Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Cairo

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0
 • Bus, boot en treintickets
  ➜ Alle routes Zuid-Afrika
  ➜ Alle routes Marokko
  ➜ Alle routes Tanzania
  ➜ Alle routes Egypte

  Bekijk en boek alle bus, boot en treintickets op Bookaway.com

  Bookaway
 • Populaire bestemmingen
  Kaapstad Kaapstad
  Marrakech Marrakech
  Serengeti Serengeti
 • Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

  De hoofdstad van het prachtige Egypte is natuurlijk Caïro. Het is zelfs de grootste stad van de Arabische wereld. Als je er voor het eerst komt zul je stad als druk en chaotisch ervaren. Niet zo gek met 20 miljoen inwoners gebeurt er ontzettend veel. Het geluid, het verkeer en de grote hoeveelheid mensen maken de stad, net als Beijing, niet per se een geliefde stad onder reizigers. Toch heet Caïro zo zijn charme. Je moet het alleen wel weten te vinden. Wij delen graag onze tips!

  De stad van de duizend minaretten

  De stad van de duizend minaretten’, hoe deze ook vaak wordt genoemd, heeft een aantal prachtige plekken die ongetwijfeld een bezoek waard zijn. Als jij de energie van deze overweldigende stad kunt accepteren, zijn er genoeg redenen om hier een paar dagen te vertoeven.

  Cairo is een typische ‘hate it or love it’ stad. Eigenlijk zijn alle hoofdsteden zo. Wij vonden Bangkok of Kaapstad geweldig. Andere mensen vinden het niets. Als je Cairo de kans geeft, heeft het zekers iets speciaals, maar we begrijpen ook de reizigers die alleen de drukte en stoffige straten zien.

  Je zenuwen zullen zeker getest worden, je zult door elke verkoper worden aangesproken en de brommers en taxi’s vliegen je om je oren. En toch… het is een leuke stad!

  CairoStad van de duizend minaretten

  Khan Al-Khalili Bazaar CairoHet is er druk en chaotisch, maar ook sfeervol en gezellig als je weet waar je moet zoeken zoals bij de Khan Al-Khalili Bazaar

  8x leuke dingen om te doen in Cairo

  Zoals veel steden in het Egyptische rijk heeft ook Cairo een schat aan bezienswaardigheden en ervaringen die je niet op veel andere plekken tegenkomt. Een van de meest bekende attracties zijn natuurlijk de Piramides van Giza, een van de zeven wereldwonderen.

  In de stad zelf kun je terecht voor oude monumenten, belangrijke archeologische vindplaatsen van vroeger en markten vol mensen, geuren en kleuren. Het is een stad van uitersten. Wij hebben de mooiste en belangrijkste bezienswaardigheden hieronder voor je uitgeschreven!

  #1 Bezoek de Piramides van Giza

  De Piramides van Giza zijn een van de zeven wereldwonderen. Dit zorgt ervoor dat ze jaarlijks door ontzettend veel mensen worden bezocht. Je vindt dit spektakel op zo’n 30 minuten rijden van Cairo. De piramides behoren zelfs tot de meest bekende en oude bouwwerken van de mensheid!

  Je vindt hier in totaal drie grote piramides en een aantal kleinere. Ze zijn allemaal gebouwd tussen 2551 en 2472 voor Christus. De grootste piramide is de piramide van Cheops. Het is zelfs de grootste piramide van alle Piramides die in Egypte gebouwd zijn, en dat zijn er in totaal 90.

  De piramide van Chefren, die hier dichtbij ligt, lijkt soms weleens hoger te zijn. Dit komt echter doordat de Piramide op een heuvel is gebouwd. Je kunt de piramides het beste bekijken tijdens lunchtijd. Alle toeristen die met bussen zijn aangekomen zijn dan lekker aan het eten.

  TIP ♥ – je mag de piramides absoluut niet beklimmen, dit is strikt verboden.

  Hoe kom je hier

  Er rijden verschillende bussen naar deze piramides, maar het is veel makkelijker om een taxi of Uber te nemen. Van het centrum van Caïro kost een taxi of Uber zo’n US$5. De bus zal goedkoper zijn, maar doet er ook langer over.

  Je kunt ook overnachten in de buurt van de piramides.

  Piramides van GizaEen must-see in Cairo

  GizaGiza

  #2 Bezoek het Egyptisch Museum

  Na de wereldberoemde piramides is het Egyptisch Museum de belangrijkste bezienswaardigheid die de stad heeft. Vooral wanneer je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van het land ben je hier op de juiste plek.

  Het Egyptisch museum beschikt namelijk over farao’s met minsten 120.000 objecten uit de Egyptische oudheid. Ook op het gebied van communicatie in de vroegere tijd kun je hier veel leren. Je vindt er namelijk een uitgebreide verzameling van papyrus en munten die door de oude Egyptenaren gebruikt werden.

  De hoogtepunten van het museum zijn de juwelen uit het graf van Toetanchamon, en de wonderbaarlijke Royal Mummy Room. Hier vind je 27 koninklijke mummies uit de tijd van de farao’s. Je vindt het museum vlak bij het Tahrirplein in het centrum van Cairo.

  TIP ♥ – entree is $10 en het is open van 9:00 tot 17:00 uur

  #3 Ga naar het Tahrirplein

  Midden in de stad vind je het bekende Tahrirplein. Je kent dit misschien wel van het nieuws in Nederland, een aantal jaren terug. Toen de Egyptische Revolutie namelijk plaatsvond in 2011 speelde het Tahrirplein hierin een belangrijke rol. Er werd dagenlang gedemonstreerd en dit heeft uiteindelijk geleid tot het aftreden van de toenmalige Egyptische president Hosni Moebarak.

  Dit was echter niet de eerste keer dat het plein aandacht kreeg om de demonstraties die hier gehouden worden. Rondom het plein vind je veel belangrijke instituten. Denk bijvoorbeeld aan de Amerikaanse Universiteit, het Egyptisch Museum en het regeringsgebouw van de Nationaal-Democratische Partij.

  Ook vind je hier talloze luxe en moderne hotels. Bijvoorbeeld het vijf sterren tellende Nile Ritz-Carlton Hotel.

  Tahrirplein in CairoHet Tahrirplein

  #4 Ga naar de Al-Azhar moskee

  Deze moskee wordt ook wel ‘De moskee van de glansrijke’ genoemd. Het is onderdeel van de Al-Azhar-universiteit en ongetwijfeld een bezoek waard. De moskee is gebouwd door de isma’illieten, een sjiitische stroming binnen de islam die in het begin van de 10e eeuw het Kalifaat van de Fatimiden stichtten. Dit is inmiddels het land Tunesië.

  De moskee is in de loop van de jaren veel veranderd. Dit heeft geleid tot het feit dat er vele bouwstijlen uit verschillende periodes zichtbaar zijn in de architectuur. Helaas betekent dit ook dat er weinig van de originele moskee is overgebleven.

  Het gebouw heeft inmiddels vijf minaretten, waarvan de oudste dateert uit de 14e eeuw. In het midden vind je een witte marmeren badplaats, die behoort tot de oorspronkelijke bouwstijl. Ook vind je hier een gebedsruimte van 3.000 vierkante meter.

  TIP ♥ – vindt deze moskee in het hart van de islamitische wijk in Cairo. Entree is gratis.

  #5 Kijk je ogen uit op de Khan Al-Khalili Bazaar

  Naast alle historie die je in Cairo kunt bekijken, is er ook plek om lekker door de stad te slenteren en een hapje te eten. De perfecte plek hiervoor is de Khan Al-Khalili Bazaar. Dit is de grootste soek ter wereld.

  Deze markt is ontstaan aan het einde van de veertiende eeuw en was in het verleden erg populair bij rondreizende handelskaravanen vanuit Afrika, het Midden-Oosten en Azië. Je kunt hier gemakkelijk verdwalen in alle smalle straatjes en wegen die je tot de meest unieke kruidenierswaren en andere producten brengt.

  Ook de lokale bevolking doet nog steeds zijn boodschappen op deze markt. Om uit te rusten kun je plaatsnemen bij een van de vele kleine cafeetjes voor een goede kop koffie en een lekkere maaltijd. Succes gegarandeerd!

  TIP ♥ – afdingen op de producten die je wil kopen mag natuurlijk altijd, maar blijf wel netjes en respectvol.

  Al-Azhar moskee CairoDe Al-Azhar moskee

  De Khan Al-Khalili Bazaar CairoDe Khan Al-Khalili Bazaar

  #6 Ga naar de poorten van Bab Zuweila

  Bab Zuweila is een van de drie overgebleven poorten van de muren van de oude stad die Cairo ooit was. Dit punt wordt gezien als een van de belangrijkste herkenningspunten van de stad, en het geeft bovendien een mooi uitzicht over Cairo als je naar de top gaat.

  Bab Zuweila is vernoemd naar Bab, wat deur betekent. Vroeger vonden hier publieke executies plaats, waarbij de afgehakte hoofden aan de poort werden gehangen. Los van het feit dat het bezoeken van Bab Zuweila indrukwekkend is, geeft het dus ook een prachtig panoramisch uitzicht over de stad.

  #7 Ontdek Old Caïro

  Old Cairo is een van de mooiste plekken van de stad. Het combineert islamitische, christelijke en joodse geschiedenis. De wirwar van smalle straatjes, pleintjes, oude gebouwen, gezellige cafeetjes en restaurantjes maken het een van de gezelligste plekken van de stad.

  Verder vind je hier de Amr moskee (de eerste in Caïro), de Ben Ezra synagoge en zelfs een paar van ‘s werelds oudste kerken, zoals de kerk van St. Gergius en de The Church of Mother of God Saint Mary, ook wel de Hanging Church genoemd.

  De poorten van Bab ZuweilaDe poorten van Bab Zuweila

  Vervoer in Cairo

  Cairo is een gigantische stad en het verkeer is er een chaos. Aangezien zelf rijden voor de meeste reizigers niet tot de opties behoort ben je aangewezen op taxi’s en het openbaar vervoer.

  In de binnenstad zelf kun je het beste met de taxi van plek naar plek reizen. Alle bezienswaardigheden liggen namelijk vrij ver uit elkaar en lopend is dat eigenlijk geen doen.

  TIP ♥ – gebruik een Uber. Deze rijden overal in Cairo en zijn spotgoedkoop

  Openbaar vervoer

  In de binnenstad vind je wel een goede metro, echter is deze door het beperkte netwerk ook niet echt geschikt om alles te bekijken. Ook de bus kent een vreemde dienstregeling. De taxi is dus de beste oplossing.

  Overnachten in Cairo

  Cairo is een doolhof als je niet weet waar je moet overnachten. Als je hier voor de eerste keer komt is het onduidelijk waar je het beste kunt overnachten. Je slaapt namelijk het liefst in de leukste wijken of straten. Wij hebben de beste wijken op een rij gezet.

  Old Cairo

  Old Cairo, ook wel downtown, werd door Franse architecten gebouwd in de 19e eeuw en dat is nog altijd te zien. De gebouwen in het gebied geven de wijk een sfeervolle look, hoewel veel van de mooie gebouwen verloren zijn gegaan. Hier vind de grootste keuze aan goedkope accommodaties en eetgelegenheden.

  Bekijk hier alle accommodatie

  Zamalek

  Zamalek is een relatief nieuw gedeelte van de stad op het eiland Gezira. Echt een Egyptische ervaring vind je er niet aangezien het voornamelijk bewoond wordt door expats en rijkere Egyptenaren. Je vindt hier ook veel ambassades, boetieks, winkels, boekhandels, hotels, restaurants en cafés.

  Bekijk hier alle accommodatie in Zamalek

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU

  We need you!

  Wij houden van reizen, maar niet van schreeuwerige websites. Reis-Expert is een onafhankelijk platform en dat houden we graag zo.

  Het up-to-date houden kost echter wel veel tijd. Gebruik jij graag onze website en wil je deze gratis en advertentievrij houden? 

  KOOP EEN PRODUCT!

  of

  DONEER!
  Dan houden wij Reis-Expert gratis en advertentievrij!