Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Petra

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 20 juni, 2023

Petra is ongetwijfeld de meest bezochte natuurlijke attractie van Jordanië, maar behoort ook zeker tot een van de meest populaire bestemmingen ter wereld. Het wordt ook gezien als het meest kostbare bezit van het hele land, aangezien het veel inkomsten op basis van toerisme binnenbrengt. Petra is een zeer indrukwekkende historische stad, en wordt ook weleens de hoofdstad van de Nabataean Arabs genoemd.

Dé highlight van het land

Dit is een archeologische site, op ongeveer 240 kilometer afstand van de hoofdstad Amman. Het is een van de vele UNESCO Erfgoedlocaties en gezien de impact op het land, nu én vroeger, is dat niet gek. Het is zelfs een van de ‘New Seven Wonders of the World’. Wat Angkor Wat voor Cambodja is, is Petra voor Jordanië.

Wat je ook gaat doen in Jordanië; Petra is een must-see

Het ligt in het hart van het Shara-gebergte in het zuiden van Jordanië en wordt beschermd door gigantische rotswanden. Dat is ook de reden dat deze oude stad lang een mysterie is gebleven. Het was onvindbaar.

De mooiste bouwwerken

Treasury, de iconische gevel van Petra, is het bekendst. De gigantische pilaren in de bergen kent iedereen. Maar er is meer. Een stukje verder vind je het Theatre en de Royal Tombs en dan heb je nog het grootste monument, de Monastery.

Dit is niet voor niets een van de meest bijzondere plekken op aarde

Petra opnieuw ontdekt

In 1812 heeft een Zwitserse ontdekkingsreiziger weer voor leven gezorgd in Petra. Hij ging verkleed als Arabier met zijn gids op zoek naar de verloren stad. Door deze ontdekking werd Petra als stad erg bekend en populair in het westen van de wereld, en vanaf dat moment trekt het bezoekers vanuit alle landen aan.

Dit gaat door tot op de dag van vandaag. Een andere naam waaronder Petra bekend staat is de stad van de Rode Rozen. Deze naam is afkomstig van de kleur van de stenen waarin de stad is gegraveerd: rood.

Het is door Smithsonian Magazine verkozen tot een van de 28 plekken ter wereld ‘you should visit before you die’. Het is indrukwekkend en dat ervaren ook veel toeristen. Het is dan ook niet voor niks dat het bij ontzettend veel mensen op de bucketlist staat.

De entreekosten en Jordan Pass

Als je deze plek wil bezoeken moet je rekening houden met een entreeprijs. Je kunt een kaartje kopen voor 1, 2 of 3 dagen. De meeste mensen blijven meerdere dagen, en vanzelfsprekend is de prijs dan ook honger. Dit zijn de prijzen;

Pass Kosten
1-daagse pas Petra 70 JDs
2-daagse pas Petra 75 JDs
3-daagse pas Petra 80 JDs

Er is ontzettend veel te zien, dus een verblijf van meerdere dagen is zeker aan te raden. Als je ervoor kiest een gids mee te nemen over de hoofdroute door Petra tel je daar ongeveer €60 bij op. Je kan in principe jouw ticket en een eventuele tour van tevoren boeken, maar je kunt dit ook gewoon regelen als je bij het Visitor Centre bent aangekomen.

TIP ♥ – denk eraan je paspoort mee te nemen bij jouw bezoek aan Petra. Dit heb je nodig om een ticket te kunnen kopen.

Het Visitor Centre

Het Visitor Centre heeft strikte openingstijden waar je je aan moet houden. Hier moet je zijn voor een plattegrond van de stad, het organiseren van een tour of het boeken van een gids. In de zomer is het Visitors Centre open van 6:00 uur  tot 18:00 uur, en in de winter van 6:00 uur tot 16:00 uur.

Dit geldt niet als je een avondtour boekt door de stad. De stad zelf heeft geen officiële openingstijden, maar er staat wel overal aangegeven dat je voor 19.00 uur in de zomer en voor 17.00 uur in de winter uit de stad moet zijn.

Petra

Deze plekken van Petra moet je zien

Petra bestaat uit meerdere indrukwekkende bouwwerken. De een bekender dan de ander. Om je een goed beeld te geven van wat je écht moet zien hebben we de belangrijkste sites op een rij gezet.

#1 The Treasury

Al Khazneh, ook wel ‘The Treasury’ genoemd, is het bekendste monument in de oude stad Petra. Net zoals de meeste omliggende gebouwen in de stad werd deze structuur uitgehouwen uit een zandstenen rotswand.

Als je Petra kent van plaatjes, staat dit gebouw er ongetwijfeld op. Nadat je de stad bent binnengegaan is het een relatief korte hike naar deze bezienswaardigheid. Er worden ook kamelen, paarden en ezels ingezet om de tocht door Petra te maken maar dit raden wij niet aan.

Er bestaat namelijk allang een discussie over het welzijn van deze dieren, speciaal in de hitte die Petra regelmatig kent.

TIP ♥ – je bereikt Al Khazneh al binnen 30  minuten als je afkomstig bent vanaf het Visitors Centre.

Petra

The Treasury

Petra#2 The Monastery

Middenin de bergen vind je een nog indrukwekkender gebouw, The Monastery van Petra. Het lijkt een beetje op Al Khazneh, maar dit gebouw is nog een stukje groter. Het is namelijk maar liefst 50 meter breed en 45 meter hoog.

Het is daarmee een van de meest legendarische gebouwen in Petra.

Je vindt The Monastery op ongeveer anderhalf uur lopen vanaf The Treasury. Bereid je hier wel goed op voor en neem voldoende water mee, je moet namelijk 800 uit stenen gevormde trappen oplopen om hier te komen.

TIP ♥ – als je meerdere dagen de tijd hebt om Petra te ontdekken zijn er verschillende andere bezienswaardigheden die het bezoeken waard zijn. Schrijf bijvoorbeeld ‘High Place of Sacrifice’ en ‘Royal Thombs’ op jouw lijstje!

Petra

The Monastery

#3 Petra By Night

Als je een hele bijzondere ervaring wil, boek dan tickets voor Petra By Night. Iedere maandag, woensdag en donderdagavond organiseren ze hier namelijk een magische show waar je gewoon bij wil zijn.

Meer dan 1500 kaarsen worden langs de route naar The Treasury geplaatst.

Dit zorgt voor een spectaculaire en romantische sfeer en het is ongetwijfeld een hele bijzondere avond. Ook wordt er constant muziek gespeeld en vertelt de lokale bevolking spannende verhalen over Petra, de oude stad.

Petra

By night

#4 Petra Museum

In 2014 heeft de PDTRA – Petra Development and Tourism Region authority – ervoor gezorgd dat er een nieuw en modern museum werd gebouwd dichtbij het Visitor Centra van Petra. Hier worden verschillende collecties getoond en laten ze het vroegere leven zien van de Nabataean Arabs in de stad.

Het museum staat vol met archeologische vondsten die voorheen verspreid waren over de stad, maar nu een plekje hebben weten te bemachtigen in het museum. De bouw van het geheel heeft maar liefst 5 jaar geduurd, en het museum is dan ook dit jaar (2019) pas officieel opengegaan.

Als je Petra bezoekt kun je dit museum absoluut niet overslaan.

TIP ♥ – de beste tip die wij je kunnen geven is om vroeg in de ochtend naar Petra te gaan. Indien mogelijk is tussen 7:00 en 8:00 uur. Op deze manier ontsnap je nog net aan de grote groepen die later arriveren en kun je nog op je gemak rondlopen.

Hoe kom je er?

Ontzettend veel reizigers bezoeken Petra als onderdeel van een rondreis door Jordanië, maar je kan er natuurlijk ook zelf heen gaan als je bijvoorbeeld langer wil blijven. Je kunt altijd een auto huren en zelf naar Petra rijden, maar je kan ook met het openbaar vervoer gaan.

Vanaf Amman rijd je in ongeveer drie uur naar Petra, en vanaf Aqaba neemt deze route ongeveer twee uur in beslag. Als je met het openbaar vervoer wil gaan neem je de JETT Bus, en die vertrekt vanaf het Abdali station in Amman en komt rond 10 uur in de ochtend aan in Petra. Ook vanaf Aqaba en Eilat gaan er meerdere bussen naar Petra.
In stijl naar Petra

Overnachten in de regio

Petra is de bekendste bezienswaardigheid van het land en dus is er aan accommodatie geen gebrek. Je vindt er accommodatie in alle prijsklasse. Van budget opties tot de meest luxe hotels. Iedereen kan hier terecht.

Wadi Musa

Als je wil overnachten in de buurt kun je het beste naar Wadi Musa. De dichtstbijzijnde stad. Vanaf hier is het slechts 5 minuten rijden naar Petra. In de stad kun je ook de meeste tours boeken als je dat wil.

Bekijk hier alle accommodatie in Wadi Musa

Locatie

Meer lezen over Jordanië?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU