Vraag bij een gemiddelde pubquiz wat de hoofdstad van Marokko is en veel mensen zullen Casablanca opschrijven. Hoewel het niet de hoofdstad is, is dit wel een van de bekendste steden van Marokko. Het wordt niet zo druk bezocht als Marrakech, Fez of Chefchaouen. Casablanca is een redelijk moderne stad als je het vergelijkt met andere steden. Het wordt ook wel het economische hart van het land genoemd. Toch is hier met het koloniale centrum, de vele markten, musea en paleizen genoeg te zien.

Hip Casablanca

Casablanca heeft niet de traditionele en authentieke look-and-feel van bijvoorbeeld Marrakech of Fez, maar dat betekent niet dat er niks te doen of zien is. Zo vind je in deze stad de grootste moskee ter wereld, veel gezellige markten, oude medina’s én ligt de stad aan de kust!

Het is vooral de stad waar de economie draait. Veel jonge Marokkanen komen hier om te studeren en dankzij het moderne karakter van de stad waan je je in een hele andere wereld dan de rest van Marokko. Waar je in de rest van het land vooral oude, traditionele steden vindt, is Casablanca vooral een hippe stad waar veel nieuwe trends onstaan.

Het Casablanca is de perfecte bestemming voor degene die op zoek zijn naar de perfecte mix van moderniteit en klassieke schoonheid. Met zijn bruisende markten, elegante paleizen en mysterieuze steegjes waar geen einde aan lijkt te komen, staat een bezoek hier garant voor een ongelooflijke ervaring.

Mocht je op zoek zijn naar leuke alternatieven voor (het toeristische) Marrakech of Chefchaouen, dan is Casablanca the place to be.


Direct regelen voor Casablanca

Vliegtickets (vanaf €103,-)
De beste accommodaties


Casablanca
Casablanca is mooier dan veel mensen verwachten

10x leuke dingen om te doen in Casablanca

Casablanca heeft enkele prachtige stranden en een bruisend uitgaansleven, maar de meeste toeristen komen niet naar de stad om de hele dag op het strand te liggen en in de avond op stap te gaan. Wil jij ook meer van de stad zien dan enkel de mooie stranden en de leuke bars?

Lees dan snel verder, want in onderstaande alinea’s lees je wat je allemaal kunt zien, doen en beleven in het moderne Casablanca.

#1 Bezoek de Hassan II Moskee

De Hassan II Moskee is de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad. De moskee werd in 1993 geopend en is vernoemd naar de toenmalige koning van Marokko, Hassan II. Wat de moskee zo bijzonder maakt, is dat het de grootste moskee ter wereld is.

Er passen maar liefst 25.000 mensen in de moskee en er kunnen er nog 80.000(!) op het plein voor de moskee. Daarnaast is de moskee uniek omdat men het dak kan openen.

Je kunt de moskee vanbuiten bekijken, maar voor een kleine toegangsprijs mag je ook naar binnen. Dit is uniek, want veel grote moskeeën in Marokko zijn niet toegankelijk voor niet-moslims.

TIP ♥ – entree is 120 dirham

Casablanca
De indrukwekkende Hassan II Moskee

#2 Wandel over de boulevard de la Corniche

Boulevard de la Corniche is een van de belangrijkste straten van de stad. In de straat, die parallel loopt aan de zee, vind je veel restaurants, cafés en andere uitgaansgelegenheden. Als je lekker wil eten, iets wil drinken of wil stappen in Casablanca, moet je zeker in deze straat zijn.

De boulevard slingert rond de westelijke rand van Casablanca en biedt uitzichten die je laten zien waarom het wordt geprezen als een van de meest interessante delen van de stad. Gebouwen met rode tegels, met levendige gele of turkooizen randen vallen dramatisch neer in glimpen van de oceaan en felle lichten vullen de nachtelijke hemel vanuit veel verschillende hoeken.

Een Instagram post waard!

#3 Verken de medina van Casablanca

Achter de oude stadsmuren vind je het oude deel van Casablanca, ook wel de Medina. De medina van Casablanca is niet zo groot of indrukwekkend als de medina van Marrakech of Fez, maar is wel leuk om te bezoeken. De medina laat je namelijk kennis maken met de geschiedenis van de moderne stad.

De medina dateert grotendeels uit het begin van de 19e eeuw, met de Sqala (de verdedigingsmuur) als mooiste stuk. Het daterend uit het tijdperk van Portugese controle over dit deel van de kust in de 18e eeuw.

Het is dé plek om het lokale leven in de stad te ervaren. Dwaal door de eindeloze straatjes en oude wijken, drink thee met locals of shop voor souvenirs bij een van de vele straatverkopers.

TIP ♥ – probeer het eten wat hier veel verkocht wordt

Casablanca
De medina

#4 Shoppen in de Morocco Mall

Aan de La Corniche vind je ook de Morocco Mall, een van de grootste winkelcentra in Afrika. Het is bijzonder om te zien en je verwacht in een stad als Casablanca niet zo’n mega winkelcentrum. Je kunt er van alles doen en kopen.

Uiteraard vind je er honderden winkels, met name kledingwinkels, maar je kunt hier ook terecht voor activiteiten. Zo kun je hier schaatsen, is er een aquarium en een indoor kermis. Ideaal voor een regenachtige dag!

#5 Ga naar het Mohammed V Square

Dit is het hart van Casablanca. Op het plein vind je veel gebouwen uit de jaren 20, de meeste met Spaans-islamitische architectuur. Het is een van de weinige delen van de stad wat niet modern is. Een van de meest opvallende gebouwen is de Wilaya, met een prachtige tropische tuin.

Dit uitgestrekte plein is een ontmoetingsplaats voor zowel reizigers als de lokale bevolking en bevat een mooie fontein die is versierd met azulejos-tegels. Tussen de tuinen en beelden kun je hier heerlijk ontspannen of ronddwalen in het openluchtmuseum met historische panden uit het begin van de 20e eeuw.

Casablanca
Het Mohammed V Square

#6 Bezichtig de Cathedral du Sacre Coeur

Niet te verwarren met die in Parijs! Deze kathedraal werd gebouwd in 1930 en het is een mix van zowel Europese als Marokkaanse architectuur. Helaas is het in de afgelopen decennia nauwelijks bijgehouden waardoor het gerestaureerd moet worden.

Een bezoek aan de kathedraal du Sacre Coeur in Casablanca is een must voor iedereen! Deze indrukwekkende katholieke kerk valt op met zijn witte muren omgeven door diepblauwe mozaïeken. Als je binnenkomt, zie je direct het majestueuze interieur bewondert, met zijn kleurrijke glas-in-loodramen, houten lambrisering en orgel.

TIP ♥ – officieel mag je niet naar binnen, maar sommige is het gelukt dus het is het proberen waard!

Casablanca
De Cathedral du Sacre Coeur

#7 Ga naar Quartier Habous

Quartier Habous is een oude wijk die veel weg heeft van een kleine souk, zoals je deze veel tegenkomt in Marokko. Je kunt er niet alleen leuke souvenirs kopen, maar ook het koninklijk paleis bewonderen. Wel van de buitenkant, want je mag er niet naar binnen.

Bezoek Mahakma du Pasha in Quartier Habous. Dit is een prachtige Town Hall die met hout en mozaïek versierd is. Je kunt hier prachtige foto’s maken, met bloeiende sinaasappelbomen op de achtergrond.

Casablanca
Mahkama du Pacha

#8 Bezoek King’s Palace

De koning heeft genoeg paleizen in het land. In bijna elke grote stad vind je er een. Het paleis van de koning in Casablanca is net zo bijzonder als de andere, met een plein aan de voorkant. Het paleis mag je niet in, maar het is bijzonder genoeg om het te zien.

Het paleis is een indrukwekkend vertoon van grootsheid en macht, en een fantastische kans om de Marokkaanse architectuur en cultuur te ervaren.

TIP ♥ – deze tour brengt je langs alle mooie plekken van de stad

#9 Bezoek het Arab League Park

Stadsparken zijn over het algemeen niet heel spectaculair, maar het Arab League Park is een uitzondering. Dit enorme park is een prachtig voorbeeld van het samengaan van natuur en recreatie – perfect om de frisse lucht in te gaan en prachtige planten en bloemen te bewonderen.

Een glinsterende rivier die er doorheen stroomt, nodigt uit tot een wandeling (of joggen) langs de oevers. En als de honger toeslaat, profiteer dan van de uitstekende selectie cafés en restaurants langs de vele paden van het park.

De beleving van een stadspark is hier next-level.

Arab League Park
Het Arab Park Park

#10 Ga naar het strand van Mohammedia

Een bezoek aan Mohammedia als dagtrip vanuit Casablanca is perfect als je de meeste bezienswaardigheden in Casablanca al hebt gezien. De havenstad ligt op slechts dertig kilometer van Casablanca.

Deze stad aan zee heeft enkele mooie stranden en kan gebruikt worden als een meer ontspannen alternatief voor een verblijf in Casablanca. Verwacht echter geen tropische stranden of een klein badplaatsje. Mohammedia is een van de grootse havensteden van het land, maar biedt wel enige charme.

Beste plekken om te overnachten in Casablanca

Een van de dingen waar wij altijd tegenaan lopen is het vinden van accommodatie. Niet zozeer de accommodatie zelf, maar de wijk waar je het beste kunt overnachten. Wij delen daarom deze tips.

Oude Medina

De leukste plek om te overnachten in Casablanca in de buurt van de oude medina, het ommuurde deel van de stad. Hier vind je sfeervolle accommodatie (riads), leuke marktjes, gezellige restaurants en het is niet al te groot.

TIP ♥ – bekijk hier de accommodatie in de medina

Habous Quarter

Naast de oude medina is ook een goede plek om te overnachten. Er rijdt een tram naar alle delen van de stad, je hebt er indrukwekkende gebouwen en veel leuke accommodaties.

De boulevard

Als je uitzicht wil op zee kun je het beste op de boulevard overnachten. De prijzen liggen hier wel een stukje hoger en daarnaast is het niet zo gezellig als het stadscentrum, maar het uitzicht op zee maakt een hoop goed!

TIP ♥ – bekijk hier alle accommodatie in de stad

 

Hasan II moskee
De Hasan II moskee

Hoe kom je er?

Er zijn meerdere manieren om naar Casablanca. De makkelijkste manier is door er rechtstreeks heen te vliegen vanuit Nederland. Een retourtje kost zo’n €100, afhankelijk van het seizoen (actuele prijzen vind je hier).

Als je al in Marokko bent, is Casablanca het beste met de bus te bereiken. Vanuit alle grote steden in het land rijden er bussen naar deze stad. Dit zijn de populairste routes:

Hoeveel dagen heb je nodig?

Het hangt ervan af wat je wilt zien en doen in Casablanca. Over het algemeen zijn 2 tot 3 dagen voldoende om de belangrijkste bezienswaardigheden en attracties in de stad te zien, zoals de Hassan II-moskee, het koninklijk paleis van Casablanca en de oude medina.

Als je echter ook de omliggende gebieden wilt verkennen of dagtochten wilt maken, heb je mogelijk meer tijd nodig. Plan daarom wat meer tijd in dan je in eerste instantie had gedacht. Zeker als je op reis bent in Marokko.

De beste reistijd

Je kunt Casablanca het beste in het voorjaar of in het najaar bezoeken. Dus vlak voor de zomer en na de zomer. Tijdens deze maanden is de temperatuur er aangenaam en is de kans op neerslag klein. Daarnaast is het niet zo druk.

In de winter is het beduidend frisser in de moderne stad. De wintermaanden zijn ook de regenachtigste maanden. De maanden juli en augustus zijn qua weer goed, maar druk.

Casablanca

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven