Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Vervoer India

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

India is een gigantisch land dus tips over het vervoer India zijn zeer nuttig. Het is goed om te weten welke opties er zijn om tussen verschillende steden of highlights te reizen maar ook binnen de steden. Het verkeer in India is altijd chaotisch.

Waar je ook komt; overal hoor je getoeter en scheuren de brommers en motorriksja’s voorbij. Als er als verkeerslichten of wegaanduiding staat wordt dat meer gebruikt als straatversiering dan verkeershulpmiddel. En reken er niet op dat andere weggebruikers rekening met je houden. Oversteken zal in het begin even wennen zijn. Maar laat je dit niet afschrikken want hoe chaotisch het vervoer India ook mag zijn, uiteindelijk kom je altijd op de plek van bestemming.

Vervoer India

Het vervoer India is er in alle soorten en maten. Van fietsen naar een tempel tot binnenlandse vluchten door het land. De belangrijkste vervoersmiddelen zijn de motorriksja’s, de bus en de binnenlandse vluchten. Hier een overzicht met de verschillende opties.

Trein in India

Door heel India liggen treinsporen. Naast de trein is de bus de meest populaire vervoersmiddel in India. De trein is over het algemeen wel veiliger en comfortabeler dan de bus. Hou er wel rekening mee dat het in het hoogseizoen behoorlijk druk kan zijn in de trein. Je doet er daarom goed aan om een plekje te reserveren.

Dit kan bij elk station. Dit gaat wel op zijn Aziatisch en het kan soms heel erg lang duren voordat je alles op de juiste manier hebt ingevuld, en je bent uiteraard niet de enige.

Je kan op sommige trajecten ook via internet boeken en veel internetcafés kunnen je helpen aan een e-ticket voor de trein.

Verschillende klassen

Voor de korte afstanden kan je makkelijk in de 2e klasse zitten, of de sleeperclass. Dit zijn meestal stoeltjes of bedden zonder beddengoed. Hoewel het niet altijd feest is om hier te zitten is het wel een uitdaging die je meegemaakt moet hebben.

Als je langere afstanden wil afleggen in de trein kan je beter voor de AC klasse gaan. AC staat voor airconditioning. Je hebt 1AC, 2AC en 3AC. De nummers staan voor het aantal stapelbedden in de coupe. Bedenk van te voren dus goed in welke klasse je wilt reizen om onaangename verrassingen te voorkomen. Het reizen met de trein is een waar avontuur. Je komt van alles tegen en je komt makkelijk in contact met de locals.

Download Ola

Daarmee bedoelen we niet de bekende ijsjes. Ola is een soort Uber voor TukTuk’s en taxi’s. jet betaald dat een vaste prijs voor je rit waardoor je niet hoeft te onderhandelen. Daarnaast staan chauffeur, net als bij Uber, geregistreerd.

De chauffeurs zijn allemaal heel vriendelijk en zullen je zonder problemen naar je bestemming brengen. Er is zelfs een emergency alert and een live tracking zodat je ten alle tijden veilig bent

Darjeeling

Bus in India

De bussen in India zijn goedkoop maar daardoor ook vol, heel erg vol. Bussen kan je niet reserveren zoals de trein tenzij je met een tourorganisatie gaat of een aparte bussen. De lokale bussen, of lijnbussen, is een hele ervaring en soms moeilijk om in te komen.

Sta niet raar te kijken als er mensen uit het raam kotsen of kippen naast je op de stoel zitten. Locals staren je ongegeneerd aan omdat ze weinig toeristen zien in de lokale bussen.

Je hebt ook de luxere bussen, dit zijn vaak privé maatschappijen waar de toeristen vaak mee reizen. Deze bussen moet je wel van te voren reserveren. Dit kan vaak makkelijk bij je hostel of hotel of bij een restaurantje of internetcafé.

Binnenlandse vluchten

India is zo’n ongelooflijk groot land dat je niet altijd weg komt met het reizen met de bus of trein, zeker niet als je maar beperkte tijd hebt. Vooral backpackers kiezen er voor om te besparen op kosten voor vervoer door uren, soms dagen, in een bus door te brengen om ergens te komen.

Het is echter het overwegen waard om voor een binnenlandse vlucht te kiezen, zeker omdat de prijzen voor deze vluchten niet zo hoog liggen. Meestal vlieg je voor €100 het land door en je bent er vele malen sneller, en comfortabeler, dan met de bus of trein. Voor binnenlandse vluchten in India kan je kijken bij Skyscanner.nl of lokale maatschappijen als Jet Airways en Air India.

TIP ♥ – voordelige binnenlandse vluchten boek je bij CheapTickets.

Foto by Daniel Prudek / Shutterstock.com

Riskja’s en taxi’s

Elk land in Azië heeft zijn eigen versie van een TukTuk. Ook India, waar de motorriksja’ een populair vervoersmiddel is in de stad. Officieel kan je hier met twee personen in maar in praktijk gaan er veel meer mensen in. Het is bijzonder om te zien wat ze allemaal kunnen vervoeren in de motorriksja’s, en vooral hoeveel.

Een riksja’s is veruit de goedkoopste optie om je te verplaatsen in de stad. Ze rijden overal langs en sommige racen zelfs tegen elkaar wat hachelijke, maar avontuurlijke, momenten op levert. De bestuurders van de riksja’s weten overal de weg en kunnen je goede tips geven over bezienswaardigheden en restaurants of accommodatie.

Spreek van te voren wel een duidelijke prijs af en onthoud dat niet één motorriksja’s gratis rijdt, ook al bieden ze dit aan.

De taxi wordt vooral gebruikt om grotere afstanden af te leggen naar bijvoorbeeld het vliegveld of treinstation. Ze zijn duurder dan de motorriksja’s maar soms is er geen andere optie.

Huurauto of motor

Een auto huren in India is mogelijk maar in praktijk zullen er weinig toeristen gebruik van maken. Officieel moet je een internationaal rijbewijs hebben. Dit houdt in dat je je Nederlandse rijbewijs moet laten vertalen. Dit kan bijvoorbeeld bij de ANWB.

Hou er wel rekening mee dat het verkeer in India in niks lijkt op dat wat wij gewend zijn. Ze rijden aan de linker kant van de weg en het is vreselijk chaotisch. Zelf rijden vergt dus wel enig aanpassingsvermogen. Daarom is het makkelijker, en veiliger, om in de grote steden een brommer te huren. Hiermee ben je wendbaarder en kan je makkelijker tussen het verkeer door.

Meer lezen over India?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU