Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Jerash

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Hoewel je misschien geen Roomse geschiedenis verwacht in een land in het Midden-Oosten, bewijst Jerash het tegendeel. Jerash is een stad die volledig bestaat uit ruïnes, en wordt ook wel het Oude Rome van Jordanië genoemd. Het staat vaak in de Best Places to Visit en dat is niet voor niets. Wij delen onze tips.

Jerash: een openlucht museum

Jerash staat bekend als het best bewaarde Romeinse rijk buiten Italië. Als je naast prachtige uitzichten en schitterend weer nog meer wilt leren over de geschiedenis van het Romeinse rijk en natuurlijk van het Midden-Oosten, dan ben je hier aan het juiste adres.

Jerash biedt schitterende ruïnes uit het Romeinse rijk. Het is net een openlucht museum.

Het bijzondere aan Jerash, is dat het twee delen heeft. Het moderne gedeelte en het oude, bekendere, gedeelte. Zodra je van de ‘nieuwe’ stad naar het oude deel gaat merk je meteen dat Jerash ooit een van de belangrijkste steden ter wereld was.

Jerash

Het oude deel staat vol met dit soort ruïnes

Wat is er te doen in Jerash

Het bijzonder is dat Jerash niet de enige stad in het Midden Oosten is met ruïnes uit de Romeinse tijd. Wat zo bijzonder is, is dat de ruïnes hier nog in goede staat zijn,

Wij delen de beste plekken om te bezoeken in deze stad.

#1 Hadrian’s Arch

In het uiterste zuiden van Jerash vind je Hadrian’s Arch, ook wel de poort van Hadrianus genoemd. Het is een oude Romeinse structuur van 13 meter hoog.

De drievoudig gebogen poort is gebouwd ter ere van het bezoek van de Romeinse keizer Hadrianus aan Jerash in de winter van 129-130.

De poort had vroeger waarschijnlijk houten deuren, maar die zie je nu – helaas – niet meer terug.

Hadrian’s Arch

#2 Hippodrome

Wat je ook absoluut niet mag overslaan is de Hippodrome, oftewel de renbaan, deze vind je net achter Hadrian’s Arch. De Hippodrome is een grote arena van 245 meter lang en 52 meter breed.

Het had vroeger plek voor ruim 15.000 toeschouwers die naar paardenraces en andere sporten keken.

Wanneer de Hippodrome precies is gebouwd is niet bekend, maar het wordt geschat op ergens tussen de tweede en derde eeuw. Als je jouw bezoek goed plant kun je misschien wel een voorstelling zien.

De belevingen en ervaringen van vroeger worden hier namelijk regelmatig nagebootst.

Hippodrome

#3 South Gate

De indrukwekkende South Gate, oftewel de Zuidelijke Poort, vind je op ongeveer 200 meter afstand van de renbaan.

De poort is in eerste instantie gebouwd om te dienen als een van de vier officiële ingangen van de stad. Als je langs de poort afloopt zie je de Romeinse stad bijna in z’n volledigheid.

Aan de oostkant van de stadsmuren wonen een groot aantal mensen. Het bezoekerscentrum vind je aan de rechterkant van de poort. Hier kun je tickets kopen en je audiogids huren.

TIP ♥ – als je Jerash binnenkomt via deze poort, vergeet dan niet omhoog te kijken. Je vindt hier namelijk verschillende versieringen gegraveerd in de doorgang.

Jerash

De South Gate

#4 Forum | Oval Plaza

Een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Jerash is het Forum. Het wordt ook wel het ‘Oval Plaza’ genoemd, want dat is in principe wat het is.

Het maakt niet uit of het goed of slecht weer is, of je zon hebt of niet. De Oval Plaza maakt namelijk altijd indruk. Het is een van de highlights van je bezoek aan Jerash.

De ovale ruimte is maar liefst 90 meter lang en 80 meter breed op het breedste punt. Het is gelegen in het hart van Jerash en functioneerde vroeger dan ook als een soort van stadsplein. Hier werden de markten gehouden, het sociale leven kwam hier op gang en ook de politiek werd hier besproken.

Ook is Oval Plaza de verbindingsschakel tussen de hoofdroute door het park en de indrukwekkende Temple van Zeus.

JerashAslof je in Rome bent

#5 Tempel van Zeus

Een echte tempel kun je het niet meer noemen, maar de overblijfselen zijn ook zeker een bezoek aan de tempel waard. Vroeger werd de tempel voornamelijk gebruikt om te bidden, en werd ook druk bezocht.

Bereid je voor op een klim, je moet namelijk een flink aantal trappen oplopen wil je de tempel bereiken. Hij is namelijk gebouwd op het hoogste punt van de stad.

TIP ♥ – doordat het hoog ligt heb je een subliem uitzicht, dus die trappen zijn het meer dan waard.

Zeus Temple

#6 South Theatre

Naast de meest indrukwekkende bezienswaardigheden die net voorbij zijn gekomen zijn er nog een aantal andere overblijfselen die het waard zijn om te gaan bekijken.

Naast de Tempel van Zeus vind je bijvoorbeeld het Zuidelijk Theater waar vroeger plek was voor ruim 5.000 toeschouwers. De hoofdzakelijk route door de stad noemen ze de ‘cardo maximus’ en is 800 meter lang tot aan de noordelijke poort.

Als je nog tijd over hebt kun je nog altijd de belangrijkste waterfontein van de stad gaan bekijken, de Nymphaeum. Als je nog niet genoeg tempels hebt gezien is er altijd nog de Tempel van Artemis, richting het noorden van Jerash.

Tips voor een bezoek

Als je besluit een bezoek te brengen aan het Oude Rome van Jordanië, bereid je hier dan goed op voor. Er zijn een paar tips die we je graag mee willen geven.

Het is warm!

Het kan hier erg warm worden, dus zonnebrandcrème en een pet of hoed zijn geen overbodige luxe. Een rondje door Jerash neemt je mee langs schitterende poorten, tempels, theaters en nog veel meer.

TIP ♥ – openingstijden zijn van 7:30 uur tot 19:00 uur in de zomer en van 8:00 uur tot 17:00 uur in de winter.

Huur een audiogids

Zorg er wel voor dat je bij de ticketdesk een audiogids aanschaft, deze geef je duidelijkheid in de route en in alles wat je tegenkomt onderweg. Er zijn namelijk weinig tot geen borden die de weg wijzen dus verdwalen doe je al snel.

Hou rekening met 3 tot 4 uur

Reserveer voldoende tijd om het gehele complex te bekijken. Als je op een normaal tempo loopt en onderweg stopt om van de ruïnes en het uitzicht te genieten, ben je al snel 3 tot 4 uur bezig. Wij nemen je graag mee in wat je hier allemaal kunt bewonderen.

De entree voor Rerash is 12 JD (±€15) p.p.

South Theatre

Beste plekken om te overnachten

Jerash is een van de bekendste plekken in Jordanië en elk jaar komen hier duizenden reizigers om de indrukwekkende ruïnes te bewonderen. Maar waar kun je het beste overnachten?

De meeste reizigers komen naar Jerash als dagtrip vanuit Amman. Het is namelijk nog geen uur rijden vanuit de hoofdstad van Jordanië.

Als je echter het beste uit je bezoek wil halen kun je het beste een nachtje in Jerash blijven. Er zijn een aantal hotels en hostels te vinden in de buurt variërend in prijs van €20 tot €180 per nacht.

TIP ♥ – check hier alle accommodatie in de buurt

Hoe kom je er?

Een bezoek aan Jerash is het gemakkelijkst vanuit de hoofdstad van Jordanië, Amman. Je vindt Jerash namelijk op ongeveer 50 kilometer van Amman en met de auto doe je er ongeveer een uur over om hier te komen.

Je kunt ook de taxi of de bus nemen.

  • Bus vanaf Amman 1JD (North Terminal Bus Station)
  • Taxi vanaf Amman 40JD

Beste reistijd

Het kan in Jordanië ontzettend warm worden. Het is dan ook niet heel verrassend dat het voorjaar en het najaar de beste seizoenen zijn om Jerash in Jordanië te bezoeken.

Van april tot en met mei en van september tot en met november is de temperatuur nog aangenaam.

Ook al is de zon niet op volle kracht in het voor- en najaar, zorg er toch voor dat je goed bent voorbereid. Neem voldoende zonnebrandcrème mee en een hoed of pet tegen de zon is altijd slim.

Locatie

Meer lezen over Jordanië?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU