Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Beste reistijd India

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

De beste reistijd India is zeer afwisselend. Het is iets waar je mee moet rekening houden bij een bezoek aan India. De meest invloedrijke tijd op de beste reistijd India is het regenseizoen. Het regenseizoen komt op rond Kerala rond eind mei. Met de regelmatige en langdurige regenbuien, afgewisseld met de warmte van de zon en de extreme luchtvochtigheid, kan het vrij intens zijn. De beste reistijd India is dan ook tijdens de koele, droge seizoen, tussen november en maart.

Beste reistijd India

Doordat India zo’n groot land is kent het veel verschillen in klimaat. Over het algemeen zijn de maanden november tot en met maart de beste maanden om India te bezoeken. In deze maanden valt er de minste regen, is de temperatuur aangenaam en de lucht strak blauw wat mooie foto’s oplevert.

Hou er wel rekening mee dat dit ook het hoogseizoen is en dus heel veel toeristen trekt. November is de mooiste maand qua natuur. Alles is dan nog mooi groen omdat het regenseizoen net achter de rug is en er valt minder regen dan in oktober.

TIP ♥ – de beste reistijd India zijn de maanden november tot en met maart.

Als je alles wil weten over de beste reistijd India lees dan verder op deze pagina. Wij vertellen je hier alles over de volgende onderwerpen;

De seizoenen van India

De beste reistijd van India is niet alleen afhankelijk van het weer maar ook van het hoogseizoen, laagseizoen en tussenseizoen. In het hoogseizoen heb je natuurlijk de beste kans op mooi weer, maar is het ook drukker en duurder. Prijzen van bijvoorbeeld accommodatie of highlights gaan omhoog terwijl het reizen in het tussenseizoen ook prima gaat.

Hoogseizoen

Goa

November t/m maart

Deze maanden vormen de beste reistijd van India met mooi weer, veel warme dagen en koele nachten. Het is tevens het drukste seizoen met de hoogste prijzen. December en januari brengen kille nachten in het noorden. De temperaturen stijgen vanaf februari.

Tussenseizoen

Darjeeling

Juli t/m november

De maanden juli tot en met september zijn goede maanden om de bergen te verkennen. Het regenseizoen brengt regenbuien tot september. De kust rond het zuiden van Kerala heeft zware regen van oktober tot begin december.

Laagseizoen

Corbett National Park

April t/m juni

Deze maanden vormen het laagseizoen. Dat betekent niet dat het veel regent, in tegendeel. In april is het extreem heet. Het voordeel is dat hotelprijzen omlaag gaan. Vanaf juni komt het regenseizoen inzetten. In de heuvels is het een stuk koeler.

Beste reistijd Noord India

Het noorden van India heeft een subtropisch klimaat. Je hebt hier grote temperatuurverschillen tussen de zomer en de winter. Als je het noorden van India wil bezoeken kan je dat het beste doen tijdens onze wintermaanden. De temperatuur is dan goed en de regen minimaal.

Als je rond onze zomermaanden gaat heb je meer kans op regen en kan de temperatuur oplopen tot 40 graden. Dit maakt een rondreis door het noorden van India niet ideaal.

Beste reistijd India

Darjeeling
De bergen in het noorden zijn iets koeler

Beste reistijd Zuid India

Het zuiden van India, met Kerala en mooie tempels van Tamil Nadu, heeft een tropische klimaat. Het grootste voordeel hiervan is dat de temperatuursverschillen tussen de zomer en de winter kleiner zijn. Dit verbreed de beste reistijd omdat je eigenlijk altijd goed weer hebt.

Hou er wel rekening mee dat het flink kan regenen tijdens de moesson (juni tot oktober). Er kunnen dan korte maar heftige regenbuien vallen. De temperatuur in het zuiden van India is het hele jaar rond de 30 graden. De beste maanden om het zuiden te bezoeken zijn november tot en met maart.

Beste reistijd India

Kerala
Het schitterende Kerala.

Beste reistijd Oost en West India

De moesson kan voor veel regen zorgen in bepaalde gebieden. In het westen is dat vooral van juni tot oktober. In het oosten valt vooral veel regen in november en het begin van december. Daarnaast wordt de temperatuur nog beïnvloed door de hoogteverschillen. Zo kan het in de nacht goed afkoelen in de hoger gelegen gebieden. Het Deccanplateau heeft daardoor een aangenamer klimaat met gematigde temperaturen.

Beste reistijd India

Meer lezen over India?

0 comments

 1. Freek Bettonviel

  Hallo, ik wil met een vriend samen 2 maanden door India reizen ergens rond de periode februari/maart/april/mei. Welke maanden en in welk deel van India kunnen we dan het beste reizen? Alvast dank!

 2. Lucie

  Ik heb een andere vraag
  Ik zie een leuke route maar hier wordt aangegeven de nachttrein van U Maria naar Agra te nemen

  Is dit als vrouw wel veilig kan iemand me vertellen hoe de toilet voorzieningen zijn op zo,n trein?

 3. Karin

  Wij willen in mei naar Noord India en nepal gaan is dat qua weer te doen.

 4. Soemintra

  hallo,
  Wij willen van Chennai naar Bihar welke periode is het beste reistijd. geen regen seizoen is december wel goed?

  groeten Soemintra

 5. Marco

  Hoi
  Interessante site met veel info.
  Ook wij willen willen vanaf eind juli 3 weken door india reizen.
  Ik begrijp dat er dan meer kans op regen is in die periode is maar welk gebied is dan het handigst om te reizen voor een familie met 2 tieners?

  Groeten
  Marco

  1. Ties Post author

   Hoi Marco,

   India is een gigantisch land. Je kunt overal met kinderen reizen en dat is een beetje een persoonlijke kwestie 🙂 Ik zou Delhi, Taj Mahal, Varanasi, Darjeeling, de stranden en wellicht Jaisalmer of Jaipur bezoeken.

   Groeten,
   Ties

 6. Marjolein

  Hi,

  Wij denken erover deze zomer naar India en Sri Lanka te gaan. India dan waarschijnlijk eind juni/begin juli. Omdat we beperkte tijd in India hebben ben ik heel benieuwd wat jullie af en aanraden rond die periode ivm de regen. Dank alvast!

  Groetjes

  1. Ties Post author

   Hoi Marjolein,

   het klinkt een beetje lullig, maar je zit precies in de meest regenachtige maanden 🙂 Daarnaast is het voor ons niet te doen om een bepaalde regio te adviseren i.v.m. weer omdat het weer niet te voorspellen is. Zowel in het noorden als het zuiden, voor de stranden, kan je veel regen verwachten in die maanden. Het zijn vaak korte, maar heftige buien. Daartussen is het prima weer dus je kunt wel gewoon reizen in die maanden.

   Groeten,
   Ties

 7. Jessica

  Hoi Sjoerd.

  Ik zou erg graag een rondreis maken van ongv. 4 weken. Dit is voor mij alleen mogelijk in de nederlandse zomerperiode dus zal rond juli/aug moeten gaan. Zou je dit afraden? Ik zou namelijk ook graag ergens een stuk kust meepakken..

  Ik hoor graag van je,

  Groetjes Jessica

  1. Azië Expert Post author

   Hoi Jessica,

   over het algemeen regent het in India vaak net voor onze zomermaanden. Dat hoeft natuurlijk niks te betekenen. Zeker de laatste jaren niet omdat de regen zich maar moeilijk laat voorspellen. Het is niet te voorspellen wat het weer doet in die periode, maar statistisch gezien heb je meer kans op regen.

   De maanden juli en augustus zijn niet de échte regenmaanden, maar een bui kan natuurlijk altijd. Garantie op mooi weer heb je helaas nergens 😉

   Fijne reis alvast!

   Groeten,
   Ties

 8. Jannie

  Hoi,

  Wij willen in juni een reis van ongeveer 4 weken gaan maken door India. Nu zie ik dat er westen van wel erg veel regen valt. Zouden jullie aanraden om dit deel over te slaan?

  Groetjes,
  Jannie

  1. Sjoerd

   Hoi Jannie,

   India is (zoals je waarschijnlijk weet :)) erg groot. Ik zou denk ik voor een bepaald gebied kiezen voor een rondreis van 4 weken. Het westen kan je inderdaad beter niet te lang aandoen. Het is prima te doen hoor, reizen in het regenseizoen maar er hangt wat meer bewolking en valt wat meer regen (reken op één stortbuitje aan het eind van de middag per dag).

   Groeten,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU