Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Etosha National Park

Door: Raoul Mervel    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Etosha National Park is het Nationale Park van Namibië. Het is dan ook een van de hoofdattracties en een must-see in het prachtige land. Het park staat bekend om zijn unieke landschappen en grote hoeveelheden wildlife. Door de aangelegde waterholes hoef je in Etosha geen moeite te doen om dieren te spotten.

Een must-see in Namibië

Een van de redenen dat Etosha National Park zo populair is, omdat je er zelf door heen kunt rijden met een huurauto. Ook is het mogelijk om georganiseerde safari’s te boeken in het National Park. Het is een veelzijdig park met een grote bio-diversiteit.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kun je hier niet de Bog 5 spotten. Dat maakt het park echter meer dan goed met andere wilde dieren, mooie kampen en een rustige omgeving.

Wij vonden het, net als iedereen, een van onze hoogtepunten in Namibië. Het Etosha National Park is jouw bestemming als je op safari wilt in dit ongerepte land.

Etosha National Park

Welke dieren kun je zien in Etosha?

Etosha National Park staat er om bekend dat je gemakkelijk veel wildlife kunt spotten. Dit komt doordat er veel aangelegde waterpoelen zijn in het park. Deze waterpoelen bevatten het hele jaar door water waardoor er veel dieren op af komen.

Hierdoor hoef je niet zelf op zoek te gaan naar wildlife, maar komt het gewoon naar je toe! Dit is ook een van de redenen dat Etosha zo’n populair park is om wildlife te spotten.

Big 5

Helaas is het niet mogelijk om de volledige Big 5 te zien in Etosha. Je kunt er wel leeuwen, olifanten, neushoorns en luipaarden vinden, maar de buffel ontbreekt helaas. Wanneer je de volledige Big 5 wilt spotten dan kun je beter naar (bijvoorbeeld) het Krugerpark gaan in Zuid-Afrika.

Het is niet mogelijk om de volledige Big 5 te spotten in Etosha.

Ook komen er geen nijlpaarden en wilde honden voor in Etosha.

Andere dieren

Gelukkig heeft het National Park nog wel een overvloed aan andere dieren die je kunt spotten. Zo sta je geregeld te wachten op kuddes zebra’s, gnoes en antilopen die de weg oversteken.

Ook giraffen en kuddes olifanten duiken geregeld op uit de bosjes wanneer je door Etosha National Park rijdt. Het is ook mogelijk om wilde cheeta’s en hyena’s te zien in het park als je geluk hebt!

In totaal komen er 114 soorten zoogdieren voor in het park. Naast deze zoogdieren komen er nog eens 340 vogelsoorten en 112 soorten reptielen en amfibieën voor. Er is dus genoeg wildlife waar je naar op zoek kunt in het park.

Etosha leeuw

Waar vind je deze dieren in Etosha National Park?

Het blijft altijd geluk hebben of je wilde dieren spot. Toch kun je het geluk een klein beetje opzoeken door op de juiste plekken op zoek te gaan naar bepaalde dieren.

Om je daarbij te helpen hebben wij een overzicht waar de meeste grote katachtigen in Etosha gespot worden.

Hieronder vind je de kaart van Etosha met alle waterholes, kampen en wegen.

Leeuwen

Leeuwen kun je het beste ‘s ochtends spotten wanneer ze nog wakker zijn van een nacht jagen. De rest van de dag liggen ze namelijk te slapen in de schaduw.

De beste plekken om leeuwen te spotten zijn;

 • Groot Okevi
 • Okondeka
 • Rietfontijn
 • Sonderkop
 • Dolimite Camp.

Luipaarden

Luipaarden zijn altijd lastig te zien, omdat ze in bomen zitten. Daarnaast zijn ze ook nog eens heel schuw waardoor het niet meevalt om er een te vinden.

De beste plekken om er een te spotten in Etosha National Park zijn;

 • Halali
 • Goas.

Cheeta’s

Cheeta’s jagen het liefst ‘s ochtends en tegen de schemering wanneer het relatief koel is. Dit is dan ook de beste tijd om ze te zien.

Cheeta’s worden het meest gespot bij

 • Gemsbokvlakte
 • Leeubron
 • Twee Palms
 • Charitsaub.

Waterholes

Nog een goede manier om veel wildlife te spotten, is om ‘s nachts bij een van de waterholes bij een van de kampen te zitten. De beste waterholes vind je bij de volgende kampen;

 • Okaukuejo
 • Halali
 • Namutoni Camp.

Je kunt ‘s nachts uren lang bij een waterhole zitten waar verschillende dieren komen drinken. Hier hebben wij zowel de zwarte als de witte neushoorn gespot!

Etosha KaartBron: https://www.etoshanationalpark.org/

Wat is de beste tijd om dieren te spotten?

De ochtend is over het algemeen het beste moment om dieren te spotten. Het is dan nog koel waardoor veel dieren actief zijn. Ga daarom gelijk op pad zodra de poort open gaat.

TIP ♥ – een overzicht van sluitingstijden vind je hier.

Zoals net al vermeld zijn de nachten ook goed om veel dieren te zien, bij de waterholes bij de kampen.

In het droge seizoen (mei tot en met oktober) kun je heel de dag door dieren spotten bij de waterholes buiten de kampen. Er is weinig water te krijgen waardoor de dieren wel naar de waterholes toe moeten komen.

Ook de grote katten weten dit, waardoor deze hier vaak te vinden zijn.

Etosha National Park

Welk deel van het park bezoek je?

Welk deel van het park is nu het mooiste om te bezoeken? Etosha National Park is onder te verdelen in twee delen. De oostkant en de westkant. Het noorden en het zuiden is wat minder druk bezocht.

Het westen

De westkant van park staat bekend als het rustige gedeelte van Etosha. Je ziet hier geen tourbussen met groepsreizen voorbij komen. Deze kant van het park staat bekend om de natuur. Je kunt hier meer wilde dieren zien die zich normaal niet laten zien zoals zwarte neushoorns.

De natuur is mooier en dichter begroeid aan deze kant van het park, maar de dieren zijn daarom een stuk lastiger te spotten. In het westen van Etosha zijn twee kampen te vinden:

 • Dolomite
 • Olifantsrus.

Het westelijke gedeelte is het makkelijkste te bereiken via: Galton Gate in het westen van het park of de Andersson Gate in het zuiden.

Het oosten

Het oosten van het park is het gedeelte waar de Etosha Pan zich bevind. Dit is het meest bekende deel van het park. Hier vind je de meeste parken, wegen en waterholes van Etosha. Het oostelijke gedeelte staat bekend om de vele dieren die je er kunt spotten.

Het oostelijke gedeelte van het park is echt de plek als je komt om wildlife te spotten! In dit gedeelte zijn ook de meeste accommodaties te vinden in Etosha. Er zijn hier vier verschillende kampen te vinden;

 • Okaukuejo
 • Halali
 • Namutoni
 • Onkoshi

Het verschil tussen de accommodaties vertellen we hier.

Het oostelijke gedeelte is het makkelijkste te betreden via de Andersson Gate in het zuiden, de Namutoni Gate in het oosten of de Nehale Gate in het noorden.

Tip van Reis-Expert: kies het oosten

Welk gedeelte van het park je wilt bezoeken hangt dus af van wat je wilt zien en waar je accommodatie zit. Wij raden zelf aan om het oostelijke gedeelte te bezoeken omdat hier het meeste wildlife te vinden is.

Ook vind je in dit gedeelte de mooiste en grootste kampen waardoor je er makkelijker kunt overnachten. Daarnaast bevinden de meeste waterholes zich in het oostelijke gedeelte, wat het een stuk makkelijker maakt om dieren te spotten.

Oranje = camps
Groen = gates

Zoutvlakte Etosha National ParkGnoes in de zoutpan van Etosha.

gate Etosha

Etosha National ParkGates van het Etosha National Park.

Hoe bezoek je het park?

Wanneer je Namibië bezoekt, kun je Etosha National Park niet overslaan! Dit is een absoluut hoogtepunt van het land. Je kunt het park op twee manieren bezoeken; met een self-drive of met een georganiseerde safari.

We zullen hier de voor en nadelen uitleggen van beide opties.

Self-drive in Etosha

Self-drive houdt in dat je met je eigen auto door Etosha National Park rijdt. Het leuke hiervan is dat je zelf alles kunt bepalen. Je bepaalt je eigen tempo en kunt stoppen waar en wanneer je maar wilt.

Dit geeft je veel meer vrijheid dan wanneer je met een georganiseerde safari meegaat. Je zult wel zelf op zoek moeten naar wildlife, in plaats van een ranger die dit voor je doet. Dit is geen enkel probleem in Etosha omdat er zoveel wildlife rondloopt.

Etosha National Park bestaat voornamelijk uit onverharde wegen. Bij de ingangen zijn een aantal verharde wegen te vinden, maar die houden al snel op. De wegen zijn dus niet verhard maar wel goed begaanbaar.

Heb je een 4×4 nodig in Etosha?

Voor alleen Etosha National Park heb je geen 4×4 auto nodig. Wanneer je een hele route door Namibië hebt gepland, is het wel verstandig om een 4×4 te huren.

Wel raden we je aan om een wat grotere auto te huren. De afstanden in het park zijn behoorlijk groot en als het heeft geregend kunnen de niet verharde wegen behoorlijk bumpy worden. Je zit dan iets fijner in een grotere auto.

Het is niet toegestaan om off-road te rijden in het park, dus hou je hier ook aan!

wegen Etosha National ParkDe wegen van Etosha National Park.

Regels van het park

Een self-drive safari in het Etosha National Park is redelijk vanzelfsprekend. Toch zijn er een aantal regels waar je je aan dient te houden. Deze regels zijn voor je eigen veiligheid bedoeld dus houd je hier dan ook aan!

Hieronder de belangrijkste regels in Etosha National Park.

 • Verlaat nooit de auto buiten de kampen! Zelf met een lekke band moet je doorrijden naar het volgende kamp voordat je uit kunt stappen;
 • Houd de ramen en deuren van je auto gesloten;
 • Houd je aan de maximumsnelheid van 60 km/h;
 • Geef dieren geen eten en drinken;
 • Het is niet toegestaan om off-road te rijden in Etosha;
 • Wees stil bij de waterholes;
 • Het is niet toegestaan om een vuurwapen bij je te hebben;
 • Je kunt alleen tanken in Okaukuejo, Namutoni en Halaliand;
 • Het is niet meer toegestaan om plastic zakken mee te nemen het park in.

Safari boeken in Etosha

Je hoeft niet zelf door Etosha National Park te rijden als je dat niet wil. Het is namelijk ook mogelijk om een safari te boeken. Het is mogelijk om een ochtend en avond safari te boeken in Etosha National Park.

Je kunt deze boeken in alle kampen op Olifantsrus na. Helaas zijn de safari’s niet van tevoren te reserveren, maar alleen ter plekke in het park zelf.

Een safari ochtend of avond safari boek je voor zo’n NAD 750,-.

Het park heeft een groot aanbod aan verschillende safari’s. Zo is het ook mogelijk om een safari voor een aantal dagen te boeken bij Etosha.

Tip van Reis-Expert

Wij raden je aan om geen safari te boeken bij Etosha, maar om het park zelf te verkennen met een huurauto. Door de grote hoeveelhedid dieren in het park heb je geen ranger nodig die op zoek gaat naar wildlife.

Bekijk hier het volledige overzicht van alle safari’s in het park.Etosha National Park

Overnachten in het park

Er zijn in Etosha National Park zes verschillende kampen waar je kunt overnachten. Deze kampen liggen verspreid over het park, zodat je makkelijk verschillende regio’s kunt verkennen vanuit de kampen.

 • Dolomite Camp (in het westen van het park);
 • Olifantsrus (in het westen van het park);
 • Okaukuejo (in het zuiden van het park);
 • Halali (centraal in het park);
 • Namutoni (in het oosten van het park);
 • Onkoshi (in het noorden van het park).

Oranje = camps
Groen = gates

Er zijn een aantal voor en na-delen van in het park slapen. We zetten ze hier op een rij voor je;

Voordelen: Je kunt ‘s ochtends gelijk beginnen met je self-drive safari wanneer de poorten open gaan en je kunt ‘s avonds genieten van de waterholes bij de kampen.
Nadelen: accommodaties kunnen best prijzig zijn en deze moet je ver van de voren reserveren.

Dolomite Camp

Het Dolomite Camp ligt in het westelijke gedeelte van het park. Het kamp bestaat uit 20 chalets op palen in het rustige gedeelte van het park. In de omgeving van het kamp zijn meerdere waterholes te vinden.

Dit kamp staat bekend om het feit dat je er zwarte neushoorns kan spotten.

Olifantsrus

Ook het Olifantsrus kamp ligt in het westelijke gedeelte van Etosha. Dit is het nieuwste kamp in Etosha National Park. In het Olifantsrus kamp is het alleen mogelijk om te kamperen. Je vindt hier dus geen chalets of lodges.

Ook is hiet niet mogelijk om game drives vanaf dit kamp te boeken. Dit kan wel bij alle andere kampen. Er is wel een kleine winkel aanwezig waar je snacks, kleine maaltijden en drinken kunt kopen.

De waterhole bij het kamp is populair bij groepen olifanten.

Okaukuejo

Dit is het oudste, meest bekende en grootste kamp in Etosha. Het kamp ligt het dichtste bij Windhoek waardoor veel mensen Etosha binnen komen bij dit camp via de Andersson Gate.

In het kamp zijn kampeerplekken en bungalows. Bij dit kamp vind je ook een van de beste waterholes in het park. Zeker in de avonduren kun je hier veel dieren spotten bij de waterhole.

Halali

Het Halali kamp is een rustig kamp in Etosha National Park. Het is centraal gelegen in het park. Dit kamp heeft meer luxe te bieden in vorm van een zwembad, restaurant en bar.

Je kunt hier zeer luxe overnachten, maar ook kamperen behoort hier tot de mogelijkheden. Het Halali kamp heeft een groot assortiment chalets en kamers.

De waterhole bij Halali is zeer mooi en een goede plek om heel de dag en nacht dieren te spotten

Namutoni

Het Namutoni kamp is gebouwd in een oud Duits fort aan de oostkant van het park. Dit maakt het kamp op zichzelf al een trekpleister. Het Namutoni kamp is tevens ook de ingang aan de oostkant van het park.

In dit kamp zijn zowel kamers, chalets en kampeerplaatsen te vinden. Het kamp heeft ook een van de beste waterholes die je kunt vinden in Etosha. De King Nehale waterhole staat bekend om het feits dat er zeer veel dieren op af komen.

Vele zeggen dan ook dat Namutoni het beste kamp is om wildlife vanuit te spotten.

Namutoni campHet Namutoni kamp in Etosha.

Onkoshi

In het noorden van Etosha ligt het Onkoshi kamp. Dit kleine kamp heeft 14 chalets en 1 honeymoon chalet beschikbaar. Ook is het mogelijk om er te kamperen.

Het noordelijke kamp staat er om bekend dat je er veel vogels kunt zien tijdens het regenseizoen. Het kamp ligt namelijk direct aan de Etosha Pan.

Wat zijn de kosten voor Etosha

Aan welke kosten moet je denken wanneer je Etosha National Park bezoekt? We geven je een overzicht van de kosten voor het betreden van het park. De kosten van je accommodatie zijn afhankelijk van welke je kiest.

 • Toegang tot het park kost 80,- NAD per persoon, per dag;
 • Kinderen onder de 16 jaar zijn gratis;
 • Voor de toegang van je auto betaal je 10,- NAD per dag per auto.

De kosten voor de verschillende accommodaties in het Etosha National Park kun je hier en hier vinden.

Overnachten buiten het park

Buiten het Etosha National Park zijn een aantal privé lodges te vinden waar je kunt overnachten. Deze privé lodges bieden een uitkomst wanneer je het park voor een dag wilt bezoeken. De lodges hebben een hogere standaard en prijsklasse als de kampen in het park zelf.

De lodges zijn een ideale tussenstop voor of nadat je Etosha hebt gezien.

Wij raden aan om in het Etosha National Park te slapen. Op die manier hoef je niet ‘s ochtends in de rij te staan om het park in te gaan en kun je gelijk beginnen met je safari.

Wanneer je buiten het park overnacht, moet je het park ook verlaten hebben voordat de gates sluiten. Het park is geopend van zonsopgang tot zonsondergang.

TIP ♥ – hier staan de actuele openings en sluitingstijden voor de gates in de verschillende maanden.

Etosha National Park

Beste reistijd

Wanneer is dan de beste reistijd het Etosha National Park te bezoeken? De beste periode om het Etosha National Park te bezoeken is het droogseizoen van mei tot oktober.

De beste maanden om Etosha te bezoeken zijn mei tot oktober

In het droge seizoen is het makkelijker om dieren te spotten. De dieren komen in het droge seizoen naar de waterholes bij de kampen. Hierdoor hoef je zelf minder moeite te doen om de dieren te zien.

Dit is ook wel de drukste periode in het park. Wanneer je Etosha National Park in het droge seizoen wilt bezoeken is het handig om ongeveer een jaar voor je vertrek je accommodaties vast te leggen in Etosha.

Door de drukte zijn de prijzen van accommodaties wel zo’n 30% duurder als in het regenseizoen.

Hoe kom je er?

De makkelijkste manier om in Etosha te komen is met de auto. Je vliegt op de hoofdstad Windhoek, hier huur je een auto en je kunt vervolgens in 5 tot 6 uur naar Etosha rijden.

De zuidelijke ingang van Etosha National Park ligt het dichtst bij Windhoek.  Je kunt er voor kiezen om gelijk naar Etosha te reizen of af te sluiten met Etosha zoals deze route door Namibië.

Locatie

Meer lezen over Namibië?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU