Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Beste reistijd voor Oeganda

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Houd bij een bezoek aan Oeganda rekening met het klimaat van dit land. Het is een beetje afhankelijk van je reiswensen wat de beste reistijd voor Oeganda is. Doordat Oeganda voor een groot deel ten zuiden van de evenaar ligt, heeft het een tropisch klimaat en kun je hier het hele jaar reizen.

Wat is de beste reistijd voor Oeganda?

Tijdens een bezoek aan Oeganda wil je zoveel mogelijk van het land kunnen bekijken. Dit maakt dat het verstandig is om de periode met hevige regenbuien zo goed mogelijk te ontwijken.

De maanden januari, februari, juni, juli en augustus zijn het meest geschikt voor een bezoek aan Oeganda. Ook in september en tegen het einde van december is het goed te doen. Hou er wel rekening mee, dat het tropische klimaat ertoe leidt dat er het hele jaar door een bui kan vallen.

Hoewel het wordt beschouwd als een ‘year-round‘ bestemming is de beste reistijd voor Oeganda tijdens de twee droge seizoenen: december tot en met februari en van juni tot en met september.

De beste reistijd voor Oeganda is december tot en met februari en van juni tot en met september.

Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. 29 28 28 27 27 26 27 27 28 27 28 29
Regen (mm) 55 70 115 160 115 55 50 85 120 130 140 85

Groen = beste reismaanden
Oranje = piek seizoen
MOBIEL: swipe naar rechts voor meer maanden

De seizoenen in Oeganda

Oeganda is een land met een tropisch klimaat, mede door de ligging rond de evenaar. In het land vind je tropische wouden, waar het vaak erg warm en vochtig is. Tijdens onze winters is het in Oeganda rond de 30°C overdag.

Houd bij de beste reistijd rekening met de seizoenen. In dit geval doelen we op het hoog- en laagseizoen.

Hoogseizoen

Bwindi National Park, Oeganda

Juni t/m sept.

De maanden juni tot en met september vormen het hoogseizoen. Het is niet te warm en er valt minder regen. Beste tijd om gorilla’s te spotten. Houd er wel rekening mee dat het de duurste periode is om te reizen.

Tussenseizoen

Beste reistijd voor Oeganda

Dec. t/m feb.

Als je het hoogseizoen wil overslaan, bijvoorbeeld vanwege de dure tickets of prijzen, zijn de maanden december tot en met februari prima maanden. Je hebt heel goed weer en het is een stuk rustiger in Oeganda.

Laagseizoen

Bwindi National Park, Oeganda

Mrt – apr + okt – nov

In deze maanden valt er meer regen in Oeganda. Hoewel het niet wordt gezien als de beste reistijd voor Oeganda kun je in deze maanden prima reizen als je geen probleem hebt met af en toe een regenbui.

Beste reistijd per maand

Hoewel december tot en met februari en juni tot en met september de beste reistijd voor Oeganda is, kan het zijn dat je in deze maanden niet naar Oeganda kunt afreizen. Dat betekent niet, dat je in andere maanden niet kunt reizen.

Hieronder het weer per maand.

Weer in januari

In januari zit je niet midden in het hoogseizoen, maar wel in een van de betere maanden om in Oeganda te reizen. Het piekseizoen zijn de maanden juni tot en met september, maar januari is qua weer vergelijkbaar.

Het spotten van dieren (gorilla’s) is bijzonder goed in deze tijd van het jaar, omdat er minder begroeiing is. Dit is ook een geweldige tijd voor trekking.

Weer in februari

Februari is vergelijkbaar met januari. Het behoort tot de beste reistijd voor Oeganda, maar het is niet het hoogseizoen. Beste tijd om bergtrekkingen te maken richting de gorilla’s en chimpansees. In Bwindi National Park valt iets meer regen.

Weer in maart

Maart wordt niet vaak genoemd bij de beste reistijd voor Oeganda, maar het weer is vaak goed. Het is wel officieel het begin van het regenseizoen. Het regenseizoen klinkt vaak heel spannend, maar je kunt nog prima reizen in tegenstelling tot landen in bijvoorbeeld Azië.

De nationale parken zijn prachtig groen door de regen.

Weer in april

In april valt er gemiddeld gezien de meeste regen van het jaar. Dat is natuurlijk niet zo zwart/wit, maar wel belangrijk om in de gaten te houden bij je reis naar Oeganda. Nationale parken zoals Elgon of Kibale zijn groen, maar wegen zijn slecht waardoor reizen oncomfortabel zijn.

Weer in mei

In mei begint de regen weer af te nemen en in juni begint het tweede droge seizoen in Oeganda. Hoewel er nog steeds meer regen valt, neemt het dus wel af wat het een prima reismaand maakt. Het is, net als voorgaande maanden, helaas niet de beste tijd om berggorilla’s te spotten.

Weer in juni

In juni begint het échte hoogseizoen en het wordt gezien als de beste reistijd voor Oeganda. Hoewel het als droogseizoen wordt beschouwd valt er nog wel regen. Ook deze maanden zijn goed om wilde dieren te spotten omdat er minder begroeiing is en de dieren beter te spotten zijn.

TIP ♥ – vergunningen voor Nationale Parken moeten ver van tevoren geregeld worden

Queen Elizabeth National Park

Queen Elizabeth National Park

Weer in juli

Het weer in juli is nagenoeg gelijk als dat in juni. Goed weer, goede kans om gorilla’s en andere dieren te spotten en minder regen. Houd wel rekening met hogere prijzen door internationale vakanties.

TIP ♥ – vergunningen voor Nationale Parken moeten ver van tevoren geregeld worden

Weer in augustus

In augustus begint de regen weer iets toe te nemen, maar de hoeveelheid is nog steeds minimaal. Houd rekening met drukte in verband met internationale vakanties. Vergunningen voor Nationale Parken moeten ver van tevoren geregeld worden

Weer in september

In september neemt de regen nog meer toe, maar het valt nog steeds onder de beste reistijd voor Oeganda. Wederom een van de betere maanden om wilde dieren te spotten. Daarnaast neemt de drukte af.

Weer in oktober

Oktober en november behoren niet tot de beste reistijd voor Oeganda. Er valt relatief veel regen waardoor wilde dieren moeilijker te spotten zijn. Het voordeel is dat het rustig is in Oeganda en prijzen laag zijn.

Weer in november

De laatste maand waarin de regen zich laat zien. Er zijn echter genoeg droge dagen en het weer begint langzaam beter te worden. Goede tijd om vogels te spotten en vergunningen voor nationale parken zijn veel goedkoper dan in het hoogseizoen.

Weer in december

De regen neemt af, er valt minimale neerslag. Goede tijd om vogels en gorilla’s te spotten en vergunningen voor nationale parken zijn veel goedkoper dan in het hoogseizoen.

Lake Bunyonyi

Lake Bunyonyi

Beste reistijd per regio

Het feit dat Oeganda voor een groot deel onder de evenaar ligt, maakt dat het weer in de meeste regio’s van het land behoorlijk warm en stabiel is. Enkel wanneer je de bergen van Oeganda in zou trekken, heb je te maken met hevige temperatuurverschillen.

Op de bergtoppen is het veel kouder. Met name in de nachten kan het flink afkoelen.

Ties: “In de bergen en hooglanden is het ‘s avonds fris!”.

Qua regen kan het per regio verschillen, hoeveel neerslag er valt. In het bergachtige zuiden van Oeganda valt doorgaans meer regen dan in het vlakkere noorden. Daarbij is de regen in het zuiden verspreidt over het hele jaar, in plaats van geconcentreerd in vaste seizoenen.

Het kan om deze reden verstandig zijn om bij een reis naar Oeganda te kiezen voor een bezoek aan het noordelijke deel van het land.

Regenseizoen in Oeganda

Zoals reeds beschreven werd, krijgt de Oegandese bevolking jaarlijks te maken met twee regenperiodes. Hierbij valt het merendeel van de neerslag in de maanden maart, april, oktober en november.

Het regenseizoen is niet de beste reistijd voor Oeganda. Het land heeft jaarlijks te maken met twee regenseizoenen. Hierin wijkt Oeganda af van veel andere landen, waar men vaak maar met één regenseizoen te kampen krijgt per jaar.

Ties: “Er zijn twee regenseizoenen: maart tot en met mei en oktober en november”. 

Tegen het einde van april en december wordt het vaak al een stuk droger. Tussen de beide regenseizoenen door hoeft het niet droog te zijn. Het tropische klimaat van dit Afrikaanse land maakt dat het in Oeganda het hele jaar door kan regenen.

Meer lezen over Oeganda?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU