Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Alexandrië

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Alexandrië is een stad met een rijk verleden. Ooit was dit het centrum van de wereld; gesticht door Alexandrië de Grote en thuis van Cleopatra. Alle ingrediënten om een prominente rol te spelen in de moderne wereld. Niets is minder waar. Hoewel de stad zeker een bezoek waard is, zeker voor liefhebbers van het oude Egypte, is het al lang niet meer de belangrijke stad die het ooit was.

Een stad met een glorieuze verleden

Alexandrië is een van de bekendste steden van het land en staat steevast op de to-do lijst van veel reizigers. Niet heel gek, want de stad is niet alleen erg mooi, het is ook van onschatbare waarde voor Egypte.

De torenhoge Pharos vuurtoren, ooit een van de Zeven Wereldwonderen, de spectaculaire Qaitbay Citadel en de paleizen Montaza en Ras el-Ti waren ooit het bewijs dat dit een van de belangrijkste steden van de Middellandse Zee was.

Vergane glorie?

Helaas was dat niet voor altijd. De Pharos vuurtoren stortte in, de prachtige Bibliotheek werd in brand gestoken en een deel van de oude stad verdween onder de zee. Vandaag de dag zijn er nog maar weinig zichtbare overblijfselen van het glorieuze verleden.

Alexandrië

De boulevard

De rijke geschiedenis

De stad is vernoemd naar Alexander de Grote, die een wereldrijk vestigde waar ook Egypte onderdeel van was. Uiteindelijk bouwde de Griekse Architect Dinocrates de stad Alexandrië. Het is een van de vele steden die vernoemd zijn naar Alexander de Grote, en voor bijna 1.000 jaar was het zelfs de hoofdstad van Egypte.

De stad was beroemd vanwege Pharos, de grote vuurtoren, beschouwd als een van de Seven Wonders of the Ancient World en natuurlijk de legendarische bibliotheek. Ooit was dit dé plek voor educatie in de wereld en Alexandrië was in die tijd de grootste en meest welvarende stad ter wereld.

Herinneringen

Helaas is veel van die glorie vergaan en wat ooit de belangrijkste stad ter wereld was, was omstreeks 1800 een stad met nog maar 4.000 inwoners. Eeuwig zonde voor een stad met zo’n geschiedenis en zulke prachtige bouwwerken.

Doordat veel van de oude bouwwerken er niet meer zijn, zijn het slechts de herinneringen die grootsheid van de stad in leven houden.

TIP ♥ – er zijn nog wel ruïnes in de stad die een bezoek waard zijn 

9x leuke dingen om te doen in Alexandrië

Alexandrië is een mooie grote stad waar veel te beleven valt. Vooral voor de geschiedenisliefhebber is dit een plek naar zijn hart. Naast het bezoeken van de monumenten uit de Romeinse tijd kun je ook kiezen voor een rustigere vakantie. Dit zijn leuke dingen om te doen.

#1 Bezoek de Bibliotheca Alexandrina

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad is de Bibliotheca Alexandrina. De oude bibliotheek was ooit een van de belangrijkste plekken op aarde. Deze is later helaas verwoest, waarbij veel werk verloren is gegaan. In plaats daarvan is deze moderne bibliotheek gebouwd.

De oude bibliotheek van Alexandrië was met tussen de 400.000 en 900.00 boekrollen een van de belangrijkste bibliotheken uit de geschiedenis. De nieuwe bibliotheek is bedoeld om het oude werk in ere te herstellen. Het gebouw telt 13 verdiepingen en kijkt uit over de Middellandse Zee. Het doel was om deze bibliotheek net zo belangrijk en groots te maken als de oude bibliotheek. Of dat gelukt is kun je zelf bepalen!

TIP ♥ – entree is 70 Egyptische Pond. Zo’n €20

Alexandrië

De bekende bibliotheek

#2 Ga naar de Zuil van Pompeius

Een andere mooie bezienswaardigheid in Alexandrië is de zuil van Pompeius. Deze is gemaakt van graniet en ongeveer 27 meter hoog. De zuil is vernoemd naar de militair en politiek leider van de Romeinen, Pompeius.

Hij werd geboren in 106 voor Christus en stierf in 48 voor Christus. De pilaar ter ere van deze leider werd in 297 na Christus gebouwd door de Romeinse keizer Diocletianus. Het is een van de belangrijkste bezienswaardigheden uit de oudheid van Alexandrië. Vroeger is het voor reizigers in Egypte ook een belangrijk herkenningspunt geweest.

#3 Bezoek het Montazapaleis en bijbehorende tuinen

Vroeger diende het Montazapaleis als zomerverblijf voor meerdere Egyptische heersers. Het ligt aan de kust ten oosten van de stad, en de tuinen zijn inmiddels als park open voor publiek. Ze beslaan maar liefst 61 hectare, dus voor de liefhebber kun je hier wel even rondlopen. Het paleis zelf is gerenoveerd en opnieuw ingericht. 

De tuinen zijn een perfecte plek om even bij te komen van de drukte van de stad. Het is er heel mooi en groen. Je vindt er zelfs een klein strandje.

TIP ♥ – entree is tussen de 1 en 2 Egyptische Pond

#4 Loop door naar Kom el-Dikka

He centrum van het huidige Alexandrië was niet heel bijzonder totdat men in 1947 besloot een locatie leeg te ruimen om plaats te maken voor nieuwe woningen. In plaats van huizen bouwen vonden ze een oude ruïne; de Kom el-Dikka (‘Mound of Rubble’).

Het is eigenlijk een verzameling oude ruïnes, waaronder een klein Romeins theater. Vandaag de dag vind je er overblijfselen van een Ptolemeïsche tempel en de mozaïekvloer van een rijke woning uit de Romeinse tijd.

Alexandrië

De ruïnes van Kom el-Dikka

#5 Bezoek de Kom al-Sjoegafa-catacomben

Vlakbij de Zuil van Pompeius vind je nog een bezienswaardigheid. De Kom al-Sjoegafa-catacomben is een complex van verschillende tomben die vroeger de grootste Romeinse begraafplaats van Egypte was. Deze doen een beetje spookachtig aan, maar zijn een waar avontuur op zichzelf. 

Op de eerste verdieping vind je een grote eetzaal waar vroeger feest werd gevierd ter herinneren aan de doden. Op de tweede verdieping vind je een centrale tombe, met aan allebei de kanten van de hal leistenen beelden. Deze moeten waarschijnlijk de doden voorstellen.

#6 Het Nationaal museum van Alexandrië

Het Nationaal Museum van Alexandrië is een must als je de geschiedenis van deze beroemde stad beter wil leren kennen. Binnenin vind je een grote collectie van de hoogtijdagen van Alexandrië uiot de tijd dat Egypte bestuurd werd door de Ptolemae-dynastie en door Alexander de Grote.

Je vindt er ook kaarten die laten zien hoe de oude stad Alexandrië eruit zou hebben gezien. Erg bijzonder!

#7 Bezoek het Fort Qaitbey

Het Fort Qaitbey is niet te missen. Het is gebouwd op de plek waard ooit de bekende Pharos-vuurtoren stond. De gigantische vuurtoren (zeker voor die tijd) werd in 1303 verwoest door een aardbeving. Sinds 1480 staat dit fort er die de oostelijke haven van Alexandrië beschermde.

Fort Qaitbey werd gebouwd door Mamluke Sultan Qaitbey.

TIP ♥ – je kunt naar het dak klimmen. Hier kijk je uit over de Middellandse Zee

Alexandrië

Het fort

#8 Bezoek het Ras el-Tin Palace

Het Ras El-Tin Palace was ooit een zomerpaleis voor Egyptische sultans. Ze ontsnapte aan de hitte in de woestijn en Cairo kwamen hier om te relazen. Dit was ook het paleis waar de laatste koning van Egypte, koning Farouk, in 1952 officieel afstand deed van de haven van Alexandrië.

Helaas mag je het paleis niet in, maar zelfs van buiten is het ontzettend indrukwekkend!

#9 Moskee Abu Abbas al-Mursi

De moskee Abu Abbas al-Mursi mag je zeker niet missen. Het werd in 1796 gebouwd boven de tombe van de heilige Abu Abbas al-Mursi, één van de belangrijkste  religieuze leiders van Alexandrië.

De gigantische moskee ​​is tevens een belangrijke bedevaartplaats. Hoewel de binnenkant er mooi is, is de prachtige gevel  met verschillende motieven misschien wel de belangrijkste trekpleister.

TIP ♥ – je mag, ook als niet-gelovige, de moskee betreden mist je je bescheiden kleedt en hun schoenen uit doet

Alexandrie

De moskee

Alexandrië

De binnenkant van de moskee

Overnachten in Alexandrië

Alexandrië is een behoorlijk grote stad. Je kunt met de taxi overal komen, maar het is wel zo leuk om in het deel van de stad te slapen waar de meeste gezelligheid te vinden is. De meeste hotels vind je bij Corniche, de boulevard aan het water.

Er is qua accommodatie werkelijk van alles te vinden hier. Van low-budget accommodatie tot de meest luxe resorts.

Bekijk de mogelijkheden op Booking.com

Hoe kom je er

Alexandrië is vanuit elke grote stad in Egypte te bereiken. Het ligt op slechts 2,5 uur rijden van Cairo dus je kunt hier ook makkelijk een dagje heen vanuit de hoofdstad van Egypte. Je kunt makkelijk de bus nemen. Er rijdt ook een trein vanuit Cairo naar Alexandrië.

Alexandrië

De markt

Locatie

Meer lezen over Egypte?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU

We need you!

Sinds Corona is er wereldwijd een veel veranderd. Ondanks dat we ons uiterste best doen, is onze informatie niet overal up-to-date.

Zie jij een foutje, of heb je recente informatie voor ons? Dan zouden we het supertof vinden als je ons een berichtje stuurt.

Dan zorgen wij dat het z.s.m. online komt.

CONTACT!