Hoofdmenu
reis expert header

Luxor

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 29 januari, 2020

Net als vele andere steden in Egypte is Luxor een belangrijke stad. Je vindt hier namelijk veel belangrijke archeologische plekken, bezienswaardigheden en musea. De stad is gemoedelijker dan Cairo met een chille waterkant en het gezellige centrum. Daarnaast vind je hier de bekende Karnak-tempel. Een kolossaal complex dat in 1300 is gebouwd. Op deze pagina lees je alles over Luxor.

Luxor

Luxor is een van de meest bezochte steden van Egypte. En dat is niet voor niets. Het is een leuke stad met ongekend veel bezienswaardigheden. De bekende Vallei der Koningen, de tempel van Karnak, ontelbaar veel musea’s, de Tempel van Hatsjepsoet en nog veel meer!

Daarnaast dient Luxor ook als uitvalsbasis voor uitstapjes naar Esna, Edfu, Dendara en de Abydos-tempels. Het is niet voor niets dat deze stad draait op toerisme.Dat is terug te zien in het straatbeeld met veel verkopers, touroperators, marktjes, restaurants en cafés.

Openluchtmuseum Luxor

Vroeger was Luxor de hoofdstad van het Egyptische rijk. Het is net als vele andere steden in Egypte een mooie bestemming als je geïnteresseerd bent in het oude rijk. Je vindt hier namelijk graftombes van oude farao’s, mummies van belangrijke personen uit de geschiedenis, eeuwenoude tempels, opgravingen en musea. Luxor wordt daarom ook wel eens een openluchtmuseum genoemd.

Luxor

Het centrum

Luxor

De waterkant van Luxor

8x de mooiste bezienswaardigheden in Luxor

In en rondom Luxor vind je veel bezienswaardigheden die belangrijk zijn voor de geschiedenis van Egypte en van het vroegere rijk. Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van het land ben je hier op de goede plek. Kijk hieronder wat de belangrijkste bestemmingen zijn zodat je niets mist als je een bezoek brengt aan deze interessante stad.

#1 Bezoek de Vallei der Koningen en Vallei der Koninginnen

Vroeger werden oude Egyptische Koningen begraven in de piramides. Dit is later veranderd, waardoor Koningen uiteindelijk werden begraven in ‘Valley of Kings’. In de tijd van het Nieuwe Rijk (1550-1070 v.Chr.) lieten Koningen zich begraven in rijk versierde tombes onder de grond.

Helaas zijn een groot deel van de graven leeggeroofd, terwijl de tombes toch best goed verstopt liggen. Slechts een aantal tombes, waaronder die waar farao Toetanchamon begraven ligt, zijn ongeschonden teruggevonden.

Archeologen zijn tot op de dag van vandaag bezig met het onderzoeken van de Vallei der Koningen, en dan voornamelijk het westelijke deel. De bekendste tombes die inmiddels gevonden zijn, zijn die van Toetanchamon, Ramses I, Ramses II en Ramses III.

Luxor

Valley of the Kings

Luxor

Hatshepsut Temple in de Valley of the Kings

Vallei der Koninginnen

Vroeger werden de vrouwen op een andere plek begraven dan de mannen. Dit gold zelfs voor prinsessen en Koninginnen. Niet zo gek natuurlijk dat deze vallei dan de ‘Valley of Queens’ genoemd wordt.

Hier hebben ze in totaal 75 verschillende tombes gevonden, waaronder die van Koningin Nefertari, de vrouw van Ramses II. Dit is tevens de bekendste tombe die je hier kunt vinden. Alle tombes zijn versierd met schilderingen en andere mooie accessoires.

TIP ♥ – deze tombe wordt zelfs weleens gezien als de mooiste in Egypte!

Om daar als toerist te komen is helaas niet zo gemakkelijk. De tombe wordt goed beschermd en is maar beperkt open voor toeristen. Per keer mogen er maar een paar mensen binnen. Hier moet je dus net geluk mee hebben.

Kosten

Een entreeticket kost je ongeveer €10. Met dit ticket kun je 3 tombes bezoeken. Echter zijn er een aantal tombes waar je extra voor moet betalen. De tombe van Toetanchamon kost bijvoorbeeld bijna €20 extra. Als je foto’s wil maken in de tombes moet je een speciaal ‘foto-ticket’ aanschaffen. Deze kost ook nog eens €15.

Valley of Queens

Luxor

Valley of Queens

#3 De Tempels van Karnak

De Tempels van Karnak vind je in het gelijknamige dorp, wat net iets ten Noorden van Luxor ligt. Je vindt hier twee tempelcomplexen. Het eerste tempelcomplex is van Amon-re en het tweede tempelcomplex is van Moet (Mut). 

Je vindt hier verder uitgegraven muren, een verzameling van tempelgebouwen en sfinxen. Naast de piramides van Gizeh is dit een van de meest bezochte bezienswaardigheden in heel het land! Het is een ontzettend groot complex, dus neem voldoende tijd om alles zo goed mogelijk te bekijken.

TIP ♥ – je vindt deze indrukwekkende tempels aan de oostkant van de rivier in Luxor. De entree kost gemiddeld nog geen € 10.

Luxor

Valley of Queens

#4 Ontdek het Mummification Museum

Dit museum is opgedragen aan de kunst van de oud-Egyptische mummificatie. Je kunt hier terecht als je graag meer wil weten over het proces wat ze vroeger gebruikten om de overledenen te mummificeren. Het gaat hier echter niet alleen om mensen, zoals je misschien zou denken.

In het museum vind je ook mummies van katten, vissen en krokodillen! Dit maakt het museum tot een unieke bestemming wanneer je een bezoek aan Luxor brengt. Het is gevestigd in het voormalige informatiecentrum en in principe dagelijks geopend. Let wel op: als er minder toeristen zijn wil het museum nog weleens de deuren voor een paar uur dichtgooien in de middag. Hou hier rekening mee!

TIP ♥ – een bezoek aan dit museum kost je ongeveer €5.

#5 Ga naar de Kolossen van Memnon

De kolossen van Memnon zijn twee grote beelden, die als enige zijn overgebleven van een tempel die hier ooit stond. Deze tempel is de Dodentempel van farao Amenhotep III. Je vindt deze beelden op de westelijke oever van de Nijl.

De beelden zijn ongeveer 18 meter hoog. Tijdens een aardbeving is een van de twee beelden beschadigd geraakt. Deze zijn in 199 na Christus door keizer Septimus Severus wederom gerestaureerd. De Kolossen van Memnon zijn een van de weinige attracties in Egypte waar je gratis heen kunt.

Vaak wordt deze locatie bezocht onderweg naar andere archeologische plekken in Luxor.

#6 Bezoek de Tempel van Hatsjepsoet

De enige vrouwelijke farao van het Oude Egypte heeft deze tempel voor zichzelf laten bouwen. Het kunstwerk wordt ook wel Deir-el-Bahari genoemd. Er is hier ontzettend veel te zien, maar veel toeristen komen voor de indrukwekkende beeldengalerij van Hatsjepsoet.

Het was in Egypte erg ongebruikelijk voor een vrouw om een positie als deze te bekleden, daarom heeft ze zichzelf af laten beelden met een baard. Op deze manier leek ze meer op een koning. Als je de mogelijkheid hebt de tempel in de ochtend te bezoeken zou ik dat zeker doen, het wordt er namelijk al snel erg druk.

TIP ♥ – de entree kost je ongeveer € 5.

Luxor

De Kolossen van Memnon

Luxor

 De Tempel van Hatsjepsoet

#7 Het Luxormuseum

Het Luxormuseum is het belangrijkste museum van Luxor. Het is een modern museum maar je vindt er vooral archeologische vondsten uit de omgeving van de stad. Verspreid over beide verdiepingen vind je vondsten uit de verschillende tempels.

De belangrijkste dingen die je hier kunt zien zijn standbeelden van belangrijke farao’s, een aantal mooie portretten en een echte mummie.

TIP ♥ – een ticket om hier binnen te komen kost je tussen de €5 en €10.

#8 De Luxortempel

De Luxortempel is een bijzondere bezienswaardigheid en tevens een van de belangrijkste tempels in Egypte. Je kunt deze tempel zelfs tot maar liefst 22.00 uur bezoeken. Veel toeristen vinden het complex net voor zonsondergang het mooist, vooral als de lucht dan mooie kleuren afgeeft.

Het kan zelfs een beetje mysterieus aanvoelen. De tempel zelf is opgedragen aan Amon, Moet en Chonsoe. Hij is 242 meter lang en de Luxortempel behoort daarmee tot de grootste tempels van Egypte. Je vindt dit complex middenin het centrum van Luxor, vlakbij de Nijl en het treinstation.

TIP ♥ – een bezoekje aan deze schitterende tempel kost je tussen de €5 en €10.

Als je eenmaal genoeg hebt van alle archeologische bezienswaardigheden in deze mooie stad, heb je nog een andere manier om rond te kijken. Je kunt namelijk met een felucca over de Nijl varen. Het is heerlijk om op het water te zijn en deze stad van een andere kant te bekijken!

Luxor

Luxor Temple

Hoe kom je er?

Je kunt het beste naar Cairo of Aswan reizen en vanuit daar richting Luxor vertrekken. Er zijn verschillende manieren om hier te komen.

  • binnenlandse vlucht vanuit Cairo – vanaf €350
  • met de trein vanuit Cairo – vanaf €65
  • Met de trein vanuit Aswan – vanaf €5

Beste reistijd

De beste reistijd om Luxor te bezoeken is van oktober tot maart. Dit zijn de wintermaanden en de temperatuur is dan een stuk aangenamer. In de zomer wordt het in Luxor namelijk extreem heet. Het kan ni deze maanden ’s avonds wel fris worden.

Locatie Luxor

Wat wij vinden:
9/10

Samenvatting

Vroeger was Luxor de hoofdstad van het Egyptische rijk. Het is net als vele andere steden in Egypte een mooie bestemming als je geïnteresseerd bent in het oude rijk. Je vindt hier namelijk graftombes van oude farao’s, mummies van belangrijke personen uit de geschiedenis, eeuwenoude tempels, opgravingen en musea. Luxor wordt daarom ook wel eens een openluchtmuseum genoemd.

Meer lezen over Egypte?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU