Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Luderitz

Door: Raoul Mervel    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 30 maart, 2020

Luderitz is een afgelegen stad in het westen van Namibië. De stad is vooral bekend door het verlaten diamant dorp Kolmanskoppe wat naast Luderitz ligt. Toch heeft de stad meer te bieden dan alleen het dorp Kolmanskoppe. Zo kun veel oude koloniale gebouwen vinden in de stad, maar het is ook mogelijk om dolfijnen en walvissen te spotten voor de kust van Luderitz. Kortom er is genoeg te beleven in deze afgelegen stad in Namibië.

Luderitz; een oude diamantstad met een rijk verleden

Veel mensen slaan de stad Luderitz over, omdat deze zo afgelegen ligt in Namibië. Dit is eigenlijk zonde want de stad kent een rijke historie. Je kunt hier veel leren over het koloniale verleden van Namibië.

Daarnaast heeft de stad een mooie omgeving waar je veel wildlife kunt vinden. Van de wilde paarden van Namibië tot aan walvissen voor de kust, je kunt het in Lüderitz vinden.

Luderitz Namibie

Wat is er te doen in Luderitz?

Naast het beroemde Kolmanskoppe heeft Luderitz nog veel meer leuke activiteiten te bieden. Zo kun je veel wildlife vinden in de omgeving van de stad.

Maar ook de stad zelf heeft genoeg bezienswaardigheden te bieden uit het koloniale verleden van Namibië. We hebben de leukste activiteiten voor je op een rij gezet.

#1 Verken de stad

Luderitz is een oude Duitse nederzetting. Je kunt er dan ook nog veel oude gebouwen vinden uit het koloniale tijdperk. Wandel daarom zeker even rond in deze stad wanneer je hem bezoekt.

Bekijk het oude stationsgebouw, het koloniale gebouw van de Deutsch Bank, de oude kegelbaan en de Lutherse Felsenkirche in deze prachtige oude stad.

#2 Bezoek Kolmanskoppe

Luderitz staat bekend om zijn diamantverleden. En de restanten van Kolmanskoppe zijn hier het ultieme bewijs van. Het dorp Kolmanskoppe werd opgericht om de vele diamantzoekers te huisvesten op zo’n 14 kilometer afstand van Luderitz.

Toen de lokale diamantmijnen gesloten werden vertrokken de bewoners en werd de stad een spookstad. De stad is volledig overgelaten aan zijn lot overgelaten in de woestijn. Je kunt vandaag de dag door deze spookstad lopen in Kolmanskoppe.

Je kunt nog door alle oude gebouwen heen lopen, al zijn sommige van deze gebouwen wel voor een groot deel gevuld met zand nu.

Je kunt Kolmanskoppe zelf bezoeken of een tour boeken in Luderitz. Het leuke van een tour is dat je veel informatie krijgt over het oude mijnstadje.

sign Kolmanskop Namibie

Kolmanskop Namibia

kolmanskoppe

#3 Bezoek het Luderitz museum

In Luderitz staat het Luderitz museum. In dit museum kun je veel leren over zowel de geschiedenis van de stad als de diamantindustrie die de stad groot heeft gemaakt.

Het museum is van maandag tot vrijdag geopend van 15:30 uur tot 17:00 uur. Als je dus een middag niets te doen hebt in Luderitz is dit museum zeker een aanrader.

#4 Bezoek het Goerke Haus

Als je nog meer wilt leren over de geschiedenis van deze bijzondere stad, is het Goerke Haus een aanrader. Het Goerke Haus was in de diamant tijd namelijk een van de meest luxe huizen in Luderitz.

Het Art Nouveau-pand is volledig gerenoveerd en kan tegenwoordig bezocht worden. Je krijgt hiermee een kijk in het oude koloniale leven van Luderitz.

Naast het indrukwekkende gebouw is het uitzicht vanaf het Goerke Haus over de baai en Lüderitz prachtig.

# 5 Maak een boottocht

Luderitz is een bekende vertrekplaats voor boottochten. In de omgeving van Luderitz kun je veel pinguïns, robben dolfijnen en walvissen zien. Er vertrekken dan ook dagelijks boten om de verschillende dieren te kunnen spotten.

Tijdens de tocht vaar je langs Halifax Island, waar een grote kolonie pinguïns woont. Als je geluk hebt onderweg kun je dolfijnen zien. Van juni tot oktober is het hier ook mogelijk om walvissen te zien als je geluk hebt.

kerk Luderitz

Hoe kom je er?

Luderitz is geen stad die je even snel bezoekt tijdens je reis in Namibië. De plaats ligt vrij geïsoleerd aan de westkust van het land. Er is dan ook maar een weg die naar Luderitz gaat, de B4.

De meeste mensen zullen de stad ook aandoen met een huurauto. Dit is de meest gebruikte manier van vervoer in Namibië. De meeste reizigers zullen vanuit Fish River Canyon komen of de Sossusvlei.

Fish River Canyon ligt op 458 kilometer afstand en is zo’n 5 uur rijden. Sesriem (de plek vanuit waar je Sossusvlei kunt bezoeken) ligt op 465 kilometer afstand en is ook ongeveer 5 uur rijden.

TIP ♥ – Kijk of je de wilde paarden kunt spotten op de route tussen Aus en Luderitz

De stad heeft ook een lokaal vliegveld op zo’n 8 kilometer van de stad. Vanaf hier vertrekken er drie maal per week lokale vluchten naar Windhoek.

Overnachten

Doordat Luderitz is een redelijk uithoek ligt van Namibië zijn er veel groepsreizen die de plek niet aandoen. Het aanbod van accommodaties is dan ook een stuk kleiner dan bijvoorbeeld een Walvisbaai of Windhoek.

Toch zijn er accommodaties te vinden in elke prijsklasse in Lüderitz. De meeste accommodaties liggen midden in de stad Luderitz. Je bent dus nooit ver verwijderd van alle bezienswaardigheden in de stad.

Een aantal exclusievere hotels zijn te vinden langs de kust van Luderitz.

TIP ♥ – reserveer hier je accommodatie voor Luderitz

Beste reistijd

Luderitz is ook een stad in Namibië die het gehele jaar goed te bezoeken is. De stad kent geen uitersten in temperaturen of neerslag. De stad heeft een gemiddelde temperatuur tussen de 21 ℃ en 26 ℃.

De temperatuur is redelijk constant in Lüderitz door de koude Atlantische stromingen voor de kust. Hierdoor blijft het relatief koel in de woestijnstad.

De maanden juni tot oktober zijn het koelste met een gemiddelde temperatuur tussen de 19 ℃ en 23 ℃. Je hebt in deze maanden ook het minste kans op neerslag, aangezien er gemiddeld 4 millimeter regen valt in deze periode.

De warmste maanden zijn december tot april waarbij het kwik kan oplopen tot zo’n 29 ℃. Van januari tot maart heb je de meeste kans op regen in Luderitz. Al zul je geluk moeten hebben om het te zien regenen in deze maanden want er valt elke maand gemiddeld maar zo’n 10 millimeter regen.

Luderitz is het gehele jaar goed te bezoeken en kent geen beste reistijd

Locatie

Meer lezen over Namibië?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU