Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Vervoer in Jordanië

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Jordanië is geen heel groot land, het is namelijk maar twee keer zo groot als Nederland. Het staat echter wel bij heel veel mensen op de bucketlist, en juist omdat het land niet ontzettend groot is kun je het gemakkelijk bereizen. Wij delen onze tips over het vervoer in Jordanië.

Tips voor vervoer in Jordanië

Er zijn diverse must-sees en do’s die door het hele land verspreid liggen, dus een manier vinden om gemakkelijk rond te reizen is zeker aan te raden. Jordanië is echter nog niet heel populair onder reizigers.

Het is misschien minder bekend, of er is simpelweg te weinig informatie te vinden over het bereizen van Jordanië. Doordat het land minder bekend is onder reizigers, zijn de vervoersmogelijkheden misschien minder ontwikkeld dan bijvoorbeeld in veel landen in Azië.

Maar niet getreurd, er zijn voldoende opties die je kunt overwegen afhankelijk van jouw wensen en budget.

Vervoer in Jordanië

Tours in Wadi Rum worden uitgevoerd met 4×4 Jeeps

Reizen met een (huur)auto

De meest voor de hand liggende, maar ook de meest dure optie is een auto huren. Je kunt hierdoor volledig alles zelf plannen, en bent niet van bijvoorbeeld andere reizigers afhankelijk.

Ook is de auto het perfecte vervoersmiddel om het land te verkennen. De wegen zijn – vrijwel – overal erg goed onderhouden, alle toeristische attracties die je wilt bekijken zijn prima te bereiken en ook het overige verkeer is vriendelijk.

Waar moet je op letten

Het beste advies wat je kan krijgen als je zelf in de huurauto gaat rijden is: volg het verkeer. In Jordanië weten ze de claxon goed te vinden, en ze schromen dan ook niet deze constant te gebruiken. Schrik hier niet van, en wen er vooral aan deze te gebruiken als jij het nodig acht.

Rijbewijs en leeftijd

Je rijbewijs is in het algemeen voldoende, maar het kan geen kwaad om een International Driving Permit aan te vragen. Hoewel wij hier niet zo’n fan van zijn en het niet meer is dan een vertaling van je rijbewijs.

Je moet minimaal 21 zijn om een auto te huren

Kosten

De kosten voor het huren van een auto zijn afhankelijk van de auto die je huurt, het aantal dagen dat je een auto huurt en bij welke maatschappij je huurt.

TIP ♥ – reken op zo’n €30 per dag voor een normale auto

Vind de beste deals

Auto’s kun je in elke stad en op het vliegveld huren, maar het is makkelijker om het vooraf in Nederland te regelen.

Een goede maatschappij waar je een auto kunt huren is RentalCars. Zij vergelijken de prijzen van alle verhuurders en hebben de beste deals.


BEKIJK DEALS

Auto zonder chauffeur

Waar de meeste reizigers voor kiezen is een huurauto die ze zelf besturen. Deze optie is natuurlijk goedkoper dan een huurauto met chauffeur, en de meeste mensen voelen zich hier comfortabel bij.

Jordanië is ook een land met wegen in prima staat, en ook de bewegwijzering is vrijwel overal duidelijk. Op de verkeersborden vind je alle informatie namelijk ook in het Engels. De grote bruine borden langs de weg geven de grootste toeristische attracties aan.

Let wel op als je op de hoofdwegen rijdt, hier komen namelijk nog weleens drempels uit het niets tevoorschijn.

Het is dan ook verstandig zo min mogelijk te rijden zodra het donker wordt. De verlichting langs de wegen kan wel wat verbetering gebruiken, daardoor worden sommige stukken onoverzichtelijk.

Auto met chauffeur

Een huurauto inclusief chauffeur is – vanzelfsprekend – de meest dure optie voor jouw vervoer door Jordanië. Een goede reden voor het boeken van een huurauto inclusief chauffeur is bijvoorbeeld dat je zelf erg onzeker bent achter het stuur.

Vooral als je het land en de regels eigenlijk niet kent, kan het daarom beter zijn een chauffeur in te huren. Niet alleen voor je eigen gemoedstoestand, ook voor je veiligheid en die van alle andere weggebruikers.

Vaak is een chauffeur erg flexibel en kunnen jullie het programma voor die betreffende dag prima samen afstellen. Alle chauffeurs spreken over het algemeen goed Engels.

Geen gids

Als je een chauffeur inhuurt voor jouw trip door Jordanië fungeert deze uitsluitend als chauffeur. Als je op zoek bent naar een gids, moet je die apart in de arm nemen. Een huurauto met chauffeur kun je boeken via het hotel waar je verblijft, of in een van de boekingskantoren in de steden.

Maak hier goede afspraken. Je moet bijvoorbeeld afstemmen of jij verantwoordelijk bent voor de kosten voor de lunch en eventueel het diner van de chauffeur, afhankelijk van de duur van jullie trip samen.

TIP ♥ – als jij liever wil relaxen en onderweg en niet zelf wil rijden is dit een goede optie.

Vervoer in Jordanië

De wegen zijn prima

Reizen met de taxi

In de grotere steden en voor kortere afstanden is een taxi nemen ook goed te doen. In Amman zijn de officiële taxi’s geel van kleur, en in Aqaba zijn ze groen met blauw.

In de meeste gevallen is een ritje in een taxi niet duur, en uiteraard is het veilig.

In de meeste steden rijden de chauffeurs dan ook gewoon op de meter. Daarbuiten kan het voorkomen dat je van te voren een prijs moet afspreken. Dit kun je ook prima in je hotel regelen, of in ieder geval vragen wat een normale prijs is om voor jouw ritje te betalen.

Zo beledig je de chauffeur niet, en word je naar jouw bestemming gebracht voor een eerlijke prijs.

Reizen met de bus

De meeste reizigers kiezen ervoor om met de bus door Jordanië te rijden. Er zijn ook voldoende opties en het is heel goed betaalbaar.

In de meeste steden vind je wel een busstation waar je ergens op kunt stappen om naar een andere plek te rijden. Je moet hier een beetje meegaan met de lokale bevolking, een echt rijschema is er niet of de chauffeurs houden zich er niet aan. De bus vertrekt vaak als ie vol is!

JETT Bus

Met de bus reizen is over het algemeen heel goedkoop, tenzij je met de toeristische JETT bus reist. Deze organisatie richten zich vooral op toeristen en hebben dan ook airconditioning en toiletten in de bussen.

Deze bussen vertrekken vanuit het lokale JETT kantoor. Denk er wel aan dat je deze ritjes van te voren moet reserveren.

TIP ♥ – check hier de website van JETT Bus

Binnenlandse vluchten

Aangezien Jordanië geen heel groot land is, zal het weinig voorkomen dat je binnenlandse vluchten moet pakken om jezelf te verplaatsen. Het kan natuurlijk wel slim zijn als je – heel – weinig tijd hebt en toch de grootste highlights wil zien.

De enige vliegmaatschappij die binnenlandse vluchten aanbiedt is Royal Jordanian. Ze vliegen voornamelijk tussen Amman en Aqaba. Ze brengen je van de ene naar de andere stad in ongeveer een half uur, waar je anders 4 uur op zou rijden.

Het kan dus een prima optie zijn om snel te verplaatsen.

Meer lezen over Jordanië?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU

We need you!

Sinds Corona is er wereldwijd een veel veranderd. Ondanks dat we ons uiterste best doen, is onze informatie niet overal up-to-date.

Zie jij een foutje, of heb je recente informatie voor ons? Dan zouden we het supertof vinden als je ons een berichtje stuurt.

Dan zorgen wij dat het z.s.m. online komt.

CONTACT!