Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Piramide van Cheops

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 26 augustus, 2022

Als je aan Egypte denkt, denk je waarschijnlijk aan de prachtige zandstranden, het helderblauwe water én de wereldberoemde piramides. Misschien ken je ‘m wel, de Piramide van Cheops. Het is de bekendste piramide van Gizeh, een van de grootste piramides ter wereld, één van de 7 Klassieke Wereldwonderen en het bestaat uit ongeveer 2,3 miljoen stenen! Kortom, een must-see tijdens je reis door Egypte.

Een echt Wereldwonder

De Piramide van Cheops is een van de bekendste bezienswaardigheden van Egypte. Niet gek, want het is een gigantisch bouwwerk dat, vermoedelijk, gebouwd is tussen 2551 en 2472 v. Chr.  De Piramide van Cheops is onderdeel van het Gizeh-complex.

Hier staan in totaal drie grote en zes kleine piramides. De grote piramides zijn vernoemd naar Cheops, Chefren en Menkaoera. Dit zijn alle drie koningen geweest in het Egyptische rijk.

Cheops wordt ook wel de Grote Piramide genoemd. Velen denken dat dit de grootste piramide ter wereld is, maar dat is niet waar. De grootste piramide (qua volume) is de Quetzalcóatl Pyramide in Cholula, Mexico.

Dat neemt niet weg dat de piramide van Cheops een indrukwekkend bouwwerk is. Het heeft naar schatting 20 jaar geduurd om de piramide te bouwen.

Piramide van Cheops

De bekende piramides

Farao Cheops

Zoals de naam al doet vermoeden, is de Piramide van Cheops vernoemd naar Farao Cheops. Een van de bekendste farao’s van Egypte, mede dankzij deze piramide. Hoe de piramide precies is gebouwd, is tot op de dag vandaag nog steeds een raadsel, maar het schijnt dat er 2.000 arbeiders nodig zijn geweest om de piramide te maken.

Dit zijn naar alle waarschijnlijkheid geen slaven geweest, maar betaalde arbeiders.

Men denkt dat het graf van Farao Cheops in de Middeleeuwen is leeggeroofd. In de meeste graven van farao’s werden namelijk kostbaarheden meegegeven voor de reis naar het dodenrijk.

In de piramide van Cheops werd niets van waarde gevonden. Wel vonden ze een zonnebark. Dit was naar alle waarschijnlijkheid de boot waarmee het lichaam van Farao Cheops werd vervoerd naar het graf.

Een van de zeven wereldwonderen

De Piramide van Cheops is ontzettend belangrijk. Niet alleen voor Egypte, maar voor de hele wereld. Deze piramide is namelijk de enige van de zeven Klassieke Wereldwonderen die tot op de dag van vandaag nog steeds bestaat.

Tot aan de bouw van de kathedraal van Lincoln in 1311, was de Piramide van Cheops het hoogste gebouw ter wereld.

De piramide is 146 meter hoog, en over de bouw hebben ze dan ook naar schatting 20 jaar gedaan. De oorspronkelijke naam is ‘Horizon van Cheops’. Men denkt dat deze naam verwijst naar een rol die de piramide vroeger heeft gespeeld. De piramide zou het instrument zijn waardoor de ziel van de dode koning ten hemel kon stijgen om naar de zonnegod te gaan.

Helaas blijft het een mysterie, want er zijn niet veel bronnen die dit kunnen bevestigen.

Piramides van Giza

De drie grote piramides

6 tips voor een bezoek aan de Piramide van Cheops

Nu we je hopelijk enthousiast hebben gemaakt voor een bezoek aan dit wonderbaarlijke bouwwerk, wil je natuurlijk alle informatie hebben die je nodig hebt om een bezoek te plannen. Daarom delen we graag enkele tips.

#1 Waar ligt deze piramide?

De Piramide van Cheops is een van de grote piramides van Giza. Deze vind je in het stadje Giza of Gizeh, op ongeveer 16 kilometer afstand van de Egyptische hoofdstad Cairo. De piramides zijn daarom makkelijk te bezoeken als je in Egypte aankomt. Het is een populaire dagtrip vanuit Cairo.

#2 Hoe kom je er?

Je kunt op eigen gelegenheid naar Gizeh reizen. Als je Gizeh vanuit Cairo bezoekt, hou dan rekening met een taxirit van ongeveer een uur. Ook kun je vanuit Cairo gewoon een Uber bestellen, wat je een hoop discussie scheelt met de taxichauffeur.

De grotere tourbussen stoppen vlak bij de piramides, maar als je er zelf naar toe reist hou dan rekening met een korte wandeling van een kleine tien minuten. Je hebt ook de mogelijkheid deze wandeling over te slaan en op de rug van een paard of kameel te springen.

Ties: “Beklim de piramides niet. Sinds een aantal jaren is dit namelijk verboden en de bewakers controleren hier streng op”.

#3 Wat kost een bezoek aan de piramides van Cheops?

Als je besluit op jezelf te gaan, hoef je alleen de toegangsprijs te betalen. De Piramide van Cheops is onderdeel van de piramides van Gizeh. Deze zijn toegankelijk met een algemeen tickets voor het hele plateau.

Met deze tickets kun je het hele complex verkennen inclusief de kleine piramides. Als je een van de drie belangrijkste piramides wilt verkennen, waaronder Cheops, moet je een extra kaartje kopen.

De ticketprijzen voor Gizeh-piramides zijn:

  • Algemeen toegangsticket voor het plateau: US$ 10
  • Toegang tot de Cheops Piramide: US$19
  • Toegang tot de Piramide van Khafre: US$12
  • Toegang tot de Piramide van Menkaure: US$4

TIP ♥ – je kunt tickets ook online kopen

#4 Waar koop je de tickets?

Tickets voor de piramides kunnen niet online worden gekocht op de officiële website, maar wel via andere platformen als Getyourguide. Je kunt ook op het complex zelf je ticket kopen bij twee ingangen: de noordelijke hoofdingang ‘Mena House’ en de oostelijke ingang, vlak bij de Sfinx.

Giza

Cheops

#5 Draag comfortabele kleding

Je hoeft geen grote afstanden af te leggen, maar om de piramides goed te bekijken is het verstandig goede wandelschoenen aan te trekken. Ook is het slim om met je kledingkeuze rekening te houden met laagjes.

Alhoewel het geen moskee is waar je naar toe gaat, is het toch netjes om jezelf te bedekken. Neem ook een pet of hoed mee om je hoofd te beschermen tegen de zon. Rondom de piramides is namelijk weinig schaduw.

#6 Wat is de beste tijd om de piramide van Cheops te bezoeken?

De beste periode om het complex te bezoeken is van april tot september. De dagen zijn langer en je kunt de piramides dan zelfs bezoeken tussen 7:00 en 19:00 uur! Als je meer tijd nodig denkt te hebben om alles goed te bekijken kun je ook een hotel boeken in de buurt van de piramides.

Veel grotere tourbussen komen pas rond 09.30 uur aan, dus als je een ochtendmens bent is het verstandig daarvoor te arriveren.

Locatie

Meer lezen over Egypte?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU