Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Madaba

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 12 april, 2022

Madaba is een stad in het Westen van Jordanië. In tegenstelling tot de rest van het land zijn de meeste inwoners van deze stad Christen. Veel reizigers bezoeken Madaba als alternatief voor Amman. Dat is wat ons betreft niet de enige reden om de stad te bezoeken. Er is namelijk geen andere regio in Jordanië die zoveel historische hoogtepunten heeft als Madaba. Onze tips!

Meest relaxte stad van Jordanië

Madaba is een van de meest relaxte steden van het land. De stad staat bekend om zijn mozaïek, wat in de afgelopen tientallen jaren gevonden is op diverse belangrijke historische plekken. De stad zelf is gelegen op een plateau wat uitkijkt op Dode Zee.

Dit zorgt voor een indrukwekkend landschap wat de stad omringt, en spectaculaire uitzichten waar je ook kijkt. De stad blijft is van de meest reizigersvriendelijke steden in Jordanië en is een goede uitvalsbasis voor het verkennen van de King’s Highway en de Dode Zee.

Authentiek

Als je meer op zoekt bent naar het authentieke gevoel van Jordanië is Madaba de perfecte stad om te bezoeken. Als je graag wat meer wil ervaren dan Petra en bijvoorbeeld grote steden zoals Amman, dan is Madaba zeker de plek waar je moet zien.

Het is de perfecte plek om te ervaren hoe de mensen in Jordanië leven, en meer dan genoeg activiteiten in de direct omgeving die je kunt ondernemen.

Madaba

Als je souvenirs wil scoren zit je hier goed!

Perfecte uitvalsbasis

Naast het feit dat Madaba een schitterende stad is met een rijke geschiedenis, is het ook een ideale locatie om jouw vakantie in Jordanië door te brengen. De stad ligt centraal, en in principe alles wat je in dit land wil bezoeken is redelijk dichtbij.

Een aantal hoogtepunten liggen namelijk binnen een uur rijden van de stad. Denk bijvoorbeeld aan de Dode Zee, het bijbehorende Panorama Center en Amman. Huur een auto of boek een shuttle en reis langs de hoogtepunten af.

TIP ♥ – bekijk hier alle bezienswaardigheden van Jordanië.

Wat is er te doen in Madaba

Madaba is een super toffe stad om te verblijven. Niet alleen omdat er in de regio genoeg te doen en te zien is, maar ook omdat er in de stad zelf een hoop mooie dingen zijn om te zien. Wij delen hier de leukste dingen om te doen en zien.

#1 Verken Mount Nebo

Een van de meest bezochte plekken in Madaba is Mount Nebo. Mount Nebo is een berg met de top op ongeveer 710 meter boven zeeniveau. In de Hebreeuwse bijbel werd deze bergtop benoemd tot de plek waar Moses naar het beloofde land stond te kijken.

Dit deed hij op 120-jarige leeftijd, vlak voordat hij stierf. Op dat moment had hij zijn volk 40 jaar lang door de wildernis geleid. Deze plek is vooral belangrijk voor Christenen, Joden en Moslims.

Volgende Joodse traditie bevindt het graf van Mozes zich op de berg.

De Christenen en Moslims menen echter dat het lichaam van Mozes aan de andere kant van de Jordaan is begraven. Het uitzicht vanaf de top geeft je een panoramisch beeld van de omgeving. Je ziet zelfs een deel van de Jordan River, de Westelijke Jordaanoever en op een heldere dag kun je zelfs Jerusalem zien liggen.

Als je een bezoek brengt aan Madaba moet je hier zeker stoppen! Het ligt maar op enkele kilometers afstand en het uitzicht is overweldigend.

Madaba

De Abu Badd, een rollende steen die gebruikt werd een versterkte deur van een Byzantijns klooster

#2 Bezoek de St. George’s Church

Als je denkt mooie kerken te hebben gezien in je leven, ben je hier in voor een verrassing. De St. George Church is absoluut een van de hoogtepunten bij een bezoek aan Madaba. En niet alleen de schoonheid van de kerk is adembenemend, het heeft ook een interessante geschiedenis.

Het gebouw is een van de laatste overblijfselen van ‘the City of Mosaics’.

Vroeger was er een landkaart van het zogenaamde ‘Holy Land’, wat bestaat uit meer dan een miljoen stukjes mozaïek. Deze landkaart is tot op de dag vandaag nog steeds te bekijken in de St. George Church.

De landkaart is weer ontdekt in 1884, maar het unieke karakter van het geheel is pas in 1896 erkent. Het ontdekken van de landkaart, de mozaïek en de overblijfselen van een aantal andere kerken in deze regio heeft Madaba omgedoopt tot de stad van de mozaïek.

TIP ♥ – entree is 12 JD p.p.

Madaba

De kerk

De Holy Land

#3 Bezoek het Archeologisch Park

Als je graag nog meer wil weten over de geschiedenis van Madaba en omgeving, dan is een bezoek aan het Archeologisch Park in Madaba ongetwijfeld de moeite waard. Het park bestaat uit overblijfselen en restauraties van vroeger.

Vanaf het jaar 1990 zijn ze hier bezig geweest met het restaureren en evacueren van belangrijke gebouwen in de omgeving, en hebben het voorzichtig verzameld in dit park. Zo vind je bijvoorbeeld de kerk of ‘Virgin Mary’, wat onder een woonhuis gelegen is sinds 1887.

Inmiddels is het archeologische park een verzameling van verschillende overblijfselen, restauraties en ruïnes van gebouwen die belangrijk zijn voor de geschiedenis van Madaba. Ook vind je hier schitterende mozaïek die is overgebleven de ‘Holy Land’.

#4 Ga naar de Ma’in Hot Springs

Na alle activiteiten die je in Madaba kunt doen, en de schitterende plekken die je kunt bezoeken is het tijd voor ontspanning. Als je vanuit Madaba onderweg bent naar de Dode Zee kom je onderweg langs de Ma’in Hot Springs.

Je vindt ze op ongeveer 25 kilometer afstand van Madaba. De Ma’in Hot Springs regio ligt op 120 meter onder zeeniveau, en heeft maar liefst 63 hotsprings in totaal. Alle baden verschillen in temperatuur maar het gemiddelde kan oplopen tot wel 63 graden. Je kunt hier natuurlijk voor een dag heen gaan, maar bij de Hot Springs hoort ook een luxe resort. Dit resort is van alle markten thuis.

Naast luxe hotelkamers beschikt het resort over natuurlijke zwembaden, sauna’s en een restaurant met schitterend uitzicht over de bergen. Als je jezelf in de watten wil leggen tijdens jouw bezoek aan Jordanië, is dit de ultieme manier om dat te doen. Prijzen gaan vanaf €150 per nacht voor twee personen.

TIP ♥ – boek hier gelijk een overnachting

De Ma’in Hot Springs

#5 Ontdek het Wadi Mujib Nature Reserve

Als je voldoende cultuur hebt gezien in Madaba kun je altijd nog de wonderschone natuur bekijken. Ook al ben je niet zo avontuurlijk aangelegd, een bezoek aan Wadi Mujib Nature Reserve mag echt niet ontbreken als je Jordanië bezoekt.

Indrukwekkende natuur

De natuur in Jordanië is een uitdaging. Je vindt hier hoge bergen, gevaarlijke kliffen en sterk stromende rivieren. Maar het is ontzettend mooi! In de Mujib Nature Reserve vind je vooral veel bergen, hot springs, en diepe kloven. De hoogste bergen en kliffen gaan tot wel 900 meter de lucht in.

Maar de kloven zijn ook erg diep, tot wel 400 meter onder zeeniveau. Je vindt dit Nature Reserve op ruim een uur rijden van Madaba, de afstand die je aflegt is ongeveer 60 kilometer. Trek wel goede wandelschoenen aan, want de beste manier om de schoonheid van dit stukje natuur te ontdekken is met de benenwagen.

Hike door de bergen, langs het water af en kijk naar beneden vanaf de kliffen. Zorg er wel voor dat je de hike enkele dagen van te voren boekt, want er zijn maximaal 25 wandelaars per tijdslot toegestaan. Dit doen ze om de natuur te beschermen.

TIP ♥ – er zijn diverse routes die duren van 1 tot zelfs 4 uur, afhankelijk van jouw keuze natuurlijk.

Wadi MujibDe natuur in Wadi Mujib is indrukwekkend

Accommodatie in Madaba

Er is genoeg accommodatie te vinden in de stad. Wat je er voor betaalt is afhankelijk van je budhet. Reserveren is over het algemeen niet nodig omdat het hier niet zo druk is als bijvoorbeeld Wadi Rum of Petra.

De goedkoopste accommodaties beginnen bij ongeveer €20 per nacht. Voor €40 tot €50 per nacht slaap je in een prima hotel en alles boven de €60 is meer dan prima. De meeste hotels liggen in de buurt van de St. George’s Church. Dit is het centrum van de stad.

Check hier alle accommodatie 

Locatie

Meer lezen over Jordanië?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU