Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Merzouga

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 5 april, 2022

In het zuidwesten van Marokko vind je het kleine dorp Merzouga. Hoewel het dorp niet groot is, is het voor veel reizigers een echte bucketlist bestemming. Dat is niet heel gek want het ligt n de Erg Chebbi woestijn en is een van de meest opmerkelijke plekken in heel Afrika.

Magisch Merzouga

Merzouga ligt in de Sahara en wordt omringd door torenhoge zandduinen. Als je op zo’n duin gaat staat en over de horizon tuurt zie je alleen maar zand. Het is een schitterend gezicht en voor veel mensen dé reden om naar Marokko te komen.

Het dopje zelf is charmant klein en heel veel is er niet te doen, maar met Erg Chebbi om de hoek is dit een bestemming van wereldformaat. Tijdens zonsopgang en zonsondergang waan je je op een andere planeet.

Toerisme

Ondanks dat in de middle of nowhere ligt wordt het hier steeds drukker. Zeker in het hoogseizoen kan het hier behoorlijk druk worden met kameelritjes en 4WD tours. Laat het je echter niet afschrikken want dit is een once-in-a-lifetime ervaring!

Merzouga

Het dorp met de gigantische duinen op de achtergrond

Merzouga

Het typische uitzicht in de woestijn

5x leuke dingen om te doen in Merzouga

Alle toeristen die naar Merzouga reizen, doen dit omdat dit kleine dorp het startpunt is voor een bezoek aan de Erg Chebbi Woestijn. Vrijwel alle activiteiten die je in het dorp kunt ondernemen, hebben dan ook iets te maken met deze woestijn.

#1 Ontdek de Erg Chebbi Woestijn

Iets dat je sowieso moet doen is de Erg Chebi woestijn verkennen. Dit is dé reden om hier heen te komen en we weten zeker dat het een onvergetelijke ervaring wordt. Er zijn verschillende manieren om de woestijn te ontdekken. Dit zijn de leuskte.

Met de kameel

Wij raden je aan een kamelentocht te maken door de Erg Chebbi Woestijn. Je kunt dit de hele dag door doen, maar in de avond is de woestijn op zijn mooist. Op een later tijdstip van de dag kun je namelijk de zonsondergang bewonderen in de woestijn en dit is erg indrukwekkend.

Houd er wel rekening mee dat het flink afkoelt als de zon eenmaal is ondergegaan. Neem voor de zekerheid warme kleding mee.

TIP ♥ – al dit soort tours boek je in de stad. Je kunt ook een meerdaagse kamelentocht door de woestijn boeken. Nóg leuker!

Met een quad

Je kunt ook een quad huren en met een gids de duinen van Erg Chebi verkennen. Het voordeel is dat je wat flexibeler en sneller bent waardoor je een groter deel van de woestijn kunt verkennen.

Met de quad kun je talloze duinen op, ook de hoogste waardoor je een spectaculaire uitzicht over het gebied hebt. Ook dit is het beste toen doen rond zonsondergang. Het uitziht is magisch!

TIP ♥ – ook met een quad kun je meerdere dagen de woestijn in

Beste reistijd Marokko

Heel veel beter wordt het niet!

Merzouga

Hello

Met de 4×4 door de woestijn

Je kunt er ook voor kiezen met de 4×4 door de woestijn te trekken. Aangezien er vrijwel niemand in de woestijn is, kun je lekker hard door de woestijn racen met jouw 4×4. Uiteraard wel met een gids!

Zelf zandduinen beklimmen

In de Erg Chebbi Woestijn vind je vele indrukwekkende zandduinen. Sommige duinen zijn meer dan 150 meter hoog, absoluut bijzonder om te zien! Als je een goede conditie hebt, kun je de zandduinen in de woestijn beklimmen.

Dit is goedkoper dan de tours, maar je ziet natuurlijk ook een minder groot gebied.

#2 Overnacht in een tent in de woestijn

Je kunt niet naar de Erg Chebbi woestijn reizen zonder een keer in een traditioneel Nomad-dorp te overnachten. Het is een super ervaring om midden in de woestijn in een tent te overnachten.

Samen met je groep en de gids ga je er op uit en ovenacht je tussen de locals die nog leven zoals ze eeuwen geleden al deden. Met niks meer dan een tent en een kampvuur leven ze in de woestijn.

TIP ♥ – ook al hou je niet zo van kamperen. De sterrenhemel die je ‘s nachts ziet is adembenemend

Zelf kamperen

Je kunt ook je eigen tent meenemen en opzetten tussen de duinen. Best een uitdaging, maar als je ‘s ochtends wakker wordt, je tentje open ritst en alleen maar duinen ziet is dat een heel gaaf gevoel!

Merzouga

Een nomad dorp

#3 Mountainbiken in het Atlasgebergte

In de directe omgeving van Merzouga vind je de uitlopers van het Atlasgebergte. Hier kun je erg goed mountainbiken. Als je echt van avontuur houdt, kun je er ook voor kiezen om rotsen te beklimmen in het Atlasgebergte bij Merzouga.

#4 Verken het stadje en de omliggende stadjes

In Merzouga is niet heel veel te doen, maar het is een leuk stadje om even te verkennen. Je hebt er een markt die je kunt bezoeken. Op 25 kilometr van dit dorp vind je een ander dorpje; Rissani.

Dit is dorpje staat bekend om de markt. Een van de belangrijkste markten in de regio.

#5 Dieren spotten bij Dayet Srji

Heb je de Erg Chebbi Woestijn inmiddels gezien? Dan hoef je Merzouga nog niet te verlaten. Naast de Erg Chebbi woestijn, heeft dit kleine dorp namelijk nog een bijzondere bezienswaardigheid in de buurt.

Het gaat om het zoutwatermeer Dayet Srji. Bij dit meer kun je het gehele jaar door bijzondere dieren spotten. Denk hierbij aan reptielen als slangen en hagedissen, maar ook aan exotische vogels als flamingo’s.

TIP ♥ – in Merzouga kun je tours boeken die verschillende activiteiten met elkaar combineren

Merzouga

Het meer 

Overnachten in Merzouga

Merzouga wordt steeds populairder waardoor er ook steeds meer accommodaties beschikbaar zijn voor ieder type reiziger. Het is leuk om in Merzouga te overnachten, maar het is nog leuker om in de woestijn te overnachten.

Veel accommodatie bieden ook hun eigen reizen en trektochten door de woestijn, dus je kunt het ook mooi combineren.

TIP ♥ – bekijk hier alle accommodatie in de stad

Overnachten in de woestijn

Het is natuurlijk veel leuker om midden in de Erg Chebbi duinen te overnachten. Je hebt hiervoor verschillende mogelijkheden. Zo heb je Ali & Sara’s Desert Palace, midden in de woestijn. Met €275 per nacht niet goedkoop, maar wel erg bijzonder!

Goedkopere opties zijn Enjoy Sahara Camp (€75 p. nacht) of Camel Trek Bivouac (€20 p. nacht).

De beste reistijd

In de zomer (juni – september) kan het in Merzouga ontzettend heet worden (rond de 45ºC). In maart en april heb je kans op zandstormen. De beste reistijd is daarom rond de maanden oktober tot en met februari, wanneer de temperaturen overdag aangenaam zijn.

De beste tijd om Erg Chebbi te bezoeken is tijdens zonsondergang of zonsopgang. Dit levert de mooiste plaatjes op.

Merzouga

Hoe kom je er?

Je kunt het beste naar Merzouga reizen vanuit Marrakech. Vanuit deze stad worden excursies met 4×4 auto’s georganiseerd, maar je kunt hier ook de bus naar het dorp nemen.

Reis je liever op eigen houtje? Dan kun je ook een auto huren in Marrakech, om vervolgens zelf naar de woestijn te rijden. Het is wel 560 kilometer rijden! Met de bus is echter nog langer!

Met de bus

Er rijden ook bussen tussen Marrakech en deze stad, maar die doen er al snel 12 uur over. Als alles goed gaat.

Locatie Merzouga

Meer lezen over Marokko?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU