Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Dode Zee

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 12 april, 2022

De dode zee ligt in het westen van Jordanië en is het allerlaagste punt ter wereld. Het ligt maar liefst op ruim 394 meter onder zeeniveau! Het wordt de Dode Zee genoemd omdat het zoutgehalte zo hoog is, dat er geen leven mogelijk is in het water. Het bekendste is deze zee natuurlijk door de drijvende reizigers! Wij delen graag onze tips over deze bijzondere plek.

Dode Zee

De Dode Zee is best een bijzondere plek. Niet alleen is dit het laagste punt op aarde, je blijft ook nog eens drijven als je in het water duikt! Dat, en de mooie omgeving, boeiende geschiedenis en natuurlijk spa’s, zorgen er voor dat hier jaarlijks duizenden reizigers komen.

Het is niet echt een tropisch strand zoals ze dat in de Filipijnen of de Molukken hebben. De omgeving is vrij droog, maar wel erg bijzonder. De zee ligt in het indrukwekkende landschap van de Negev Desert.

Extra bijzonder is dat de Dode Zee eigenlijk helemaal geen zee is, maar een meer!

Dode Zee De Dode Zee

Ontstaan van de Dode Zee

De Dode Zee is in principe gelegen aan drie landen. Aan de oostkust van het meer vind je Jordanië, en aan de westkust van het water vind je de Westelijke Jordaanoever en Israël. Het is officieel gelegen in de Jordan Rift Valley. De Jordan Rift Valley is ontstaan door een aardbeving.

Voorheen was de Dode Zee namelijk nog volledig omringt door de oceaan. Door het warme en droge klimaat in deze regio van Jordanië verdampt veel van het water, hierdoor blijven voornamelijk zout en mineralen achter.

Het zoutgehalte in de Dode Zee is maar liefst 33%. Zoals je je kunt voorstellen hebben zowel planten als vissen moeite met overleven in water is dit, vandaar de naam ‘de Dode Zee’.

Verdwijnen van de zee

Door de kleine hoeveelheid regen die in het gebied valt, en de afname van de Jordan River blijft de Dode Zee verkleinen. Al het water van de Jordan River wordt namelijk gebruikt voor menselijke consumptie.

Al het ondiepe water in het zuiden van de Dode Zee is al weg en dat zijn nu grote zoutvlakten geworden. Alhoewel kenners zeggen dat de Dode Zee nooit helemaal zal verdwijnen, is deze momenteel wel op rap tempo aan het slinken.

Mocht je nog een keer willen drijven in dit zoute water, is er enige haast geboden bij een bezoek aan deze plek.

Wat is er te doen

Er zijn verschillende activiteiten die je kunt ondernemen bij een bezoek aan de Dode Zee. Het draait hier natuurlijk vooral om de zee en eigenlijk komt iedereen hier om een middagje rond te drijven.

#1 Blijf lekker drijven

Je hebt het vast een keer gezien op Instagram, Youtube of op TV. Mensen die een krant of een boek lezen in het water zonder luchtbed. Ze blijven namelijk drijven. Het is dé activiteit om te doen hier en een bijzondere ervaring.

Ga maar na, wanneer ben jij blijven drijven in het water zonder hulpmiddelen? Ondanks dat het redelijk toeristisch voelt, is het wel leuk om te doen. En nog gezond ook! De beroemde vitaminen en mineralen van de Dode Zee op je huid schijnen heel goed te zijn voor je!

Waarom blijven we drijven?

Door het hoge zoutgehalte in het water is het mogelijk te blijven drijven. De extreem hoge concentratie opgeloste minerale zouten in het water zorgt ervoor dat het water dichter is dan dat van gewoon zoet water.

Omdat ons lichaamsgewicht lichter is (minder dicht) dan dat van het water, blijven we drijven!

TIP ♥ – doe dit maximaal 15 minuten.

Dode Zee

Je kunt lekker dobberen in de zee

#2 Geniet van de luxe

Als er een plek in Jordanië is waar je jezelf lekker kunt verwennen dan is het hier wel. De regio staat vol met hotels en verschillende spa’s. Het bijzondere is dat hier nauwelijks openbare stranden zijn (de meeste horen bij hotels) en voor de openbare stranden moet je entree betalen.

Er zijn hier nauwelijks gratis openbare stranden

Een verblijf in een van de luxe accommodaties is dus een goede reden om van de stranden te genieten én jezelf te verwennen in een van de vele spa’s. Wel zo lekker!

#3 Bedek jezelf met modder!

Aan de randen van de Dode Zee ligt ontzettend veel modder. Deze modder bevat een hele hoop mineralen en veel mensen geloven dat deze medicinale of therapeutische bijwerkingen heeft. Als je er zin en tijd voor hebt kun je jezelf helemaal insmeren met dit heerlijke moddermasker!

Het is een heel ontspannende ervaring en de meeste accommodatie in de buurt bieden dit aan. Het is een kwestie van de moeder opsmeren en en tot de modder droog was. Als je het er af wast voel je els herboren!

TIP ♥ – het is belangrijk eerst het zout van je lichaam af te spoelen met een van de douches op het strand.

#4 Zie de zon onder gaan!

Er gaat niets boven een indrukwekkende zonsondergang! Door de bergen rondom de Dode Zee, en de zee zelf, is de zonsondergang hier spectaculair. De lucht kleurt langzaam van strak blauw naar oranje, rood en uiteindelijk helemaal donker.

De zon gaat relatief vroeg onder, dus zoek een van de hotels, bars of restaurants op aan de kust, bestel iets te drinken en geniet van de prachtige kleuren.

Prima zonsondergang om lekker in zee te dobberen

Accommodatie rondom de Dode Zee

Als je uitgebreid de tijd wil nemen om de omgeving rondom de Dode Zee te bekijken, is het verstandig hier langer te blijven. Dan is een dagtrip vanuit Amman of Aqaba niet voldoende. Ook voor een bijzondere zonsondergang met uitzicht op dit zoute water is het verstandig accommodatie te boeken in de buurt.

Resorts en privéstranden

Je hebt hier helaas niet ontzettend veel keuze. De Dode Zee is voornamelijk omringd door rotsen, en er zijn slechts enkele plekken waar je direct toegang hebt tot het water. Op sommige van deze plekken zijn resorts gebouwd, die vanuit een privéstrand toegang geven tot de Dode Zee.

De meeste accommodatie hier is vrij prijzig, maar gelukkig hebben ze ook aan de budget reizigers gedacht.


TIP ♥ – bekijk hier alle accommodatie

Hoe kom je er?

De Dode Zoo ligt op een uur van Amman. De meeste accommodatie ligt in de regio van Swemeh. Je neemt hiervoor de Desert Highway die loopt van Amman tot aan de Dode Zee. Je kunt hier dus ook makkelijk een dag heen zonder hier te hoeven overnachten.

Vanaf Aqaba is het maar liefst 3 uur rijden naar de Dode Zee, maar het is wel een interessante route. Ook kun je vanaf Aqaba een taxi nemen, al moet je deze dan wel vaak voor de hele dag boeken.

Het is een prima plek om te relaxen

Tips voor een bezoek aan de Dode Zee

Voordat je jouw bezoek plant aan de dode zee geven we je graag nog een aantal tips mee die wellicht handig van pas komen.

  • Neem een boek of tijdschrift mee. Drijf in het water en maak die cliché foto! Het water is zo zout dat je lekker blijft drijven, en zinken is in principe onmogelijk. Ga op je rug in het water liggen en begin aan je verhaal.
  • Zorg ervoor dat je weinig wondjes hebt. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan (waarschijnlijk) maar zorg ervoor dat je huid niet beschadigd is. Het zoute water kan namelijk ontzettend prikken, en al helemaal als je wondjes hebt op je lichaam. Vermijd benen scheren ook voor enkele dagen voordat je de Dode Zee in gaat. Dit kan pijnlijk zijn!
  • Draag een oud badpak of een oude zwembroek. Ook door het hoge zoutgehalte in het water kan de kleur van je zwemkleding veranderen. Dit zou zonde zijn als jij net je laatste aanwinst hebt ingepakt voor deze trip.
  • Ga vooral rustig het water in. Je herkent misschien wel die zoute smaak wanneer je een – normale – zee inspringt. Dit is natuurlijk nog veel erger in de Dode Zee! Laat je daarom rustig op je rug zakken en spartel niet teveel. Het zoutgehalte is echt heel erg hoog, en een slokje daarvan binnenkrijgen is waarschijnlijk niet het meest prettige moment van de dag.
  • Zorg voor een douche met zoet water. Als je – na maximaal 15 minuten – uit de Dode Zee komt is het verstandig je eerst moet zoet water af te spelen. Dit kan vaak bij een van de douches aan het strand of bij je resort. Als je direct met je handdoek aan de slag gaat trekt het zout volledig in je lichaam, dit kan verschrikkelijk gaan jeuken.
  • De beste tijd om Dode Zee te bezoeken is rond februari en november omdat het erg warm wordt van mei tot en met oktober en koud rond december en januari. Weekenden zijn vrij druk.


Locatie

Meer lezen over Jordanië?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU