Visum voor Oeganda

Voor een bezoek aan Oeganda dien je een visum aan te vragen. Zonder visum is het niet mogelijk om het land binnen te komen. Dit geldt zowel voor mensen die het land per vliegtuig binnenkomen, als voor mensen die over land naar Oeganda reizen. Op deze pagina vertellen we je alles over het visum voor Oeganda.

Visum voor Oeganda

Toeristen die een bezoek brengen aan Oeganda hebben een zogenaamd toeristenvisum nodig. Deze kun je sinds een aantal jaar alleen nog online aanvragen. Het visum is standaard 90 dagen geldig, maar daarover zijn nogal wat onduidelijkheden.

TIP ♥ –sinds een aantal jaar kun je het visum voor Oeganda alleen online aanvragen en niet meer bij aankomst

Neem het risico dus niet om zonder visum naar Oeganda af te reizen. Hoewel er verhalen bekend zijn van mensen die aan de grens of op het vliegveld een zogenaamd Visa On Arrival hebben geregeld is dit officieel niet meer mogelijk.

Regel daarom je visum altijd vóór vertrek!

Het visum voor Oeganda aanvragen

Zoals gezegd kun je het visum voor Oeganda alleen nog online aanvragen. Gelukkig is dat vrij makkelijk te regelen. We raden aan om je visum een aantal weken van tevoren aan te vragen. De verwerkingsduur kan nog wel eens verschillen. Ze rekenen er normaal 5 werkdagen voor, maar dat is in de praktijk niet altijd het geval.

Om je visum aan te vragen doorloop je deze stappen:

 • Ga naar deze website  https://www.visas.immigration.go.ug/;
 • Klink op Start a new application;
 • Accepteer voorwaarden;
 • Je krijgt verschillende keuzes. De eerste die je invult is ‘Visa or permit type‘:
  • Kies voor Visa’;
 • Klik bij ‘Category‘ op ‘Uganda Ordinary/Tourist Visa’ (ervan uitgaand dat je alleen naar Oeganda reist);
 • Klik bij ‘Subcategory‘ op Single Entry.


Vervolgens klik je op NEXT STEP en kom je op een scherm waar je je persoonlijke gegevens moet invullen.

TIP ♥ – let er op dat je alles invult zoals het in je paspoort staat vermeld!

Nadat je alles netjes hebt ingevuld klik je weer op NEXT STEP. Hierna kom je op een scherm waar je de nodige documenten moet uploaden. Let op dat je geen bestanden mag uploaden groter dan 250KB! Als je dit alles hebt gedaan en weer op next klikt kom je op een pagina waar je alle gegevens nog een keer kunt controleren.

 • Nadat je alles hebt gecontroleerd klik je op Submit;
 • Als alles goed is gegaan krijg je de melding: YOUR APPLICATION WAS SUBMITTED SUCCESFULLY!;
 • Noteer je Application ID. Dat is altijd handig om te weten;
 • Klik vervolgend op ‘PAY’;
 • Betaal de fee van US$50.

Klik NIET op Finish. Dan moet je weer opnieuw beginnen 🙂

Nadat je betaald hebt krijg je meteen emails met de bevestiging dat je een aanvraag hebt gedaan. Als je aanvraag wordt goedgekeurd ontvang je normaal binnen een tot vijf dagen een mail met ‘Application Approved’.

In de  bijlage vind je je visum met barcode. Lees alles goed door en print alles uit voor bij de Immigratiedienst.

Wat kost het en verwerkingsduur

Het aanvragen van je visum voor Oeganda kost US$50 per visum. De aanvraag duurt meestal 5 werkdagen, maar bij sommige duurt het langer. We raden daarom aan om je visum voor Oeganda ver voor vertrek aan te vragen.

TIP ♥ – je kunt je visum voor Oeganda drie maanden van tevoren aanvragen.

Hoeveel dagen mag ja in Oeganda blijven

Met het visum voor Oeganda mag je maximaal 90 dagen (3 maanden) in Oeganda blijven. Gek genoeg betekent dat niet dat je visum automatisch 90 dagen geldig is. Wij hebben van verschillende reizigers verschillende dagen te horen gekregen.

De een mag 30 dagen blijven, terwijl de ander een visum voor 19 dagen krijgt. Wat de reden daarachter is weten wij helaas niet.

Bij aankomst bepaald de Oegandese Immigratiedienst hoe lang reizigers in Oeganda mogen blijven als ze het land binnenkomen. Dit is meestal tussen twee weken en drie maanden.

Als je van de Immigratiedienst bijvoorbeeld maar 18 dagen in je paspoort gestempeld krijgt terwijl je 23 dagen wil blijven zeg dan dat je meer dagen nodig hebt. Ze maken daar geen problemen van.

Visum voor Oeganda verlengen

Voor de meeste reizigers zijn de 90 dagen maximaal genoeg om door Oeganda te reizen. Het is echter wel mogelijk om je visum te verlengen. Dit kan worden gedaan via ‘Extend your application’.

Voor het verlengen van een visum moet je het Application ID van het visum, je paspoortnummer en de geboortedatum verstrekken.

Visum voor OegandaHet Bwindi National Park

Het retour- of doorreisticket

Zoals eerder beschreven werd, geeft het aanvragen van een visum bij binnenkomst van Oeganda recht op een verblijf van één tot drie maanden. Dit is afhankelijk van de reden waarmee je het land binnenkomt.

Vaak vragen ze bij het aanvragen van je visum voor Oeganda om een retour- of doorreisticket. Het kan zijn dat de luchtvaartmaatschappij hier om vraagt. In de praktijk zijn het bijna nooit de douanebeambten die hier om vragen.

TIP ♥ – zorg dat je een retour- of doorreisticket hebt om te voorkomen dat je de toegang tot Oeganda wordt geweigerd.

Ik reis over land naar Oeganda

Ook wanneer je over land naar Oeganda reist, is het verplicht om een visum voor Oeganda aan te vragen. Het is echter vrij ongebruikelijk om per land naar Oeganda te reizen. Dit is enkel interessant, wanneer je een rondreis door het continent Afrika zou maken.

2 gedachten over “Visum voor Oeganda”

 1. Heel mooie uitleg, ik lees: bijgewerkt op 20 april 2020. Zijn al die voorwaarden nog steeds geldig op vandaag 9 september 2021 ? Ergens lees ik ook , een normaal toeristenvisum is max 45 dagen geldig?

  1. Beste Jos,

   wij zijn een informatief platform en niet verantwoordelijk voor je visumaanvraag. Mocht je twijfelen aan de informatie vraag het dan voor de zekerheid na op de ambassade of check de website van de ambassade. Deze zijn altijd 100% up-to-date met hun informatie. Wij zijn afhankelijk van deze bronnen voor onze informatie.

   Happy Travels,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven