Vervoer in Oeganda

Wanneer je door Oeganda reist, zal al snel opvallen dat de faciliteiten hier anders zijn dan in Nederland of België. Wegen zijn doorgaans minder goed geasfalteerd of zitten vol met kuilen, bussen bieden weinig comfort tijdens een lange rit, enzovoorts. Toch is het vervoer in Oeganda over het algemeen goed geregeld! Zo worden de wegen steeds beter en bussen (minivans) verbinden alle grote steden.

Vervoer in Oeganda

In Oeganda worden verschillende vervoersmogelijkheden aangeboden, maar de twee populairste manieren om rond te reizen zijn de bus/minivan en een eigen huurauto. Bij het huren van een auto kun je nog kiezen voor een chauffeur en/of een 4×4.

TIP ♥ – je kunt in Oeganda auto’s huren variërend van €50 tot €150 per dag

Een alternatief voor een reis per auto is een reis met de bus. Je kunt er ook voor kiezen om delen van het land af te leggen met het vliegtuig, maar dat is gezien de korte afstanden en goedkope alternatieven niet echt nodig.

KisoroHet schitterende Kisoro

Reizen met de bus/minivan

Qua vervoer in Oeganda zijn veel mensen aangewezen op de bus. Niet alleen locals, maar ook veel reizigers reizen met de bus aangezien dit een stuk goedkoper is en flink scheelt in je budget voor Oeganda.

Wanneer een Oegandese stad bezoekt, zullen de zogenaamde coasters (grote minivans) je niet ontgaan! Je komt deze busjes overal in het land tegen. Deze busjes zijn iets goedkoper dan de minivans leggen meestal de kortere afstanden af. Over het algemeen geldt; hoe groter de afstand, hoe groter de bus.

Minivans

Goede busdiensten zoals wij in ‘Westerse’ landen gewend zijn vind je niet overal. In Azië of Midden-Amerika bijvoorbeeld rijden vaak alleen minivans. Zo ook in Oeganda. Het vervoer in Oeganda bestaat eigenlijk uit de  gedeelde minivans (matatus).

Deze minivans, of matatus, leggen de meeste routes af met uitzondering van lange afstanden. Er zijn officieel vaste tarieven, maar in werkelijkheid betaal je wat de chauffeur er voor vraagt. De minivans vertrekken volgens het ‘leave when full’ principe. Dat betekent dat ze vertrekken wanneer ze vol zitten. Dat kan binnen 10 minuten zijn, maar ook in een uur.

TIP ♥ – er mogen officieel 14 mensen in deze busjes, maar de praktijk leert dat er veel meer in gaan.

Kosten en werkwijze

De kosten liggen vaak vrij laag. Zo betaal je voor de kortere afstanden zelden meer dan US$10, maar vaak nog minder. Het systeem is vrij makkelijk. Vaak is er een busstation of verzamelplek waar deze bussen stoppen en anders kun je ze ‘aanhouden‘ langs de weg.

Bus of minivan?

Als je grote afstanden wil afleggen kun je beter een bus nemen, omdat ze minder vaak stoppen en veiliger zijn vanwege hun grootte. Veel minibus- en buschauffeurs rijden, om het netjes te houden, niet volgens de regels. Daarnaast stoppen ze vaker om mensen uit- of in te laten stappen.

Voordat je instapt, zie je de prijs voor het gebruik van zo’n buslijn. Het merendeel van deze buslijnen lopen door de hoofdstad van Oeganda, Kampala.

Vervoer in OegandaDrukte in Kampala

Een eigen huurauto

Heel veel reizigers gebruiken een huurauto voor het vervoer in Oeganda. Er zijn een groot aantal bedrijven die huurauto’s aanbieden. In het bijzonder in de Oegandese hoofdstad. De auto is een prima optie qua vervoer in Oeganda, aangezien de wegen steeds beter worden.

Zodra je buiten de bekende plekken of grote steden komt kom je vaker op zandwegen (murram). De kwaliteit van deze wegen is afhankelijk van het seizoen. In het regenseizoen zijn ze uiteraard niet in beste staat. In het droge seizoen heb je meer last van stof. We raden daarom altijd een 4X4 aan.

Ties: “We raden aan een 4×4 te huren in Oeganda”.

Is het makkelijk rijden?

Rijden in Oeganda vereist wel enige ervaring. De grote steden zijn vaak een grote chaos en kan voor sommige mensen nogal hectisch zijn. Daarbuiten is het vaak rustig op de weg, maar de wegen zijn niet altijd even goed.

Vermijd ’s nachts te reizen vanwege een hoger risico op ongevallen. Er lopen mensen en dieren op de weg en kuilen of verkeersdrempels zie je niet.

Auto met chauffeur

Mocht je graag een auto willen huren, maar twijfel je over het zelf rijden? Huur dan een auto met chauffeur. Zij weten niet alleen hoe je in Oeganda moet rijden, maar dienen ook vaak als gids en kunnen je een hoop vertellen.

TIP ♥ – je hebt ook zogenaamde bodaboda’s. Dit zijn brommertjes, waarop passagiers achter op kunnen zitten. Houd er rekening mee, dat deze vorm van vervoer in Oeganda niet volledig veilig is.

Een auto huren

De beste manier om in Oeganda rond te reizen is een huurauto. Dat is duurder, maar geeft je meer mogelijkheden. Bij het vliegveld van Entebbe en Kampala vind je een groot aantal verhuurbedrijven, die in sommige gevallen door buitenlanders gerund worden. Zij spreken vaak goed Engels en kunnen je van persoonlijk advies voorzien

Er liggen goede wegen tussen de grote steden in Oeganda, maar voor de Nationale Parken is het beter om een 4×4 te huren. Zeker in het regenseizoen.

Regels en kosten

Je hebt geen Internationaal Rijbewijs nodig, maar we raden aan deze wel aan te vragen. Dat kan bij de ANWB en kost €18,95. Een auto huren kan vanaf €45 per dag voor een kleine auto tot €150 per dag voor een 4×4 met een tent op het dak.
VIND DE BESTE DEALS

Vervoer in OegandaGrote wegen zijn vaak goed

Reizen met de boot

In Oeganda heb je verschillende meren, waarvan het Victoriameer en de Ssese eilanden een goed voorbeeld zijn. Je kunt mensen met een bootje aanspreken voor een tour over zo’n meer. Kijk hierbij goed naar de aanbieder van deze boottours.

De bootjes zijn niet altijd even veilig! Daarbij zitten er vaak te veel mensen op zo’n bootje, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Informeer bij een gids of reisbureau in de buurt, wat een betrouwbare aanbieder van deze tours over de meren van Oeganda is.

Reizen per vliegtuig

Vanuit Nederland nemen de meeste toeristen het vliegtuig om naar Oeganda af te reizen. Met een vliegtuig kom je vaak aan bij het vliegveld van Entebbe. Vanaf dit vliegveld kun je verschillende binnenlandse vluchten boeken.

Deze binnenlandse vluchten gaan voornamelijk naar het noordelijke deel van Oeganda. Op de luchthaven van Oeganda kun je meer informatie krijgen over de kosten en vliegtijden van deze binnenlandse vluchten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven