Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Piramide van Cheops

Bijgewerkt op 1 mei, 2020

Als je aan Egypte denkt als vakantieland, denk je waarschijnlijk aan de prachtige zandstranden en aan het helderblauwe water. Maar, Egypte heeft nog veel meer te bieden. Misschien ken je ‘m wel, de Piramide van Cheops. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 230 bij 230 meter en is gebouwd van ongeveer 2,3 miljoen stenen. Deze stenen wegen ieder gemiddeld 2500 kilo! De Piramide van Cheops is onderdeel van het Gizeh-complex. Hier staan in totaal drie grote en zes kleine piramides. De grote piramides zijn vernoemd naar Cheops, Chefren en Menkaoera. Dit zijn alle drie koningen geweest in het Egyptische rijk. Deze piramides zijn naast de prachtige kustplaatsen een van de belangrijkste attracties die Egypte als land te bieden heeft. Maar waarom moet je hier precies naar toe?

Een van de zeven wereldwonderen
De Piramide van Cheops is ontzettend belangrijk. Niet alleen voor Egypte, maar voor de hele wereld. Deze piramide is namelijk de enige van de zeven klassieke wereldwonderen die tot op de dag van vandaag nog steeds bestaat. Tot aan de bouw van de kathedraal van Lincoln in 1311, was de Piramide van Cheops het hoogste gebouw ter wereld. De piramide is 146 meter hoog, en over de bouw hebben ze dan ook naar schatting 20 jaar gedaan. De oorspronkelijke naam is ‘Horizon van Cheops’. Men denkt dat deze naam verwijst naar een rol die de piramide vroeger heeft gespeeld. De piramide zou het instrument zijn waardoor de ziel van de dode koning ten hemel kon stijgen om naar de zonnegod te gaan. Helaas blijft het een mysterie, want er zijn niet veel bronnen die dit kunnen bevestigen.

Farao Cheops
Zoals de naam al doet vermoeden, is de Piramide van Cheops vernoemd naar Farao Cheops. Hij was de beroemdste farao van Egypte, allemaal dankzij de bouw van deze piramide. Hoe de piramide precies is gebouwd is tot op de dag vandaag ook nog steeds een raadsel. Wat we wel weten is dat er wel 2.000 arbeiders voor nodig zijn geweest om de piramide te maken. Dit zijn naar alle waarschijnlijkheid geen slaven geweest maar betaalde arbeiders. Farrao Cheops heeft 24 jaar aan het roer gestaan, waarvan ze dus 20 jaar bezig zijn geweest met het bouwen van de piramide. Waarschijnlijk is het graf van Farao Cheops in de Middeleeuwen leeggeroofd. In de meeste graven van farao’s werden namelijk kostbaarheden meegegeven voor de reis naar het dodenrijk. In de piramide van Cheops werd niets van waarde gevonden. Wel vonden ze een zonnebark. Dit was naar alle waarschijnlijkheid de boot waarmee het lichaam van Farao Cheops werd vervoerd naar het graf.

Geheime kamer ontdekt
Archeologen zijn er onlangs (in 2017) in geslaagd een tot nu toe sensationele onbekende ruimte te ontdekken in de Piramide van Cheops. De ruimte is ongeveer zo groot als een passagiersvliegtuig (Boeing 737). De ruimte is gevonden door twee onderzoeksteams uit Japan en Frankrijk. Met behulp van een geavanceerde techniek hebben de archeologen de Piramide van Cheops gescand, en op deze manier hebben ze de geheime ruimte ontdekt. Helaas weten ze nog niet precies wat de ruimte voor een functie heeft of wat ze daar precies gaan vinden. Daar is meer onderzoek voor nodig. Het onderzoek maakte deel uit van het project ‘ScanPyramids’, waarbij archeologen de Piramide van Cheops twee jaar lang hebben doorlicht met deeltjesdetectoren. De ruimte kwam uiteindelijk aan het licht met de zogeheten muontomografie, wat nogal een ingewikkelde techniek is. Muonen zijn namelijk elementaire deeltjes die gevormd worden als kosmische straling uit de ruimte de dampkring van de aarde treft. Deze deeltjes gaan dwars door zachte materialen zoals huid en weefsel heen, maar worden gedeeltelijk opgenomen door harde objecten zoals steen. Tijdens het scannen van de piramide zagen onderzoekers hoge concentraties van de muonen op bepaalde plaatsen onder en naast de piramide. Dit was een teken dat de deeltjes door de stenen zijn gekomen vanwege de lege ruimte die ze dus gevonden hebben.

Hoe, wie, wat en waar?
Nu we je enthousiast hebben gemaakt voor een bezoek aan dit wonderbaarlijke bouwsel, wil je natuurlijk alle informatie hebben die je nodig hebt om een bezoek te plannen. De Piramide van Cheops is een van de grote piramides van Giza. Deze vind je in het stadje Giza of Gizeh (wordt het ook wel genoemd), op ongeveer 16 kilometer afstand van de Egyptische hoofdstad Cairo. Gizeh is de derde grootste stad van Egypte. Het ligt aan de westelijke over van de Nijl. Als je Gizeh vanuit Cairo bezoekt, hou dan rekening met een taxirit van ongeveer een uur. Ook kun je vanuit Cairo gewoon een Uber bestellen, wat je een hoop discussie scheelt met de taxichauffeur. De grotere tourbussen stoppen vlakbij de piramides, maar als je er zelf naar toe reist hou dan rekening met een korte wandeling van een kleine tien minuten. Je hebt ook de mogelijkheid deze wandeling over te slaan en op de rug van een paard of kameel te springen.

Tip: Beklim de piramides niet. Sinds een aantal jaren is dit namelijk verboden en de bewakers controleren hier streng op. Ook getuigt het van respect om gewoon netjes rondom de piramides te wandelen.

Wat moet je verder nog weten?
Je hoeft geen grote afstanden af te leggen, maar om de piramides goed te bekijken is het verstandig goede wandelschoenen aan te trekken. Ook is het slim om met je kledingkeuze rekening te houden met laagjes. Alhoewel het geen moskee is waar je naar toe gaat, is het toch netjes om jezelf te bedekken. Neem ook een pet of hoed mee om je hoofd te beschermen tegen de zon. Rondom de piramides is namelijk weinig schaduw. De beste periode om het complex te bezoeken is van april tot september. De dagen zijn langer en je kunt de piramides dan zelfs bezoeken tussen 7 uur ’s ochtends en 7 uur in de avond! Als je meer tijd nodig denkt te hebben om alles goed te bekijken kun je ook een hotel boeken in de buurt van de piramides. Veel grotere tourbussen komen pas rond 09.30 uur aan, dus als je een ochtendmens bent is het verstandig daarvoor te arriveren.

Tip: aan het einde van de dag is er altijd een lichtshow met muziek. Dit is op zich wel leuk, maar je hoeft er niet perse voor te blijven. Deze lichtshow is namelijk al jaren hetzelfde waardoor deze een klein beetje ouderwets aanvoelt. Desalniettemin is het een leuke bijkomstigheid als je rond die tijd in de buurt bent! De toegangsprijs voor het terrein is nog geen €5, maar je moet extra betalen als je de piramides wil bekijken.

Meer lezen over Egypte?

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU