Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Beste reistijd voor Egypte

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Egypte is een populair vakantieland onder Nederlandse en Belgische toeristen. Houd er rekening mee, dat het in bepaalde periodes van het jaar ontzettend heet kan worden in delen van het land. Tijdens deze periode met hitte en droogte is het onverstandig om naar Egypte af te reizen. Op deze pagina vertellen je graag meer over de beste reistijd voor Egypte!

Beste reistijd voor Egypte

De beste tijd om naar Egypte te gaan verschilt per regio. Over het algemeen kan gesteld worden dat de maanden november tot en met februari de beste reistijd voor Egypte is. Deze maanden vormen al jaren het hoogseizoen.

Buiten deze maanden om wordt het erg warm en droog in Egypte, of koelt het juist sterk af. Van juni tot en met september kan het ongekend heet worden. Wil je buiten het hoogseizoen reizen? Kijk dan naar de maanden maart, april en oktober. Maanden waarin de temperatuur aangenaam is en je de drukte voor bent.

De beste reistijd voor Egypte zijn de maanden november tot en met april

Zoals je later op deze pagina zal lezen, kunnen de temperaturen verschillen per regio. Zo is de regio Alexandria het hele jaar door te bezoeken, op de wintermaanden na, terwijl dit niet geldt voor het gebied rondom Caïro. Het is verstandig om hier goed op te letten, als je een reis naar Egypte voorbereid. Zo kun je in het najaar Caïro bezoeken en in de zomermaanden naar Alexandria gaan.
Beste reistijd voor EgypteDe beste reistijd voor Egypte

De seizoenen van Egypte

Egypte heeft verschillende seizoenen, die te vergelijken zijn met de Nederlandse seizoenen. In de zomermaanden (juni t/m september) wordt het erg heet in Egypte, wat gepaard gaat met een lange periode van droogte. Deze hitte zijn wij in Nederland niet gewend, waardoor afgeraden wordt om in die periode naar Egypte te reizen.

Ook de Egyptische winter valt niet onder de noemer beste reistijd voor Egypte. In de winter koelt het af in Egypte, waarbij de temperaturen met name in de nacht sterk dalen. Hieronder een overzicht van de reisseizoenen.

Hoogseizoen

Beste reistijd Egypte

November t/m februari

De maanden november tot en met februari vormen het hoogseizoen. Temperaturen zijn dan aangenaam in het hele land. Er valt af en toe wat regen. Het is de drukste en duurste periode van het jaar.

Tussenseizoen

Luxor

Maart, april en oktober

De maanden Maart, april en oktober vallen niet onder de beste reistijd voor Egypte, maar het zijn wel hele goede maanden om te reizen. De temperatuur is nog steeds goed, er valt weinig regen en het is minder druk dan het hoogseizoen.

Laagseizoen

Sinai woestijn

Juni t/m september

De maanden juni tot en met september kun je beter vermijden. Het kan extreem heet worden in deze maanden. Op plekken als Luxor en Aswan kan de temperatuur ver boven de 40℃ komen. Daarnaast is het erg droog.

Reistijd per maand

Tijdens de droge en zeer warme periodes in Egypte, kun je dit land het beste vermijden. Niet alleen is het bijzonder onplezierig om in deze hitte activiteiten te ondernemen, ook kan het gevaarlijke zijn voor je gezondheid. De meest geschikte maanden voor een reis naar Egypte zijn de maanden van medio november tot en met februari. Hieronder een overzicht van alle maanden.

Weer in januari

In januari zit je midden in het hoogseizoen. Het weer is aangenaam met veel zon en heldere lucht. Het is behoorlijk druk in Egypte dus reserveer tours, accommodatie en vervoer van tevoren.

– 21°C
– 10 mm

Weer in februari

In februari is het weer vergelijkbaar met januari. Het wordt iets warmer, maar de temperatuur is nog steeds aangenaam door heel Egypte. Het is nog steeds druk in het land en bekende bezienswaardigheden zullen behoorlijk druk zijn.

– 22°C
– 5 mm

Weer in maart

In maart begint het goed warm te worden. Temperaturen gaan richting de 30℃  en hoger Het voordeel van maart is dat het net na het hoogseizoen valt en het dus een stuk rustiger is terwijl het weer nog altijd prima is.

– 26°C
– 5 mm

Weer in april

April is vergelijkbaar met maart, hoewel het ook in deze maand weer iets warmer word. Het is een populaire maand om Egypte te bezoeken vanwege de goede temperaturen door het hele land. Hou er rekening mee dat het met Pasen enorm druk kan zijn in Egypte.

– 30°C
– 0 mm

Weer in mei

Mei is de laatste maand voordat het écht heet gaat worden. Temperaturen kunnen in sommige gebieden al oplopen tot boven de 35℃ wat het niet echt aangenaam maakt, maar het is nog te doen.

– 34°C
– 0 mm

Weer in juni

In juni begint de hitte dan toch echt toe te nemen. Op veel plekken komt de temperatuur vaak boven de 35℃. Het is nog steeds niet de heetste maand van het jaar, maar als je van plan bent om plekken als Luxor, Alexandria etc. te bezoeken moet je rekenen op hitte en veel droogte.

– 36°C
– 0 mm

Luxor

Valley of the Kings

Weer in juli

Juli en augustus zijn de heetste maanden van het jaar. Als je aan de kust zit is het prima vertoeven, maar in het binnenland is het extreem heet. Het is niet de tijd om piramides of steden te bezoeken. Het is wel rustig in deze maanden.

– 36°C
– 0 mm

Weer in augustus

Augustus is vergelijkbaar met juli. Extreem heet in het binnenland en in de steden. Aan de kust is het nog uit te houden, maar het is niet de meest ideale maand om in Egypte te reizen.

– 37°C
– 0 mm

Weer in september

Het weer in september vergelijkbaar als juni; de temperaturen zijn nog steeds hoog, maar draaglijk. Daarnaast zijn de prijzen zijn lager dan het hoogseizoen. Hoewel het nooit bij de beste reistijd voor Egypte hoort is dit best een goede maand om te reizen.

– 34°C
– 0 mm

Weer in oktober

In oktober wordt het weer aangenaam om in Egypte te reizen. De temperaturen zijn lekker, de prijzen liggen nog laag en je zit voor het hoogseizoen. Het is een prima tijd om steden te bezoeken en piramides in het binnenland te bekijken.

– 32°C
– 0 mm

Weer in november

In november begint het hoogseizoen in Egypte. De temperaturen beginnen weer af te nemen en het wordt steeds drukker. Het is in november nog niet zo druk als in december, maar hou wel rekening met drukke bezienswaardigheden en volle accommodatie.

– 27°C
– 5 mm

Weer in december

Samen met januari is dit de drukste maand van het jaar. Qua weer is het een van de beste maanden in het jaar met aangename temperaturen en een verkoelend briesje. Tijdens Kerst en Nieuwjaar is het heel erg druk. De prijzen zijn het hoogst in december.

– 22°C
– 10 mm

Piramide van Cheops

De bekende piramides van Cheops

Beste reistijd per regio

Egypte is verdeeld in verschillende regio’s, waarbij er lichte verschillen bestaan in de beste reistijd voor deze regio’s. Een bezoek aan Caïro kun je het beste brengen in de maanden april tot en met mei, of van september tot en met november. Mocht je Alexandrie willen bezoeken, dan kan dit ook in de zomer! Datzelfde geldt voor de regio Hurghada, die samen met Alexandria goed te bezoeken is van april tot en met november.

Ga je voor een reis naar Luxor? Reis in dat geval in de periode van maart tot en met mei, of van oktober tot en met november. De beste reistijd voor El Gouna valt met deze periodes te vergelijken, namelijk van april tot en met juni en van september tot en met november.

TIP ♥ – check voor vertrek de lokale weerberichten. Op basis van deze voorspellingen zou je de bezoeken aan regio’s in Egypte wellicht om kunnen draaien.

beste reistijd voor Egypte

Periode van droogte in Egypte

Zoals reeds beschreven werd, kent Egypte jaarlijks een periode van hevige droogte en warmte. Dit valt te verklaren door het subtropisch woestijnklimaat wat in grote delen van het land heerst. Overdag kan de temperatuur tijdens deze periode van hitte tot ver boven de 35℃ komen.

Wist je dat de temperatuur soms zelfs boven de 40℃ uitkomt?

In combinatie met de droogte is het in deze maanden bepaald niet prettig om in het land te verblijven. De droogte zorgt er daarbij voor, dat er in geval van winderige dagen een hete zand- en stofwind kan ontstaan.

Meer lezen over Egypte?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU