Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Budget Namibië

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Reizen in Namibië is een onvergetelijke ervaring. Het land heeft niet de vele nationale parken zoals Zuid-Afrika of de hagelwitte zandstranden van de Seychellen, maar toch weet Namibië iedereen te boeien. Maar wat kost een reis door dit land? Wij delen hier onze tips over het budget voor Namibië.

Budget voor Namibië

Wat een reis door Namibië kost is voor iedereen anders. Overnacht je in hotels of kies je voor een auto met daktent? Reis je alleen of in een groep? Allemaal dingen die een budget bepalen. Feit is dat Namibië niet heel goedkoop is.

Tijdens onze route door Namibië gaven we omgerekend zo’n €100-€115 p.p. per dag uit.

Nogmaals, Namibië is niet goedkoop, maar reizen in Afrika is sowieso niet heel goedkoop. Dat het zo prijzig is, komt met name door de lodges en het huren van een 4WD. Het kan iets goedkoper, maar verwacht niet dat je hier low-budget kunt reizen.

Wel of geen 4×4

Een groot deel van je budget voor Namibië is afhankelijk van je huurauto. In Namibië heb je een 4×4 nodig. Daarnaast kun je kiezen voor een ‘normale’ 4WD of een 4WD met daktent. Laatstgenoemde is natuurlijk een stuk duurder.

Etosha National ParkEtosha National Park

Kosten voor auto huren

Het budget voor Namibië is grotendeels afhankelijk van je huurauto. Even voor de duidelijkheid; een huurauto is niet noodzakelijk, maar het openbaar vervoer in het land is dusdanig slecht dat veel reizigers kiezen voor een huurauto.

Er zijn natuurlijk verschillende soorten auto’s te huur. Je kunt kiezen voor een kleine ‘normale’ 2WD, maar gezien de wegen in Namibië is dat niet handig. Veel wegen zijn namelijk onverhard en tijdens het regenseizoen worden die moeilijk begaanbaar.

Je hebt een 4WD nodig voor je reis in Namibië.

Met of zonder daktent

Een kleine, normale auto huur je al voor zo’n €30 per dag, maar met een 2WD kom je niet ver. Je bent daarom aangewezen op een 4WD. Daarin heb je de keuze tussen een normale 4WD of een 4WD met daktent.

Een normale 4WD is te huur bij bijvoorbeeld RentalCars en kost ongeveer €50 per dag. Afhankelijk van de auto, het aantal dagen en het seizoen.

Een 4WD met daktent heeft als voordeel dat je geen extra kosten hebt voor accommodatie. Lodges zijn namelijk behoorlijk prijzig. Met een daktent betaal je alleen een kleine fee voor campings.

Voor een 4WD met daktent betaal je tussen de €80 tot €150 per dag. Kosten voor benzine ligt rond de €0,80 per liter.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips voor het huren van een auto in Namibië

Budget voor Namibie

gravelweg NamibieDe meeste wegen zijn niet verhard

Kosten voor accommodatie

Als je geen auto met tent hebt, gaat een groot deel van je budget voor Namibië op aan accommodatie. Accommodatie in Namibië, en de meeste Afrikaanse landen, is behoorlijk prijzig. Voor lodges betaal je zomaar €100 per nacht.

Zeker in het hoogseizoen (juni t/m oktober) betaal je veel voor overnachtingen in lodges.

Prijzen kunnen per accommodatie variëren. Zo vind je op populaire plekken als Etosha, Swakopmund en Sossusvlei genoeg accommodatie onder de €100. Een lodge voor €65 per nacht is te vinden.

Voor de duurdere lodges in bijvoorbeeld Etosha betaal je makkelijk €150 per nacht.

Kosten voor accommodatie (per nacht):

 • Luxe lodge Etosha €165
 • Gondwana Etosha Safari Camp €65
 • Appartement Windhoek €30
 • Hotel Walvisbaai €30 tot €90
 • Desert (Sossusvlei) €110
 • Hostel Luderitz €25
 • Campsites door heel Namibië €10 tot €15

Budget voor NamibiëLodges

Kosten voor eten en drinken

Het eten in Namibië is niet heel duur tenzij je in een luxe lodge overnacht. Bij sommige van die lodges zit eten inbegrepen, maar soms moet je hier apart voor betalen, maar ook dat is niet heel duur.

Uit eten gaan kost je rond de €15 en €20 p.p. Ontbijt is iets goedkoper, maar ook niet overal beschikbaar. Om kosten te besparen is het makkelijker om boodschappen in te slaan en zelf je maaltijden klaar te maken.

Boodschappen voor een week kost je ongeveer €50 voor twee personen.

Kosten voor eten en drinken:

 • Maaltijd restaurant €15
 • Ontbijt €4
 • Boodschappen per week €50
 • 1,5 liter water €0,80
 • Lokaal biertje €30

Eten

Kosten voor activiteiten

Kosten voor activiteiten komt voornamelijk neer op entreegelden voor nationale parken en safari’s. Die zullen het duurst zijn. Verder hebben de kosten voor activiteiten niet heel veel invloed op je budget voor Namibië.

Wij hebben de kosten voor sommige activiteiten bijgehouden:

 • Entree Etosha €4
 • Jeep tour Sossusvlei €95
 • ATV tour Swakopmund €65
 • Tour in walvisbaai €50

ATV Swakopmund NamibieDe ATV tour in Swakopmund

Algemene tips voor het budget voor Namibië

We hopen dat je een beeld hebt bij wat je ongeveer uit geeft in Namibië. Nogmaals, dat is per persoon verschillend. Als laatste willen we je nog wat algemene tips meegeven:

 • Pinnen in Namibië kan bij de banken in grote steden. Buiten de grote steden wordt het minder;
 • Neem genoeg cash mee. Veel kleine bedrijven accepteren geen kaarten;
 • Creditcards worden in hotels en nationale parken geaccepteerd;
 • Ze betalen met de Namibian Dollar (N$). De koers kun je hier checken;

Meer lezen over Namibië?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU