Colombo naar Galle  €1,50
 • Dambulla naar Sigiriya  €0,50
 • Nuwara Eliya naar Kandy  €2
 • Nuwara Eliya naar Polonnaruwa  €2
 • Minivan naar Udawalawe  €20

Kosten per dag

Kosten voor vervoer zijn altijd een beetje lastig in te schatten. De een reist altijd met het openbaar vervoer terwijl de ander liever met minivans reist. Als je met het openbaar vervoer reist ben je per dag gemiddeld maximaal €3 kwijt aangezien je ook niet elke dag van A naar B reist. Wij waren gemiddeld zo’n €9 p.p. per dag kwijt (voor 20 dagen) omdat we af en toe een minivan namen i.p.v. de lokale bus.

Kosten voor activiteiten

Sri Lanka is een klein land, maar er is ontzettend veel te doen en te zien. Je kunt tempels bezoeken, stadstours boeken, surfen, hiken, nationale parken bezoeken, fietsen, mooie treinritten maken en nog veel meer. Hoeveel activiteiten je onderneemt is afhankelijk van je budget.

Wij doen niet heel vaak betaalde tours omdat we liever wat meer vrijheid hebben. Sri Lanka is ook een prima land om veel zelf te ondernemen. Tours zijn wel overal beschikbaar en makkelijk te boeken.

Een voorbeeld van onze kosten voor activiteiten:

 • Entree theeplantage in Ella  €2
 • Surfboard huren in Mirissa  €5
 • Entrance fee Temple of the Tooth  €8,50
 • Entree Polonnaruwa  €20
 • Entree Sigiriya  €25
 • Tour door Udewalawe  €20

Kosten per dag

Kosten voor tours laten we meestal buiten beschouwing in de totale kosten omdat je niet elke dag een tour boekt. Sommige reizigers doen nooit betaalde tours en andere kiezen voor 2 of 3 tours. Als wij onze tours delen door het aantal dagen dat we in Sri Lanka zijn geweest komen we ongeveer €5 p.p. per dag.

Arugam Bay

Munteenheid

De Srilankaanse rupee is de munteenheid van Sri Lanka. De officiële afkorting van deze valuta is LKR. Munten zijn beschikbaar in 25 en 50 cent en 1, 2, 5, en 10 roepie. Papiergeld is beschikbaar in 20, 50, 100, 200, 500, 1.000 en 2.000 roepie. 1.000 LKR is ongeveer €6.

Pinnen

Pinautomaten (ATM) zijn bijna overal beschikbaar, behalve op de afgelegen gebieden. De meest geven biljetten van 5.000 roepie. Als je ze kleiner kunt krijgen doe dat dan omdat ze niet altijd terug hebben van 5.000 roepie.

Neem daarnaast altijd een creditcard mee. Hiermee kun je in grotere hotels altijd betalen. Je kunt ook je vluchten betalen en pinnen met een creditcard.

Toeristenprijzen

Iets waar je ook rekening mee moet houden is het feit dat je hier als toerist meer betaald dat locals. Nationale Parken en andere highlights kennen ‘toeristen prijzen’ en prijzen voor de locals. Het kan daarom voorkomen dat locals bij een nationaal park €0,25 betalen terwijl jij €25 neer kan leggen.

Meer lezen over Sri Lanka?

0 comments

 1. suze

  Ik lees dat je ook met mini-vans kan rijden. Kun je die ter plekke aanhouden, of kan je dit vanuit Nederland regelen? Wij gaan reizen met 2 volwassenen en 3 kinderen.

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hoi Suze,

   Dat kan beide. Je kunt ze makkelijk op straat aanhouden. Het is niet perse nodig om dat van tevoren te regelen.
   Alvast bedankt.

   Reisgroet,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU