Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Cairo

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 24 maart, 2023

De hoofdstad van het prachtige Egypte is natuurlijk Caïro. Het is zelfs de grootste stad van de Arabische wereld. Als je er voor het eerst komt, zul je stad als druk en chaotisch ervaren. Niet zo gek met 20 miljoen inwoners gebeurt er ontzettend veel. Het geluid, het verkeer en de grote hoeveelheid mensen maken de stad, net als Beijing, niet per se een geliefde stad onder reizigers. Toch heeft Caïro zo zijn charme. Je moet het alleen wel weten te vinden. Wij delen graag onze tips!

De stad van de duizend minaretten

De stad van de duizend minaretten, zoals Cairo deze ook vaak wordt genoemd, heeft een aantal prachtige plekken die ongetwijfeld een bezoek waard zijn. Als jij de energie van deze overweldigende stad kunt accepteren, zijn er genoeg redenen om hier een paar dagen te vertoeven.

Cairo is een typische ‘hate it or love it’ stad. Eigenlijk zijn alle hoofdsteden zo. Wij vonden Bangkok of Kaapstad geweldig. Andere mensen vinden het niets. Als je Cairo de kans geeft, heeft het zekers iets speciaals, maar we begrijpen ook de reizigers die alleen de drukte en stoffige straten zien.

Je zenuwen zullen zeker getest worden, je zult door elke verkoper worden aangesproken en de brommers en taxi’s vliegen je om je oren. En toch… het is een leuke stad!

Cairo

Stad van de duizend minaretten

Khan Al-Khalili Bazaar Cairo

Het is er druk en chaotisch, maar ook sfeervol en gezellig als je weet waar je moet zoeken zoals bij de Khan Al-Khalili Bazaar

Wat te doen in Cairo? 11 tips

Zoals veel steden in het Egyptische rijk heeft ook Cairo een schat aan bezienswaardigheden en ervaringen die je niet op veel andere plekken tegenkomt. Een van de meest bekende attracties zijn natuurlijk de Piramides van Giza, een van de zeven wereldwonderen.

In de stad zelf kun je terecht voor oude monumenten, belangrijke archeologische vindplaatsen van vroeger en markten vol mensen, geuren en kleuren. Het is een stad van uitersten. Wij hebben de mooiste en belangrijkste bezienswaardigheden hieronder voor je uitgeschreven!

#1 Ontdek de Sultan Hasan Moskee en Madrasa

Een van de beste dingen om te doen in Cairo, is de Sultan Hasan Moskee en Madrasa bezoeken. Dit architectonische meesterwerk, gelegen in de historische wijk van het islamitische Caïro, werd gebouwd tussen 1356-1363 door de Mamlukse sultan Hasan.

De moskee staat bekend om zijn unieke mix van traditionele islamitische ontwerpelementen zoals minaretten, koepels en ingewikkeld steenwerk met hedendaagse decoratieve motieven uit andere culturen.

In de moskee ligt een van de meest indrukwekkende collecties middeleeuwse kunst en kunstvoorwerpen van Egypte, waaronder prachtige gebrandschilderde ramen met scènes uit de islamitische geschiedenis.

Stap binnen om de eeuwenoude islamitische architectuur en de moderne interpretaties in galerijen in het complex te bekijken.

Cairo

Moskee en Madrasa van Sultan Hasan gezien vanaf de Citadel van Caïro

#2 Bezoek de Piramides van Gizeh

De Piramides van Gizeh zijn een van de zeven wereldwonderen. Dit zorgt ervoor dat ze jaarlijks door ontzettend veel mensen worden bezocht. Je vindt dit spektakel op zo’n 30 minuten rijden van Cairo. De piramides behoren zelfs tot de meest bekende en oude bouwwerken van de mensheid!

Je vindt hier in totaal drie grote piramides en een aantal kleinere. Ze zijn allemaal gebouwd tussen 2551 en 2472 voor Christus. De grootste piramide is de piramide van Cheops. Het is zelfs de grootste piramide van alle Piramides die in Egypte gebouwd zijn, en dat zijn er in totaal 90.

De piramide van Chefren, die hier dichtbij ligt, lijkt soms weleens hoger te zijn. Dit komt echter doordat de Piramide op een heuvel is gebouwd. Je kunt de piramides het beste bekijken tijdens lunchtijd. Alle toeristen die met bussen zijn aangekomen zijn dan lekker aan het eten.

 Je mag de piramides absoluut niet beklimmen, dit is strikt verboden.

Hoe kom je hier

Er rijden verschillende bussen naar deze piramides, maar het is veel makkelijker om een taxi of Uber te nemen. Van het centrum van Caïro kost een taxi of Uber zo’n US$5. De bus zal goedkoper zijn, maar doet er ook langer over.

TIP ♥ – je kunt ook een dagtour boeken vanuit Cairo (vanaf €25)

Piramides van Giza

Een must-see in Cairo

Giza

Giza

#3 Bezoek het Egyptisch Museum

Na de wereldberoemde piramides is het Egyptisch Museum de belangrijkste bezienswaardigheid die de stad heeft. Vooral wanneer je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van het land ben je hier op de juiste plek.

Het Egyptisch museum beschikt namelijk over farao’s met minsten 120.000 objecten uit de Egyptische oudheid. Ook op het gebied van communicatie in de vroegere tijd kun je hier veel leren. Je vindt er namelijk een uitgebreide verzameling van papyrus en munten die door de oude Egyptenaren gebruikt werden.

De hoogtepunten van het museum zijn de juwelen uit het graf van Toetanchamon, en de wonderbaarlijke Royal Mummy Room. Hier vind je 27 koninklijke mummies uit de tijd van de farao’s. Je vindt het museum vlak bij het Tahrirplein in het centrum van Cairo.

#4 Ga naar het Tahrirplein

Midden in de stad vind je het bekende Tahrirplein. Je kent dit misschien wel van het nieuws in Nederland, een aantal jaren terug. Toen de Egyptische Revolutie namelijk plaatsvond in 2011 speelde het Tahrirplein hierin een belangrijke rol. Er werd dagenlang gedemonstreerd en dit heeft uiteindelijk geleid tot het aftreden van de toenmalige Egyptische president Hosni Moebarak.

Dit was echter niet de eerste keer dat het plein aandacht kreeg om de demonstraties die hier gehouden worden. Rondom het plein vind je veel belangrijke instituten. Denk bijvoorbeeld aan de Amerikaanse Universiteit, het Egyptisch Museum en het regeringsgebouw van de Nationaal-Democratische Partij.

Ook vind je hier talloze luxe en moderne hotels. Bijvoorbeeld het vijf sterren tellende Nile Ritz-Carlton Hotel.

Tahrirplein in Cairo

Het Tahrirplein

#5 Ga naar de Al-Azhar moskee

Deze moskee wordt ook wel ‘De moskee van de glansrijke’ genoemd. Het is onderdeel van de Al-Azhar-universiteit en ongetwijfeld een bezoek waard. De moskee is gebouwd door de isma’illieten, een sjiitische stroming binnen de islam die in het begin van de 10e eeuw het Kalifaat van de Fatimiden stichtten. Dit is inmiddels het land Tunesië.

De moskee is in de loop van de jaren veel veranderd. Dit heeft geleid tot het feit dat er vele bouwstijlen uit verschillende periodes zichtbaar zijn in de architectuur. Helaas betekent dit ook dat er weinig van de originele moskee is overgebleven.

Het gebouw heeft inmiddels vijf minaretten, waarvan de oudste dateert uit de 14e eeuw. In het midden vind je een witte marmeren badplaats, die behoort tot de oorspronkelijke bouwstijl. Ook vind je hier een gebedsruimte van 3.000 vierkante meter.

TIP ♥ – je vindt deze moskee in het hart van de islamitische wijk in Cairo. Entree is gratis.

Al-Azhar moskee Cairo

De Al-Azhar moskee

#6 Kijk je ogen uit op de Khan Al-Khalili Bazaar

Naast alle historie die je in Cairo kunt bekijken, is er ook plek om lekker door de stad te slenteren en een hapje te eten. De perfecte plek hiervoor is de Khan Al-Khalili Bazaar. Dit is de grootste souk ter wereld.

Deze markt is ontstaan aan het einde van de veertiende eeuw en was in het verleden erg populair bij rondreizende handelskaravanen vanuit Afrika, het Midden-Oosten en Azië. Je kunt hier gemakkelijk verdwalen in alle smalle straatjes en wegen die je tot de meest unieke kruidenierswaren en andere producten brengt.

Ook de lokale bevolking doet nog steeds zijn boodschappen op deze markt. Om uit te rusten kun je plaatsnemen bij een van de vele kleine cafeetjes voor een goede kop koffie en een lekkere maaltijd. Succes gegarandeerd!

De Khan Al-Khalili Bazaar Cairo

De Khan Al-Khalili Bazaar

#7 Ga naar de poorten van Bab Zuweila

Bab Zuweila is een van de drie overgebleven poorten van de muren van de oude stad die Cairo ooit was. Dit punt wordt gezien als een van de belangrijkste herkenningspunten van de stad, en het geeft bovendien een mooi uitzicht over Cairo als je naar de top gaat.

Bab Zuweila is vernoemd naar Bab, wat deur betekent. Vroeger vonden hier publieke executies plaats, waarbij de afgehakte hoofden aan de poort werden gehangen. Los van het feit dat het bezoeken van Bab Zuweila indrukwekkend is, geeft het dus ook een prachtig panoramisch uitzicht over de stad.

De poorten van Bab Zuweila

De poorten van Bab Zuweila

#8 Ontdek Old Caïro

Old Cairo is een van de mooiste plekken van de stad. Het combineert islamitische, christelijke en joodse geschiedenis. De wirwar van smalle straatjes, pleintjes, oude gebouwen, gezellige cafeetjes en restaurantjes maken het een van de gezelligste plekken van de stad.

Verder vind je hier de Amr moskee (de eerste in Caïro), de Ben Ezra synagoge en zelfs een paar van ‘s werelds oudste kerken, zoals de kerk van St. Gergius en de The Church of Mother of God Saint Mary, ook wel de Hanging Church genoemd.

Cairo

Saint Mary’s Coptic Orthodox Church

#9 Bezoek de Cairo Tower

Voor het allerbeste uitzicht op de stad breng je een bezoek aan de Cairo Tower. De toren is 187 meter hoog en daarmee dus ook het hoogste gebouw van de stad. Dat is 43 meter hoger dan de Piramide van Gizeh, om de vergelijking te maken.

Van oorsprong is de toren gebouwd voor communicatie. Tegenwoordig kun je ook een lift nemen naar boven om een schitterend uitzicht over de stad te krijgen.

Voor een luxe etentje kun je hier ook terecht, in de Cairo Tower vind je namelijk een chique restaurant.

#10 Bezoek de Citadel van Saladin

De Citadel van Saladin of ook wel de Citadel van Cairo genoemd is een middeleeuws fort uit het islamitische tijdperk van de stad. Het is een van de meest bijzondere monumenten die je hier kunt vinden en een belangrijk gebouw voor de geschiedenis van Egypte. Het is dan ook niet voor niets een UNESCO werelderfgoed.

Het fort is gelegen op een helling en als je het bezoekt word je beloond met een schitterend uitzicht over de oude stad van Cairo. Het is ongeveer 15-20 minuten rijden vanaf het centrum van de stad.

Cairo Citadel

De oude Citadel van Caïro bij zonsopgang

#11 Bewonder het Cairo Opera House

Misschien niet een van de bezienswaardigheden in Cairo waar je meteen aan denkt tijdens een verblijf in deze stad. Het Opera House wordt gezien als de thuisbasis voor verschillende muziekgroepen in Egypte. Daarnaast is het een indrukwekkend gebouw waar je vast en zeker een kijkje wil nemen!

Je kunt ervoor kiezen een rondleiding te boeken waardoor je het Opera House in ieder geval van binnen kunt bekijken. Voor de echte ervaring kies je er natuurlijk voor om een concert, voorstelling of tentoonstelling te bezoeken in dit gebouw. Er zijn iedere dag verschillende voorstellingen en je vindt hier vast en zeker iets wat je interessant vindt.

Hoe veel dagen heb je nodig?

Cairo is een hele drukke stad en kan voor toeristen vrij hectisch aanvoelen. De meeste mensen bezoeken de stad als onderdeel van een rondreis door Egypte. Het is nog niet echt ontdekt als bestemming voor alleen een stedentrip.

Als je alleen de meest belangrijke toeristische attracties wil bezoeken zoals de piramides van Giza, het Egyptisch museum en de Khan Al-Khalili Bazaar heb je genoeg aan 2 tot 3 dagen. Als je meerdere highlights wil bekijken en misschien een voorstelling wil bezoeken in het Cairo Opera House kun je beter 4 of 5 dagen plannen.

Liever alle tijd nemen en echt alle toeristische attracties bezoeken? Hou dan rekening met zeker 6 dagen. Of wanneer je een rustiger tempo wil aanhouden zijn 6 dagen natuurlijk ook beter.

Hoe veilig is Cairo?

Het grootste deel van Egypte krijgt van de Nederlandse overheid een geel reisadvies. Dit betekent dat reizen mogelijk is, maar dat je wel rekening moet houden met andere veiligheidssituaties in Nederland. De situatie is de afgelopen jaren wel verbeterd, maar het is altijd belangrijk om op je hoede te blijven voor politieke onrust.

Cairo is in het verleden vaker het middelpunt geweest van onrust in Egypte. Er vinden geregeld demonstraties plaats op de pleinen in de stad en in het verleden zijn er ook aanslagen geweest op overheidsgebouwen in de stad. Ook toeristen zijn weleens het doelwit geweest.

Hoewel voorzichtigheid gewenst is, kun je hier zonder problemen rondreizen.

Zakkenrollers en verkopers

Wat in Cairo veel voorkomt zijn zakkenrollers en oplichters. Ook kun je last krijgen van de opdringerige verkopers op markten en pleinen. Zorg ervoor dat je waardevolle spullen goed opbergt en een tas op je buik draagt. Op deze manier kunnen zakkenrollers er minder goed bij.

CairoVervoer in en van Cairo

Cairo is een gigantische stad en het verkeer is er een chaos. Aangezien zelf rijden voor de meeste reizigers niet tot de opties behoort ben je aangewezen op taxi’s en het openbaar vervoer.

In de binnenstad zelf kun je het beste met de taxi van plek naar plek reizen. Alle bezienswaardigheden liggen namelijk vrij ver uit elkaar en lopend is dat eigenlijk geen doen.

TIP ♥ – gebruik een Uber. Deze rijden overal in Cairo en zijn spotgoedkoop

Wil je vanaf Cairo verder reizen in Egypte? Dit zijn de populairste routes:

Beste plekken om te overnachten in Cairo

Cairo is een doolhof als je niet weet waar je moet overnachten. Als je hier voor de eerste keer komt, is het onduidelijk waar je het beste kunt overnachten. Je slaapt namelijk het liefst in de leukste wijken of straten.

Wij hebben de beste wijken op een rij gezet.

Old Cairo

Old Cairo, ook wel downtown, werd door Franse architecten gebouwd in de 19e eeuw en dat is nog altijd te zien. De gebouwen in het gebied geven de wijk een sfeervolle look, hoewel veel van de mooie gebouwen verloren zijn gegaan. Hier vind je de grootste keuze aan goedkope accommodaties en eetgelegenheden.

Bekijk hier alle accommodatie

Zamalek

Zamalek is een relatief nieuw gedeelte van de stad op het eiland Gezira. Echt een Egyptische ervaring vind je er niet aangezien het voornamelijk bewoond wordt door expats en rijkere Egyptenaren. Je vindt hier ook veel ambassades, boetieks, winkels, boekhandels, hotels, restaurants en cafés.

Bekijk hier alle accommodatie in Zamalek

Locatie

Meer lezen over Egypte?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU